V75 analysen - Mantorp 18 April 2015

Som väntat blev det låg utdelning på Jägersro och raden var egentligen ganska enkel att hitta. Tyvärr valde jag fel spik i Conlight Ås som jag tyckte hade en bra uppgift mot många årsdebutanter och jag hade inte räknat med en så stark prestation av Luddes Onceforall Face som hade varit ganska blek efter tvååringssäsongen. Extra tråkigt då jag övervägde spikar på Buzz Mearas, Noras Bean och Napoleon C.D, där bara ”Nappe” var favorit. Ranken på vinnarna var annars mycket bra: 5,1,1,1,2,1,1 och det hade kostat fem kronor att sätta den.

En lite mer svårlöst omgång väntar på Mantorp med bland annat ett femåringslopp av hög klass. Digital Ink ska ta sig an ett kortdistanslopp veckan innan Olympiatravet och stöter här på mycket duglige sprintern Magic Tonight. Känslan är att det kan räcka med 3-4 streck i flera lopp, men denna gång är det svårare att hitta självklara spikar om man undantar Åke Lindbloms Sauveur som är kvar i helt fel klass. Möjligen kan det bli en hel del tredjerankade hästar som vinner och som gör att utdelningen faktiskt blir skaplig till slut, men det har varit mycket svårt att hitta riktiga rensare.

Systemen

Uppdatering: Tyvärr är 6 Digital Ink struken i avdelning 3 :(

Lilla:

270 kr (540 x 1 x 0,50)

1: 5 Your Highness
2: 5,2,3,6,1,9
3: 2,6
4: 7,10,2,4,5
5: 11 Sauveur
6: 5,8,2
7: 5,4,7

Bolaget:

1080 kr (2160 x 1 x 0,50)

1: 5,2,1
2: 5,2,3,6,1,9
3: 2,6
4: 7,10,2,4,5
5: 11 Sauveur
6: 5,8,2,3
7: 5,4,7

Analyser

V75-1

A: 5 B: 2,1,7 C: 10,12,3,9 D: 11,6,8,4

Spetsanalysen

Här har de mest startsnabba dragit spår långt in bakom bilen och då man inte missgynnas av att ha spår 1 på Mantorp så tror jag på bra spetschans för innerspårets 1 Eketorpets Tess som i första hand måste hålla ut 2 Youana och 3 Stylish Hanover. I sista starten förra året öppnade hon mycket snabbt från spår 5 och tog mycket enkelt ledningen mot hästar som Royal Fighter, Flip a Coin, Quality Questioned och Air Gunner. För tre starter sedan öppnade hon också mycket snabbt och gick jämnt med invändige Royal Fighter men kunde inte ta en längd på denne då. Över lång distans och i en klass där Eketorpets Tess inte ännu etablerat sig riktigt så tror jag Peter Untersteiner släpper till den som kommer först av 2 Youana eller 5 Your Highness, där Youana är mitt tips.

Senast trodde jag på en hård strid mellan i första hand 2 Youana som då hade innerspåret på Solvalla i loppet som Maven vann mot 3 Stylish Hanover som hade spår jämsides, men då var Youana överlägsen och fick istället öppna mycket snabbt för att hålla ut snabba M.T.Harmony. Under året har hon spetsat två gånger om på Jägersro från spår 2 och 6 och förra året tog hon ledningen på Kalmar i september från spår 4. Mycket bra spetschans, men jag tror ändå det blir svårt att ta en hel längd på Peter Untersteiners häst.

3 Stylish Hanover är ojämnt startsnabb och jag tror stoet får svårt att ta en längd på de båda hästarna innanför. I april på Åby var däremot Stylish Hanover mycket bra och tog sig förbi 2 Youana och kunde hålla ut M.T.Harmony. På Örebrobanan har hon dessutom spetsat flera gånger.

5 Your Highness har inget initialt med spetsstriden att göra men jag tror det finns en skaplig chans att man skulle kunna få överta ledningen om man ställer frågan allvarligt nog till 2 Youana. Skulle det vara 1 Eketorpets Tess som körs i ledningen så har den hästen nog fått en tryckare av min spetsfavorit i loppet redan och släpper garanterat om även 5 Your Highness försöker överta. Mest troligt är nog ändå att Your Highness inte kommer till ledningen här.

8 Donna di Quattro är snabb ut och kunde näst senast hålla upp innerspåret på Halmstad mot bland andra Rossella Ross och M.T.Harmony. Samma visa var det starten innan på Jägersro där stoet också spetsade från spår 1. Från spår 8 mot det här vassa motståndet så tror jag snarare man söker sig inåt utan att blanda sig i spetsstriden.

