V75 analysen - Örebro 2 Maj 2015

Drygt fyra miljoner i utdelning på 7 rätt senast kändes som en befrielse då det mestadels tidigare under året varit jackpotar varje vecka. Tyvärr så var man själv inte med och delade på den kakan och denna gången blev det bara 4 rätt. Systemet försvann redan i den första avdelningen då den i mitt tyckte bästa spiken i omgången blev lite tveksamt flyttad ut i tredje spår av Björn Goop och var tapper som tvåa bakom jätteskrällen Cadabra Tooma. Johnny Takter och domarna tyckte inte något regelvidrigt hade skett och jag önskar Johnny visat lite mer tuffhet i situationen då vägen till spets hade varit öppen. Andra spiken Gordonston tog planenligt ledningen, men släppte den sedan förvånande till värste konkurrenten Renda L.B för att ta chansen på open stretch. Väl vid upploppet galopperade Gordonston och det är nog ändå tveksamt om han hade klarat av vinnaren. Ranksumman på 21 var riktigt bra med tanke på att utdelningen blev så hög och ingen segrare var rankad sämre än fyra.

Nya tag denna vecka då det är dax för V75 på Örebro. Med kort upplopp så gäller det att försöka lista ut vilka hästar som sitter i ledningen eller möjligen i dödens, som därav borde vara de som har bäst chans att vinna loppen. Jag hoppas jag har pluggat spetsstriderna tillräckligt och kommer rätt på det där, då min känsla är att många andra har helt annan syn på vem som tar ledningen i de olika loppen. Det är ju dessutom helt avgörande då jag hoppas mina två spikar kommer till ledningen och vinner därifrån.

Systemen

Lilla:

240 kr (480 x 1 x 0,50)

1: 7 Mellby Collector
2: 2,5,6,9
3: 7 Magic Tonight
4: 2,3,4,5,11
5: 9,8,5,10,13,6
6: 5,4,2,7
7: 8 Frozen

Bolaget:

1008 kr (2016 x 1 x 0,50)

1: 7 Mellby Collector
2: 2,5,6,9
3: 7 Magic Tonight
4: 2,3,4,5,11,7,1
5: 9,8,5,10,13,6
6: 5,4,2,7
7: 8,10,5

Analyser

V75-1

A: 7 B: 1,5,6 C: 4,2,3,9 D: 11,8,12,10

Spetsanalysen

Här är min spetsfavorit 4 Seek and Destroy trots att han startar från sämsta spåret. Hästen öppnar snabbt bakom bilen och spetsade från spår 7 på Färjestad i mars efter snabb öppning. Marcus Hultman brukar få iväg hästen bra även i voltstart som gäller här och han har kommit iväg riktigt snabbt både från springspår och från spår 3 i mars. Här är man nog nöjda med ryggen på favoriten 7 Mellby Collector efter ett tag.

Värsta motbudet och med minst lika stor chans att köras till spets tycker jag 7 Mellby Collector har. Hästen öppnade mycket bra från springspår till ledningen på Solvalla i januari och här kan det mycket väl bli en repris. Mitt tips är att 7 Mellby Collector sitter i ledningen efter 300 meter, troligen efter att ha övertagit från 4 Seek and Destroy. Den andra springspårshästen 6 M.T.Jeffrey körs av Jorma Kontio och voltstart är kanske inte hans starkaste gren, samtidigt som hästen inte är speciellt snabb ut vilket gör att han får svårt att ta ledningen den här gången.

Ganska skaplig från start är även 2 Digital Product om i det enda voltstartsloppet jag sett med hästen kom iväg ganska bra från spår 3 på Eskilstuna förra året. Kan möjligen initialt slåss med 4 Seek and Destroy om positionen rygg på ledaren.

1 Don Incantatore borde få det svårt att hålla upp innerspåret och 3 Betel Am och 5 Nose Gear ska inte kunna vara före 4 Seek and Destroy och 7 Mellby Collector.

