V75 analysen - Jägersro 11 April 2015

7 rätt i söndags på både det lilla och det stora systemet och som väntat var det en ganska enkel rad då det fanns 3 stora favoriter som kändes relativt säkra. Ranken som var 1,3,1,4,1,1,2 var dock mycket bra och ska man vara kritisk till något så var det väl förstaranken av Quick on the Draw som jag ändå var medveten och påpekade om den stora galopprisken. Jag tycker nog det var rätt att ta med hästen på systemet, men att ha den som 1:a var ju inte så genomtänkt.

Jägersro denna vecka och där jag vid första genomläsningen inte hade något direkt spikförslag, men där jag i skrivande stund helt plötsligt känner att jag har en möjlig spik i varje avdelning! Spikarna jag valde mellan var följande: Conlight Ås, Napoleon C.D, Noras Bean, Buzz Mearas, Dernier Viking, Lover Face och Quick Fix. Då det är spetsbanan nummer ett som tävlingarna avgörs på så försöker jag leta spetshästar i första hand och av dessa sju troliga så är det väl bara Dernier Viking som jag inte tycker har en mycket bra spetschans.

Systemen

Lilla:

288 kr (576 x 1 x 0,50)

1: 6 Conlight Ås
2: 1,3,4,8
3: 2,10,5,6
4: 1,8,11,5,7,10,4,3,12
5: 11 Dernier Viking
6: 4 Lover Face
7: 3,4,1,8

Bolaget:

1080 kr (2160 x 1 x 0,50)

1: 6 Conlight Ås
2: 1,3,4,8,5
3: 2,10,5,6
4: 1,8,11,5,7,10,4,3,12
5: 11,2,6
6: 4 Lover Face
7: 3,4,1,8

Analyser

V75-1 2640 A: Derby trial

A: 6 B: 3,4 C: 7,1,5 D:8,2

Spetsanalysen

Jämnt lopp vad gäller startsnabbhet och jag tror de tre snabbaste hästarna är 3 From Dust to Dawn, 6 Conlight Ås och 7 Orion Tilly. Min spetsfavorit blir 3 From Dust to Dawn som öppnade mycket kvickt från spår 3 på Jägersro i juni och kunde enkelt ta ledningen då. I ett litet fält på bara fem hästar lyckades hästen med mycket knappt marginal hålla ut en konkurrent och ta ledningen från innerspår med hjälp av kurvan på Jägersro i juli. Även i ytterligare en start i juni på Jägersro kunde man ta ledningen från spår 5 i ett lopp med fem hästar. Här kan jag tänka mig att man släpper ledningen till 6 Conlight Ås gissningsvis då det handlar om årsdebut.

I Breeder’s Crown den 19:e oktober kunde 6 Conlight Ås spetsa efter snabb start från spår 4 med viss hjälp av galopp på mycket snabbe Al Dente. Är man nära Al Dente i en spetsstrid så är man helt klart ganska snabb ut och det är inte omöjligt att hästen här tar ledningen direkt eller möjligen släpps till täten efter en bit.

Svårbedömd men en häst som jag har känsla för är snabb ut är 7 Orion Tilly som i ett uttagningslopp till E3 på Färjestad i augusti kunde köra till sig ledningen efter en bit in i kurvan. Hästen öppnade ganska bra från dåliga spår några gånger och hade med ett bättre spår varit spetsaktuell här. Från spår 7 blir det svårt att komma till ledningen dock.

Senast på Charlottenlund kunde 4 Ultimo Tango öppna skapligt utan att vara snabbast och kunde sedan köra till sig ledningen en bra bit in i första sväng. Tar knappast en längd på jämsides startande 3 From Dust to Dawn.

Näst senast på Jägersro öppnade 5 Nelle Atticus Jake skapligt utan att ha chans på ledningen och fick position i dödens. Hästen öppnar ganska bra och är ofta bland de främre i startrusningen utan att ha chans på att ta ledningen och det är min känsla att det gäller även här.

