V75 analysen - Åby 25 April 2015

Förra veckan satt sjuan igen och det var ju roligt, men utdelningen var låg så det blev knappt några pengar tillbaka på det stora systemet. Rankingen har varit bra på senare tid där jag haft 12 tipsettor på de senaste 21 V75-loppen. Förhoppningsvis fortsätter formen, men denna gång blir det svårare vilket är kul.

En rolig omgång med Olympiatravets final som höjdpunkt och ur spelmässig synvinkel är den också intressant tillsammans med ett klurigt långlopp och ett mycket svårt kallblodsloppet med många norska gäster. Spets och slut har ju tyvärr varit melodin hela året för stora favoriter och jag ser ingen större anledning till att mönstret ska brytas denna gång trots Åby med open stretch. Det återstår att se om jag läst spetsstriderna rätt då det är några som är helt avgörande för mina tips.

Systemen

Lilla:

240 kr (480 x 1 x 0,50)

1: 3 Remember my Name
2: 3,2,1,10
3: 1 Radysin America
4: 1 Gordonston
5: 3,12,9,2,10,14,13,8
6: 6,2,9,3,10
7: 10,9,15

Bolaget:

1080 kr (2160 x 1 x 0,50)

1: 3 Remember my Name
2: 3,2,1,10
3: 1,11,6
4: 1 Gordonston
5: 3,12,9,2,10,14,13,8,1
6: 6,2,9,3,10
7: 10,9,15,12

Analyser

V75-1

A: 3 B: 7,4,5 C: 6,1,2 D: 10,12,9

Spetsanalysen

En svår spetsstrid blir det att utröna redan i första avdelningen. Bland många mycket snabba hästar så tror jag den snabbaste av dem alla är 4 Next to none Sib. Största motbudet tror jag är invändige Remember my Name som har spår jämsides vilket är ett litet minus för Stefan Söderkvists häst. Jag tror ändå att 4 Next to none Sib är snabbast här och mycket snabbt blåste han till ledningen senast från spår 4 på Färjestad. Samma visa upprepade sig på Solvalla i januari där hästen enkelt tog ledningen från samma spår. Den 17:e december tog han ledningen efter en mycket snabb start från spår 5 på Solvalla där bland andra snabbe OFV Continue var chanslös. Här tror jag dock man är mycket intresserade av att få rygg på ledaren då man kan använda sig av open stretch och då jag dessutom tror hästen är bäst med en smygresa. 14 januari på Solvalla körde man i ledningen, men då stannade hästen rejält på upploppet och man tappade en ganska klar seger till en femteplats. Mitt tips är att han är först fram för att sedan släppa till 3 Remember my Name eller möjligen 6 Solöns Rangel om johnny Takter inte kan hålla upp tempot när och om han blir omkörd.

Senast på Jägersro så öppnade 1 Lovelock snabbt från spår 6 men var chanslös att ta något på spetsande Quick Fix. I november däremot kunde han ta ledningen enkelt på samma bana från spår 4 innan släpp till favoriten. I oktober var Lovelock minst lika snabb som invändige Jarl af Solnäs, men kunde inte spetsa då. Här gäller det i första hand att hålla ut snabbe 3 Remember my Name och 4 Next to none Sib vilket trots hästens startsnabbhet borde bli svårt här även med Björn i sulkyn och med open stretch så kör han garanterat inte ihjäl hästen i spetsrusningen. Jag tror ändock bara att det blir tredje eller till och med fjärde inner här för Björn Goop och troligen söker han sig ut i banan istället.

Min spetsfavorit är 3 Remember my Name som är riktigt snabb ut från start. På Åby i mars kunde han hålla jämna steg med snabbe Send in the Clowns och sedan köra till sig ledningen av denne en bit in i första kurvan från spår 5. I bronsfinalen i november på Solvalla öppnade hästen mycket snabbt och kunde ta en längd på invändige Checco Boko och Bear Dancer och ta täten. På Jägersro i september tog Remember my Name enkelt hand om ledningen från spår 5. Här tror jag att han kanske får släppa 4 Next to none Sib förbi sig, men att han kan överta efter en bit. Stoet 6 Solöns Rangel kan kanske också ta sig förbi, men mot hingstarna vill hon nog ha en ryggresa.