Loppanalysen

Motiverad favorit och min förstahäst i loppet är 5 Yours Highness. I normala fall skulle det här kunna vara ett spikförslag, men jag tycker dels att procenten är lite för hög och dels finns det några frågetecken, samt mycket giftigt motstånd i loppet. Denna gång är det inte Björn Goop som kör och det får ses som ett minus även om Ulf Ohlsson är en fullgod ersättare. Ulf vinner mycket lopp, men har inte vunnit lika mycket på V75 i år vilket beror på att han kör sämre hästar än de som vinner mest. Hästen fick ett lopp i kroppen senast, men galopperade och jag kan tänka mig att det fattas lite till toppformen. Galoppen i sig tycker jag är mycket bekymmersam då det känns ovisst om det är något problem med hästen. Lång distans borde bara vara en fördel då stoet har vunnit hälften av sina starter på distansen. En stor del av loppet avgörs av hur de två största konkurrenterna resonerar över taktiken och om de kan tänkas släppa till storfavoriten så är nog loppet över. Jag har svårt att avgöra om det är någon stor skillnad vilken kusk som kör för dagen om Your Highness ska få ledningen eller ej, men kanske kan det spela in. Jag tror dock att Your Highness har chansen även från dödens i loppet. På annandagen vann hon i stoeliten senast och nu slipper hon dessutom den värsta konkurrenten som lagt skorna på hyllan, Canaka B.F.

Värsta motbudet mot favoriten är 2 Youana som jag har känslan av är understreckad i jämförelse med Your Highness här. Stoet var klar tvåa bakom Maven senast då Your Highness galopperade och har även hon nu lopp i kroppen även om hennes uppehåll var kortare än favoritens och jag skulle tro att hon kanske är i lite bättre form. Jag tror på hyfsad chans att få överta spets här från 1 Eketorpets Tess, men det finns också en risk att hon svaras ut och får ett jobbigare lopp. Väl i ledning får man nästan hoppas att Erik Adielsson fångar upp favoriten och kör i spets, men ska man ta senaste loppet som någon indikation så släppte Youana då lättvindigt ledningen till Maven. Då var det återkomst efter vila och efter en mycket snabb öppning plus att det trots allt är lite skillnad på Maven och Your Highness.

Då spetsstriden är ganska svår att klargöra helt trots de scenarion jag målat upp, så känns det tryggt att ta med även den tredje hästen som kommer vara inblandad i spetskörningen.

1 Eketorpets Tess borde ta ledningen och där kan jag tänka mig att Peter Untersteiner kan tänka sig att släppa till 2 Youana och sedan hoppas att Erik Adielsson i sin tur inte släpper till favoriten utan istället ger sig in i lite körning de två i mellan. I sådana fall skulle ”Tessan” få en perfekt resa på innerspår bakom de två värsta konkurrenterna som kan slösa energi på varandra under loppet. Med lucka i tid så rensar Eketorpets Tess bra i kuponghögen. Skulle Peter Untersteiner välja att köra i spets så tror jag det blir svårt att hålla in i mål, men det är inte omöjligt då hästen är bra och då troligen Your Highness får gå mycket längre väg över lång distans dessutom. Årsdebuten är avklarat i loppet som Maven vann, men med spår 12 då och en invändig resa så var det nog mest en perfekt uppladdning för det här loppet. På Sto-SM förra året var stoet 2:a efter 7 Jumble Ås och har visat förr att hon hävdar sig bra i konkurrensen.

Jag hoppas klara mig med fyra streck men vill man strecka vidare så finns det två hästar som har gått bra i Frankrike i vinter; 10 Rossella Ross och 9 Monas Invercote. Monas Invercote hade 2 segrar och 6 platsplaceringar och tjänade närmare 800k där samtliga sulkylopp var över lång distans. Kusken har gjort 10 starter i år dock, och det tycker jag är för lite för att man ska få ett streck på V75. Rossella Ross var tvåa i ett lopp och tjänade där nästan 250k. 3 Stylish Hanover är i stort sett lika bra som de hästarna jag streckar, men jag har en känsla av att hon alltid är placeringen under någon av de mest betrodda när man läser resultatlistan. En häst som jag övervägt fram och tillbaka är 12 Dernier Viking som var grymt bra senast som tvåa bakom Geisha Sund efter ett mycket tungt lopp. Då hon kommer utgå från sista plats så blir det lång väg fram nu när hon kommer få gå i andra och tredjespår över lång distans dessutom. Senast hade ingen häst tjänat över miljonen, men nu möter hon sju hästar som är ”guldhästar” och som tjänat över 1,5 miljoner. Kraftigt upp i klass!

Största faran för att överleva första avdelningen för mitt tips ligger nog i att inte ta med 7 Jumble Ås som visade bra form i årsdebuten senast med en rykande spurt som trea bakom Maven och Youana. Jag är lite osäker på om distansen gynnar hästen som vann Sto-SM förra året och chansar på att klara mig på 3 streck.

V75-2

A: 5,2,3 B: 6,1,9 C: 12,4,10 D: 11,7,8

Spetsanalysen

Lite svårbedömd tycker jag 1 Jean Valjean på innerspåret är då han inte gjort många bilstarter på senare tid. I juli på Eskilstuna öppnade dock hästen mycket snabbt och tog enkelt ledningen från spår 4. Nu ska hästen lättas i balansen och gå med helstängt och kanske räcker det till att hålla upp spets här. Måste vara ett outsider-bud att ta ledningen i alla fall. Skulle Oskar Svanberg komma till ledningen så tror jag man testar där över kort distans.

