V75 analysen - Umåker 9 Maj 2015

Ingen vidare omgång senast på Örebro som vi glömmer snabbt och går vidare. Även om det fanns frågetecken för Magic Tonight så var han precis så bra som man kunde förvänta sig och vann komfortabelt. Frozen däremot var lite svag, men det är oftast för tufft att gå i dödens i de här sällskapen och det visade sig i stayerloppet. Björn Goop lyckades få iväg Don Incantatore snabbare än förväntat och med facit i hand så borde man låst loppet på de två spetsbuden istället för att spika.

Norrlandsomgång nu och något ojämna fält, men ganska spelvärt då flera stora favoriter fått krångliga lägen. Dessutom gör två ganska osynade kanoner årsdebut där elitloppshästen Panne de Moteur blir stor favorit i gulddivisionen trots att han inte startat på ett år och Robert Berghs nya häst Creatine som redan verkar vara hur bra som helst.
Omgångens bästa spik kommer redan i första avdelningen där jag har svårt att se Coldtown förlora då vägen till ledningen ser öppen ut och han bara förlorat en enda gång från framspår och då mötte han Jeppas Maxi. Jag chansar rejält med en spik på mitt spetsbud i ”lördagsloppet” som annars ser öppet ut och hoppas att det håller.

Systemen

Lilla:

288 kr (576 x 1 x 0,50)

1: 3 Coldtown
2: 12,5,1,9
3: 4,3,8
4: 9,3,2,1
5: 6 Wizard Simoni
6: 3,10,9
7: 1,9,2,7

Bolaget:

960 kr (1920 x 1 x 0,50)

1: 3 Coldtown
2: 12,5,1,9
3: 4,3,8,9
4: 9,3,2,1
5: 6 Wizard Simoni
6: 3,10,9,5,4,2
7: 1,9,2,7,5

Analyser

V75-1 Silver

A: 3 B: 5,10,6 C: 12,11,1 D: 4,9,7,8

Spetsanalysen

Flera startsnabba hästar i loppet där spetsstriden kommer stå mellan de två innersta spåren. Svårt att avgöra vem som är snabbast, men jag håller en peng på 1 Knifetown Action. Hästen kunde mycket enkelt blåsa till spets näst senast från spår 3 på Östersund. För tre starter sedan öppnade hästen mycket snabbt då han länge höll jämna steg med otroligt snabbe Sandrngham Hanover som efter ett tag kunde köra till sig ledningen. Hästen tog då en längd på Tresor d’Inverne, Wannabe Kemp och Flip a Coin.

Med 2 Åge Hornline struken så tror jag att 1 Knifetown Action ganska enkelt håller spets för att sedan släppa till 3 Coldtown i ett tidigt skede.

3 Coldtown öppnade mycket bra för att hålla upp innerspåret näst senast på Mantorp. I bronsdivisionens final på annandagen på Solvalla tog hästen mycket enkelt ledningen från spår 4 mot bland annat Maffioso Face. Här tror jag på hyfsad chans att spetsa direkt, men mest troligt är att hästen körs till spets efter ett tag där han övertar från 1 Knifetown Action.

6 Radysin America öppnar bättre än medelsnabbt, men är chanslös mot de två innersta spåren här. Samma gäller 4 Stein Daylight.

Loppanalysen

Kallblodsloppet lyftes ut från V75 då det ansågs vara för ojämnt och det var väl inte mer än rätt då Månprinsen A.M blir mycket stor favorit i loppet. Frågan är ändå om man inte lika gärna kunde valt silverdivisionsloppet denna gång då det ser ut att vara en mycket lämplig uppgift för 3 Coldtown. Spår 3 är perfekt och hästen sitter mycket troligt i ledningen efter några få hundra meter och de stackars hästar som förtjänar att kallas motbud har lottats till dåliga lägen. Troligen är det här Jorma Kontios V75-form vänder och han kan ta sin andra V75-seger för året. Coldtown vann i årsdebuten mot ett mediokert gäng och senast i silverdivisionen var han trea bakom Falcon Håleryd och Rafolo. I förra årets sista lopp vann han kanske tidernas bästa bronsfinal ganska enkelt från spets. Han slog då hästar som Falcon Håleryd, Mind your Face, Lover Face och Frozen med flera. Här blir det sås (spets å slut) och vi inleder omgången med en säker spik.