Svårbedömd är norske 2 Quincy Frontline som jag inte har sett några lopp med från framspår bakom bilen. I sammandrag av andra lopp hästen har gått har jag endast hittat ett där han varit i ledningen från 500 meter och jag utgår från att han inte är snabb nog att utmana invändige 1 Lovelock eller alla de snabba utanför.

5 Cadabra Tooma kunde hålla upp innerspåret enkelt då värste spetskonkurrenten Denver galopperade och ta ledningen på Leangen i början av mars. Hästen har flera gånger tagit ledningen från mestadels låga startspår i Norge och är nog inte helt chanslös på ledningen här även om jag tror det blir svårt att ta sig förbi de snabba innanför.

6 Solöns Rangel kunde senast ganska enkelt ta en längd på snabbe Fashion Diva på innerspåret från spår 2 och detta var första gången man körde med jänkarvagn. I slutet av förra året öppnade hästen raskt på Gävle och kunde ta ledningen från spår 4. Ledningen tog man också ganska enkelt efter mycket snabb öppning på Romme i november från spår 5. Jag tror det blir svårt att ta sig förbi både 4 Next to none Sib och 3 Remember my Name, men kanske kan stoet glida ner i bakom dessa och få tredje inner. Skulle det bli ledningen så tror jag man chansar på att vinna på open stretch och släpp till framförallt 3 Remember my Name är att vänta.

7 Spark Rick öppnade bra i september på Jägersro och kunde köra till sig ledningen i början av första kurvan. Hästen är ganska snabb ut, men har inte öppnat så snabbt från spår långt ut på vingen och tar sig inte förbi hela högen innanför här.

Loppanalysen

Hur man än vänder och vrider på omgången så slutar det alltid med att bästa spiken finns redan i den första avdelningen. Då båda de främsta spetskonkurrenterna aviserar släpp och ryggresor så ser detta ut att bli en mycket enkel väg till ledningen för Johnny Takter och 3 Remember my Name och därifrån tror jag han blir svårslagen då det är en av de klart bästa hästarna i loppet dessutom. Hästen såg dessutom strålande ut vid vinsten i senaste loppet mot ett enklare, men dock kapabelt gäng då Johnny Takter körde för första gången. Enda orosmolnet i loppet skulle vara om stall Goop ger sig in i någon slags team-körning där 1 Lovelock släpps till täten av 4 Next to none Sib, men jag tror inte det är någon risk egentligen.

Vill man gardera så tog 4 Next to none Sib en mycket fin seger senast och möjligen kan man få se en repris av det loppet igen. Efter att tagit ledningen enkelt släppte han till favoriten Zelda Zonk och när luckan kom på upploppet avgjorde han lätt på några meter där övriga var chanslösa. Med open stretch är man ju dessutom säker på att han får chansen och kan han bara hålla ryggen på 3 Remember my Name tills upploppet kommer så är det en bra chans.

Jag passar samtidigt på att göra lite avslag på 1 Lovelock som var mycket bra senast bakom Quick Fix, men som hade turen där 2 av de bästa hästarna galopperade bort sig och fick en perfekt resa i ryggen på ledaren. Här har jag svårt att se hästen få en bättre position än tredje inner och då tror jag inte han hinner fram till min spik om luckan eller möjligheten på OS kommer. Mycket fin senast var också 6 Solöns Rangel som körde med jänkarvagn för första gången då. Här har jag svårt att se att hästen ska kunna hitta en riktigt bra position och få ryggen på min spik och då tror jag stoet får svårt. 7 Spark Rick är mycket kapabel, men det var ett tag sedan han tampades med Coldtown och även om han gjorde en bra tid senast trots dubbla galopper så borde det bli svårt här från spår 7. Vid gardering så ska man heller inte underskatta de norska hästarna där de tre mindre betrodda inte är så mycket sämre än 10 Relight my Fire.

V75-2

A: 3 B: 2,1,10 C: 12,11,4,6 D: 7,5,9,8

Spetsanalysen

Ytterligare en svår spetsstrid att utreda men av motsatt anledning mot avdelning 1 då mycket få har visat något av värde i spetsstrider. Den genomgående kanske snabbaste hästen har nog 6 Venividivici Karsk varit utan att glänsa. Mot det här motståndet är det tänkbart att man inte laddar, men väljer man att öppna så kan det bli en bra position. Senast öppnade han bra, men kunde inte svara ut Play it Diablo. Den 31:a mars hade hästen stor hjälp av solfjäderseffekten då han lyckades ta ledningen från spår 3 på Åby. Skulle man mot förmodan komma till ledningen här så är det nog släpp som gäller.

