V75 analysen - Gävle 23 Maj 2015

Tyvärr uteblev tipsen förra veckan då jag helt enkelt inte hann klart med analyserna i tid och kanske var det lika bra det. En nyttig läxa lärde jag mig i alla fall och det var att man inte ska spika i voltstartslopp där det är risk för omstarter. Med värsta konkurrenten struken och värsta motbudet till spets en häst med garanterad galopp så tyckte jag det såg skräddarsytt ut för Greenleaf Slim att vinna trots små frågetecken för voltstart och distansen. Som delvis statistikspelare kommer jag aldrig sätta 7 rätt om en kusk utan vinst på 41 starter vinner 2 lopp i samma omgång om inget exceptionellt inträffar. Två snygga styrningar av Kenneth Haugstad som äntligen fick spräcka vinstnollan på V75 för året gjorde att jag åkte av redan i andra avdelningen. Kategoriskt brukar jag plocka bort alla hästar som har en segerprocent under 10% då jag finner att det är extremt liten chans att de ska vinna på V75 då de vinner så pass sällan normalt och detta var nog första gången i år det inträffade. Att Super Otto till slut skulle nypa den där V75-vinsten var väl ofrånkomligt, men jag tycker det är logiskt att inte strecka en häst med 6% i vinstprocent, som har 0 vinster på 8 starter på distansen med en kusk som inte vunnit på 41 starter på V75 från ett av de sämsta spåren i loppet.

Denna vecka bär det av till Gävle och ett mycket intressant och högklassigt gulddivisionslopp. En biljett till Elitloppet ligger i potten förutom de 400k som vinnaren får och startfältet är det klart bästa i guld i år och loppet är mycket svårlöst. På den snabba Gävle-banan letar vi spets och dödens där det är troligt att vinnarna kommer sitta då det förra gången var fem vinnare från spets och två från dödens. Jag väljer att chansspika emot favoriten i sista avdelningen då jag tycker Rocket Zet har bästa chansen i jämförelse med mina två andra spikförslag Shadow Woodland och Diamond of’Em.
Nästa vecka kommer jag inte kunna lämna något tipsförslag utan kör igen till helgen efter Elitloppet.

Systemen

Lilla:

270 kr (540 x 1 x 0,50)

1: 4,1
2: 6,1,3,2,12,9,7,5,8
3: 7 Diamond of’Em
4: 5 Tango Lavec
5: 12,14,15,9,11,2
6: 1,5,8,7,2
7: 1 Rocket Zet

Bolaget:

1080 kr (2160 x 1 x 0,50)

1: 4,1
2: 6,1,3,2,12,9,7,5,8
3: 7,10
4: 5,2
5: 12,14,15,9,11,2
6: 1,5,8,7,2
7: 1 Rocket Zet

Analyser

V75-1

A: 4,1 B: 7,5,9 C: 3,11,10 D: 2,6,12

Spetsanalysen

Mycket intressant spetsstrid i första avdelningen där jag tror en av veckans största favoriter starter. 1 Kemas Magic kunde ta ledningen från spår 3 på Kalmar i November. Hästen har varit medelsnabb ut med Johnny Takter, men jag kan tänka mig att det finns lite extra att ta av i spetsstriden vilket verkligen kommer behövas här. Jag tror ekipaget får svårt att hålla ut 2 Mr Vox, 4 Shadow Woodland och 5 Star Advisor Joli som alla är mycket snabba från start och jag tror favoriten blir över från innerspåret. Räddningen skulle kunna vara att det är svårt att ta en längd på en jämsides startande häst och kanske kan 2 Mr Vox fungera som en solfjäder mot de två snabba längre ut. Jag tror dock på störst chans att 1 Kemas Magic får positionen tredje inner och måste ha tur därifrån.

2 Mr Vox öppnade bra och kunde med liten marginal från spår 4 hålla ut snabbe Staro Family på Romme i slutet av april. Hästen kunde enkelt hålla upp ledningen från innerspåret på Bergsåker i början av april. Jag tror att man har chansen att ta en längd på invändige 1 Kemas Magic och sedan tror jag att man släpper till den som är snabbast fram av 4 Shadow Woodland och 5 Star Advisor Joli, där jag tror den förstnämnde håller ut den andre.

Senast kunde 4 Shadow Woodland köra till sig ledningen från spår 6, men var klart efter galopperande Prins Alf och Lynn Palema. I bronsfinalen i februari öppnade hästen mycket starkt från spår 2 och kunde enkelt hålla ut Maffioso Face och ta ledningen. På extra V75 på Gävle dagen innan julafton öppnade 4 Shadow Woodland mycket snabbt från spår 7 och kunde ta ledningen innan kurvan. Håller man bara ut 5 Star Advisor Joli så tror jag Ulf Ohlsson spetsar direkt eller får överta från 2 Mr Vox.

5 Star Advisor Joli kunde mycket enkelt hålla upp ledningen från innerspår på Axevalla i slutet av mars. Den 27:e april på Färjestad kunde hästen inte ta en längd på snabbe Global Ninja, men kunde köra till sig ledningen in i första kurvan från spår 6. Man kunde återigen hålla upp ledningen knappt mot Pedro Bi i snöstormen på Romme i januari från innerspåret. På Romme spetsade man även från spår 2 i december utan större problem. Får svårt att ta en längd på jämsides startande 4 Shadow Woodland, men har liten chans på spets trots allt.