V75-2 Klass 2

A: 12,5,1 B: 9,3 C: 10,7,2 D: 4,11

Spetsanalysen

Klart snabbast i loppet tror jag 3 King of Mine är, men frågan är om det räcker för att ta sig förbi de invändiga där framförallt 2 Bourne Identity kan öppna snabbt. Jag tror också att Robert Bergh kommer göra allt i sin makt för att hålla upp innerspåret med 1 Eder Bob, men normalt ska han inte klara att hålla ut de två närmaste. Störst chans till ledningen ger jag 3 King of Mine, medan 1 Eder Bob och 2 Bourne Identity troligen har ungefär lika stor chans att spetsa med kanske en något knapp fördel den sistnämnde.

1 Eder Bob är något svårbedömd då han bara startat från framspår bakom bilen två gånger. På Östersund i februari lyckades han i alla fall ta ledningen från spår 2. Senast startade han från spår 6, men kunde inte utmana de snabbaste från starten då i ett klass 2-försök på Jägersro. Kanske kan han med en riktigt bra start lyckas hålla ut 3 King of Mine med hjälp av solfjäderseffekten om 2 Bourne Identity inte lyckas ta en längd på Robert Berghs häst.

På Östersund den 30:e april kunde 3 King of Mine hålla upp innerspåret ganska enkelt utmanad av 2 Bourne Identity som inte var nära att ta sig förbi från spår 5. Jeppas Olivia öppnade hyfsat från spår 6 i samma lopp, men var chanslös mot de två snabbaste. 2 Bourne Identity kunde ganska enkelt spetsa från spår 5 på Östersund i mars. Jag tror det finns en skaplig chans att han tar en längd på invändige 1 Eder Bob, men missgynnas nog lite av att hästarna startar bredvid varandra. Chansen är nog ungefär 50-50.

3 King of Mine kunde mycket enkelt ta ledningen i ett lopp på Bollnäs i slutet av mars från spår 3. Hästen spetsade även på Bergsåker i december från spår 6 efter en snabb start. Även den 14:e november på Bergsåker tog hästen ledningen, den här gången från spår 2. Här är han min spetsfavorit och lyckas han bara ta en längd på jämsides startande 2 Bourne Identity så är vägen till ledningen öppen för hästen.

4 Zack Hornline öppnade skapligt från spår 5 på Romme i mars och kunde köra till sig ledningen efter en bra bit in i första kurvan. I februari tog hästen enkelt täten på Gävle från spår 7 efter att spetskonkurrenten galopperat. Hästen är snabb och kusken kör rejält från början för att försöka få ledningen och det återstår att se om han gör det även när det är i V75. Han tar sig normalt inte förbi jämsides invändigt startande 3 King of Mine och då troligtvis inte någon av de innanför honom heller. Blir det lite körning från start så kan det åtminstone öppna upp loppet lite och skulle 1 Eder Bob ha blivit över från innerspåret så får han nog chansen att ta sig ut ganska tidigt.

5 Tom Sisu har gjort någon skaplig start, men har galopperat i sina tre senaste autostartslopp och är inget spetsbud här. 6 Jeppas Olivia är medelsnabb ut, men tar sig inte förbi de snabba på inre spåren och detsamma gäller 8 Danne Edel.

7 Dialog In tog enkelt ledningen i november på Umåker från spår 3. Hästen är ganska snabb ut, men från spår 7 tar han inte ledningen här.

Loppanalysen

När spårlottningen blev offentlig så svor nog Svante Båth då hans 12 Hagentoy dragit spår 12 för andra gången i rad. Tränaren har funderat på att rycka bakskorna till den här starten, men med tanke på försämrade chanser i form av spåret så är det inte säkert att så blir fallet. Med två strykningar på framspår så är förutsättningarna nu ändå bättre och kör Erik Adielsson framåt direkt så kan man kanske få en bättre position än favoriten 1 Eder Bob. Jag tycker hästen är en av två som höjer sig över mängden i loppet och den modige chansspikar hästen och hoppas på trubbel för storfavoriten. Jag nöjer mig med att sätta 12 Hagentoy som tipsetta och jag tror och hoppas att Erik Adielsson drar nytta av att det nu är fritt spår med strykningarna och kör framåt för att försöka överta ledningen tidigt.