4 Cab Hornline öppnade riktigt bra senast från innerspår på Romme och var i klar ledning när galoppen kom. Det är nog första gången hästen visade någon större startsnabbhet även om han lyckades ta ledningen från spår 5 på Solvalla då en motståndare galopperade lägligt. Nu är det inte Björn Goops som kör som senast och jag tror inte hästen är snabbast här med tränaren i vagnen och troligen blir det lugnare start nu efter galoppen senast.

1 Danne Edel drar ofta dåliga spår men på Lindesberg i juli var han nedstruken till spår 5 och tog enkelt ledningen i ett billigt lopp. Hästen är svårbedömd, men jag räknar med att han inte är snabb nog ut för att spetsa samt att man är nöjda om man startar snabbt nog för att få rygg ledaren.

På Mantorp näst senast öppnade 3 Whitehouse Express snabbt från spår 5 och kunde tidigt överta ledningen från Mr Crazed. Hästen är lite svårbedömd och har inte öppnat alls speciellt bra i tidigare starter. Frågan är om man medvetet tagit det relativt lugnt eller om hästen inte är snabbare. I brist på annat och då det ser ut som om det är favoriten i loppet så är det nog ändå troligt att han sitter i ledningen efter en bit.

Påställt verkar det vara på 2 Tonicetobetrue och även om han inte sett speciellt snabb ut de få starter jag sett så är han nog inte chanslös på ledningen här. Tipset är att den som är snabbast av honom och 3 Whitehouse Express kör i täten.

Loppanalysen

Då jag tror att 3 Whitehouse Express är bästa hästen i loppet och dessutom troligen kommer till spets så skulle det väl bara vara att spika här, men då det finns flera hästar som säkert inte gått i botten så vågar jag inte spika trots att 3 Whitehouse Express är klar förstahäst. Hästen har vunnit fyra av de fem senaste starterna och senast slog han bland andra Partyboat Hanover och Panoramic och starten innan slog han Mellby Collector som hade varit ett mycket tidigt bud i det här loppet från bra startspår. En bra utgångshäst i ett reducerat system och jag tror det kan bli svårt att plocka ner hästen från ledningen. Kommer han inte till ledningen däremot öppnas loppet upp.

Eventuellt kan det bli jänkarvagn för första gången på 2 Tonicetobetrue och det här tror jag kan bli en riktig kanonhäst. Han har sex vinster och en andraplats på de sju senaste starterna och även om jag har dålig koll på de danska motståndarna så slog han bland andra Staro Inlines och No Gelt Face som varit betrodd på V75 i ett lopp han vann näst senast på Jägersro. Från spår 2 sitter han bra till från början även om det är långsökt att han ska kunna hålla ut favoriten, även om denne inte är kanonsnabb ut.

Med sex raka platsplaceringar och en mycket fin andraplats på V75 senast gör att 1 Danne Edel har visat att han duger i klassen. Han fick stryk av Ägir Briljant senast men var mycket tapper i dödens på denne i större delen av loppet och var inte mycket slagen till skillnad mot resten av fältet som var lämnat långt bakom. Här blir det en bra resa på innerspår och det är inte otänkbart att han kan få rygg ledaren. Frågan är om han är speedig nog att plocka ner ledaren över open stretch, men möjligheten finns helt klart och till runt 5% känns han prisvärd.

10 King Sir Kir verkar vara en riktig kanonhäst som har inlett strålande med tre raka segrar i Claes Svenssons regi. Senast gick han tidigt från en position långt bak från spår 11 i tredje spår genom en hel kurva innan han satte fart och övertog spets från Brooklyn Club. Sedan gick han bara undan i loppet där bara hästen i vinnarhålet kunde följa helt okörd över upploppet. Nu blir det betydligt svårare med bakspår och mycket tuffare motstånd och då det är svårt att sätta in hästen i loppet så vågar jag inte ta bort honom då Claes Svensson låter oerhört nöjd med honom.