Loppanalysen

Jag väljer att gå ut hårt och spika redan i den första avdelningen. Jag tycker loppet ser mycket bra ut för favoriten 6 Conlight Ås och jag tror hästen sitter tidigt i ledning och att ingen sedan rår på honom därifrån. Jag tror dessutom att han inte är beroende av ledningen utan att hästen kan vinna från andra positioner också. En ingrediens i detta och flera lopp att ta med i beräkningarna är att Ludde Kolgjini kör och det är ju minst sagt oberäkneligt. Han har två hästar med i loppet och en viss oro (och hopp) finns att Ludde kommer sätta färg på loppet genom att köra mycket offensivt med 1 Onceforall Face. Risken finns ju då att den förmodade spetshästen och min spik kommer få det hett om öronen. 6 Conlight Ås vann direkt i årsdebuten senast från tillägg i ett litet fält och till skillnad mot de kanske två värsta motbuden 3 From Dust to Dawn och 7 Orion Tilly har han årsdebuten avklarad. Förra året vann han en Breeder’s Crown-semifinal och var femma i Kriteriet. Toppchans med andra ord och han har visat att han klarar distansen.

Vill man gardera så ligger 3 From Dust to Dawn nära till hands trots årsdebuten och aviserad lugn körning. Hästen var trea i kriteriet och femma i Breeder’s Crown-finalen där min spik galopperade. Hästen har lite för få segrar för att man ska vara helt nöjd dock och jag tycker man kan stå utan det här strecket här.

V75-2 1640 A: Klass 1

A: 1 B: 3,4,8 C: 5,7,2,9 D: 12,6,10,11

Spetsanalysen

1 Napoleon C.D öppnade snabbare än 8 Mescal och 4 Kamanda senast och kunde enkelt överta spets tidigt innan kurvan med hjälp av en konkurrent som var före Mescal som startade på innerspår. På Halmstad i maj öppnade Napoleon C.D snabbt, men var helt chanslös att hålla upp innerspåret mot Nimbus C.D. Även fast Napoleon C.D är en av de snabbaste hästarna i lopept så finns det en klar risk här att han blir överflyglad och möjligen också blir fast på innerspåret. Jag tror att han är tillräckligt snabb ut för att hålla upp spåret länge nog om han skulle bli omsprungen så att han kan styra ut i andra spår och sedan överta i andra skedet om 6 National Pe är den som spetsar.

I december på Bergsåker så kunde 2 Jethro Tull köra till sig ledningen tidigt efter en skaplig start. Hästen är inte naturligt startsnabb och tar inte ledningen här och detsamma gäller 3 Royal Prince och 4 Kamanda.

5 New Moon Face öppnade bra från innerspåret den 10:e februari på Jägersro där han kunde ta ledningen utan större problem. Hästen känns säkrare bakom bilen nu än tidigare, men jag tror Ludde får svårt att ta en längd på framförallt 1 Napoleon C.D.

6 National Pe öppnade snabbt i november på Jägersro men kunde inte svara ut en snabb konkurrent som var före till ledningen då. 2 raka galopper från framspår auto. Mycket bra startade han från spår 8 på Jägersro i oktober där hästen kunde svepa hela fältet och ta ledningen direkt. Kanske är det här den snabbaste hästen i fältet och frågan är om han kan ställa till det för storfavoriten. Troligast är nog ändå att man kör till rejält från start och sedan söker rygg på 1 Napoleon C.D.

8 Mescal öppnade inte snabbt senast från innerspåret och hade inte en chans att hålla ut bland andra 1 Napoleon C.D. Den 12:e mars däremot kunde man hålla upp innerspåret och enkelt ta ledningen på Åby. Förra året i april på Halmstad kunde hästen också hålla upp innerspåret efter en snabb början och utdragen spetsstrid. Från spår 8 ska det nog mycket till om man ska komma först till ledningen här, men på Åby för ungefär ett år sen spetsade hästen just från spår 8. Skulle man lyckas vara snabbare än 1 Napoleon C.D så tror jag inte att man släpper ledningen, men det är nog trots allt 50-50 för det. Skulle 6 National Pe vara den som spetsar så är det nog god chans för 8 Mescal att vara först framme för att överta.

Loppanalysen

Det troliga scenariot i det här loppet är nog att 1 Napoleon C.D rusar till spets och sedan är loppet över. Senast spetsade han från spår 5 och var sedan inte i närheten av att förlora. Att inleda omgången med spik på två av de mest spelade hästarna behöver inte vara fel då det blev bra pengar den gången då Digital Ink och Maven vann till exempel, men här väljer jag trots allt att gardera. I det här loppet tror jag att det är än större chans att Ludde Kolgjini sätter fart på tillställningen vilket kan missgynna favoriten. Det är dessutom inte helt säkert att han tar ledningen heller även om det mesta talar för det. Spelar man ett reducerat system så tycker jag det är en mycket bra utgångshäst.