2 Victor A.U öppnade riktigt bra från innerspåret den 7:e februari på Solvalla och kunde med nöd och näppe ta ledningen då. Den 27 augusti på Solvalla öppnade han mycket bra från spår 5, men en invändig häst räddades då av kurvan och kunde ta ledningen. Hästen är ganska vass ut och jag tror det finns möjlighet att han tar en längd på 1 Jean Valjean som jag är mer osäker på.

Första bilstarten från framspår är det för 3 Edge Boko och hans startsnabbhet är givetvis svårbedömd. Han spetsade ganska komfortabelt senast på Färjestad från springspår och på Solvalla var han mycket snabb ut från spår 1 och kunde ta ledningen i januari. Kanske vill man köra på säkerhet här då det är första gången men laddas han iväg så borde det vara bra chans att komma till ledningen efter ett tag om inte direkt.

Ytterligare en svårbedömd häst är 4 Staro Italy som i det enda autostartslopp jag sett med hästen fick upp farten efter en bit och lyckades köra till sig ledningen en bra bit in i första kurvan. Här tror jag inte det räcker utan krävs ganska mycket rappare öppning om man ska ta sig förbi de tre innanför.

På Eskilstuna för två starter sedan kunde 5 No Gelt Face hålla upp innerspåret mycket knappt mot Harpos Blue Swede. Senast var han chanslös i starten mot bland andra startkanonen Il Sånna. Han öppnar över medelsnabbt, men här blir det nog trots allt svårt att ta ledningen. Det är nog ändå ingen omöjlighet då han är härdad i tuffa gäng.

Senast öppnade 6 Homerun mycket bra till ledning enkelt från spår 5. Normalt är det ingen häst som spetsar dock och från spår 6 och där i stort sett alla innanför är snabba ut så tror jag han får mycket svårt att komma till ledningen. Är han lika snabb som senast så finns nog ändå chansen.

Mycket bra speed till ledningen från spår 7 på Färjestad i mars hade 8 Seek and Destroy. Den 12:e januari kunde hästen ta ledningen efter utdragen spetskörning efter halva första kurvan från spår 6. Hästen är snabb och Marcus Hultman verkar inte främmande för att köra om ledningen trots spår långt ut på vingen. Möjligen är han inte lika offensiv när det gäller V75, men hästen ska ses med chans att spetsa även om jag inte tror att det är så troligt att han tar sig förbi alla innanför då många kan öppna bra.

Slutsatsen är att de flesta kan öppna riktigt bra och flera är svårbedömda då de gjort få framspårsstarter bakom bilen. Om 3 Edge Boko inte laddas iväg så tror jag spetsstriden står i första hand mellan 2 Victor A.U och 5 No Gelt Face och i viss mån 8 Seek and Destroy, och av dessa så tror jag 2 Victor A.U är den som går segrande ur striden.

Loppanalysen

Här hoppas jag att favoriten får bekänna färg och att det blir en skräll. Möjligen kan det vara så att favoriten 3 Edge Boko bara är bäst men då han är mycket stor favorit och bara har startat 5 gånger så tycker jag det är rätt läge att försöka fälla. Vinnartipset får istället 5 No Gelt Face som har radat upp bra prestationer på V75 de tre senaste starterna dock utan att vinna. Min förhoppning är att Conrad Lugauers häst har ett helt annat tempo i sig efter att ha gått hårda lopp mot Royal Prince, Il Sånna och Flex Lane. Senast var hästen fyra i klass 2-finalen och näst senast höll han bra från spets i försöket till en tredjeplats. Han var också tvåa i ett annat försök bakom Flex Lane. Vid senaste vinsten för fem starter sedan slog han en så bra häst som Jane’s Hugo som var storfavorit på V75 för några veckor sedan. Här är det inte alls omöjligt att det kan bli ledningen även om han inte är spetsfavorit och oavsett är det en bra chans.

En icke-vinnare rankar jag som andra häst och den här gången handlar det om 2 Victor A.U som är min spetsfavorit i loppet. Skulle det inte bli ledningen så är han garanterad en bra position då han är snabb ut och startar från spår 2. Man kan ju ifrågasätta hästens skalle då han har fyra raka andraplatser i raden, men jag tror anledningen till att han inte har vunnit är att han hela tiden mött mycket bra hästar. Han har i tur och ordning blivit tvåa bakom Lohman som var nära att vinna stayerloppet som Indigious vann nyligan på v75, Staro Hey Joe, Scellino Luis och Scarpia som nyss var favorit i klassen. I loppen har han också slagit meriterat motstånd som Ägir Briljant som nyligen vann på V75, Star Keeper som var favorit senast, Cab Hornline som nyss också var favorit på V75, samt Mellby Collector.

Här kanske man borde vara modig och ta bort favoriten helt och hållet då man rankar ned honom, men då han säkerligen inte varit helt bottnad vid vinsterna så kan det ju finnas en hel del kvar att ta av. Orosmoment för hästen är att det är första starten över en stressig kort distans och dessutom hans första bilstart från framspår. Jag lever med rädslan att hästen är huvudet högre än de övriga och vågar inte ta bort honom och då han varit snabb ut i voltstartsloppen så kanske han kan ta ledningen här också, även om jag tror det blir en något lugnare start. Senast vann han å V75 men det var mot ganska mediokert motstånd utom de som stod på tillägg och de hade väl egentligen aldrig chansen att komma in i matchen.