Loppanalysen

Till min förfäran så var min första spik 7 Mellby Collector hårt streckad i början av veckan, men efter att Ulf Stenströmer sagt att man hoppas på spets för 1 Don Incantatore och då man pratat om att köra barfota runt om för första gången så är min spik i stort sett jämnspelad med konkurrenten. Av de fyra mest betrodda så är jag ganska säker på att 7 Mellby Collector är den som kommer snabbast iväg från spår 7. Hästen öppnar bättre i volt enligt tränaren och då 6 M.T.Jeffrey knappast är ett spetsbud trots bästa springspåret så tror jag min spik är först framme för att överta från 2 Digital Product eller 4 Seek and Destroy om han inte spetsar för egen maskin. Väl i ledningen så tror jag ingen av de här motståndarna plockar ner honom även om det rör sig om några starka rackare.

Tror man att jag är fel ute i spetsstriden och istället tror Björn Goop håller upp spåret och tar täten så skulle nog den hästen kunna vara ett spikförslag istället. Jag tror ändå att 7 Mellby Collector har chans att vinna från andra positioner än ledningen så den är helt klart värd ett streck oavsett. Stefan Melanders hästar galopperade i stor skala på Örebro i oktober och det var då prat om att de inte gillade underlaget på banan. Trots det så kanske en av de bästa hästarna i loppet och som är en av de mest distansgynnade är 5 Nose Gear och ska någon vinna den tunga vägen så är det han.

V75-2

A: 2,5 B: 6,9 C: 8,3,11,1 D: 10,4,12,7

Spetsanalysen

2 Tripolini V.P är mycket snabb ut och senast på Ålborg öppnade han mycket snabbt till ledningen från spår 4 och på Åby i februari kunde han ta en längd på snabbe Lucky Sec och ta ledningen från spår 3. Även på Charlottenlund i slutet av året spetsade han från spår 5 och i det här loppet tror jag spetsstriden står mellan den danske hästen och 6 Kan Ha.

1 Carpenter on Tor öppnade riktigt bra senast från spår 2 och kunde köra till sig ledningen från Global Oasis på innerspåret. Här blir det tufft att hålla ut danske 2 Tripolini V.P och det troliga är att han blir över på innerspåret. På Solvalla i februari kunde hästen ta ledningen från spår 2 utan större problem, men även om det är bättre att starta på innerspår sen distanserna ändrades på Örebro så är det nog fortfarande en liten nackdel att försöka hålla upp ledningen.

3 Quadroon är lite mer än medelsnabb ut och hade normalt sett kanske haft spetschans, men här tar han inte en längd på jämsides startandes 2 Tripolini V.P. På Örebro den 12:e februari spetsade han ganska enkelt från spår 4.

4 Pine Cool kan öppna hyfsat, men är nog något långsammare än 3 Quadroon ut.

5 Shiraz Brodde får nog svårt att ta ledningen här av egen kraft, men hästen är skaplig från start och körs nog framåt med förhoppningen om att komma till ledningen efter en bit. I kraft av sitt stora favoritskap så finns det nog ganska stor möjlighet att Erik Adielsson släpps till ledningen om nu inte Jeppe Juel har bestämt sig för att köra i tät.

Mycket startsnabb är även 6 Kan ha som senast på Solvalla kunde hålla upp ledningen från innerspåret med snabbe Shadow Woodland utanför sig. På Örebro i slutet av förra året kunde man enkelt ta ledningen från spår 2 och här är hästen värsta motbudet till min spetsfavorit 2 Tripolini V.P. Trots spår 6 så finns det en liten möjlighet att man kan vara först fram till kurvan, men troligen blir det svårt att ta en hel längd på den danske hästen.

8 He’s a diffacolt är skapligt startsnabb, men nu är det Olle Goop som kör och från spår 8 är det kanske tveksamt om man laddar framåt. Med Björn i vagnen hade jag trott på en snabb start och tidig position i dödens eller försök att få ta över ledningen. Jag är inte säker på att Olle väljer samma upplägg och jag tror på ett något lugnare upplägg här.