Mycket tapper senast i dödens var 3 Royal Prince som då var tvåa i klass 2-finalen bakom mycket bra spurtande Flex Lane. Upp i klass nu till ett mycket bra klass 1-försök, men finalen senast håller nog minst lika god klass. Hästen hade tre raka segrar innan andraplatsen senast och har nu även sex raka starter som sämst tvåa. I försöket på Eskilstuna plockade han ner No Gelt Face från dödens och vann och då barfotabalansen funkade bra senast så är det den som gäller igen. Kommer sannolikt kunna köra sig till ledningen om favoriten skulle komma bort på ett eller annat sätt.

Återkomst efter strykning var det senast för 4 Kamanda och det slutade med en mycket bra andraplats bakom suveräne 1 Napoleon C.D. Förra året avslutades med en V75-seger i ett lärlingslopp där man spurtade ner Priamo Caf i spets. Troligen har hästen gått framåt med förra loppet och är nu ännu bättre från ett bra spår.

Spelad till favorit senast i mötet med 1 Napoleon C.D och 4 Kamanda var 8 Mescal som då blev fyra. Mycket tror jag avgjordes i starten där Gasick öppnade snabbt och lyckades stänga in Mescal på innerspåret för att sedan släppa till Napoleon C.D. Hade Mescal lyckats hålla upp innerspåret kanske det loppet hade blivit helt annorlunda och en helt annat häst hade varit favorit nu. Att nu Mescal är spelad till 1% är en chock med tanke på det, men givetvis drar spåret ner chanserna också. Viss chans till spets här, men den är nog ganska liten. Då jag kan tänka mig att Royal Prince återigen sitter i dödens efter ett tag eller att Ludde kör offensivt och tar den positionen så är jag säker på att Mescal här kan få en bra position om man kör framåt i starten.

Jag vet inte riktigt vilket lopp man kan förvänta sig av 5 New Moon Face, men går hästen felfritt så lär det bli offensiv körning med hästen som Ludde en gång sa var den fjärde bästa han tränat efter Viking Kronos, Rajah Mirchi och Going Kronos. I februari var hästen tvåa i ett lopp bakom Speedy Sus, men slog då 8 Mescal med nästan en sekund i loppet. Man har mött riktigt hårt motstånd i många lopp och kan hästen visa den kapacitet som Ludde hoppas på så kanske det kan räcka här.

Här hade jag gärna streckat ett par hästar till och jag tänker då främst på 7 Explosive Dust som har två segrar på senaste tre och båda med Örjan i vagnen som nu och som bland annat slog Caddie Hit som var betrodd senast. Jethro Tull kan vara värd ett streck från bra spår och med V75-rutin och även Heart Jack som nu eventuellt ska gå med jänkarvagn. Lillaxel är en mycket bra häst, men läget är dåligt.

V75-3 2140 A: Gulddivisionen

A: 2,10 B: 5,6 C: 11,1,9 D: 4,8,3,7

Spetsanalysen

Den 14:e mars på Eskilstuna kunde 5 Dreams Take Time ta ledningen från spår 6 efter en mycket snabb start. Senast på Solvalla öppnade man också mycket snabbt och efter att ha hållit ut mycket startsnabbe Västerboonthenews så kunde Johnny Takter köra till sig ledningen efter en öppning på 07,2 500 meter. Med de här båda starterna på näthinnan så tycker jag att det är fördel Dream Takes Time i spetsstriden och jag tror att man får överta ledningen från 3 Arazi Boko eller 1 El Mago Pellini om man inte lyckas spetsa direkt av egen kraft. Har det inte kostat för mycket så tror jag Johnny Takter kör i ledningen sedan.

1 El Mago Pellini öppnade skapligt i september på Jägersro från spår 4, men kunde inte ta sig förbi A.Hannibal då. Det är inte helt omöjligt att hästen faktiskt håller upp innerspåret, men det är inte så troligt.

Överraskande så startade 2 Noras Bean som skjuten ur en kanon på Mantorp i december och kunde då ta ledningen från spår 8. Här sitter man bra i andra spår direkt och jag tror inte Stefan Söderkvist ger sig ut i nån värre spetsstrid. Laddas hästen som på Mantorp så finns det bra chans att ta ledningen här. Viss chans att få överta ledningen i ett senare skede finns nog också beroende på vem som är först från början.

3 Arazi Boko kom iväg bra i november på Åby från innerspår, men kunde inte svara ut snabbe M.T.Harmony då. I en silverdivisionsfinal på Åby i augusti kunde Arazi Boko öppna mycket snabbt från spår 5 och ta sig förbi startkanonen Sandrngham Hanover. Jag tror att Arazi Boko har bra chans att köra till ledningen här. Kommer man dit är det nog troligt att man söker rygg på någon mer betrodd dock.