Möjlighet att komma till ledningen efter en bit här tror jag 5 Tom Sisu har. Hästen har vunnit två raka från ledningen och har även vunnit de fyra senaste loppen han varit felfri i. Det som oroar är att han har galopperat i sina tre senaste starter bakom bilen. Sitter hästen i ledningen och de två huvudmotståndarna får positionsproblem kan det räcka hela vägen.

Jag tror inte Robert Bergh försvarar innerspåret, men skulle han göra det så ligger nog vägen öppen till segern och det är inte helt omöjligt. Jag tror på ganska bra spetskörning mellan de två hästarna utanför 1 Eder Bob och det gör att jag tror att kusken ganska tidigt kan hitta ut och därför vågar jag inte stå över favoriten helt. Motståndet är ganska mycket enklare än när han var fyra senast på V75.

Streck även för den gamle Kolgjini-hästen 9 Quattro Lane som kommer med två raka segrar i regi Hanna Olofsson i enklare gäng. Nu kommer man gå all in och rycka skorna och eventuellt köra med jänkarvagn och kanske kan man närma sig rekordtiderna från den gamla regin vilket kommer behövas för vinst här. Hästen har avslutat lysande med två riktigt bra spurter till vinst i de senaste loppen. Man har en bra startrygg och borde få en bra position från spår 9 och kanske kan spurten bära långt även denna gång.

V75-3 Guld

A: 4,3 B: 8,9,6 C: 1,2,7,5

Spetsanalysen

Snabbaste hästen i konkurrens med 7 Beer Summit är 8 Panne de Moteur som enkelt spetsade i elitloppsförsöket för ett år sedan från spår 2. Innan det höll han enkelt upp ledningen från innerspåret i ett lopp på Solvalla för drygt ett år sedan. Frågan är om man väljer att ladda i årsdebuten från spår 8 när hästen inte tävlat på ett år. Laddar man vad som går så finns chansen att man tar ledningen och annars kanske hästen släpps till ledningen som storfavorit, men här kanske man hellre kör en bit från start för att sedan försöka hitta position i till exempel andra ytter. Då många hästar är startsnabba innanför så är det stor risk för solfjäderseffekt på de hästar längst ut på vingen.

Min spetsfavorit i loppet är 4 Going for Gold Zaz som öppnade bra senast från spår 7 och kunde köra till sig ledningen tidigt i första kurvan. I januari på Bergsåker kunde hästen fronta efter en mycket bra öppning från spår 4. På Bjerke öppnade man bra, men kunde inte komma förbi Fascination in i första kurvan från spår 5 även om det var mycket nära. Här tror jag han tar en längd på framförallt 1 Hard Livin och kan vara först in till plankan och samtidigt så tror jag inte 5 Disco A.E eller 6 Knows Nothing kan ta en längd på hästen, men ändå hålla ut de två mycket snabba utanför vilket hjälper min spetsfavorit. Jag tror heller inte att Jan Norberg är intresserad av att släppa ledningen över kort distans och all körning från motståndare i loppet skulle gynna Robert Berghs andra häst 3 Nahar.

6 Knows Nothing öppnade bra från spår 5 senast på Solvalla då han kunde överta ledningen från Democrat och hålla ut snabbe Francais du Gull. På Åby i december öppnade hästen bra från spår 2 och lyckades hålla ut jämsides startande Arazi Boko som är snabb ut. Får svårt att ta en längd på 4 Going for Gold Zaz och 5 Disco A.E.

7 Beer Summit öppnade mycket bra och kunde ta sig förbi jämsides startande 1 Hard Livin från spår 6 senast på Färjestad. På Romme i september kunde Beer Summit spetsa från spår 6 efter en bra öppning. Med flera startsnabba innanför kanske man tar en lugn start för att hitta ner i banan, men troligen gör man ett försök att ladda från start. Inte helt otänktbart att man kommer till ledningen, men inte så stor chans.

1 Hard Livin lyckades hålla upp innerspåret på Rättvik i juni efter en bra start. Här tror jag dock inte på någon repris då det borde vara flera som är lite för snabba för det och jag tror 1 Hard Livin blir över från innerspåret.

5 Disco A.E öppnade bra och kunde med minsta möjliga marginal ta ledningen från spår 2 på Solänget i september. Får svårt att ta sig förbi jämsides startande 4 Going for Gold Zaz.