Loppanalysen

Här väljer jag att tippa hästen som har bäst spetschans och även bra chans från andra positioner. Med bra chans på ledningen och sex vinster på de sju senaste starterna så tycker jag 2 Tripolini V.P förtjänar att rankas först i loppet. Jag är lite osäker på taktiken, men jag antar att man kör i spets om man kommer dit och därifrån tror jag den danske hästen blir svår att rå på.

Stor favorit med all rätt är 5 Shiraz Brodde som kommer direkt från seger i årsdebuten och han har tidigare vunnit två lopp på V75. Då det är förväntat med rejäl spetskörning mellan 2 Tripolini V.P och 6 Kan Ha kanske 5 Shiraz Brodde kan få överta ledningen från någon av dessa, men med tanke på deras goda form så väljer de nog att köra i ledningen om de tagit sig dit. Från dödens tror jag det kan bli tufft att vinna, men omöjligt är det nog inte. Det är kanske tänkbart att 5 Shiraz Brodde får hjälp av till exempel 8 He’s a Diffacolt som kan tänkas köras i dödens och göra jobbet.

Det andra spetsbudet 6 Kan Ha som blev såld i veckan som gick tror jag har en bra chans till vinst om han kan ta ledningen och det inte kostar för mycket. Han gick då 12,2 över medeldistans och slog hästar som Order to Fly och Shadow Woodland.

Sista strecket till 9 Lotuscherie som står perfekt inne i loppet. Hästen kommer med två raka tredjeplatser i stolopp där det varit riktigt kvalificerat motstånd som D’One, Radysin America och Talk the Talk. Stoet har en bra startrygg i 2 Tripolini V.P och kommer få en bra position direkt. Nu vankas det även skoryck och barfota runt om för första gången och det är mycket intressant.

Farligt är det att lämna 8 He’s a Diffacolt utanför systemet, speciellt med tanke på att hästen med kusken Olle Goop vann på V75 just i Örebro i oktober. Denna gång har jag inte råd med ekipaget och då inte Björn Goop kör och hästen har sämsta tänkbara spår så tror jag det blir svårt.

V75-3

A: 7 B: 1,3,4,6 C: 10,2,9 D: 12,5,11,8

Spetsanalysen

Veckans gulddivisionslopp är inte helt lätt att reda ut spetsstriden i. Framförallt finns det fyra riktigt snabba hästar där kanske 3 Kash’s Cantab är hästen med minst chans på ledningen av dessa fyra. Hur står sig snabbe 4 Royal Fighter i spetsstriden mot guldhästarna? Här tror jag först och främst att spetsstriden står mellan 1 Nothing but Class och 7 Magic Tonight.

Med viss tvekan sätter jag 1 Nothing but Class som spetsfavorit i loppet och det beroende på att det faktiskt var ett tag sedan han öppnade bra nog för att ta hand om ledningen. Hästen öppnade bra, men kunde inte ta en längd på Truculent på Jägersro i mars. Innan den starten hade han tre raka utan att kunna ta ledningen trots spår 2 och 3 och hade även två galopper i dessa starter. Däremot öppnade han mycket snabbt från spår 3 på Jägersro den 29 november och kunde ta täten med många längder. Jag tror dessutom att det är en förutsättning att hästen går barfota runt om för att han ska kunna hålla upp spåret här och hålla ledningen. Flera starter där han gått med skor har slutat i galopp just i spetskörningen. Min känsla är att hästen gärna tar till galoppen vid de tillfällen där han blir rejält utmanad i kampen om ledningen.

7 Magic Tonight är normalt spetsfavorit i stort sett alla lopp han går i, men från spår 7 med många andra snabba konkurrenter och där han dessutom kommer med en startgalopp i bagaget väljer jag att sätta honom tvåa i körningen om ledningen. Att det återigen blir ordinarie kusk är ett stort plus och jag är inte orolig för galopp igen. I jubileumspokalen i augusti på Solvalla kunde Magic Tonight köra till sig ledningen av Beer Summit efter ett tag efter att ha hållit ut snabbe B.B.S.Sugarlight. I Årjängs stora sprinterlopp i juli kunde hästen komma till ledningen efter att initialt spetsande Democrat hade galopperat.