På Åby för ett år sedan kunde 4 Jaguar Broline köra till sig ledningen runt 500 meter in i loppet efter en utdragen spetskörning på Åby. Här tar man inte en längd på jämsides startande 3 Arazi Boko dock.

Loppanalysen

Min förstahäst i loppet är 2 Noras Bean som jag tror kommer vara i full form trots några månaders frånvaro. Jag tror man är mycket angelägna om att vinna biljetten till Olympia-travet och då det finns god spetschans eller möjlighet att överta spets i ett senare skede så övervägde jag ett tag att spika hästen. Framförallt har man spekulerat i hur två av de värsta motbuden kommer köras då de redan har kvalat in till Olympia-travet, det vill säga 6 Solvato och 10 Maven. Jag tror nog man kommer köra för vinst med båda hästarna, men frågan är vem som ska göra jobbet om Noras Bean sitter i ledningen? Jag tror på ett relativt snällt upplägg för båda dessa.

Trots diskussioner om prepare-körning för 10 Maven som redan är klar för Olympia-travets final så kan man inte förbigå det mycket speediga stoet. Kanske är det så enkelt att hon krossar hela gänget som senast i stoeliten, men jag tror det här blir bra mycket tuffare. I stoloppet hade de bästa motståndarna varit ifrån ett tag och behövde nog loppet, och flera av dessa gick inte med bästa balans. En galopp för värsta motbudet gjorde sedan att vinsten kanske blev enklare än vad den borde ha varit. Intrycket var enormt dock, men här tror jag inte hon får spets utan strid och det är kanske tveksamt om Johnny Takter provar att komma dit ens en gång. Om hon får en bra resa så är det inte säkert att motståndarna som eventuellt kört lite mot varanda kan motstå henne över upploppet och hon har givetvis chansen från alla lägen.

Min förstahäst i loppet tidigt i veckan var 5 Dreams Take Time då jag tror han har en liten fördel av att ha varit igång hela tiden till skillnad mot flera av konkurrenterna som haft 2 månaders uppehåll. Det tipset byggde också till stor del på att jag trodde att hästen skulle ha en ganska bra spetschans. Efter att ha läst intervjuer med stallet i veckan så minskade min optimism då det inte lät så uppåt om chanserna och då det inte verkade som om man skulle köra för spets. Nu har man i alla fall aviserat att man ska testa att köra barfota runt om för första gången i denna regi vilket är mycket intressant. Möjligen gör det inte så stor skillnad för hästen i loppet då han går mycket bra med sin vanliga balans med skor, men det visar åtminstone att stallet tänker göra sitt yttersta för att vinna loppet och en biljett till Olympia-travet! Jag tror man har ganska bra chans att komma till ledningen här och även om det senare kanske blir släpp till Noras Bean så är jag nu optimistisk om chanserna igen.

Peter Ingves har vunnit sin enda start med 6 Solvato och kanske är det en liten fördel med myggviktaren Ingves i vagnen. Troligen är detta mest ett steg i uppladdningen mot finalen och jag tror inte man kommer få ledningen här. Jag vågar dock inte stå utan hästen som har en mycket hög kapacitet då han till exempel vann Olympia-travet förra året vilket innebär att han redan är inkvalad till finalen. Om det blir körning mellan de två spetsaspiranterna och Maven kommer lite för sent så finns chansen för vinst här helt klart.

V75-4 2140 A: Klass 2

A: 1 B: 8,11, C: 5,7,10 D: 4,3,12,9

Spetsanalysen

1 Buzz Mearas öppnade mycket bra senast på Jägersro och kunde ta ledningen från spår 2 med viss press utifrån av Triton Neergård. Den 10:e december blåste Buzz Mearas till innerspår från spår 5 men togs sedan upp för att släppa ledningen till Explosive de Vie. Höll upp innerspåret gjorde hästen för ett år sedan på Mantorp utan större besvär.

Näst senast på Kalmar kunde 2 Nice Moon köra till sig ledningen en bit in i första kurvan från spår 5 efter en hyggligt snabb start. Här blir det dock mycket svårt att ta en längd på innerspårets 1 Buzz Mearas.

3 Delicious Brown tog enkelt ledningen från spår 4 efter att de tre innerspårshästarna försvunnit på Jägersro i januari. Förutom denna gång har han inte startat speciellt snabbt så han känns inte speciellt het i spetsstriden här.