8 Raz MacKenzie öppnade mycket snabbt från spår 8 på Umåker i november och kunde ta ledningen från spår 8. Hästen kunde även ta ledningen från spår 5 på Bergsåker i början av november. Här tror jag inte man har någon chans att ta sig förbi 4 Shadow Woodland eller 5 Star Advisor Joli och troligen är det dödens som väntar om man laddar framåt.

Björn Goop fick riktig fart på starttröge 7 He’s a Diffacolt från spår 4 på Solvalla i januari då han lyckades ta ledningen och med minsta möjliga marginal hålla ut snabbe Global Oasis. Här har han ingen chans på ledingen och laddas han framåt så är nog strid om dödens med 8 Raz MacKenzie bästa positionen han kan hoppas på.

Loppanalysen

”Spika alltid i ett tvåhästarslopp” var en av reglerna i Benny Haags travbibel som jag väljer att ta avsteg ifrån här. Bästa hästen i loppet är jag övertygad om att 1 Kemas Magic är och här finns ingen häst i Sauveurs klass som Johnny Takters häst slog senast. Trots detta så väljer jag att tippa 4 Shadow Woodland som vinnare i loppet. Här tror jag Ulf Ohlsson får överta ledningen från 2 Mr Vox, samtidigt som han håller ut 5 Star Advisor Joli. Senast vann han ett sprinterlopp mot hyfsat motstånd och det var första gången hästen gick med helstängt med hål i samt jänkarvagn. Nu rycker man dessutom skorna och går barfota runt om för första gången vilket borde ge ytterligare en växel. Tror man här att 1 Kemas Magic aldrig ser dagens ljus i loppet så tycker jag 4 Shadow Woodland kan vara ett bra spikförslag som andrarankad. En sak som gör mig lite tveksam är att hästen har gått bra och nu försöker man förbättra ytterligare lite med skorycket, men kanske funkar det inte alls? Don’t fix it when its not broken som man brukar säga och jag hade nog varit mer benägen att spika utan den ändringen.

Då jag inte är helt säker på att 2 Mr Vox är snabb nog att ta en längd om 1 Kemas Magic hittat en extra växel i startrusningen och möjligen skulle kunna bli en solfjäder för min tipsetta utanför så väljer jag att strecka även bästa hästen i loppet. Lyckas Johnny Takter hålla upp innerspåret så tror jag loppet är över och 1 Kemas Magic tar sin femte raka seger. Sedan finns ju trots allt chansen att man hittar ut relativt tidigt eller får en lucka på slutet så det kan ju bli seger ändå. Här hade jag nog spikat hästen från i stort sett alla andra startspår, men då hade den ju andra sidan kasnke varit omgångens största favorit.

Jag känner mig säker med två streck i loppet även om 5 Star Advisor Joli gått framåt i ny regi, men här tror jag inte på spets och även om hästen gick bra bakifrån senast så tror jag inte det räcker mot 4 Shadow Woodland som han fick stryk av senast. 7 He’s a Diffacolt övervägde jag att ta med då det nu blir barfota runt om med Björn igen precis som vid senaste segern, men då plockade man ner Linslusen A.U från dödens och nu är det lite skillnad på motståndet.

V75-2

A: 6,1,3 B: 2,12,9 C: 7,5,8 D: 4,10,11

Spetsanalysen

De två snabbaste hästarna är normalt Olle Alséns duo 1 M.T.Insider och 4 Action Launcher. Kanske beroende på kusken så verkar de vara ojämnt startsnabba, men jag tror det är liten fördel på ledningen här för 1 M.T.Insider då jag tror spåret avgör att han är lite snabbare än stallkompisen. 1 M.T.Insider hade varit ett givet spetsbud om det rört sig om bilstart men han öppnade även riktigt bra i volten från spår 5 på Rättvik i mars där han kunde ta ledningen. Jag är lite osäker på Olle Alséns skicklighet i volten, men kanske gynnas han av att ha spår 1 och jag sätter honom som knapp spetsfavorit här.

4 Action Launcher fick man iväg ganska bra från spår 4 på Bergsåker i november och normalt är hästen mycket startsnabb bakom bilen. Hästen kunde även ta ledningen från spår 3 på Rättvik i början av oktober. Tobbe Jansson kan nog få iväg hästen bra, men från spår 4 blir det svårt att hinna före stallkompisen och hästarna på springspår.

Värsta motbudet till min spetsfavorit tycker jag är 6 Adams Pace som dock inte har startat i voltstartslopp på nästan ett år. För exakt ett år sedan spetsade han enkelt från spår 6 efter en riktigt snabb start och gör han om den här samtidigt som 1 M.T.Insider inte prickar starten så bär det nog av till ledningen.

7 Melker är medelsnabb ut, men jag tror han får svårt att ta sig förbi 6 Adams Pace som har det bättre spåret. Viss spetschans finns det dock.

2 Amor Winner är normalt inget spetsbud och det är väl svårt att tro att hästen ska ta ledningen här från spår 2 trots Erik Adielsson i vagnen. Annars är alla hans styrningar tidiga i spetsstriden i volt. Möjligen kan hästen komma iväg så pass bra att man kan vara först framme hos ledaren för att överta.