I silverdivisionen har 4 Royal Fighter från ett bra spår nästan varit garanterad spets och chansen finns även nu när man kliver upp i guld. Skulle man ta sig förbi invändige 3 Kash’s Cantab så tror jag ändå det blir svårt att ta en längd på 1 Nothing but Class. För att få toppbetyg senast hade nog Jennifer Tillman behövt köra förbi störste konkurrenten Mind your Face i startrusningen, men det lyckades inte och där förlorades nog loppet. För två starter sedan kunde man enkelt ta ledningen från spår 5.

3 Kash’s Cantab öppnade riktigt snabbt från innerspår på Åby den 17:e januari och han kunde nästan hålla ut mycket snabbe Harry Haythrow. Här blir det svårt att ta sig förbi 1 Nothing but Class och jag tror man väljer att söka sig ner i dennes rygg istället.

6 Edward Ale öppnade bra och kunde hålla upp innerspåret senast på Halmstad mot bland andra snabbe Monster Drive. Här får han svårt att hävda sig i spetsstriden dock.

Loppanalysen

Första tanken här var att spika spetshästen vilken jag från början antog vara 1 Nothing But Class. Nu låter det som om det ska köras med skor bak och det som oroar med hästen är att den har 2 galopper från framspår i de fyra senaste starterna. Han har dessutom inte öppnat speciellt bra med skor på fötterna. Senast på V75 i Örebro i oktober blev det också galopp och då gick hästen med samma balans som denna gång. Skobalansen gör dels att jag tror på stor galopprisk och att hästen helt enkelt inte räcker till, och skulle man komma till ledningen så tror jag man är nöjd med position rygg på ledaren.

Då jag tror att 7 Magic Tonight är den snabbaste hästen från start förutom 1 Nothing But Class och då jag inte tror Peter Untersteiners häst kan vinna loppet så väljer jag att spika storfavoriten. Jag tar inte så hårt på att han inte var som bäst i årsdebuten och galoppen senast var nog mest en tillfällighet då hästen aldrig har galopperat förut. Med ordinarie kusk nu så tror jag att man kör sig till ledningen en bit in i första kurvan om man inte helt enkelt är först redan från början. Väl i täten så tror jag loppet är över.
Min enda oro är egentligen att 4 Royal Fighter öppnar så att han blir som en solfjäder utanför 3 Kash’s Cantab vilket gör att min spik får en mycket jobbig inledning i 3:e, 4:e spår genom första kurvan. Jag tror dock att 4 Royal Fighter tar sig förbi 3 Kash’s Cantab i inledningen.

V75-4

A: 2 B: 3,4,5 C: 11,7,1 D: 12,6,9,8,10

Spetsanalysen

Här är den snabbaste hästen 7 Action Launcher och även om det är spår långt ut på vingen så är jag säker på att Olle Alsén kommer köra vad som går för att ta ledningen. Senast på Romme lyckades hästen hålla ut Eloise från innerspåret delvis med hjälp av en galopperande konkurrent efter en mycket snabb öppning på 1.09 första 500 metrarna. Näst senast öppnade hästen mycket fort och kunde ta ledningen från spår 6 på Rättvik. Även i Gävle den 12:e mars spetsade hästen från spår 4 utan problem. Trots det dåliga spåret så tror jag på ganska bra chans att vara först in till plankan innan kurvan kommer. Sedan är nog det mest troliga att Olle släpper till Love Lini som jag tror kommer vara först fram för att ställa frågan, men kanske väljer han att köra i spets.

Över från innerspåret blir 1 Chivas Boko om min spetsfavorit kommer till ledningen som jag tror. Då hästarna just utanför är långsamma så finns det stor möjlighet att ta sig ut i andraspår om Örjan Kihlström så vill och det är nog troligt då man inte vill riskera tredje inner här. Är inte 7 Action Launcher snabb nog att ta en längd på 1 Chivas Boko så tror jag att man lyckas hålla ledningen från spår 1. Hästen blåste till ledningen efter en mycket snabb öppning senast i Skellefteå från spår 3.