4 Ritzo kom iväg skapligt från innerspåret senast på Åby, men fick ändå släppa förbi sig en konkurrent till ledningen. I oktober kunde Björn Goop överta ledningen efter en bit utan att ha öppnat jättesnabbt från spår 8.

5 Star Keeper öppnade hyggligt från spår 6 på Jägersro näst senast och kunde efter utdragen spetskörning ta över ledningen runt 500-metersmärket. Hästen känns inte som något hett spetsbud här och är knappast före alla de invändiga.

I oktober kunde 6 Capri T.T enkelt ta ledningen från spår 3 på Jägersro. På Karlshamn i juli öppnade hästen mycket snabbt och blåste till ledningen från spår 6. Får svårt att ta sig förbi fem invändiga ekipage här dock.

Hästen är aningen svårbedömd då han bara haft framspår bakom bilen en gång tidigare. Då lyckades han ta ledningen efter en skaplig start på Östersund i februari från spår 2. Det är långsökt att tro att han ska lyckas komma till ledningen här från spår 8, men helt otroligt är det nog inte även om det blir svårt.

Loppanalysen

Det klart svåraste loppet i omgången är klass 2-försöket där jag streckar på så långt plånboken räcker och då jag försöker hålla mig runt en lax i insats så fick jag denna gång inte med 9 Usain Colt. Givetvis hade jag betalat även för denna häst, som faktiskt är bra, om det inte gällde att hålla sig inom ramarna, men nu hamnade den utanför då jag ger den minst chans att vinna loppet.

Kanske är det så enkelt att det bara är spets och slut även i detta lopp där spetsfavoriten är 1 Buzz Mearas. Jag har faktiskt övervägt hästen som chansspik, men då jag kände att jag inte behövde gardera min andra chansspik med mer än några få streck vid gardering och det framförallt finns några roliga låg-procentare i loppet så gör jag som alla andra och målar på. 1 Buzz Mearas har årsdebuten avklarad och även om han tröttnade in på upploppet senast där han blev klart slagen av 7 Star of Glory från dödens så undrar jag om det inte hade räckt till vinst över medeldistans då trots en ganska tuff öppning. I sista loppet förra året var han trea bakom mycket bra Zenit Brick och Explosive de Vie på en kanontid och innan dess var han ute i lopp mot bland andra Riff Kronos, Dante Boko, Backfire, Ni talar bra Latin och Alkalizer Am och var knappt slagen som fyra. Då loppet är mycket jämnt så finns det en möjlighet att ingen vill ta initiativet och att Buzz Mearas kan rinna undan i spets.

I övrigt är loppet jämnt och den inbördes ranken är svår att sätta men som andra streck väljer jag 8 Eder Bob som denna gång ska gå barfota runt om för första gången. Innan förra starten hade hästen fem raka segrar men hade då mest tävlat i ojämna lopp i Norrland och vunnit på ganska mediokra tider. Vid första starten mot riktigt kvalificerat motstånd blev det förlust, men vinnare då var en så bra häst som Panoramic som gick 12,1 över medeldistans efter Volstead i veckan. Nu nedstruken två hack och plötsligt ser det mycket intressant ut.

Bortglömd och underskattad i loppet tycker jag 11 Breidabliks G.T är. Spåret är såklart tråkigt, men på hemmabanan har Conrad Lugauers häst gått mycket bra förut. Jag tycker det är ett frågetecken för formen, men senast blev det startgalopp och sedan fullföljde hästen bra utan att ha chans på en framskjuten placering. I senaste klass 2-försöket var han andrarankad och fick då stryk mot en för dagen suverän Daydream Rapida. Tidigare under året har han slagit 3 Delicious Brown rejält och det även trots galopp.

Nästa streck till 5 Star Keeper som varit sämst trea i nio av sina elva starter. Vid vinsten senast slog han bra hästar som Furious Francis och Spitfire Effe och näst senast var han tvåa på en för klassen mycket bra tid. Här är jag lite osäker på var han hamnar, men från spår 4 borde det bli en bra position och han borde kunna undvika dödens.

7 Star of Glory besegrade min tipsetta senast i ett konstigt långdistanslopp där han första varvet sladdade en bra bit efter klungan. Snabbt avancemang till dödens innan han vid upploppets början efter viss press kunde sänka 1 Buzz Mearas för att bli avslagen sista stegen av en smygkörd. Han visade i loppet i alla fall prov på mycket god styrka, men kanske är medeldistans nu för kort för Star of Glory.