3 New Moon Face lyckades ta ledningen från spår 2 på Jägersro i februari då det endast var tre hästar på startvolten. Den 21:a januari tog hästen också ledningen från spår 4 turligt då två snabbare ekipage båda galopperade. Här är det nog ganska högt odds på både spetschansen och chansen att hästen går felfritt iväg. Travar hästen iväg skapligt så tar nog Ludde sikte på ledningen, men frågan är om han hinner före 2 Amor Winner fram för att ställa frågan.

Loppanalysen

Mycket svårt lopp där det är risk att flera av kuskarna inte prickar starten och lite vad som helst kan hända. Stor risk för omstarter är det nog också och mitt råd är att måla på så mycket som går. Tipset till 6 Adams Pace som har en bra spetschans även om det inte är min spetsfavorit och jag tror att på barfotabalansen så har han bra vinstchans även om det inte blir ledningen. Han vann på V75 i oktober och har även varit tvåa vid ett tillfälle. I näst senaste starten var han tvåa bakom 2 Amor Winner och slog ett gäng mycket bra hästar i loppet, bland annat Love Dancer som nyligen vann på v75. Nu tror jag han slår 2 Amor Winner när förutsättningarna är sämre för denne.

Jag tar även med mitt andra spetsbud 1 M.T.Insider väl medveten om Olle Alséns statistik på V75, men jag tycker han lyft sig i år och vinner nu ganska många lopp framförallt från ledningen med sina hästar. Kommer ekipaget iväg från volten och lyckas ta ledningen så finns förutsättningarna för ett bra lopp. Senast gick hästen barfota runt om för första gången med vinst som resultat över kort distans utan att utmanas riktigt från ledningen. Skulle Olle få fuska bort en del av loppet så kan det nog räcka ända hem, men jag är lite orolig för att M.T.Insider utsätts för press och inte håller hela vägen över medeldistans.

Hästen som mest troligt är den som utsätter ledaren för press är 3 New Moon Face som Ludde Kolgjini alltid har hållit mycket högt. Nu tror jag inte han längre tycker att det är den fjärde bästa hästen han tränat, men i det här sällskapet så duger han bra om han går felfritt och är i form. Jag chansar lite genom att strecka hästen så här tidigt och förutsättningen är att hästen går felfritt, men också att ledaren kan tänkas överväga att släppa om Ludde ställer frågan. Troligen kommer det kosta för mycket att utmana 3 New Moon Face och det vet nog de flesta. Formen på hästarna i stallet verkar vara lite upp och ner, men man hade åtminstone en mycket fin vinnare i veckan i Partizan Face.

Egentligen hade jag tänkt att strunta i att strecka 2 Amor Winner då det var många frågetecken med galopprisk och en balans med skor runt om, men då Erik Adielsson är kusken som står för klassen i gänget väljer jag att ta med ekipaget ändå. Hästen har lyft sig några snäpp när den gått barfota bak på slutet och även om den lyckades vinna tre raka lopp i vintras med skor, så handlade det ändå om lopp då alla var tvungna att gå med skor. Näst senast var man tvåa bakom Carabinieri på V75, men slog många bra hästar i loppet. Hästen vann också loppet där 6 Adams Pace var tvåa och slog således också Love Dancer för tre starter sedan. Frågetecknen är alltså om hästen travar i volten där han har väldigt många galopper, men jag tror att Erik får iväg hästen felfritt med en safety start. Blir balansen dessutom med skor runt om så skulle jag överväga att ta bort hästen, eller i alla fall ranka ner den.

12 Dream Trotter var för tre starter sedan femma i ett mycket bra V75-lopp som Queer Fish vann där han gick en topptid över lång distans och slog hästar som Caddie Hit och Razor Kronos. Då jag gissar att det kan bli fråga om omstarter och även en del galopper så tror jag hästen har en bra chans till en bra position i loppet. I övriga lopp streckar jag få hästar som måste vinna bakifrån, men här tycker jag det är svårt att förutse positionerna och hästen är ett kul streck till under 5% då han ska gå med barfotabalans.

Ytterligare en häst som ska gå barfota runt om är 9 Prince Cobol och vid enda tidigare tillfället blev det seger. Hästen slog då bland andra 7 Melker, men även bra hästar som Najad Tilly och Portovenere. I de två senaste starterna har man varit tvåa båda gångerna och slog 7 Melker ytterligare en gång och även Research. På samma sätt som för 12 Dream Trotter så måste det nog bli lite oreda i fältet för att 9 Prince Cobol ska komma till från sitt niondespår.

Pierre Nyström har ännu inte vunnit på V75, men nu har han en bra häst från ett bra spår så kanske är det dags nu. Jag är inte så säker på att kusken får iväg hästen på så sätt att man kan utnyttja springspåret speciellt mycket, men prickar Pierre starten kan det räcka långt. 7 Melker har gått barfota runt om de senaste fyra starterna vilket givit en extra växel även om raden såg bra ut innan mot enklare gäng. Senast vann man på en topptid och slog då efter en rafflande upploppsstrid en så bra häst som Final Jam.

Jag har ingen riktig känsla för 5 Muchmoremuscles men kanske håller Kenneth Haugstads form i sig från förra veckan då han vann 2 lopp på V75. Spåret är inget plus, men hästen kommer med två raka starter där man sprungit under 14,0 över medeldistans och det duger bra här. Näst senast var han 2:a bakom Furious Francis som var betrodd förra veckan och slog bra hästar som Figaro’s Dream och Staro Hey Joe.