3 Nahar har inget med spetsstriden att göra, men jag finner det troligt att Robert Bergh omgående tar sikte på dödens och speciellt angeläget är det nog om hans andra häst i loppet sitter i ledningen då han kan låsa loppet där.

Loppanalysen

Ett ganska klurigt guld-lopp där det finns många olika scenarion att ta hänsyn till. Kanske slutar det på ungefär samma sätt som förra veckan fast där man byter ut Magic Tonight mot 8 Panne de Moteur som kan öppna bra från ett dåligt spår och kanske komma till ledningen eller dödens och bara vinna på ren klass. Stor inverkan på utgången av loppet kommer i alla fall formen på och taktiken för 3 Nahar att ha.

Distansen är knappast något som gynnar 3 Nahar här och han har heller inte vunnit över kort distans sen segern i Elitloppet 2013. Det enda man kan analysera fram med stor träffsäkerhet i loppet är att Robert Berghs häst kommer att ta position i dödens under någon del av loppet. Tränaren låter mycket optimistisk och menar på att det här är chansen för hästen att visa att han ska ha en plats i Elitloppet och möjligen kan det tänkas att det kommer köras med optimal balans denna gång. Stort frågetecken får sättas för formen då 3 Nahar såg eländig ut i senaste loppet i Finland i förra helgen, men där skyller man på långresa som passar hästen dåligt. Fungerar hästen som den ska så tror jag på bra chans då den får möjlighet att spurta från dödens över upploppet. Inte rankad bättre än tvåa här dock på grund av tveksamheterna runt form och distans.

Det troligaste scenariot bland många, som jag bygger mitt tips på är att stall Bergh kommer kunna låsa loppet med sina två hästar. Jag tror att 4 Going for Gold Zaz kommer köra i ledningen och när det nu är tredje starten i regi Robert Bergh så tror jag toppformen är nära. Jag tror att min tipsetta klarar att hålla ut de snabba hästarna längst ut och efter ett tag så tror jag att Robert Bergh kommer köra fram 3 Nahar i dödens och låsa loppet där. Det är tveksamt om någon vill gå fram innan upploppet då denne kommer få tugga i tredjespår hela sista kurvan och jag tror helt enkelt det kommer handla om en ren spurtuppgörelse mellan Robert Berghs två hästar och då 4 Going for gold Zaz gått på innerspår hela vägen så tror jag den kan vara snabbast.

Med tanke på min analys av loppet kan man ju tycka att ett lås på dessa två hästar vore rimligt, men om det visar sig att 8 Panne de Moteur laddas rejält och faktiskt lyckas ta ledningen i loppet eller i sin tur körs i dödens och ger 3 Nahar det jobbiga loppet istället så vill jag inte stå helt ogarderad. Risken finns ju dessutom att Nahar är lika dålig som i Finland. Jag streckar även 8 Panne de Moteur trots att han inte startat sen Elitloppet 2014 där han var tvåa, för har 3 Nahar en dålig dag och hästen redan är i form så tror jag han vinner det här.

Sista strecket till 9 Standout som såg helt grym ut vid vinsten från spår 8 och dödens senast. Stefan Melander har kanonform på stallet och hade hästen bytt spår med 4 Going for Gold Zaz så hade jag spikat. Jag har svårt att se vilken position hästen kommer få i loppet, men skulle det bli körning mellan de två mest streckade så tror jag Jorma Kontio kan få segerdefilera en andra gång för kvällen.

V75-4 Klass 1

A: 9,3,2 B: 1,12 C: 6,11,5 D: 7,4,10,8

Spetsanalysen

Inget direkt hett spetsbud i det här gänget och mest troligt är att någon från springspår tar ledningen om de prickar någorlunda rätt. Knapp spetsfavorit tycker jag 6 Sam Forget är i kraft av bästa springspåret. 6 Sam Forget öppnade mycket bra från spår 2 på Gävle i februari och kunde spetsa enkelt då. Har inte sett något lopp där hästen startat från springspår men borde kunna komma iväg hyggligt från spår 6 här.

Ett möjligt motbud är 7 Nano Broline som Öppnade bra från springspår på bakre volten på Boden i november och var snabbast iväg av hästarna på tillägg då. Jag kan tänka mig att båda springspårshästarna kan vara intresserade av att släppa till någon bättre häst, men frågan är vem som kan tänkas vara först fram. 1 Cash’Em är tänkbar om han hittar ut, annars borde 2 Victory Streamline kunna vara först fram för att ställa frågan. 9 Queer Fish och 12 Sebastian Sund känns som offensiva ekipage som kan tänkas köra framåt direkt och kanske kan Sebastian Sund vara snabbast då han slipper lika mycket trafik som Queer Fish.