Mycket bra chans på ledningen efter en bit tror jag 2 Love Lini har. Jag tror det blir svårt, men inte omöjligt att självmant ta en längd på innerspårets häst, men skulle 7 Action Launcher ta ledningen så ligger 2 Love Lini bäst till för att vara den som får överta. På Solvalla i mars kunde 2 Love Lini enkelt hålla ut Aibophobia och ta ledningen från spår 4. På Bollnäs i februari höll hästen enkelt ut de övriga från innerspåret och tog ledningen innan han omotiverat galopperade i första kurvan. På Bergsåker i september bar det av riktigt snabbt till ledning även denna gång från spår 3.

Medelsnabb ut är 6 No Gelt Face som kunde hålla upp innerspåret mycket knappt med hjälp av solfjädern för tre starter sedan på Eskilstuna. Han kommer inte kunna ta ledningen från spår 6, men borde kunna köra till sig en bra position då han är snabbare än de tre närmast invändigt.

8 Crazy Foot Mambo öppnade riktigt bra senast på Axevalla från spår 4, men kunde inte ta en längd på Versailles då. På Färjestad i januari kunde hästen däremot ta ledningen från spår 5. Här tar han knappast en längd på jämsides startande 7 Action Launcher.

Loppanalysen

Här övervägde jag att spika 2 Love Lini som jag tror starkt på att han sitter i spets efter en bit här. Spetschansen kräver nog att 7 Action Launcher öppnar snabbt och låser in värsta motbudet 1 Chivas Boko även om det är möjligt att Ulf Ohlsson lyckas ta sig till ledningen på egen hand här. 2 Love Lini är bra nog att vinna från andra positioner och är given förstahäst här för mig. Näst senast var hästen tvåa bakom Queer Fish i ett mycket bra klass 1-försök och senast fyra, där båda loppen kördes från dåliga spår.

3 Diggers Elias får nu Björn Goop i vagnen och det är givetvis ett plus även om Carl Johan Jepson kört bra i år. Efter att ha bytt gård för tre starter sedan har det blivit två segrar och senast satt hästen fast och fick aldrig chansen. Med ett bra spår nu så tror jag hästen blir farlig bara inte 2 Love Lini får bestämma i ledningen. Vid vinsten näst senast slog han en så bra häst som Encore Zon.

Efter två raka förluster så kunde 4 Da Vinci Boko efter en minipaus greja en tredjeplats bakom Breidabliks G.T senast. Med det loppet i kroppen så tror jag på en ännu vassare insats denna gång. Hästen har vunnit på V75 i år och kanske kan hans vassa spurt räcka ännu en gång och skulle det bli körning om spets mellan de två mest betrodda gynnas Peter Untersteiners häst. Ett klart minus är det att hästen tappar från start dock.

5 Vernin Starlight vet jag inte riktigt var jag har men hästen kommer med tre raka segrar varav två är tagna i Danmark. Johnny Takter kör som vid vinsten senast igen och det är ett plus. Hästen kommer med mest på misstanke och det krävs nog att de min tipsetta inte får ett allt för lätt lopp för att 5 Vernin Starlight ska komma in i matchen.

Mycket tur ska till om man ska vinna det här loppet från spår 11, men jag tycker 11 Amor Winner visat att han duger i klassen där han var tvåa senast bakom grymme Carabinieri. Hästen var då före 2 Love Lini, 3 Diggers Elias och även favoriten Sebastian Sund som han även slog vid vinsten näst senast. Hästen har redan vunnit på V75 då han vann ett klass 2-försök i januari.

Ett riktigt långskott men en riktigt bra häst är 7 Action Launcher här. Hästen är den klart snabbaste ut och vill man så tar den ledningen. Jag är osäker på taktiken här, men kör man inte för ledningen så är hästen chanslös i loppet och det hoppas jag man gör. Jag tror Olle Alsén kommer till samma insikt att det bästa loppet för hästen är att ta ledningen och sen köra på innerspår i rygg ledaren. Hästen har vunnit tre av de fem senaste och kanske är det långsökt med vinst om man skulle försöka köra i ledningen, men från vinnarhålet med lucka kan det absolut gå.