V75-3

A: 1 B: 11,6,3,2 C: 7,4 D: 5,9,8,10

Spetsanalysen

Här tror jag spetsstriden står mellan i första hand 1 Radysin America som försöker försvara innerspåret och 3 Backfire som återkommer efter uppehåll. Min spetsfavorit är 1 Radysin America som öppnade snabbt senast på Färjestad men kunde inte eller valde inte att ta emot favoriten D’One då. I november på Halmstad öppnade stoet jämnsnabbt med Fascination och kunde köra till sig ledningen en bra bit in i första kurvan.

I ett uttagningslopp till derbytoet på Jägersro kunde 3 Backfire hålla upp ledningen med hjälp av solfjädern före Vacation Silvio från spår 2. På Åby i augusti kunde hästen ganska enkelt spetsa efter en snabb start från spår 4. Då hästen återkommer efter vila så tror jag man väljer att ta ryggen på 1 Radysin America här, även om det inte är helt uteslutet att man kan köra förbi och komma till ledningen. Mitt tips är i alla fall ett rygglopp.

Utan att veta så gissar jag på att 2 Anette du Mirel inte har något med spetsstriden här att göra då det verkar som att man hoppas på överpace i loppet. Då sitter man knappast själv i ledningen.

4 Bethel Hanover öppnade bra och kunde ta ledningen från spår 3 på Mantorp i oktober, men här har jag svårt att se att hon ska ha något med spetsstriden att göra.

7 Red Rose America öppnade riktigt bra i december på Jägersro från spår 4, men kunde inte hålla ut snabbe Denim Boko då. Hästen laddas nog framåt här och kanske kan vara en outsider i spetsstriden. Från spår långt ut på vingen tror jag det blir svårt att ta sig förbi båda de snabba längre in.

Loppanalysen

Med en dåres envishet fortsätter jag att sätta 1 Radysin America som etta i loppen och hoppas att min envishet någon gång ger utdelning. Senast trodde jag att 11 D’One skulle behöva loppet och att Radysin America skulle kunna ta ledningen, men då hade stoet ingen chans att svara ut D’One. Hästen fullföljde mycket bra och gick i närkamp med D’One över upploppet när luckan kom. Här är läget mycket bättre och om man nu inte skulle komma till ledningen så borde man få en bra resa i rygg ledaren och chansen på open stretch. Mitt tips är ändå att man kör i ledningen och att det räcker långt. Vore jag helt säker på att man skulle köra i ledningen så kunde det till och med vara en chansspik.

Given på lappen vid gardering trots dåligt spår är 11 D’One som nu har årsdebuten avklarad där det blev seger senast före 1 Radysin America. Jag gissar att Örjan parkerar i dödens ganska tidigt då det annars blir mycket svårt att ta någonting bakifrån på Åby.

Lite på chans tar jag även med 6 Talk the Talk som kanske är formkortet i loppet. Hästen har vunnit fem av de senaste sex starterna sen hon började gå med barfotabalans och det har gjort stor skillnad. Hästen är inte speciellt snabb ut och det finns risk att positionen inte blir så bra. Rejält upp i klass nu, men hon har vid segrarna slagit många fina hästar som till exempel en felfri Venkatesh.

Jag chansar och låser på tre och struntar i att strecka 3 Backfire som har viss spetschans men som har varit ifrån sen i januari. Med något lopp i kroppen här hade stoet varit given på kupongen. Jag chansar också bort den franska gästen 2 Anette du Mirel som Anders Lindqvist låter mycket nöjd med, men han är ofta överoptimistisk om sina hästar.

V75-4

A: 1 B: 6,5,10 C: 11,7,2,8 D: 4,12,9

Spetsanalysen

Här är den givne spetsfavoriten 1 Gordonston som från samma läge på Momarken senast kunde starta snabbt och hålla ut vasse Action Launcher. Även starten innan kunde hästen hålla upp innerspåret utan alltför mycket besvär mot bland andra snabbe Man Winner. Hästen har nu kommit till ledningen i minst 6 raka starter så det är inte troligt att någon tar en längd på honom här.

Svårbedömd är 2 British Steel då jag bara sett en start med hästen, men då var han chanslös på spets från spår 2 mot flera hästar och jag tror inte han kan blanda sig i spetsstriden här. Söker nog ryggen på min spetsfavorit där han får en bra resa.