Jag streckar här även en riktig skräll i 6 Homerun som jag gillar efter att ha spikat hästen på V64 i februari. Senast spetsade han enkelt och släppte sedan till slutlige vinnaren Twigs Briard vilken Homerun nästan höll på att klättra över i brist på lucka över upploppet. Näst senast kördes han också i rygg ledaren och kunde då inte alls hota över upploppet, men vinnaren då var mycket lovande Elma Lane som var skrikhästen under V86 i veckan. Skulle han lyckas komma till ledningen vilket troligen är ett långskott, så kan det räcka långt.

Med på misstanke är 1 Jean Valjean som trots fyra segrar på de senaste sex starterna i enklare gäng känns som att han borde få svårt att räcka till här. Nu är det mycket påställt från stallet och duktige Oskar Svanberg skrällde ju nyligen med Usain Henna på V75. Denna gång ska hästen gå med bike, barfota runt om och helstängt och är inte helt borta i spetsstriden. Skulle det bli ledning är nog släpp att vänta, men jag vågar inte stå utan hästen om det skulle visa sig att han blir två sekunder snabbare med ändringarna.

Sista strecket till 9 Nose Gear med viss tvekan då jag inte vet var jag har hästen. Han har vunnit tre lopp av de fem senaste och han har vid alla tillfällena gått barfota runt om. För att han ska ha chans här så är det nog ett krav att han går så balanserad även denna gång. Från stallet låter det ovisst och att det kanske inte går att köra med den balansen, men då det handlar om Stefan Melanders häst så är det svårt att veta innan sista sekunden. Jag vågar ändå inte stå utan ett streck här om det skulle visa sig att hästen dyker upp och är mycket förbättrad. Tidsmässigt känns Nose Gear lite svagare än konkurrenterna då han inte sprungit så fort vid vinsterna och hans rekordtider har kommit när han varit blygsamt placerad.

V75-3

A: 2,6,4 B: 9,1,11 C: 10,3,8 D: 12,5

Spetsanalysen

1 Traveling Man spetsade i början av december från spår 4 utan större problem. På Färjestad i november tog Traveling Man ledningen från spår 2 efter en snabb öppning. Hästen är snabb ut, men i det här loppet finns några riktiga raketer med så han ska inte ha någon chans att hålla upp innerspåret.

Min spetsfavorit är 2 Oasis Bi som är riktigt vass från början. På Halmstad för tre starter sedan kunde hästen ta ledningen från spår 2 i en mycket snabb öppning där han enkelt höll ut mycket snabbe Västerboonthenews och samtidigt tog en längd på Kash’s Cantab på innerspåret. Näst senast såg det ut som han enkelt skulle hålla upp innerspåret, men då släppte han ledningen efter att ha öppnat bra. Den 1:a november tog han enkelt ledningen från spår 3 på Eskilstuna i kamp med snabbe El Sueco.

3 Rocky Winner öppnade ganska bra på Örebro i slutet av förra året, men var chanslös att ta en längd på mycket snabbe Democrat då. Hästen har öppnat ganska bra vid flera tillfällen, men oftast är det någon som är snabbare så det är inte många gånger han kommit till spets tidigt i loppet. Här är han chanslös på att ta en längd på Oasis Bi.

Ledningen i Jubileumspokalen kunde 4 Magic Tonight ta efter en segdragen spetskörning där han till slut lyckades trycka sig förbi Beer Summit från spår 2. I Årjängs stora sprinterlopp kunde hästen spetsa med viss hjälp av en galopp på initialt ledande Democrat som gjorde att Magic Tonight kunde ta sig förbi Mosaique Face och Oasis Bi. Jag är osäker på hur snabb bilstartskusk Kenneth Haugstad är men jag har en känsla av att han ganska sällan spetsar från bakom bilen. Spetschans finns här, men jag tror inte man kommer förbi Oasis Bi till ledningen här.

Favoriten 6 Digital Ink visade bland annat under Elitloppet att han är ganska vass från start om det krävs, men i de senaste starterna har han inte behövt ladda för ledningen. På annandagen på Solvalla lyckades han köra till sig ledningen från spår 2 en bra bit in i första kurvan. Nu när det handlar om kort distans och då det finns några hyfsade motståndare emot kanske det krävs lite bättre start från ”Inken”. Jag gissar att som tidigare så kör Örjan Kihlström till efter ett tag för att få överta ledningen, men den här gången är jag inte lika säker på att ledaren Oasis Bi eller Magic Tonight släpper till Digital Ink. Jag är ganska säker på att Kenneth Haugstad släpper ledningen, men mindre säker på att Johnny Takter gör det och då jag tror på störst chans för Oasis Bi att ta ledningen så är det nog 50-50. Ytterligare en parameter är ju hur man hanterar den här starten i förhållande till starten nästa vecka i Olympia-travet. Möjligen försöker man inte ens köra för att ta ledningen.