Sista strecket till 8 Klöver All Over som vann senast över medeldistans, men som annars mest går lopp över kort distans. Här kan det bli rygg ledaren om Olle Alsén prickar starten och det är nog den typen av smyglopp som hästen behöver över medel. Näst senast var han knappt slagen som tvåa av Tokio Hotel Hall från ett dåligt spår och då som i tredje senast slog han Fuzz och vann det senare loppet. Från framspår hade jag kanske övervägt att ranka ekipaget först av alla, men här krävs det mycket tur om man ska få chansen i loppet.

V75-3

A: 7,10 B: 12,13,15,11 C: 8,3,5,1,6 D: 2,9,14,4

Spetsanalysen

Några svårbedömda ekipage där flera har gjort någon enstaka start där de öppnat riktigt fort men där det är svårt att veta om de kan upprepa detta i just denna start. Jag tror att den som har störst chans på initial ledning är 2 Restless Legs. 2 Restless Legs öppnade bra från innerspår på Bergsåker i mars och kunde hålla upp ledningen med visst besvär. Hästen kunde ta ledningen från spår 2 i ett mycket lågklassigt lopp på Bollnäs i februari. Jag tror ingen utanför är tillräckligt snabb för att ta en längd på stoet här och jag tror att man tar sig förbi 1 Cezanne Boko här om denne inte startar lika vasst som senast.

1 Cezanne Boko spetsade mycket enkelt på Gävle senast från spår 5 och det var nog första gången den här hästen visade någon startsnabbhet. Torbjörn Jansson körde senast och nu är det Erik Adielsson upp och han borde få minst lika bra fart på hästen som Tobbe fick så möjligen kan man hålla upp innerspåret då. Jag tror dock att 2 Restless Legs är jämnare i sin startsnabbhet och kan ta sig förbi här.

5 Erica kunde öppna mycket snabbt på Eskilstuna i mars från spår 3 och kunde med viss möda ta sig förbi 2 Restless Legs som den gången startade från innerspår. Förutom just den här starten så har inte hästen öppnat speciellt snabbt i andra lopp heller och Restless Legs hade antagligen lite nackdel av att ha innerspår på Eskilstuna som brukar vara lurigt.

6 Purple Dream öppnade mycket bra från spår 6 på Solvalla i april och kunde ta ledningen då innan första kurvan. Hästen är lite svårbedömd då hon gjort ganska få starter bakom bilen på senare tid. Kanske är spåret lite för långt ut för att köra förbi de tre snabbaste invändigt, men viss chans finns.

7 Diamond of’Em är lite mer än medelsnabb ut, men brukar ha svårt att vara först i spetsstriden. Stoet har på senare tid utmanat mycket snabbe Il Sånna och här tror jag man kör till och får överta ledningen efter ett tag oavsett vem av de fyra ekipagen som startar invändigt med spetschans som är först.

Loppanalysen

Här var jag inne på att spika 7 Diamond of’Em då jag tror på bra chans från ledningen och jag tror Torbjörn Jansson kan köra dit efter en bit. Nu låter det på flera invändiga som att de ska köra i ledningen om de kommer dit vilket troligen mest leder till en trött häst i mål, men som också sätter käppar i hjulet för min idé och jag väljer att dubbla systemet. Hästen har varit grymt bra i de tre senaste starterna på V75 att lägga till de två vinsterna i starterna innan. En andraplats bakom Il Sånna i ett klass 2-försök följdes upp med en tredjeplats i finalen endast slagen av Flex Lane och Royal Prince och där man slog många bra hästar som Il Sånna, Fossens Bonus, Scarpia och Breidabliks G.T. Senast blev det en andraplats i ett försök till diamantstoet där man blev nedspurtad på linjen efter att ha gått starkt i spåren från sämsta spåret. Mycket bra chans på spets och ett roligt spikförslag om man inte gillar någon av mina andra spikförslag.

Jag dubblar dock systemet med den jag tror är bästa hästen i loppet vilket är 10 Trinity Zet. Denna gång blir det barfota runt om för första gången och slår det väl ut kanske hästen kan plocka ner mitt andra streck från dödens. Man vann ett Diamantsto-försök i mars när stoet slog bra hästar, men senast blev det galopp i uttagningen till drottningapokalen. Misslyckandet senast gjorde att man kunde gå ut i det här loppet istället och då man har bättre läge än flera av de värsta konkurrenterna så är det mitt enda motbud till min favorit.

V75-4

A: 5 B: 2,3,12,10 C: 8,1,9 D: 6,4,7,11

Spetsanalysen

1 Ochongo Face tror jag får svårt att försvara innerspåret. Hästen har två galopper på tre framspårsstarter bakom bilen och även om galopperna inte kommit i samband med starten så tror jag inte han är snabb nog att hålla upp spåret.

2 Danne Edel spetsade på Lindesberg från spår 5 i juli, men motståndet var dåligt då. Här räcker han inte till för att ta ledningen, men sitter bra till i andra spår direkt och kanske försöker vara den som är först fram för att ställa frågan. Får troligen svårt att hålla ut 5 Tango Lavec bakom snabbe 3 Tiptoe dock.