Största hotet mot min spetsfavorit är 5 Renda L.B som hade inga som helst problem att blåsa till ledningen från spår 2 näst senast på Eskilstuna. Stoet öppnade bra från innerspår i februari på Åby, men var då chanslös att hålla ut snabbe Photoboy. På juldagen kunde man köra till sig ledningen från spår 8 utan att vara snabbast från början. Hästen tog även ledningen på Färjestad i december efter en snabb öppning från spår 2. Jag tror att det blir svårt att ta en hel längd på spetsfavoriten på innerspåret även om det inte är omöjligt.

Viss startsnabbhet har även 6 Leif som kunde ta ledningen från spår 4 på Bergsåker i december. Här har man ingen chans på ledningen från spår långt ut på vingen dock.

Loppanalysen

Här väljer jag att spika favoriten 1 Gordonston som jag tycker har ett perfekt läge att leda från början till slut. Normalt använder jag bland annat två premisser för rankningen av hästar som jag väljer att använda mig av här, nämligen att dels ranka ned ston som möter hingstar/valacker och dels ranka ned fyraåringar som möter äldre. Då tre av de fyra främsta motbuden här faller inom dessa kategorier så tycker jag att det känns som att min spik har en mycket vettig uppgift. Senast gjorde hästen en slät figur på Momarken i Norge, men då hade han rest dåligt och hade som många andra hästar även problem med de snäva kurvorna. Här tror jag han håller upp spåret och sedan vinner från ledningen.

V75-5

A: 3 B: 12,9,2,10 C: 14,13,8 D: 1,11,4,6,7

Spetsanalysen

1 Tangen Haap öppnade bra från spår 1 på Solänget i september men fick släppa en springspårshäst förbi sig då. 2 Pingo Ö.K öppnade bra till ledning från spår 1 på Bjerke i mars. Här tror jag han är snabbare ut än enda motståndaren på framvolten 1 Tangen Haap och sen tror jag han biter ifrån sig så länge det går.

Av hästarna på första tillägg så tror jag 9 Nume Balder är den som är snabbast. Han spetsade från spår 3 i volten på Sörlandet i februari och senast på Bjerke kunde han hålla upp innerspåret i autostart mot bland andra 8 Mjölner Komet som kanske är det värsta motbudet här för att vara först fram till framvoltshästarna. Den tredje hästen med viss möjlighet att vara den som är först fram för att överta är 3 Bellfaks, men jag tror han får svårt att vara före springspårshästarna i inledningen här.

Loppanalysen

Troligt är det väl att 3 Bellfaks bara vinner det här loppet, men då han är väl stor favorit, möter lite tuffare hästar än vid årsdebuten senast och vid några tillfällen visat lite osäkerhet så väljer jag att gardera då det kan betala bra vid favoritfall. Frågan är om innerspåret kan ställa till det för honom då jag tror springspårshästarna är snabbare iväg och kanske kan han bli instängd och även om det är troligt att han hittar ut så skulle det kunna innebära att tilläggshästarna kommer från lika start efter en bit. För att försöka sätta in honom i konkurrensen så har jag jämfört med några lopp han vunnit i Norge där han har slagit bland andra Odd Herakles. Normalt sett så slår Odd Herakles hästar som 10 Doktor Jaros, 8 Mjölner Komet och 9 Nume Balder och baserat på detta så ska väl favoriten bara springa ifrån motståndarna här. En bra utgångshäst i ett reducerat system då han troligen bara vinner utan strul, men jag spekularar i krångel och garderar.

12 Wik Stjernen kanske är bästa hästen i loppet och har på fyra av de fem senaste sulkystarterna ett andrapris, ett tredjepris och två fjärdepris där han i alla loppen varit slagen av Suveränen Lannem Silje. Henne slipper han nu och kanske kan han ta en stor del av tillägget på 3 Bellfaks redan i början då han brukar komma iväg mycket bra från start. Det som talar emot hästen är att den har förtvivlat svårt att vinna lopp även om den vann ett montélopp senast.

10 Doktor Jaros vann förra året två segrar på svensk mark och även om det blev galopp vid det senaste besöket så räknas han här. Att ta 20 meter på favoriten blir tufft, men här borde han gynnas av körspö och med bara två hästar på volten så borde han komma iväg bra och snabbt vara ikapp de framför.