Slutsatsen med allt sammantaget är att jag tror på 2 Oasis Bi i ledningen av loppet. Kanske blir det som i de senaste loppen att ledningen bara släpps till 6 Digital Ink, men jag tror att man ger hästen ett lugnt lopp denna gång och det talar för att min spetsfavorit får behålla täten.

Loppanalysen

Man har länge väntat på att det ska komma ett lopp där man faktiskt kan försöka fälla storfavoriten 6 Digital Ink och nu har det äntligen kommit. Tanken var att spika ett av motbuden eller möjligen ta med tre hästar, men till slut beslutade jag mig för att köra ett lås med de två jag tror har bäst vinstchans. Mycket bra intryck vid segern senast gav 2 Oasis Bi och här är min slutsats att Johnny Takter lyckas ta ledningen och därifrån blir hästen svår att slå. Jag kan tänka mig att man eventuellt överväger att släppa ledningen, men de två senaste starterna har man vunnit från rygg ledaren och det är ju helt klart en möjlighet om 4 Magic Tonight skulle hålla ut 6 Digital Ink och det blir lite körning dessa mellan.

Förhoppningen är spets och slut.

Jag vågar ändå inte stå utan storfavoriten 6 Digital Ink då jag är lite rädd att de värsta konkurrenterna kör loppet i halsen på honom. Möjligen klarar han att plocka ner motståndarna från dödens och kanske blir han släppt till ledningen om han sätter press på samma sätt som han blivit vid de flesta tidigare vinsterna. Att spika 6 Digital Ink vore ju också ett alternativ, men jag är tveksam över hur hårt han kommer köras med bara 7 dagar till Olympiatravets final där han kommer deltaga och körs han på chans för att spurta till slut kommer han inte hinna fram.

Första tanken var att spika 4 Magic Tonight som till synes har en perfekt uppgift med bra startspår och kort distans, men till slut valde jag bort honom helt då han såg lite tveksam ut i årsdebuten senast och då Kenneth Haugstad har kört 36 lopp på V75 i år utan att vinna. Jag har försökt att få en uppfattning om hur Kenneth är som bilstartskusk och känslan jag har är att han ofta tar upp och inte kör för ledningen. Detta bekräftades även av forummedlemmen ”overpace” på Sharps som kollade upp just den här detaljen. Kanske är det ett dumt beslut att inte strecka ekipaget då det står spets och slut i programmet, men jag vill gärna bli överbevisad innan jag streckar först och hade Örjan kört här så hade jag spikat utan att tveka.

V75-4

A: 7,10,2,4 B: 5,11,1 C: 9,12 D: 3,6,8

Spetsanalysen

Ganska bra chans att hålla upp innerspåret är det här för 1 Holy Heart som enkelt kunde ta ledningen från spår 2 på Mantorp i december. Scenariot upprepade sig även i oktober på samma bana då hästen tog ledningen i kamp med Interest Sånna. På Vaggeryd i juni spetsade hästen efter hård kamp med Niagara Broline.

Diggers Elias är medelsnabb ut, men jag kan inte tänka mig att han tar ledningen här.

Snabbaste hästen i loppet tror jag 3 French Call är. I januari öppnade 3 French Call riktigt snabbt från spår 5 på Mantorp och tog enkelt ledningen. På Färjestad den 27:e december tog han lika lätt ledningen från spår 4. Även den 1:a december blev det ledning från spår 3 efter en mycket rask start. Även om 1 Holy Heart kan öppna bra så tror jag faktiskt att 3 French Call kan ta sig förbi i inledningen av loppet. Jag tror sedan att man väljer att släppa ledningen till någon betrodd.

För tre starter sedan kunde 4 Sebastian Sund ta ledningen från spår 6 ganska enkelt. Då körde man med jänkarvagn och kanske gav det en extra växel i starten. Den 23:e januari blev det också tidig ledning för hästen från spår 4 på Solvalla. Går man med optimal balans här så tror jag på skaplig chans att få överta ledningen från 3 French Call efter en bit. Det blir nog svårt att köra förbi de invändiga till ledningen av egen maskin.

En bra chans att vara den som får överta ledningen alternativt ta ledningen direkt själv har 5 Te Freddo Knick. Senast kunde 5 Te Freddo Knick överta ledningen in i första sväng på Östersund från spår 2. På Bergsåker i slutet av året öppnade man mycket snabbt till ledningen från spår 5. Tar sig Tobbe Jansson förbi Örjan Kihlströms häst i starten så blir man favorit att få överta ledningen från 3 French Call. Hästen har själv öppnat mycket fort och möjligen kan man ta ledningen direkt från början istället.

Kanske den snabbaste i gänget är 7 Love Lini men att ta ledningen från spår 7 blir svårt. På Solvalla i mars kunde 7 Love Lini enkelt hålla ut Aibophobia och ta ledningen från spår 4. På Bollnäs i februari höll hästen enkelt ut de övriga från innerspåret och tog ledningen innan han omotiverat galopperade i första kurvan. På Bergsåker i september bar det av riktigt snabbt till ledning även denna gång från spår 3. Jag gissar att man inte kör för spets i det här loppet utan söker sig inåt i banan.