Först tänkte jag plocka bort 1 Chivas Boko helt då jag var ganska säker på att hästen kommer att bli instängd. Osäkerheten om hur Olle Alsén resonerar i spetsstriden även om han brukar köra vad som går, gör att jag inte vågar stå utan hästen om han skulle kunna komma till ledningen därifrån har han bra statistik. Motståndet är bra mycket tuffare än vad han mött tidigare så nu är det upp till bevis och han kommer med som sista strecket.

V75-5

A: 9 B: 8,5,10 C: 13,6,7,2,3 D: 1,15,14,4,12,11

Spetsanalysen

Endast tre hästar på startvolten och alla tre är hyfsat snabba ut och ganska jämna. Då 1 Othello C.D har fördel av innerspåret så är han min spetsfavorit i loppet då han borde komma iväg snabbast och kunna hålla ut de två övriga. 2 Jägermeister Akema öppnade riktigt bra från spår 1 på Mantorp i mars och kunde ta ledningen, men här tar han nog inte en hel längd på den invändiga hästen. 3 Frankie Brodde öppnade snabbt på Halmstad i december från spår 3 och kunde ta ledningen då, men det blir svårt att ta sig förbi båda invändiga här. En ren gissning är att Claes Svensson kör offensivt och är den som försöker överta ledningen om han inte lyckas köra dit direkt.

Från bakre volten så tror jag 9 Resaca de Nando är först fram till de främre då hon är riktigt snabb från springspåret. Näst senast blåste hon till ledningen från spår 6 i volten på Mantorp. 10 Frozen Royalty öppnar också ganska bra från springspår, men jag tror han får svårt att vara före den invändiga 9 Resaca de Nando här ändå.

Loppanalysen

I det här loppet resonerar jag på samma vis som förra veckans stayer-lopp. Min tanke då var att de bästa på tillägg skulle ha väldigt lite ”trafik” att ta sig igenom då det var få hästar på start och mellanvolten och att det därför skulle gå enkelt att ta sig fram till hästen i ledningen genom att man till exempel inte behöver köra speciellt mycket i tredje spår för att runda hästar. Här är det bara tre hästar på start och jag anser att springspårshästarna borde vara ikapp de tre på mycket kort tid.

Mycket klar favorit är 9 Resaca de Nando och stoet skulle kunna vara ett spikförslag. Jag gillar inte att spela ston mot hingstar och valacker dock, och då det finns många roliga drag i loppet så väljer jag att gardera. Förstahäst rankas stoet som i vilket fall då jag tror hon är den som får överta ledningen från bakre volten och det kommer i så fall vara guld värt. De två första starterna i Sverige slutade med seger men då hon gick med skor från spår 12 senast så blev hästen oplacerad. Nu blir det någon typ av barfotabalans igen och dessutom Örjan Kihlström upp och det är en toppchans och det enda frågetecknet är väl för distansen där stoet gör debut.

Mycket härdad i V75-sammanhang är 8 Scarpia. Favorit i klass 2-försöket i februari från spår 12 med en tredjeplats som resultat och i senaste försöket blev det en andraplats för hästen som nu är spelad till runt 4% och känns som ett fynd. I finalen senast så räckte inte hästen till mot mycket bra motstånd som 5:a, men slog ändå Fossens Bonus, Il Sånna och Breidabliks G.T. En sjätteplats senast i ett lopp med bland andra Al Dente är heller inte så mycket att säga om.

Något osäker form för 5 Caddie Hit som var ganska blek i ett mycket bra lopp senast. För tre starter sedan vann hästen på en topptid, 13,6 över medel och i december var han trea på V75 efter Raffinos och Da Vinci Boko. Ett fynd då han är bortglömd på strecken.

Andra hästen på springspår kanske inte kan utnyttja det lika bra, men det borde ändå kunna ge en hyfsad position direkt och det är 10 Frozen Royalty med Björn Goop i vagnen. Hästen har två raka segrar och senast slog han bra hästar över lång distans på tiden 14,4.