1 Pingo Ö.K tror jag kommer köras i spets så länge det går. Hästen är ganska svår att sätta in i loppet här, men jag har försökt göra jämförelser med Elegant N.O som var en av de mer betrodda i kallblodsloppet den 3:e april på Färjestad. Pingo Ö.K har varit den bättre av dessa i jämförelse med Elegant N.O och står dessutom 20 meter bättre till än vad denne gjorde inbördes mot favoriten 3 Bellfaks i april. Björn Goop som kusk och körspö, plus att det aviseras skoryck bak gör att jag tror på skaplig chans även om just Björn inte hade någon lycka med sig vid första starten med hästen.

Ständigt osäkre 14 Tekno Jerken är spelarnas mardröm då han har otroligt bra kapacitet, men oftast gör bort sig och man har slösat med streck i onödan. I Elitkampen 2014 hade han segervittring in i sista kurvan när han galopperade bort en framskjuten placering och fick till slut nöja sig med att slå Månprinsen A.M som också galopperade. Senaste starten var ett fall framåt då hästen höll sig i skinnet och gick felfritt till en fjärdeplats bakom kvalificerat motstånd som Elmer och Tekno Odin. Efter lite trafikproblem i sista kurvan spurtade han bra och skulle han vara felfri här och inte tappa för mycket från början så rensar hästen bra.

En liten chansning att strecka 9 Nume Balder, men jag tror egentligen att han inte är sämre än 8 Mjölner Komet och då han är mycket snabb ut så tror jag han tar sig förbi 3 Bellfaks och är den som är först framme vid framvolten. Senast gick han mycket bra i ledningen med 8 Mjölner Komet i dödens när han galopperade helt omotiverat och så var den dagen förstörd. Utan galoppen tror jag han hade hållit bra och kanske hade det varit den hästen man pratat om efter den starten istället för 8 Mjölner Komet. Då detta är första starten i Sverige för hästen så kan det bli ett ganska stort plus med första körspö.

13 Moe Svarten spurtade mycket vasst senast efter en tuff resa i tredjespår en stor del av sista varvet till en andraplats och slog då även fenomenet Lannem Silje. Hästen är stark och går ända in i mål, men vinner sällan och får nog svårt att ta in 40 meter på 3 Bellfaks. Han har två raka andraplatser i felfria lopp och har i båda loppen slagit 12 Wik Stjernen och var tvåa i det ena loppet efter Lannem Silje. Med lite flyt på vägen och där några konkurrenter kör mot favoriten kanske hästen kan vara med på målfotot i alla fall. En missade start på grund av trafikproblem gör att det blir lite långt mellan starterna och annars hade nog hästen rankats upp lite till.

8 Mjölner Komet kunde senast på Bjerke vinna med bred marginal efter att ledaren Nume Balder hade galopperat på sista långsidan. Hästen gick då i dödens och avgörande var att Lars Anvar Kolle svarade ut värste motståndaren Mino i tredjespår fram tills dess att ledaren galopperade som då blev dödens för motståndaren. In på upploppet fanns det bara en häst på banan och mycket fin seger för 8 Mjölner Komet. Nu är det voltstart och där verkar hästen vara sämre och osäkrare, ett litet frågetecken för detta och han rankas ned.

Sista strecket i avdelningen till 1 Tangen Haap som det låter påställt på där hästen ska gå med rycktussar och barfota runt om för första gången. Det som hästen presterat tidigare även om det varit många segrar tycker jag känns ganska svagt i det här sällskapet och utrustningsförbättringarna måste göra en stor skillnad för att hästen ska kunna hålla undan hela vägen.

V75-6

A: 6,2 B: 9,3,10 C: 7,8 D: 4,5,1

Spetsanalysen

En svår spetsstrid där de snabbast fått spår långt ut på vingen och där favoriten 2 Support Justice känns ojämnt startsnabb, men där man kan tänka sig att hästen faktiskt kan öppna riktigt bra om man vill. Till exempel så kunde hästen ta ledningen på Vincennes i det europeiska mästerskapet för 5-åringar före 4 El Mago Pellini i september. Däremot har han flera gånger varit chanslös på ledningen mot snabbe Winmecredit i Norge vilken knappast brukar anses som spetsfavorit när han deltager på V75. I ett litet fält kunde 2 Support Justice hålla upp innerspåret på Bjerke den 25:e mars. Trots allt så finns det nog en hyfsad chans att man klarar att ta ledningen här.