Hästen som kanske kommer bli bäst vad det lider är nog 10 Mellby Collector. Han har fyra vinster och två andraplatser på sina sju starter i livet. Senast blev det förlust, men då mötte han en minst lika bra häst i Whitehouse Express. Tidigare har han slagit Daniel Redéns lovande Stand Bayou vid en seger på Solvalla i februari och även Etosha Boko. Dåligt spår nu, men gynnas ändå av strykningarna på framspår.

Björn Goop kör 4 Ritzo som är nedstruken ett hack och hästen vann direkt i årsdebuten senast. I slutet av förra året gick hästen två jämna lopp med Wilda Tigern Jack och i november när man testade V75 så kom man 5:a före bland andra Photoboy från sämsta spåret. Jag har egentligen ingen jättekänsla för hästen här, men med Björn i vagnen kan ju allt hända.

Bra spår efter strykning fick 3 Delicious Brown som jag tyckte såg ganska seg vid avancemang i tredje spår senast, men som ändå höll farten riktigt bra ända in i mål som tvåa. Hästen gjorde ett skapligt lopp i V75-debuten där han var 6:a i loppet som Breidabliks G.T knappt förlorade. Stor kuskförstärkning nu med Erik Adielsson i vagnen dessutom.

Sista strecket till en mycket bra häst som troligen ändå trivs bäst i spets i 12 Calvados In. Hästen har en ganska tråkig rad, men kommer han upp i den kapaciteten han visade i december när han vann två raka lopp och slog bland andra Flex Lane, 9 Usain Colt och 5 Star Keeper. Nu verkar det bli barfota runt om för första gången och från ett bättre spår hade jag rankat Peter Ingves häst bland de 2-3 första.

V75-5 2140 A: Diamantstoet

A: 11 B: 2,6 C: 4,10,1,3 D: 7,9,5,8,12

Spetsanalysen

Här tänkte jag utse 3 Strong Reasons till en av omgångens bästa spetsbud, men i de senaste starterna har man inte öppnat speciellt snabbt alls. Hästen öppnade skapligt från spår 2 för tre starter sedan på Axevalla, men kunde inte ta ledningen då Mythical Fortune kom snabbt utifrån. Den 15:e januari tog Strong Reasons ledningen från spår 5 före 5 What Love can do som hade innerspår då. Snabbt startade hästen även den 7:e januari då man nästan klarade att svara ut en så snabb häst som Denim Boko. Laddar man för spets och hästen öppnar som tidigare tror jag man möjligen kan hålla ut 4 Miss my Money och 5 What Love can do, men nu verkar det inte så troligt.

Oväntad startsnabbhet visade 2 Geisha Sund senast då hon bombade till spets från spår 2 på Bergsåker. I november också på Bergsåker höll Geisha Sund upp innerspåret och tog ledningen utan problem. Båda dessa gånger körde Robert Bergh sin egen häst och kanske öppnar hästen bättre när han kör då hon normalt inte känns som nån spetskandidat. Mycket bra chans här att vara den som övertar från min spetsfavorit.

1 Felicia V.E är inte snabb nog för att hålla upp innerspåret här och får lita till turen.

Min spetsfavorit här är istället 4 Miss my Money som startade mycket snabbt från spår 5 på Åby för tre starter sedan och enkelt kunde ta ledningen då. Ledningen tog hon även den 13:e januari på Jägersro från spår 5 efter en snabb start. I november på Åby var hon snabbare än mycket snabbe Sander Esterel de första stegen från spår 7, men kunde inte ta ledningen med den hästen innanför. Jag antar att man släpper ledningen till 2 Geisha Sund när frågan ställs, men kanske även innan det om 5 What Love can do är före.

5 What Love can do öppnade mycket bra senast på Åby från spår 3 och kunde enkelt spetsa då. På Gävle i februari kunde man öppna mycket snabbt och ta sig förbi invändige Miss Sue V och köra till ledning. Min känsla är att man skärpt till startsnabbheten hos hästen på senare tid då hon numera känns riktigt snabb ut. Tar förmodligen inte en längd på jämsides startande 4 Miss my Money, men kan möjligen få överta ledningen efter en bit om Andre Eklundh inte siktar på en bättre rygg.

7 Kimono Pearl kunde med hjälp av en galopp köra till sig ledningen en bit in i kurvan den 29:e december på Kalmar från spår 2. Inte någon het spetskandidat från spår 6.