Även 8 Celebrity Marke är snabb ut och hästen spetsade på Mantorp i oktober från spår 3. Här tror jag inte på ledningen med så många snabba innanför dock.

Slutsatsen är att 3 French Call är snabbast ut, men att han sedan släpper till den som är först av 4 Sebastian Sund eller 5 Te Freddo Knick. Liten fördel för 4 Sebastian Sund då han har spår innanför och jämsides med favoriten.

Loppanalysen

En fantastiskt tid efter en mycket bra spurt gjorde senast 7 Love Lini som på 13,9 över lång distans var tvåa bakom suveräne Queer Fish och slog då hästar som Jane’s Hugo och Razor Kronos som hade varit storfavoriter här. Det har under veckan varit tal om lättningar i balansen, men nu verkar det som om det inte blir av då det inte fungerade. Från spår 7 är det lite risk för vingel, men hästen är ganska startsnabb och kan möjligen spetsa av egen kraft, men mest troligt är att hästen hamnar i andra ytter. Skulle det bli dödens så kan det däremot bli problem och då tror jag inte hästen vinner.

Första tanken var att ranka 10 Carabinieri som första häst efter intrycket han lämnade senast då han var tvåa från tillägg på Färjestad bakom favoriten i avdelning 2 Edge Boko. Nu kommer han gå med skor och det brukar vara ett rejält minus på Peter Untersteiners hästar, eller i varje fall är det ofta ett stort plus när de inte har skor. Hästen gjorde en sedvanlig barfotaförvandling hos Peter när han fick gå barfota för första gången i september och har sedan dess bara gått med skor en gång. Detta var på annandagen då det var klass 2-final där Carabinieri kom trea bakom norske Red Team Rex och Wilda Tigern Jack. Starten innan finalen vann han sitt försök och jag tror att han har chansen här även med skor.

Då jag tycker det finns lite frågetecken runt flera av de mer betrodda så rankar jag upp 2 Diggers Elias som jag tycker är lite bortglömd. Carl Johan Jepson gör kanske inga större väsen av sig på V75, men han har en mycket fin segerprocent i år och jag tycker han är en bra kusk. Hästen kommer med två raka segrar över lång distans och det efter att hästen har fått byta gård. Miljöombytet verkar ha gjort honom gott och senast slog han bland andra Encore Zon på fina 14,2 över lång distans. Denna gång kan det bli tal om jänkarvagn om Jepson vill köra i den och från spår 2 sitter han bra till direkt även om han inte har någonting med spetsstriden att göra. Position i rygg på 7 Love Lini här kanske?

Kanske bästa hästen i loppet tillsammans med 10 Carabinieri är 4 Sebastian Sund, men jag rankar ned honom något då jag tycker det finns vissa tveksamheter kring hästen. Han var suverän för tre starter sedan då man förutom jänkarvagnen även ryckte av skorna och man vann ett mycket bra lopp före bland andra Rocking Love och Scellino Luis och där 5 Te Freddo Knick fick en blygsam placering. Näst senast åkte hästen på en trampskada och galopperade, men var ändå trea i mål. Formen efter skadan var sedan inte den bästa i senaste loppet där hästen slutade femma. Denna gång kommer Sebastian Sund gå med bakskor igen som i de två senaste starterna och frågan är hur mycket sämre han är på den balansen än när han vann för tre starter sedan. Med ett lopp i kroppen efter skadan så kommer han garanterat vara bättre nu, men frågan är om det räcker. Här ser det ut som om han ska kunna få överta spets från 3 French Call om han kan hålla ut 5 Te Freddo Knick och 7 Love Lini och det tror jag han kan lyckas med.

Tyvärr har jag bara råd med ett streck till här och får strunta i 11 Lillaxel som har mycket bra form men ett dåligt läge, samt 1 Holy Heart som jag tror blir fast på innerspåret och därför chansas bort. Istället streckar jag Robert Berghs 5 Te Freddo Knick som denna gång får Tobbe Jansson i sulkyn. Hästen har kanske mött lite sämre motstånd i Norrland, men han har trots allt vunnit fyra av de sex senaste starterna och de två han inte vunnit har han haft spår 12 och båda har varit i V75 så där är han lite ursäktad. I klass 2-försöket på Gävle var han femma trots galopp, men där galopperade i stort sett halva fältet. Nu talas det om att eventuellt köra barfota runt om och det skulle ju kunna innebära en extra växel.

V75-5

A: 11 B: 5,8,2,9 C: 12,1,7 D: 6,4,10

Spetsanalysen

Snabbast från början i det här loppet borde 6 Send in the Clowns vara. Han öppnade fort näst senast på Momarken men var nog tidigt nöjd att få rygg på den slutlige vinnaren Relight my Fire. För tre starter sedan kunde han enkelt ta ledningen från spår 4 och hålla ut mycket snabbe Remember my Name som han sedan släppte till. Skulle Send in the Clowns lyckas ta ledningen så är jag helt säker på att man kommer släppa till någon betrodd. Kanske har han startspår lite för långt ut på vingen för att rå på 2 Young Farmer.