Snabbaste hästen är nog 8 Oasis Bi som mycket enkelt blåste till spets senast på Mantorp från spår 2 där han tog en längd på Traveling Man. Hästen visade grym startsnabbhet på Halmstad i februari där han spetsade i konkurrens med Västerboonthenews och Kash’s Cantab från spår 2. Från spår 8 är det inte troligt att man kan köra till ledningen och det blir nog svårt att ta sig förbi 6 B.B.S.Sugarlight.

Min spetsfavorit i loppet är ändå 6 B.B.S.Sugarlight som trots spår 6 har möjlighet att ta sig förbi 4 El Mago Pellini och framförallt 2 Support Justice i starten. I Jubileumspokalen på Solvalla i augusti öppnade hästen mycket snabbt från spår 7 och var nära att kunna ta ledningen före mycket snabbe Magic Tonight och Beer Summit. På Charlottenlund i Danmark i september öppnade man mycket bra och tog enkelt ledningen från spår 5.

4 El Mago Pellini öppnade bra från innerspåret senast på Jägersro men var chanslös att hålla ut mycket snabbe Arazi Boko. Jag tror inte han är tillräckligt snabb här för att ta sig förbi 2 Support Justice, men däremot är det kanske troligt att Ludde ger sig in i en utdragen spetskörning tills han ändå sitter i ledningen. Det kan visa sig kostsamt för den som vill försvara ledningen till varje pris.

De utländska gästerna här 1 Roxana de Barbray och 3 Princess Grif är svårbedömda då jag inte sett många lopp med dessa men jag tror de får svårt att hävda sig i spetsstriden här. 1 Roxana de Barbray öppnade snabbt i Prix de Belgique men var chanslös på spets mot Kadett C.D. Möjligen att 3 Princess Grif kan blanda sig i striden.

7 On Track Piraten är medelsnabb ut och jag tror inte han har någon chans att ta sig förbi 6 B.B.S.Sugarlight direkt från början.

Loppanalysen

Här tror jag det blir rejäl laddning från start för 6 B.B.S.Sugarlight och jag tror faktiskt han har möjlighet att ta ledningen från spår 6 även om 2 Support Justice har underskattad startsnabbhet. Hästen är inte beroende av ledningen utan kan vinna från andra positioner också, men mot så här bra motstånd så måste man givetvis ha en bra position för att ha chansen och det borde han få med sin startsnabbhet. Intrycket senast i dödens på 7 On Track Piraten bar bländande och även om det inte blev seger då, så var det nog den hästen som visade mest från det loppet med tanke på löpningsförloppet.

Storfavorit här är 2 Support Justice och det är motiverat och även om jag inte i första hand tror på spets så finns en god chans till det. Kommer den norske hästen till ledningen så finns det en risk att loppet är över då han är en av de absolut bästa hästarna i loppet och de främsta konkurrenterna har dragit dåliga spår. Jag tycker det är svårt att spekulera i hur loppet blir kört och med Lutfi Kolgjini som en av deltagarna så ökar alltid svårighetsgraden vilket är förträffligt. Här har han aviserat offensiv körning och har han gett sig fan på att köra i ledningen så blir det inte roligt för hästen som spetsar från start. En annan häst som kan sätta upp tempot här är 7 On Track Piraten som troligen måste köras framåt för att få en position för att ha en chans på vinsten. Skulle favoriten få tryckare av både 4 El Mago Pellini och 7 On Track Piraten så öppnas loppet upp för alla.

Då jag tror på rejäl körning i det här loppet så streckar jag även 9 Voltigeur de Myrt som var tvåa på tiden 12,3 över lång distans i årets upplaga av Prix D’Amerique och med den meriten borde duga i vilket lopp som helst. Hästen kommer från seger i Holland och är klart understreckad här till runt 6%.