Loppanalysen

Given förstahäst i loppet tycker jag är 11 Dernier Viking som denna gång får Peter Ingves i vagnen. Man får vara tacksam över senaste starten som troligen gjort att hästen är så lågt streckad och jag tror att man kan glömma den starten helt. Veijo var mycket bekymrad över hur hästen skulle gå utan pisk och jag tror det hade stor inverkan och de snäva kurvorna var ett annat minustecken från den starten. Man kan ju fundera lite över formen, men näst senast vann stoet ett lopp där två av motståndarna den här veckan fick se sig besegrade. Örebrostarten i slutet av året sprangs med skor så den är också bara att bortse ifrån, förutsatt att hon går med barfotabalans den här gången. Med skor är hästen säkerligen inte förstarankad. På Kalmar blev hästen oplacerad, men då mötte man bland andra Zonguldak, Send in the Clowns och Djali Boko och gick i tredjespår sista varvet. Nu slipper hon hingstar och valacker och mot bara ston är det en toppchans trots spåret. Körning mellan 2 Geisha Sund och 6 Roxie Lavec skulle gynna min favorit.

2 Geisha Sund kanske har formen lite dalande, men Robert Bergh låter ganska uppåt och då jag tror stoet får överta ledningen efter en bit här så är jag inte helt säker på att 11 Dernier Viking kan plocka ner henne från dödens på snabba spetsbanan Jägersro. Hästen var suverän på Kalmar, men har varit lite blekare i de två senaste och man talar om att det i första hand är en ”vinterhäst”.

Även 6 Roxie Lavec ska passas då hon näst senast gick otroligt fort på kort distans på Jägersro och slog favoriten i bronsdivisionen Mc Steamy. Gör hon om det loppet här så går givetvis ingen säker, men från spår 6 är det risk för vingel och kanske blir det körning mot 2 Geisha Sund om ledningen. I ledningen är det såklart bra chans och det låter på Kenneth Haugstad som det blir offensiv körning, något som jag ibland saknar från honom då det händer att han sitter väldigt långt ner i kön.

Farlig att stå utan är 4 Miss my Money som var vass på Momarken med sen lucka från rygg ledaren och det är inte omöjligt att samma scenario kan upprepa sig här då jag tror på hårt tempo och där jag tror hästen kan spetsa för att sen släppa till 2 Geisha Sund. Jag har tyvärr inte råd att betala för hästen denna gång och nu är dessutom motståndet tuffare.

V75-6 2140 A: Silverdivisionen

A: 4 B: 9,11,12 C: 8,6,7,10 D: 1,2,5,3

Spetsanalysen

Den snabbaste hästen gissar jag är 1 Lady Lee som öppnade snabbare än mycket snabbe Dellvann på Rättvik men kunde inte ta ledningen då från utvändigt. Den 18:e december var Lady Lee mycket snabb ut och kunde spetsa från spår 5. Här tror jag hästen håller upp innerspåret tills andrahandsfavoriten 4 Lover Face styr framåt för att överta.

4 Lover Face öppnade bra på Jägersro i november och kunde en bra bit in i första kurvan köra till sig ledningen från spår 5. Veijo Heiskanens häst är medelsnabb ut och är väl inte den som spetsar av egen kraft direkt i loppen, men här tror jag på en bra öppning och att han får överta spets efter några hundra meter.

6 Go Green Pellini kan ta sig iväg ganska fort ibland, men här tror jag inte han tar en längd på 4 Lover Face.

8 Nok’en Fräkkert såg ut att köra till ledningen senast från spår 3, men blev omkörd av Leader Tom och förlorade ledningen just innan kurvan. Är knappast snabb nog att vara före 4 Lover Face från spår 8 dock.