1 Only in its Class är bara medelsnabb ut från start och jag tror Örjan Kihlström får svårt att hålla upp innerspåret här. 2 Young Farmer borde ta en längd på Only in its Class.

Spetsfavorit i loppet tror jag 2 Young Farmer kan vara om han lyckas hålla ut snabbe 6 Send in the Clowns. Senast öppnade Young Farmer hyggligt från innerspåret på Färjestad, men var chanslös att hålla ut Mr Looba Looba som öppnade ruskigt snabbt. Den 7:e februari på Solvalla däremot så var Young Farmer snabbast iväg och kunde hålla ut Kemas Winnie och ta ledningen från spår 2.

4 Twigs U.Canfly är riktigt snabb ut och på Romme i september blåste han lätt till ledningen från spår 5. Här borde det ändå bli svårt att hålla ut 6 Send in the Clowns och ta en längd på 2 Young Farmer.

7 West Wing spetsade i januari på Åby från spår 4 då han öppnade riktigt bra. Den gången fanns det inte riktiga startkanoner i fältet dock och här borde han få mycket svårt att komma till ledningen från spår 7.

8 Radieux öppnade mycket bra från spår 3 på Jägersro den 1:a april och kunde ta täten mot startsnabba motståndare. Här borde han få svårt att ta ledningen direkt, men med tanke på hur Ludde Kolgjinis styrningar har sett ut den senaste tiden (eller genom alla år för den delen) så tror jag han sätter högsta fart mot spets och kör tills han sitter där. Jag tror varken 6 Send in the Clowns eller 2 Young Farmer svarar ut honom speciellt länge och troligt är att 8 Radieux trots spåret sitter i ledningen efter 500 meter.

Loppanalysen

Här tycker jag att man hittar omgångens bästa spik i 11 Sauveur som är en guldhäst som startar i bronsdivisionen och dessutom över passande distans. Att spika en häst som går från bakspår är alltid vanskligt och speciellt över lång distans då det kan bli vida spår för att komma framåt men i det här fallet tror jag inte det spelar någon roll då hästen borde vara så pass överlägsen att han vinner oavsett löpningsförlopp. Årsdebuten är avklarad och den var mersmakande då han slog Order to Fly och Random Shot som är i full med flera längder. I oktober vann han ett bronsförsök före bland andra Coldtown, Zonguldak och Mind your Face och även om det är bra motstånd här så finns det inte sådana hästar emot nu.

V75-6

A: 8,5 B: 2,3 C: 6,10 D: 11,7,9,4

Spetsanalysen

Ett femåringslopp med många mycket startsnabba hästar där man måste anse att spetsstriden är svår att klura ut. Allra snabbast tror jag 6 Viking va Bene är, möjligen i konkurrens med 8 Tumble Dust. Spåren är långt ut för dessa båda och det kan ställa till det dock. På Färjestad senast öppnade 6 Viking va Bene mycket bra och höll utan problem jämna steg med vinnaren Dream with me N.L i starten innan ledningen släpptes till denne.

2 Djali Boko gav inte de övriga någon chans på ledningen från innerspår på Halmstad i juni och han vann även en spetsstrid under förra året mot snabbe Jarl af Solnäs. Trots att han kan öppna mycket snabbt så tror jag att spåret kan bli en fälla här och jag tror även det är viss galopprisk nu när man blir tvungen att ladda vad som går för att inte bli fast.

3 Papagayo E har jag sett ganska få starter med, men jag tycker inte han ser tillräckligt snabb ut för att ha något med spetsstriden här att göra.

5 Ivar Sånna känns inte spetsaktuell här, men han lyckades ta ledningen i S:t Leger på Åby i oktober i ett litet fält där ingen var speciellt startsnabb från spår 2.

På Kalmar den 13 mars kunde 7 Attack Diablo ta ledningen efter en bra öppning från spår 4. Jag har mycket svårt att se att hästen ska räcka till här dock.

8 Tumble Dust kunde enkelt hålla upp innerspåret på Solvalla den 17:e september. I Axel Jensens minneslopp på Bjerke i november så kunde Tumble Dust enkelt ta ledningen från spår 5 då värste konkurrenten 6 Viking va Bene galopperade i starten. Trots spår 8 så tror jag den danske derby-vinnaren är den främste emot mitt spetsbud 6 Viking va Bene. Trots att hästen haft uppehåll och trots det dåliga startspåret så tror jag man kör framåt direkt och hoppas på att komma till ledningen eller kunna få överta. Jag tror inte 1 Dante Boko eller 2 Djali Boko kommer släppa ledningen, men det gör säkert 6 Viking va Bene. Mitt tips är ändå att 8 Tumble Dust sitter i ledningen efter 500 meter körda.

Loppanalysen

En liten chansning här då de två bästa hästarna i loppet antagligen är lite ringrostiga och då strykningen av invändige 1 Dante Boko gör att 2 Djali Boko kanske missgynnas om han inte kan försvara spåret vilket gör att jag chansar att ranka 8 Tumble Dust först. Malmqvist brukar kunna ställa i ordning och det låter som om det skulle kunna vara bra form direkt här. Då jag tror det kan bli spets för min favorit och då troligen värsta motbudet hamnar i dödens så tror jag att det kanske kan räcka hela vägen. Senaste starten för hästen var i Prix d’Amerique och även om det blev tidig galopp så är det få hästar som kan skryta om att ha deltagit där. Spåret är dåligt, men han gynnas av strykningen och är så pass startsnabb att det kan räcka till att få överta av min spetsfavorit 6 Viking va Bene.