En riktig kanon som helt kommit bort i loppet är 3 Princess Grif som senast spurtade brutalt till andraplats bakom Moving On, men före Timoko i Prix de l’Atlantique. Här är det svårt att lista ut vilken position stoet kommer få, men från spår 3 sitter hon ganska bra till från början och slipper troligen göra speciellt mycket grovjobb här. Möjligen skulle hästen kunna ta sig ner i rygg på 2 Support Justice om han tar ledningen. Ett roligt skrällbud med skrällkusken nummer 1 Örjan Kihlström.

Sista strecket till 10 Maven även om det borde vara svårt att komma till från ett så pass dåligt spår här. Men med körning i loppet som jag spekulerar i så bjuds även Johnny Takters häst in. Jag tror egentligen att hon skulle föredra kort distans, men på de två starter hon gjort här i Sverige har hon varit etta och tvåa över medeldistans. Senast var hon chanslös att ta något på Noras Bean som gjorde ett suveränt lopp i ledningen, men spurtade mycket starkt till andraplatsen. Starten innan var hon suverän i ett ganska billigt lopp där de främsta konkurrenterna gjorde mini-debut eller galopperade. Masserar någon ledaren här till skillnad mot senast så är det kanske ingen som går fortare över upploppet än stoet.

V75-7

A: 10,9 B: 14,12,13,8,11 C: 2,1,5 D: 3,6,4,7,14

Spetsanalysen

Med fördel av bästa spåret så tror jag 1 Return to Sweden spetsar här då han öppnar bra i voltstart. Precis som senast så tror jag 2 Lohman kör till och övertar efter ett tag och sedan kör i ledningen så länge det går. Jag kan tänka mig att Conrad Lugauer kör offensivt med 5 For Pleasure As och eventuellt kommer fram och ställer en fråga om att få överta ledningen efter en bit, men jag tror ändå Lohman leder tills hästarna på bakvolten kommer upp.

Loppanalysen

Min förstahäst i loppet är 10 Candor Hall som växt in bra i gulddivisionen under året där han fått pallplacering bakom Digital Ink två gånger, där en av gångerna var näst senast då han var tvåa över lång distans. I februari var hästen trea i Gävles stora pris som körs över 3 kilometer. Distansen är lämplig då de två senaste segrarna är tagna över just denna distans. Det är lite svårt att spekulera i vilka positioner hästarna kommer få, men precis som de övriga så skulle även Candor Hall tjäna på om han slipper göra grovjobbet med att jaga ikapp täthästarna. Med ganska stor sannolikhet kanske lotten faller på honom som favorit ändå och jag tror han har vinstchans trots detta.

Givetvis måste man strecka förra årets kanske bästa stayer som vann inte mindre än 8 långdistanslopp där de flesta var över 3 kilometer. 9 Alfas da Vinci kasnke inte har varit jätteimponerande i årets två första starter där han senast fick stryk av 13 Overtaker by Sib, men nu borde toppformen vara nära och förhoppningen här kanske är att lifta med bakom 10 Candor Hall en bit.

Lite synd är det att 15 Narold Vox fick bakspår i sista volten då det annars är en fröjd att se Erik Adielsson i volten och hästen annars kunnat vara bland de första iväg. Här kommer man hamna längst bak i tåget mot ledningen, men å andra sidan slipper han göra jobbet även om det är tänkbart att det kan bli vida spår sista halvvarvet när jag förmodar att köhästarna hunnit fram till ledaren. Hästen vann direkt över distansen senast efter frånvaro och under förra året visade han bra speedighet då han vann två silverdivisionsförsök över medeldistans från sämsta tänkbara spår.

Farlig att ignorera har 12 On Hold visat för mig vid flertalet tillfällen och trots att han denna gång ska gå med skor som normalt så tycker jag han är bra nog för att kunna vinna det här loppet. Näst senast vann han ett silverdivisionslopp över lång distans, men klassen på loppet var den gången ganska låg.

Jag väljer den här gången att bara strecka hästar från bakre volten då jag tycker de har en fördel i jämförelse med stayer-loppet som avgjordes på Färjestad i april där en topphäst skulle ta 60 meter på spetshästen som då som nu är 2 Lohman. Möjligen är hästarna på bakre tillägg inte i samma klass med Indigious, men de behöver bara plocka in 40 meter istället för 60. Dessutom kommer den som är först bara behöva runda 6-7 hästar för att vara framme vid täthästen till skillnad mot Indigious som behövde runda 13 st.