Från ett framspår hade jag nog övervägt att spika 13 Buzz Mearas som såg helt magisk ut när han vann från spets i ett klass 2-försök senast mot mycket bra motstånd för klassen. Från bakspår så innebär det nog att hästen kommer tappa många värdefulla metrar på framförallt 9 Resaca de Nando i starten och dessa kan visa sig svåra att plocka in. Speciellt som jag tror att hästen växer någon nivå i ledningen. Hästen har mött tuffast möjliga motstånd vilket är en stor fördel här och i november var han fyra bakom Riff Kronos, Dante Boko och Backfire och slog många meriterade hästar som till exempel Ni Talar Bra Latin och Alkalizer Am. Det blir nog svårt att vinna loppet, men på ren kapacitet streckar jag hästen ändå.

Sista strecket till bortglömde 6 Max not Sand. Häst och kusk vinner väl normalt inte på V75, men jag tror distansen är en fördel och näst senast vann han på 14,0 över lång distans, en tid som de övriga knappt springer på medel.

V75-6

A: 5,4,2 B: 7,3,9 C: 8,11,6 D: 1,10,12

Spetsanalysen

Min spetsfavorit i loppet är 5 Paramount som borde kunna köra till sig ledningen en bit in i kurvan om någon av de invändiga skulle klara av att svara ut honom före det. Näst senast kunde 5 Paramount köra till sig spets en bra bit in i första kurvan efter att ha hållit ut snabba Trust Launcher från spår 3. Öppningen var då 1.08,1 första 500 metrarna. Hästen är inte sylvass direkt, men får upp farten bra efter en bit. På Jägersro i september kunde hästen köras till ledning efter en bit och då var öppningen 1.08 första 500 metrarna. Då hästarna innanför bara är medelsnabba så tror jag farten räcker för ledning här före 2 Greenleaf Slim.

2 Greenleaf Slim är medelsnabb ut och har normalt ingen chans på spets. Här tror jag Björn Goop försöker få lite extra fart i hästen, men det borde inte räcka till ledningen. Jag tror han kan få svårt att ta en längd på invändige 1 Pike River, men det borde han klara av.

1 oktober kunde 3 Mellby Apollo hålla ut Blue rocket från innerspåret och ta ledningen i loppet. På Halmstad i juli öppnade hästen snabbt från innerspåret, men kunde då inte hålla ut mycket snabbe Maffioso Face som tog ledningen. Känns ungefär jämnsnabb med de två hästarna innanför och jag har svårt att se att han tar en längd på 2 Greenleaf Slim och tar ledningen.

7 K.L.M.Buymethemoon är snabb ut, men från spår 7 tror jag inte han tar sig till ledningen. På Sörlandet den 1:a november kunde han hålla upp innerspåret mot snabbe Denver och ta ledningen. Kanske ändock är den värste utmanaren till 5 Paramount, men får nog svårt att hamna bättre till än dödens. Troligt är att han blir avlöst i dödens ganska omgående av 4 Archangel Am som det oftast körs offensivt med.

8 A.Hannibal lyckades ta ledningen på Jägersro i september efter en bra start där han höll ut El Mago Pellini från spår 2. I silverdivisionsfinalen i juni på Bergsåker kunde hästen köra till sig ledningen från spår 4. Här tar han inte en längd på jämsides startande 7 K.L.M.Buymethemoon, men borde kunna få en ganska bra position då det är flera innanför som inte är snabba ut.

Loppanalysen

Ett möjligt spikförslag tänkte jag att 5 Paramount skulle kunna vara. Här tror jag att hästen är snabbare än konkurrenterna och kan köra sig till ledningen efter en bit. Hästen har bra statistik från ledningen och nu kan det bli barfota runt om vilket vore optimal balans. Med två stycken från familjen Kolgjini så väljer jag att gardera min spetsfavorit. Jag tror inte han klarar alltför mycket press under loppets gång för att det ska räcka ända in i mål.

Tveksamheter till distansen och hästens osäkerhet gör att bästa hästen i loppet bara rankas tvåa. Den modige plockar bort honom helt, men jag väljer att sätta ett streck för 4 Archangel Am som förra året var favorit till derbyt och som i sina ljusa stunder kan allt. Skulle hästen vara på topp och gå felfritt så är jag säker på att han klarar att plocka ned det här gänget från dödens. Troligen kommer man i vilket fall som helst köra offensivt vilket kan göra livet surt för ledaren.