3 Tiptoe öppnade bra från spår 4 på Färjestad i oktober och kunde köra till sig ledningen tidigt i första kurvan. Mycket enkelt kunde man även spetsa i september på Färjestad från spår 5. På Åmål spetsade hästen mycket enkelt från spår 8 i augusti. Här borde han enkelt ta en längd på de två innanför och sedan hålla ut 4 Ajlexes Cubano och 5 Tango Lavec för att slutligen släppa ledningen till favoriten.

4 Ajlexes Cubano kunde ta ledningen med liten marginal från spår 5 på Gävle dagen innan julafton. Hästen öppnar riktigt bra, men tar knappast en längd på jämsides startande 3 Tiptoe.

5 Tango Lavec är medelsnabb ut, men har bara tagit ledningen genom att köra till sig den efter en bit. Här tror jag man är snabbare än värste konkurrenten 2 Danne Edel och är först fram till ledaren för att ställa frågan. Jag tror alla är intresserade av att få ryggen på favoriten utom möjligen 2 Danne Edel, så med andra ord har jag 5 Tango Lavec i ledningen efter 500 meter.

7 Zack Hornline är skapligt snabb ut och kusken har vid ett flertal tillfällen kört hårt för att komma till ledningen. Han har kört till sig ledningen på Romme i mars från spår 5 och även spetsat i Gävle från spår 7 i februari, men senast räckte han inte till när det rörde sig om V75. Jag tror inte man är något spetsbud från spår 7 och kanske laddas inte hästen alls. Oavsett så har den nog ingen stor inverkan på löpningsförloppet.

Loppanalysen

Ett lopp där jag gjort mitt bästa under veckan för att försöka fälla storfavoriten och tidigt så övervägde jag en spik på 2 Danne Edel. Men med senaste loppet i åtanke så går det dock inte att lämna in kupongen utan streck för 5 Tango Lavec. Senast handlade det för 5 Tango Lavec om uttagningslopp till Kungapokalen där han spurtade vasst till en fjärdeplats och precis missade finalen dit de tre bästa kvalificerade sig. Han rekordsänkte rejält med tiden 12,3aM och det är nog cirka 1,5 sekund snabbare än motståndarna i det här loppet vilket innebär att han går ner rejält i klass nu. I loppet slog han hästar som Jontte Boy, Scellino Luis, Conlight Ås och King City och vid en fjärdeplats i januari så slog han ändå Mellby Cheeky, Sebastian Sund och Officer C.D. Här tror jag han får överta ledningen ganska tidigt och sedan ska 2 Danne Edel vara bra för att ta ner han från dödens. Två orosmoln gör att jag inte spikar dock, dels har Jorma Kontio inte lyckats vinna med hästen på 8 försök och då har hästen vunnit 3 av de övriga 4 starterna. Dels så har hästen bara gått lång distans en gång tidigare och då var resultatet inte imponerande.

Jag väljer att dubbla systemet med 2 Danne Edel som var grymt tapper i dödens på Romme där han var 2:a över lång distans knappt slagen av Ägir Briljant. Hästen visade då att han håller över lång distans och med tanke på att han gick i dödens större delen av loppet så är tiden 14,5aL en kanontid. Här har han fått ett perfekt spår och har även en liten chans att kunna få överta spets om han öppnar lite bättre än han brukar. Skulle han lyckas komma före 5 Tango Lavec så kan han bli svårslagen från ledningen, men det troliga scenariot är att han får finna sig i att köra i dödens och försöka plocka ner storfavoriten den tunga vägen. Senast var han 4:a i ett mycket bra klass 2-försök där han endast var slagen av Tonicetobetrue, Whitehouse Express och Cab Hornline.

V75-5

A: 12,14 B: 15,9,11,2 C: 6,5,4,3 D: 7,8,13,10

Spetsanalysen

Ganska svårlöst spetsstrid där alla fyra hästarna på startvolten är snabba ut. Snabbast tror jag 2 Tangen Haap är med hjälp av bästa spåret. 2 Tangen Haap öppnade ganska bra senast från spår 1 då endast han och 5 Pingo Ö.K startade från den volten. 5 Pingo Ö.K kunde köra till sig ledningen efter en bit från spår 2 dock. På Solänget i höstas kunde hästen komma iväg bra från innerspår, men spetsade inte då när en springspårshäst var snabbare. Jag tror det blir tufft att hålla ut 4 W.S.Malte och 3 Åsakjappen, men jag tror han klarar av det och kör i spets. 5 Pingo Ö.K kommer att ställa frågan, men denna gång tror jag Björn Karlsson väljer att köra i ledningen.

4 W.S.Malte spetsade från spår 3 i Bollnäs i november utan större problem. Med knapp marginal tippar jag att 4 W.S.Malte tar sig förbi 3 Åsakjappen och är förste utmanare till 2 Tangen Haap om ledningen.

5 Pingo Ö.K kunde näst senast på Åby köra till sig ledningen från 2 Tangen Haap och här kanske det kan vara aktuellt med en repris. Från innerspår tog hästen ledningen på Bjerke i mars. Senast i Norge kunde man köra till sig ledningen från spår 3 ganska tidigt in i första kurvan. Här tror jag på ett liknande scenario att man kör framåt rejält för att få överta ledningen.