Här är det svårt att tro på något annat än att 1 Cash’Em inte ska hålla upp innerspåret. Hästen har stor vana från voltstart och i jämförelse så öppnar han nog bättre där, men han har aldrig tidigare varit i närheten av att hålla upp innerspåret och gör det knappast den här gången heller. Räddningen kan vara att de utanför inte är några snabbstartare heller.

2 Victory Streamline är lite svårbedömd då han ofta startat på tillägg med få motståndare runt omkring sig i voltstartslopp. Jag har ingen känsla för att han är snabb iväg och han är inget hett spetsbud i det här loppet.

Av de övriga så känns de inte som heta spetsbud, men det är möjligt att 5 Ivory Easy kan trampa iväg ganska bra. Jag tror inte det räcker för att vara snabbare än springspårshästarna dock.

Loppanalysen

Motiverad storfavorit här är 9 Queer Fish och han är också min tipsetta i loppet. Från ett bättre spår hade jag spikat hästen, men nu är det en lite större utmaning för kusken än vid segern senast då han kunde köra rakt fram från start och få en bra position och här tror jag det är risk för vingel från bakspår i volten över kort distans. Hästen sitter i alla fall i andraspår direkt och riskerar inte att bli fast åtminstone. Senast krossade han ett mycket bra gäng i ett klass 1-försök där han gick fram från tredje ytter till ledningen med 500 meter kvar och bara försvann. Bland de chanslösa hästarna var Love Lini, Jane’s Hugo, Razor Kronos och Caddie Hit, inga dåliga motståndare. Starten var den första han gjorde med barfota runt om och samma balans blir det den här gången. Tiden var 13,2 över lång distans och det har nog ingen annan i det här loppet mäktat med ens på medel. Solklar tipsetta om bara kusken hittar en bra position.

3 Love Dancer trivdes inte på hård bana senast och jag tycker ändå att han höll ganska bra från dödens till en femteplats. Näst senast spurtade Fredrik B. Larssons häst ner ett bra gäng med en mäktig avslutning efter en invändig resa på en topptid. Förra året gick han tuffa årgångslopp och i kvalloppet till Derbyt slog han hästar som Bear Dancer, Usain Henna och Order to Fly från ett åttondespår. Blir det regn så kanske det är risk för hård bana och då är frågan om hästen fungerar lika illa som senast, men då det är risk för att favoriten hamnar på vingel så är han tidig på min lapp.

I andraspår sitter 2 Victory Streamline direkt och därifrån borde han få ett fint lopp här. Nu blir det barfota runt om precis som vid femteplatsen i klass 1-finalen näst senast. Hästen tog då flera fina skalper i loppet från ett elftespår och att vara bakom hästar som Ready for More, Usain Henna, Folli och Wilda Tigern Jack är ingen skam. Alla dessa hade garanterat varit spelade till över 50% i det här loppet. Hästen har vunnit tre av de fem senaste starterna, varav två var på isbana och den tredje var i ett enklare lopp senast. I mars var hästen tvåa i ett klass 1-försök från spår 12 bakom Twigs Atkin och hästen har med råge visat att han duger i klassen.

Robert Bergh tror på 1 Cash’Em som sin bästa chans och då vågar jag inte stå utan hästen även om jag från början tänkte chansa bort den då jag tror den blir över från innerspåret. Tränarn tror att hästen ska kunna öppna bra och att han öppnar bättre i voltstart än i auto. Distansen är knappast ett plus då hästen har 10 starter över kort distans utan att ha vunnit. Senast var han dock tvåa på en mycket bra tid i ett klass 1-försök på Åby då han dessutom gick barfota runt om för första gången i Robert Berghs regi.

Normalt är även 12 Sebastian Sund värd ett streck i den här klassen, men från spår 12 i volten över kort distans så står jag över denna gång. Skulle hästen gå barfota runt om som vid senaste segern får man ta sig en funderare då den var mycket bra på den balansen då.