Given på kupongen är också knappt slagne derbytvåan 5 Ivar Sånna som har årsdebuten avklarad där han plockade ner gulddivisionsvinnaren Art on Line från dödens innan han själv blev avslagen av en smygkört Simb Ruby. Hästen vann förra året även en Breeder’s Crown semifinal och S:t Leger och kan vinna loppet från dödens mot en ej formtoppad 8 Tumble Dust. Viss chans att få överta spets finns här också, och i så fall är loppet över.

Är inte de två förstarankade i full form så kan de få svårt att stå emot 2 Djali Boko som bevisligen har full form efter andraplatsen senast i bronsfinalen. Risken här är att Per Nordströms häst blir instängd på innerspåret, men det är också en hyfsad chans att han kan hålla upp spåret och ta ledningen. Från ledningen ska han absolut räknas och på Kalmar var han mycket bra från samma position när han vann.

Av två jämnstreckade norska hästar så väljer jag att ta den bäste och det är 3 Papagayo E. Hästen var stor favorit i norska derbyt men galopperade och blev fyra i loppet där 6 Viking va Bene skrällde och vann. Jag skulle tro att Ulf Ohlsson är ett kuskplus på hästen och att köra med körspö är det definitivt. Jag har lite svårt att se scenariot där hästen vinner, men han var helt ok bakom Support Justice i årsdebuten och borde vara ännu bättre nu.

V75-7

A: 5,4,7 B: 9,2,3 C: 10,1,8 D: 12,6,11

Spetsanalysen

Min spetsfavorit i loppet är knapp men klar och det är 5 Royal Fighter som jag tror tar sig förbi värsta motbudet 2 Quality Questioned för egen maskin här. Skulle hästen inte vara först så brukar Jennifer Tillman vara offensiv och jag tror Örjan Kihlström ger slaget förlorat och släpper till Royal Fighter om ekipaget ställer frågan. I årsdebuten kunde han ta sig förbi snabbe Hamras one More och ta ledningen från spår 5 på Mantorp. Den 29:e november på Jägersro körde Jennifer Tillman snabbt till ledningen mot startsnabba konkurrenter som Banks och Eketorpets Tess.

1 Bar Plombier drog en nitlott då han inte kan svara upp innerspåret och kommer bli över.

Inget aprilskämt var det när 2 Quality Questioned enkelt tog ledningen på Solvalla senast från spår 5. Näst senast kunde han hålla ut snabbe Leo on Line och hålla upp innerspåret på Solvalla. Här tar han sig enkelt förbi hästen på innerspåret och får i första hand rikta in sig på att hålla ut 3 och 4. Jag tror det är ungefär lika chanser att man släpper eller kör i ledningen om man skulle få ledningen.

3 Mellby Apollo och 4 Mind your Face är medelsnabba iväg, men ingen av dessa tar en längd på 2 Quality Questioned.

8 Rocket Zet är snabb ut, men från spår 8 blir det knappast någon ledning här. Senast i bronsfinalen var hästen chanslös i spetsstriden mot Livacious Lindy, men kunde senare köra till sig ledningen efter drygt halva första kurvan.

Loppanalysen

Tipsettan får tipset på att jag tror 5 Royal Fighter tar ledningen här och sedan är bättre än vad han visade senast i årsdebuten som gav ganska kraftiga frågetecken i ett mediokert gäng. En sak som oroar är att hästen bara har en vinst på sju starter sedan senaste starten då han gick barfota runt om. Vinsten kom i ett silverdivisionsförsök dock och i finalen på annandagen var Royal Fighter tvåa och gick med skor i båda starterna.

Given efter den imponerande segern i senaste silverdivisionsfinalen är 4 Mind your Face som har samma spår nu som då. Hästen har tre V75-segrar på de fyra senaste starterna och känns evigt underskattad. Här är det nog inte troligt att man kommer till ledningen som senast, men om Royal Fighter har en sämre dag eller om spetsstriden kommer att kostar för mycket så tror jag Erik Adielsson är alert och går fram för att sätta press på ledaren direkt med en bra chans att få överta. Oavsett löpningsförlopp så räknas hästen som måste vara ett fynd till runt 20% baserat på senaste insatserna.

Omgångens sista streck till 7 Naglo’ del Nord som trots visset spår ska räknas med chans här. Efter tre raka och överlägsna V75-segrar så kom det en galopp i senaste starten och därför är han ganska mycket mindre streckad än tidigare. Då man kan räkna med rejäl körning om spets här och då Veijos häst öppnar ganska bra själv så tror jag han kan dra fördel av en del konkurrenter med stumma ben till slut och att han kan köra till sig en bra position i inledningen bakom värsta startrusningen. När Veijo gasar in på upploppet kommer det gå fort och då går ingen säker.