3 Åsakjappen kunde hålla upp innerspåret senast på Umåker trots att han öppnade ganska segt med hjälp av lite galopper. Hästen accelerarade ganska bra och lyckades hålla ut de övriga. Från spår 3 kunde hästen spetsa på Boden i februari då det rörde sig om vinterbana. På Umåker i slutet av januari kunde man köra till sig ledningen från spår 4 efter en bit in i första kurvan. På annandagen spetsade man återigen från spår 1 på Umåker och här tror jag man kan ta en längd på 2 Tangen Haap nu när man får lite mer utrymme i volten efter strykningen. Om man spetsar så är jag osäker på om man sedan väljer att köra i ledningen eller att släppa till 5 Pingo Ö.K, men jag tror man väljer att släppa.

Snabbast fram av de på tillägg tror jag 12 Eldvin är som jag tror är lite snabbare än 11 Cali Maks från springspåret längst ut. Jag är osäker på hur ledaren resonerar om 12 Eldvin skulle komma fram tidigt för att överta, men jag antar att man då inte har något annat val än att släppa.

Loppanalysen

Ett lopp där jag velat med ranken hela veckan och till slut bestämde mig för att 12 Eldvin har störst chans att vinna. Från springspår på tillägg så tycker jag att det är en bra chans att Jörgen Westholm är den som först är ikapp hästarna på start och kan skaffa sig en bra position mot de som kommer bakifrån. Hästen är i bra form då han gick rekordtid senast i ett lopp där han var 2:a och slog 11 Cali Maks och 13 Svall Conrad. För tre starter sedan vann han ett lopp där han slog en av de mest betrodda 9 Titan Tabac och även 8 Lienpilen. I början av året slog han också en annan av de mest betrodda 6 Mino och har således vunnit över de flesta som startar på mellanvolten.

På bakre volten startar även 14 Flex som även han känns lite svårbedömd i ny regi Jan-Olov Persson. Torbjörn Jansson har vunnit V75-lopp med hästen förut och efter några sämre lopp i nya regin kom första vinsten senast mot bra motstånd. Nu kommer hästen köras barfota fram vilket är ett plus och kanske det som fattats hos JOP och jag tror att hans kapacitet är lika god som 15 Hulte Magnus. Hästen gick mycket snabba 22,2M över full distans förra sommaren när Torbjörn Jansson körde och ekipaget vann finalen i Dubbelcupen på V75.

Lite svårbedömd form tycker jag att 15 Hulte Magnus har då han har två raka ”ägg” och dessutom inte har vunnit på sex starter. Senast hade han problem med luftvägarna och näst senast galopperade han under avancemang bakom Månprinsen A.M i ett lopp där han såg stark ut. Denna gång kan det bli aktuellt med barfota fram för första gången och SM-tvåan från förra året har kanske högst kapacitet av alla i loppet. Det blir svårt att runda alla i loppet, men några av de främsta konkurrenterna på mellanvolten har riktigt byngliga lägen.

En häst som jag först tänkte försöka jobba bort som betrodd är 9 Titan Tabac, men det är svårt att blunda för att denne är i sitt livs form. Tanken var att han får svårt att komma till ifrån sämsta spåret, men med tanke på att han hade en kort galopp senast som gjorde att han mer eller mindre startade som sista häst så borde detta inte vara så mycket sämre, så länge han går felfritt. Senast spurtade han ner 7 Mjölner Komet och slog även 11 Cali Maks och 13 Svall Conrad och näst senast på V75 var han stark 3:a bakom 5 Pingo Ö.K och Doktor Jaros. Nu står han bara 20 meter bakom vinnaren från Åby 5 Pingo Ö.K och borde kunna ta de metrarna med tanke på att han var så nära senast.

Sämre senast var 11 Cali Maks, men då gick han med en balans som visade sig inte vara optimal. Nu kommer han gå med broddar vilket passar bättre och han har slagit de flesta av hästarna på mellanvolten på senare tid, och har även slagit 14 Flex. Från springspår så borde han få en bra position även om han inte kan utnyttja det fullt ut. I vintras testade man att köra lopp i Frankrike på Vincennes och då vann 11 Cali Maks en mycket övertygande seger på en kanontid. Efter den vinsten har han inte vunnit, men kanske är det dags nu igen.

Trots att de som står på 20 meters tillägg denna gång känns avsevärt mycket vassare än de som gjorde det förra gången och som på Åby antagligen hade stått med 40 meters tillägg så tycker jag intrycket på 2 Tangen Haap var så bra senast att jag väljer att strecka honom tidigt här. Han öppnade bra då, men var nära galopp och fick släppa ledningen till 5 Pingo Ö.K som senare vann loppet. In på upploppet hade hästen hängt med bra i rygg på ledaren och när han styrdes ut på open stretch så såg det ut som att segern var klar innan galoppen kom nästan omedelbart. Hade hästen gått in i mål så hade han slutat på en tid runt 25,0M vilket är mycket bra. Denna gång finns inte open stretch att tillgå så jag är ganska säker på att man måste svara ut 5 Pingo Ö.K för att kunna ha chansen på vinsten då jag inte tror man vinner från rygg ledaren i detta loppet. Björn Karlsson har denna gång aviserat att köra i ledningen vilket nog är ett måste för chans på vinsten. Förutom galoppen näst senast så har hästen vunnit fem av de sex senaste starterna där de flesta har varit mot ljummet motstånd. Senast blev det seger mot bättre motstånd med bland annat 3 Åsakjappen i loppet och nu blir det åter igen räser-balans och sedan har man även rycktussar som man tidigare aldrig utnyttjat.