V75-5 Lördagsloppet

A: 6 B: 10,5,13,14,4 C: 2,9,1,3,8,11, D: 7,12,15

Spetsanalysen

Då flera av hästarna är svårbedömda på grund av att de gjort få starter i volt så tycker jag att det bästa spetsbudet är 6 Wizard Simoni som har fördel av springspåret. 6 Wizard Simoni öppnade mycket bra senast från innerspår i volten och tog mycket enkelt ledningen på Hagmyren. Inte så mycket att gå på men han borde kunna komma iväg ganska bra från springspår också. Jag sätter honom som spetsfavorit trots att jag inte har någon aning om hur pass bra han öppnar ifrån springspår.

Värsta motbudet är 5 Just like an Angel som öppnade riktigt bra från spår 4 till ledningen på Bollnäs i februari och spetsade även enkelt från spår 3 på Gävle i januari. Om inte 6 Wizard Simoni kommer iväg ordentligt så tror jag 5 Just like an Angel kan sitta i ledningen i ett tidigt skede.

7 Edwin Hammering är nog inte chanslös på ledningen, men jag tror han får svårt att ta sig förbi 6 Wizard Simoni.

1 Shark Kronos är svårbedömd då jag inte sett många voltstarter med honom. Ganska stor risk att han inte kan hålla upp spåret här och risk för att bli instängd.

2 Juillet Amore lyckades ta ledningen från spår 4 i volten i augusti på Kalmar i ett lopp där starten så märklig ut. Jag tror hästen kan öppna snabbare än innerspåret och vara först ner till plankan, men jag tror han får svårt att hålla ut de två snabbaste här.

Snabbast fram från tillägg tror jag någon av 9 Desuper Filius som har bra spår med viss risk för att bli instängd, men också har bästa voltstartskusken, 13 Officer C.D som jag tror är snabbaste hästen och 14 T.Rex Laday som har bästa spåret. Snabbast av dessa tror jag dock 13 Officer C.D är.

Loppanalysen

Förra veckan resonerade jag att då det bara var tre hästar på första volten så skulle de på tillägg ganska enkelt komma ikapp och kunna utmana de på start. Det visade sig då att en av hästarna egentligen var lite för bra för att stå 20 meter bättre till än de bästa och Othello C.D kunde hålla undan till seger. Denna vecka är det annorlunda med hela åtta hästar på start och det kommer nu krävas mer av hästarna på tillägg för att kunna runda alla där framme. Att gå över lång distans ute i spåren är ingen fördel och kanske är det samma visa denna vecka att någon där framme egentligen är lite för bra. Underlaget från ”lördagsloppet” är för litet nu när det bara körts en gång, men det kan vara värt att hålla ögonen på det här framöver från vilken volt hästarna kommer ifrån som vanligtvis vinner.

I ett mycket svårt lopp att lösa testar jag en rejäl chansning genom att spika mig ur problemet. Bästa hästen i loppet är jag övertygad om är 10 Digital Collection som såg ruggigt bra ut i mini-comebacken senast då han vann i rejäl stil. Här är det spår 2 i volten på tillägg och gissningsvis så kommer hästen hamna ganska långt bak från start. Jag tror och hoppas att 6 Wizard Simoni ska kunna ta ledningen från sitt springspår och att han sedan körs där. Ledningen är kortaste vägen till mål och min tanke är att 10 Digital Collection kommer vara bra mycket mer än 20 meter bakom min spik i början. Sedan kommer det säkerligen krävas att han går 20 meter ytterligare extra när han ska runda hästar i andra och tredje spår på vägen. 6 Wizard Simoni vann från ledningen senast då hästen gjorde sin första start i Sverige och även då rörde det sig om lång distans. Det var stort skrik på hästen då och tränaren Thomas Lönn var mycket förväntansfull före loppet. Här krävs nog en skaplig rekordsänkning, men hästen såg relativt okörd ut senast och har nog en hel del mer att ge.

Vid gardering bör man nog strecka på några stycken där jag förutom 10 Digital Collection tycker att 5 Just like an Angel är tidig. Hästen är startsnabb, har en rekordtid över medeldistans som är bättre än de övriga på start och får nu dessutom Örjan i vagnen. 13 Officer C.D har stor kapacitet men har strulat två gånger på raken med galopp. 14 T.Rex Laday borde komma bra till från springspår på tillägg och är distansgynnad. Övriga att strecka är 2 Juillet Amore, 9 Desuper Filius, 4 Bravo Navarone och 1 Shark Kronos. Med dessa borde man klara sig undan tycker jag.