Loppanalysen

I ett lopp där en av mina nästagångare startar till 1% har jag valt att spika 4 Lover Face. 8 Nok’en Fräkkert får vänta tills nästa lopp för detta lopp står i första hand mellan min spik 4 Lover Face och 9 Oliver Kronos. Senast de möttes spikade jag Oliver Kronos och det var första känslan även i detta loppet då han tillsammans med en felfri och formstark 11 Archangel Am är bästa hästen i loppet, men efter mycket velande med garderingar och lås beslutade jag mig att ta ställning för 4 Lover Face. I senaste loppet var 9 Oliver Kronos otroligt bra och min spik klarade aldrig riktigt att gå i närkamp. Det som talar för omvänd resultatordning denna gång är att jag tror det kommer bli ett helt annat lopp. Senast när det var runt 1200 meter kvar av loppet så hade Oliver Kronos ledningen medan Lover Face låg sist i fältet. Nu hade givetvis Oliver Kronos fått köra lite för ledningen, men det gick ganska lättvindigt och annars kan man se det som ett lopp över sprinterdistans med 20 meters tillägg för Lover Face där Oliver Kronos körs i tät. Det vinner min spik aldrig och efter avancemang i andra och tredje spår fram till första häst i andraspår kunde Lover Face aldrig gå i närkamp. Den här gången tror jag distansen passar Lover Face bättre, samt att det är Oliver Kronos som kommer få det jobbigare loppet med att traska i dödens. Då det finns 2 andra mycket bra hästar i loppet så finns risken att någon av dessa gör jobbet mot Lover Face och därmed hjälper Oliver Kronos. Lover Face är obesegrad från spets med Veijo Heiskanen och jag chansspikar!

Har man gått kort i andra lopp så rekommenderar jag givetvis att ta med 9 Oliver Kronos och kanske även 11 Archangel Am och 12 Falcon Håleryd som kanske kan få chansen om de två favoriterna kör mot varandra. 8 Nok’en Fräkkert får vänta tills han får ett bättre spår och sämre motstånd, då sitter jag och @parsalian77 där med hammaren!

V75-7 2140 A: Bronsdivisionen

A: 3,4 B: 1,8 C: 6,9,2 D: 7,11,12,10

Spetsanalysen

Klar spetsfavorit i ett lopp med flera startsnabba tycker jag 3 Quick Fix är som borde ta ledningen från ett perfekt spår 3 och mycket intressant i loppet är att betrodde 1 McSteamy inte kommer kunna hålla upp innerspåret.

Den 1:a december var 2 Lucky Sec snabbast iväg från spår 4 på Färjestad men fick släppa förbi sig Kickstart my Heart. Hästen är hygglig ut, men är också osäker och galoppen ligger nära till hands. Är hästen felfri så finns möjligheten att den kan ta sig förbi 1 McSteamy på innerspåret och kanske få ryggen på min spetsfavorit 3 Quick Fix.

6 Lovelock blåste till ledningen på Jägersro i november från spår 4 innan han släppte till favoriten Lover Face. I oktober kunde hästen starta lite snabbare än jämsides invändige Jarl af Solnäs utan att kunna ta en längd på denne. Tänkbart är att Björn Goop kör till från start för att pressa Quick Fix för möjligheten att krypa ner i rygg på denne.

8 For Pleasure As är hyfsat snabb ut, men får svårt att ta sig förbi 3 Quick Fix och 6 Lovelock i starten. Troligt att hästen hamnar i dödens om man laddar från start här.

Loppanalysen

I ett lopp där några hästar höjer sig över mängden och där favoriten har ett byngligt läge väljer jag att sätta spetsbudet 3 Quick Fix som förstahäst. Jag hoppas att Ludde kan lyckas ta sin första seger med hästen och jag är inte orolig för distansen då jag inte tror att Quick Fix är någon utpräglad sprinter utan minst lika bra på medel. Senaste joggade han hem en straffspark på 11,7 över kort distans och nu vankas det skoryck som kanske ger något extra dessutom.

En kanonhäst som gick rekordtiden 12,7 över medeldistans i årsdebuten senast då han vann ett lopp med lite sämre motstånd är 4 Daryl Boko. Här är det stor risk för dödens men hästen är bra nog att vinna även från den positionen. I juli gick han jämnt med Oliver Kronos i ett lopp och det här kommer bli en kanonhäst.

Jag var först inne på att helt strunta i favoriten 1 Mc Steamy, men då min skräll i loppet Mellby Brunello blev struken så fick jag plats att ta med Peter Untersteiners häst i alla fall. Jag spekulerar i att hästen blir fast på innerspåret och får svårt att komma till här. Trots allt så är det nog ganska dumt att inte strecka hästen när man ändå garderar då han kommer vara mycket vass om han skulle få fritt i tid. Senast bollade han med en så bra häst som Calvin Borel som min favorit i loppet inte hade en chans mot i början av året. Det ska sägas att det var lika mycket en kuskseger då Peter Untersteiner körde mästerligt mot Calvin Borel i det loppet.

Ytterligare en häst där det vankas skoryck och som är ojämn är 8 For Pleasure As. Något bättre läge efter strykningen blev det och då hästen har en hög högstanivå så är det en kul skräll då han trivs mycket bra på hemmabanan Jägersro dessutom.