Jag känner mig inte helt säker med dessa hästar då jag har utelämnat några riktigt bra och betrodda hästar, samt några med intressanta utrustningsändringar. Här räknar jag kallt med att 6 Mino inte kommer till från innerspåret på mellanvolten utan mer eller mindre får starta tillsammans med de två hästarna på sista volten. Vid lika start borde han få svårt att hävda sig mot dessa och även om han kanske är bästa hästen på mellanvolten så tror jag han får svårt att vinna med detta handicap. Skulle det lösa sig så är han givetvis jättefarlig.

Jag står även över vinnaren från Åby då jag tror att 5 Pingo Ö.K inte lika lätt kommer till ledningen denna gång om han än gör det alls. De som står 20 meter bakom denna gång känns mycket vassare än senast och skulle nog stått med 40 meters tillägg med propositionen som senast. Tror man däremot att Björn Goop återigen kan köra i ledningen i hårt och jämnt tempo så bör man överväga att strecka hästen och kanske byta ut honom mot 2 Tangen Haap om man inte tror på den.

7 Mjölner Komet har visat sig inte fungera något vidare när det gäller voltstart och jag chansar lite på att han inte lyckas denna gång heller. Annars var han mycket bra senast i loppet som 9 Titan Tabac vann och förtjänade segern där. Fungerar han här så är han också farlig och kan vinna.

V75-6

A: 1,5 B: 8,7,2 C: 4,6,3 D: 9,10

Spetsanalysen

Mycket svår spetsstrid att bena ut i dagens gulddivision där säkert sex, sju hästar har möjlighet att ta ledningen. Min spetsfavorit måste ändå vara otroligt snabbe 1 Mosaique Face förutsatt att han inte galopperar, för felfri tror jag ingen här tar en längd på honom. I oktober förra året kunde han ganska enkelt ta ledningen från spår 2 på Jägersro. Från innerspår öppnade han mycket snabbt vid Sweden Cup-finalen förra året där han med viss möda kunde hålla ut mycket snabbe Beer Summit. Med två raka galopper så måste man ändå räkna på risken att han är borta direkt.

8 Panne de Moteur togs lugnt senast från spår 8, men frågan är om man har råd att göra det även denna gång om man siktar på att vinna. Att hästen är mycket snabb råder det ingen tvekan om då han enkelt tog ledningen i elitloppsförsöket för ett år sedan från spår 2. Innan det höll han enkelt upp ledningen från innerspåret i ett lopp på Solvalla för drygt ett år sedan. Från spår 8 är det lite långsökt att han ska bomba till ledningen med så många startsnabba hästar invändigt och jag tror man siktar på att komma in i banan och få en bra position om det laddas på många händer.

5 Creatine är lite svårbedömd då han inte alls imponerade senast. Alla har väl sett loppet där han slog Sebastian K i oktober förra året då han spetsade från spår 8 och öppnar han lika vasst här så är han givetvis ett spetsbud. Man skulle ju gärna se honom starta från framspår bakom bilen i Sverige innan man rankar honom som spetsfavorit här och tills vidare väljer jag att ranka ned honom.

2 Knows Nothing öppnade mycket bra senast från spår 6, men kunde inte ta en hel längd på snabbe Going for Gold Zaz även om det var ganska nära. Näst senast öppnade man också mycket bra, men var chanslös mot Democrat som de flesta andra. Ekipaget fick överta ledningen i första kurvan, men fick sedan släppa till Francais du Gull som körde till sig spets till slut. Öppnar han som de två senaste gångerna blir det svårt för de utvändiga att ta en längd, men någon klarar det säkert och 2 Knows Noting är inte spetsfavorit för mig.

3 Harry Haythrow är normalt mycket snabb ut och han kunde hålla upp innerspåret på Solvalla i februari. På Åby i januari kunde hästen också spetsa efter att konkurrenten Nothing But Class galopperat. Jag är däremot lite osäker på Kenneth Haugstads egenskaper som kusk i spetskörning. Jag ifrågasatte det senast när han körde Magic Tonight och då blev det galopp så något riktigt svar fick man aldrig. Tills han visat att han är att räkna med i spetsstriden så väljer jag att ranka ner 3 Harry Haythrow som annars varit spetsfavorit här om 1 Mosaique Face gör bort sig. Får Kenneth fart på hästen så har han ju chans på ledningen, men tar knappast en längd på min spetsfavorit.

6 Papagayo E känns inte som något spetsbud även om han öppnade hyggligt näst senast på Mantorp från spår 2. Han var chanslös att ta ledningen mot Viking va Bene och Tumble Dust vilket inte är någon skam, men då tar han heller inte ledningen här. Senast på Forus var han inte heller inblandad i spetsstriden från spår 3 och han tar inte ledningen här.

4 Standout öppnade grymt snabbt på Romme i april och tog enkelt ledningen från spår 5. Från spår 3 på Solvalla kunde hästen enkelt ta ledningen i augusti. Öppnar han som på Romme är det nog värsta motbudet om spets mot 1 Mosaique Face.