V75-6 Femåringslopp

A: 3,10,9 B: 5,4,2 C: 1,6,7,8

Spetsanalysen

Klar spetsfavorit i loppet är 3 Cool Keeper som med mycket möda kunde försvara innerspåret senast mot mycket snabbe Air Frame och ta ledningen. Hästen kunde köra till sig ledningen i Breeders’ Crown i oktober på Solvalla på tiden 1.08,4 efter 500 meter efter utdragen spetskörning. Här tar han en längd på de två invändiga och ska inte ha några problem att hålla ut värsta motbuden 5 Västerbo Loveboat och 6 Special Topgear. Här tror jag man kör i täten så länge det går om det inte visar sig att 9 Creatine är några nummer för stor och man tvingas släppa ledningen tidigt.

6 Special Topgear kunde ta ledningen från spår 2 på Boden i juli med viss möda, men tar här inte en längd på min spetsfavorit.

Loppanalysen

Med årsdebuten avklarad och en stensäker spetschans så har jag inget annat val än att sätta 3 Cool Keeper som tipsetta. I senaste loppet släppte man ledningen, men den här gången tror jag att man väljer att köra så länge det går. Trots att det var årsdebut senast så slog han Charrua Forlan, 5 Västerbo Loveboat och Air Frame. Hästen hade fyra raka segrar innan sista starten förra året där han var oplacerad i en Breeders’ Crown-final. Här leder han mycket länge och frågan är vem som ska göra jobbet i dödens. Ett tänkbart spikförslag om man spekulerar i att 9 Creatine inte räcker till direkt, samt om man bortser från att Leif Witasp inte direkt vinner ihjäl sig på V75.

En bra position direkt i starten tror jag att 10 Nimbus C.D kommer få. Hästen är startsnabb och missgynnas av bakspåret, men här har han rygg på den självklare spetsfavoriten och borde kunna positionera sig bättre än Robert Berghs nya kanon och kanske kan han hitta andra ytter. Nu i ny regi hos Stefan Hultman med Örjan Kihlström i sulkyn så är det hyperintressant trots att hästen inte startat sen i september och derbyt. Där var han oplacerad från ett risigt startspår, men han var 2:a i försöket bakom slutlige vinnaren Poochai och i starten innan var han 2:a i ett bronsförsök.

Kul med nya bra hästar, men samtidigt lite tråkigt att försöka rangordna hästar vilka man inte har en aning om i vilken form de befinner sig i. På V86 i onsdags startade fem osynade hästar från USA och då fann jag ingen annan utväg än att helgardera loppet och här vågar jag inte heller stå utanför 9 Creatine som dessutom verkar vara en riktig kanon då man redan nu pratar om elitloppsstart för hästen. Alla har väl redan sett loppen han gjort mot Sebastian K och Commander Crowe hans kunnande behöver inte diskuteras. Han har aldrig startat från bakspår och troligen kommer underlaget vara lite sämre än vad hästen är van vid så frågetecken finns. Positionen kommer också vara sämre än för de främsta motbuden och denna gång är han inte mer än en av många då det handlar om årsdebut.

En minst lika bra häst som spetsfavoriten är 5 Västerbo Loveboat som senast öppnade ganska bra innan galoppen. Här tror jag det blir svårt att utmana 3 Cool Keeper om spets och man får nog nöja sig med dödens. Kanske kan man bli avlöst av 9 Creatine och få chansen över upploppet från andra ytter och då finns chansen. Hästen hade innan förra starten två raka segrar och var obesegrad i år där han näst senast slog en hel del guldhästar. Största meriten från förra året var nog när han vann ett uttagningslopp till Grand Prix de l’UET och slog bland andra D’One. I derbyt var hästen 7:a, men hade också dåligt spår 8.

En häst som kommer med på senaste prestationen är 4 Rod Stewart som avslutade mycket vasst till tvåa i Kjell P Dahlströms minne för femåringar där han var knappt slagen av bäste norske femåringen Papagayo E. Hästen gjorde inget större väsen av sig i Frankrike under vintern, men kanske har resan gjort honom gott. Jag har svårt att räkna ut vilken position han får i loppet, men då det är tänkbart att det blir körning så tar jag med honom om han får läge att spurta igen.