Klar favorit i loppet och nu med Björn Goop i sulkyn igen är 2 Greenleaf Slim. Jag tycker inte hästen har visat någon startsnabbhet som skulle räcka till täten här, men på Björn Goop låter det som att det ska kunna vara bra chans. Hästen har visat att han duger från andra positioner också och senast var han 2:a i ett silverförsök bakom Mind Your Face, men där han slog bland andra Royal Fighter, Naglo del Nord, Mellby Apollo, A.Hannibal och Super Otto.

Jag tar också med en jätteskräll här som enbart är med på chansen att köra sig till ledningen. 7 K.L.M.Buymethemoon är nog den snabbaste hästen i loppet och skulle man ladda så finns det en ganska stor möjlighet att man kan komma till spets. Från stallet låter det lite som att man går all in med helstängd och barfota runt om och hästen brukar dessutom vara mycket bra i Sverige och gynnas av körspö.

V75-7

A: 8 B: 10,5,1,12 C: 2,15,14,6 D: 9,11,7,3,4

Spetsanalysen

1 Tokio Hotel Hall har jag bara sett en gång i voltstart, men den gången klev han iväg riktigt bra från spår 2 och med tanke på att han har bästa spåret så tror jag han har bra chans att ta ledningen här om han öppnar lika snabbt igen. Efter en bit kan det tänkas att Per Lennartsson försöker överta med 2 Order to Fly, men jag tror nästan Björn hellre kör i ledningen här.

Snabbast från tillägg borde 10 Lover Face vara om med hjälp av bästa springspåret. Normalt sett är han mycket snabbare ut i autostart än i volt och kanske kan 11 Vici Lane vara den som är först från mellanvolten istället. Ludde kör normalt offensivt och 11 Vici Lane eller 10 Lover Face borde kunna vara framme ganska raskt vid de på framvolten.

Loppanalysen

Ett fantastiskt lång-lopp som slår allt jag tidigare sett. Även här tycker jag det som jag påpekade tidigare rörande det andra voltstartsloppet att hästarna på framvolten missgynnas av att de är så få och här är det dessutom inte hästarna på sista volten som är de värsta motbuden utan de på mellanvolten. Given förstahäst är 8 Frozen som imponerade och vann stort i årsdebuten mot ett enklare gäng. I bronsfinalen i september förra året visade hästen att han mer än väl duger mot motståndet då han plockade ner 5 Jeppas Maxi från dödens bara för att bli avslagen av Riff Kronos.

Mitt andra streck i loppet är 10 Lover Face som jag tror kan öppna bra från springspår här och vara den som är först framme hos startvolten för att överta. Skulle hästen komma till ledningen och han är i lika gott slag som näst senast då han enkelt vann ett silverdivisionsförsök mot bland andra Archangel Am, Falcon Håleryd och Oliver Kronos, så blir det inte lätt för de övriga att plocka ned honom från dödens. Ett litet frågetecken för distansen då hans senast över tre kilometer såg ganska seg ut till slut och Veijo verkar dessutom vara inne på att ge honom ett lugnt lopp.

Omgångens sista streck går till 5 Jeppas Maxi som sett bra ut vid årets båda starter som slutat med vinst. Senast kanske man kan begära att segern ska tas med lite mer marginal, men att man inte behöver ta ut sig mer än vad som behövs är ju Digital Ink ett utmärkt exempel på. Senast var det över kort distans och det är nog inte till någon fördel för hästen. Nu är det istället lång distans vilket är debut för Jeppas Maxi och det är givetvis ett frågetecken även om jag tror hästen klarar distansen bra. Tänker man tillbaka på tillfället där 8 Frozen enkelt krossade 5 Jeppas Maxi så känns det väl onödigt med ett streck här, men då jag tror att Tobbe Janssons häst kommer hamna bäst till av de två från starten så tycker jag ändå den åländske hästen är värd ett streck.