Loppanalysen

Mycket svårtlöst guldlopp och helst skulle jag vilja strecka några ytterligare än de fem streck jag har råd med. Skulle jag vara tvungen att spika i loppet så skulle jag nog välja Lutfi Kolgjinis 1 Mosaique Face då jag tycker hästen har den enskilt största vinstchansen i loppet. Jag föreslår inte denna häst som ett spikförslag, men väljer ändå att lägga honom först i ranken trots att formen är ett stort frågetecken för både häst och kusk. Lyckas man hålla upp ledningen vilket jag tror man gör så är det toppchans om formen är någorlunda samma som i höstas när man var 2:a i Copenhagen Cup och i SM.

Robert Bergh är fortsatt positiv om sin amerikanska import 5 Creatine och även om jag är tveksam till var jag har hästen efter floppen senast så är förutsättningarna nu mer eller mindre optimala. Hästen räknas på vad man sett från USA i tidigare starter, men nu är det verkligen upp till bevis.

Spår 8 drog Panne de Moteur för andra gången i rad och därifrån är det sämre att utnyttja hästens startsnabbhet. En tredjeplats i årsdebuten från spår 8 när man inte startat på nästan ett år gav ändå mersmak och då detta loppet kommer köras i full fart hela vägen så spelar det nog inte så stor roll om man får dödens bara man är med där framme när det ska avgöras.

Under tiden för världsrekord senast och Elitloppet nästa helg gör ju att man kanske tror att 7 Maven ska få ett lugnt lopp innan det stora loppet. Stallet hävdar att så inte är fallet och vad ska de göra, men jag tror att man kommer köra för vinst i loppet trots dessa frågetecken. Trots den fantastiska tiden så blev 7 Maven bara tvåa på tiden 10,0 över medeldistans. Det är dock viss risk för vingel här då hon inte är snabb nog för att ta ledningen, men är stoet lika bra som senast så kan hon vinna från dödens om hon forceras dit.

I bra spår sitter 2 Knows Nothing direkt och hästen gjorde ett riktigt bra lopp senast då han gick barfota runt om för första gången. Man slog då den tidige favoriten 8 Panne de Moteur och var bara slagen av en för dagen suverän Nahar. Han har även visat att han kan öppna hyggligt även om jag tror det blir svårt att komma till ledningen, men en riktigt bra position ska det bli.

V75-7

A: 1,5 B: 11,10,6 C: 8,2,3 D: 7,4,9

Spetsanalysen

I bronsfinalen i mars på Solvalla öppnade 1 Rocket Zet bra och kunde överta ledningen en bit in i första kurvan från Livacious Lindy. På Gävle förra året såg det ut som om hästen skulle kunna hålla upp ledningen från innerspåret, men Betterthancheckers kunde köra till sig ledningen efter en bit. Här tror jag man laddar vad som går för att i första hand hålla ut jämsides startande 2 Chip Dealer som jag tror är det främsta motbudet om ledningen nu när 8 Quality Questioned dragit ett så pass dåligt spår. Jag tror att man lyckas och om man inte skulle göra det så tror jag på bra chans för Daniel Redén att lyfta ut hästen i andraspår och kanske överta ledningen direkt.

2 Chip Dealer öppnade skapligt senast på Solvalla och lyckades ta ledningen från spår 4. Även näst senast tog han ledningen från spår 6 på Bergsåker i fin stil. Här är han nog den snabbaste av hästarna med chans på ledningen och hade hästen haft spår en liten längre bit ifrån 1 Rocket Zet så hade jag trott på bättre chans att ta sig förbi. Jag tror det blir svårt att ta en längd även om det inte är omöjligt och jag tror oavsett vem som spetsar initialt att 2 Chip Dealer får positionen i rygg på ledaren 1 Rocket Zet.

4 Long Night brukar inte riktigt räcka till i spetsstriderna, men hästen öppnar ganska bra. Får svårt att ta en längd hår på invändige 1 Rocket Zet.

8 Quality Questioned öppnar bra, men från spår 8 är det nog osäkert om man laddar framåt. På Mantorp i april kunde hästen spetsa initialt från spår 2 innan han fick släppa till en konkurrent. Det är mycket möjligt att det är den snabbaste hästen i fältet, men jag tror det blir svårt att ta ledningen från spår 8.

7 Venkatesh är inget spetsbud utan där gäller det att få iväg hästen felfritt vilket inte brukar vara det lättaste.

Favoriten 5 Oliver Kronos känns inte som något spetsbud här, men jag tror att Björn Goop kör framåt omgående och visar intresse att överta ledningen från den som initialt har spetsat. Är det 1 Rocket Zet som sitter där så tror jag inte han är intresserad av att släppa, men är det däremot 2 Chip Dealer så är nog chansen att få överta mycket större.

Loppanalysen

En liten chansning i sista avdelningen där jag väljer att gå emot favoriten och spika 1 Rocket Zet som jag hoppas kan hålla upp innerspåret och leda loppet runt om. Även om 5 Oliver Kronos är en mycket bra häst så tror jag inte han plockar ner min spik från dödens då denne ska gå med barfotabalans och då Oliver Kronos återkommer efter frånvaro. Är man osäker på om Daniel Redéns häst kan hålla ut de övriga här så tycker jag man gör rätt i att dubbla systemet med favoriten 5 Oliver Kronos. Normalt så skulle man velat ha med 11 Mind Your Face, men jag tror han får svårt denna gång från bakspår när han återkommer efter frånvaro mot två mycket bra hästar med bättre lägen.