Perfekt i andraspår sitter 2 Screen Height direkt och även han kommer med på den senaste prestationen. Senast spurtade han mycket bra till en andraplats bakom Rolex Bigi och slog då 3 Cool Keeper, 5 Västerbo Loveboat och Charrua Forlan. Den här gången måste han troligen gå med skor bak, men det är hans vanligaste balans och han har inte varit så mycket bättre utan skor helt förutom senaste loppet då. I juli förra året var hästen tvåa på 12,9 över lång distans och var mycket knappt slagen av Archangel Am. Även i det loppet besegrades Västerbo Loveboat och Charrua Forlan och hästen har mycket hög kapacitet. Stefan Melanders stallform är det ju heller inget fel på.

V75-7 Brons

A: 1,9 B: 2,7,5 C: 6,8 D: 10,4,12,11,3

Spetsanalysen

Snabbaste hästen här som nu också har fördel av springspår tror jag 6 Hot Deposit är. Hästen har öppnat bra både från springspår och andra spår och borde utan större problem ta hand om ledningen här. I andra läget tror jag man väljer att släppa till någon av de mer betrodda.

7 Ark Went In har jag inte sett några voltstartslopp med och han är därför svårbedömd. Troligt är väl i avsaknaden av lopp att han inte är något spetsbud här och han är dessutom inte speciellt snabb ut i autostart heller. Skulle kunna vara en tänkbar kandidat till att få överta ledningen om han träffar starten perfekt, men mer troligt är att någon av 1 Diego M.Boko och 2 Raz MacKenzie är snabbare fram för att ställa frågan.

1 Diego M.Boko är ganska snabb ut i voltstart men han är också ganska osäker och galopp är ett mycket möjligt scenario. Jag tror han får svårt att svara ut 6 Hot Deposit, men kanske kan han ta sig ut i andraspår direkt för att sedan överta i andra skedet. Felfri är nog hästen snabbare än 2 Raz MacKenzie, men kanske inte snabb nog för att ta en hel längd.

Loppanalysen

En häst som jag först tänkte strunta i helt på systemet men som till slut chanstippas som etta är 1 Diego M.Boko. Ledningen kommer vara guld värd i det här loppet över lång distans och jag tror att hästen har bra chans att få överta ledningen från 6 Hot Deposit i andra läget och därifrån blir han svår att plocka ner. Det är stort frågetecken för formen då hästen inte har placerat sig på de tre senaste och dessutom har 2 galopper, men har också haft ganska risiga lägen. Distansen är heller inget plus då hästen inte vunnit på fem försök. Kanske får jag rannsaka mig själv över den här tipsettan, men jag tycker ledningen är värd mycket här.

Bästa hästen i loppet tror jag 9 Montdore är, men han har svikit mig mer än en gång på V75 och jag rankar honom bara som tvåa. Jag gissar att hästen tappar en hel del på min tipsetta då Roger Nilsson ska försöka få iväg 2 Raz MacKenzie felfritt och det kan sedan bli jobbigt att runda hela fältet. Senast vann hästen ett lite enklare lopp på ett bra sätt efter att ha haft en paus på några månader. Han är nog i ännu bättre slag nu och är han i toppform så kan det nog bli dödens tidigt och mangel för ledaren.

En stark rackare är 2 Raz MacKenzie och kanske är det han som är hästen som parkerar i dödens. Han har tidigare haft lite svårare att hävda sig inom V75, men han är härdad och har vunnit ett klass 1-försök tidigare i alla fall. Senast blev det vinst mot enklare motstånd och hästen går ända in i mål.

Jag tar även med 7 Ark Went In som är ute på långresa och min känsla är att han nu går ner i klass lite. Hästen hade fem raka segrar innan han i de två senaste har stött på några av de bästa femåringarna, samt bra motstånd i ett brons-försök. Här känns motståndet lite enklare, men det är ett frågetecken för distansen då han inte har startat över lång distans tidigare. Borde få en skaplig position från springspår även om han inte är någon raket ut.

Sista strecket i omgången till Laurentius Romeo som var tvåa näst senast i ett bronsförsök bakom omöjlige Coldtown. För tre starter sedan slog han dessutom favoriten Montdore och vann ett skapligt lopp då. Årsdebuten är avklarad och med lite flyt kanske hästen kan dyka upp på målfotot.