V75 analysen - Romme 5 April 2015

Förra veckan var det strul att få upp tipset på siten och därför fanns den endast tillgängligt på facebook-gruppen V75Analys.

4 rätt är underkänt, men spiken Ready for More fick stryk på målfoto och Felicia V.E var rankad som enda b-häst som inte fick plats på systemet och även Mind your Face var nära i rank. Vi får vara nöjda att vi inte gick i fällan att gardera de två ”klara” Maven och Digital Ink som visade sig några nummer för stora för motståndarna här.

Ny omgång och denna gång på Romme då jag hoppar över fredagens extra V75 på Färjestad. Det finns tre mycket stora favoriter som blir svåra att fälla, men det visade sig ju senast att en ”lätt” omgång inte alltid är så enkel. Vinner Järvsöf… jag menar Månprinsen A.M, On Track Piraten och Jeppas Maxi så blir det nog ändå ganska låg utdelning även om de övriga loppen ser ganska öppna ut.

Systemen

Lilla:

245 kr (490 x 1 x 0,50)

1: 10,3
2: 1,2,11,10,5
3: 6 On Track Piraten
4: 6,9,3,7,4,10,12
5: 12 Månprinsen A.M
6: 8 Jeppas Maxi
7: 1,6,9,7,3,2,5

Bolaget:

1008 kr (2016 x 1 x 0,50)

1: 10,3,2
2: 1,2,11,10,5,3
3: 6 On Track Piraten
4: 6,9,3,7,4,10,12
5: 12,8
6: 8 Jeppas Maxi
7: 1,6,9,7,3,2,5,4

Analyser

V75-1

A: 10 B: 2,3 C: 6,1,9 D: 7,4,8,5

Spetsanalysen

En ganska svårlöst spetsstrid där flera hästar sett riktigt vassa ut ungefär vid ett tillfälle, men där ingen verkar vara en jämn snabbstartare.
Den snabbaste hästen gissar jag är 4 Lady Lee som öppnade skapligt senast på Rättvik och var snabbare ut än snabbe Dellvann på innerspåret, men lyckades inte ta en längd på denne. På Åby i februari öppnade hästen snabbt, men kunde inte hota Donna di Quattro i spetsstriden då. Den 18:e december var Lady Lee mycket snabb ut och kunde spetsa från spår 5. Jag är ändå tveksam att stoet tar sig förbi alla de tre invändiga där kanske 1 Blue Rocket kan bli räddad av solfjädern. Skulle hästen mot förmodan ändå ta ledningen så är det troligt att man släpper till den som kommer först fram av 2 Nato Dream eller 3 Mellby Apollo.

1 Blue Rocket öppnade skapligt senast på Solvalla från spår 4 utan att vara i närheten av att kunna ta ledningen, men höll då enkelt ut 3 Mellby Apollo som startade med spåret utanför. I början av december kunde Blue Rocket försvara innerspåret på Solvalla efter en mycket snabb start där han sedan släppte till Queasy. Öppnar hästen som på Solvalla när han tog ledningen så är han min spetsfavorit här då jag tror de fyra innerspåren är ganska jämnsnabba och har startspår intill varandra. Även Blue Rocket söker ett rygglopp och scenariot blir det samma med att antingen 2 Nato Dream eller 3 Mellby Apollo som övertar.

1 oktober var det omvända roller mot senast på Solvalla och då kunde 3 Mellby Apollo hålla ut 1 Blue rocket som då hade spår 4 från innerspåret och ta ledningen i loppet. På Halmstad i juli öppnade hästen snabbt från innerspåret, men kunde då inte hålla ut mycket snabbe Maffioso Face som tog ledningen. Tar knappast en längd på både Blue Rocket och Nato Dream, men det är inte helt otänkbart och skulle kunna få överta ledningen i ett senare skede.

2 Nato Dream öppnade snabbt näst senast från innerspåret på Eskilstuna, men fick släppa förbi sig både 7 Aloe Vera och startkanonen 9 Fantoccini som hade spåren utanför då. Senast på Eskilstuna såg hästen länge ut att kunna ta ledningen från spår 2 när invändige Montgomery Gel galopperade, men långt utifrån kom Dreams Take Time mycket snabbt och kunde hinna förbi Nato Dream. I augusti startade han snabbt, men kunde då inte hålla ut snabbe Covington Ås. Kan nog ha en skaplig spetschans om Blue Rocket inte kommer iväg så bra och ligger bäst till för att överta ledningen.

Lite överraskande lyckades 6 Super Otto ta ledningen från spår 2 på Gävle i februari, men mötte då ingen snabbstartare. Får svårt att ta ledningen från spår 6 och det samma gäller 8 I me Mine som trots allt öppnade riktigt snabbt från spår 2 på Mantorp för nästan ett år sedan och kunde ta ledningen då.

Loppanalysen

Första strecket, och en häst som jag troligen hade spikat från framspår, till 10 Västerbo Highflyer som man hade bytt huvudlag på till senast då hästen såg mycket vass ut. Efter en mycket snabb öppning efter 09 på 500 meter fick Daniel Redén släppa ledningen och över upploppet fick man spurta från tredje inner där hästen spurtade mycket bra och tog på de flesta hästarna trots den hårda öppningen från början. Jag är tveksam till att någon hade kunnat slå ekipaget om man fått köra i ledningen hela vägen. Nu är motståndet mycket värre och startspåret är inte bra, men är formen lika god som senast och man spurtar lika bra som vid den delade segern med 1 Blue Rocket från den 3:e december så tror jag man blåser ner motståndet över upploppet.

Motiverad favorit och en häst som är på gång är 3 Mellby Apollo som vann ett bra lopp senast över kort distans där hästen slog bland andra Quality Questioned. Distansen passar bra då de två senaste segrarna kommit över kort distans. Skulle hästen komma till ledningen så tror jag även 10 Västerbo Highflyer får svårt att plocka ner favoriten. Jag är inte så säker på att man kommer till ledningen då 2 Nato Dream borde klara av att hålla ut Mellby Apollo. Hästen är dock inte slagen med ett lopp i dödens och ett lopp som stängs på 2 streck kan vara en möjlighet.

Uppanmäld till guld var 2 Nato Dream senast och efter ett invändigt lopp i fjärde inner så kunde han spurta helt ok utan att varken tappa eller ta på de mer namnkunniga konkurrenterna och var slagen som 6:a på samma tid som Riff Kronos och just bakom Dreams Take Time. Här finns det bra chans att få överta ledningen och därifrån måste hästen räknas. Normalt vill jag inte spela på hästar som har så få poäng att de kan starta i breddlopp, men nu blir det åter igen barfota runt om och dessutom helstängt och då är det alltid bra att passa Stefan Melanders hästar.

Jag tänker här inte strecka 6 Super Otto igen då han ”som vanligt” är en av de hästarna med sämst segerprocent i omgången. Nu går han upp i klass till silver, men det här känns som ett ganska mycket sämre lopp än finalen i brons senast där han var 3:a efter mycket bra spurt som vanligt. Tror man att det här är gången som Super Otto vinner på V75 så plockar man med honom och bättre chanser får han nog inte, men jag tar som sagt inte med hästen denna gång.

V75-2

A: 1 B: 2,11,10,5 C: 3,12,9 D: 7,4,8,6

Spetsanalysen

Snabbast i det här fältet tror jag 7 Meslon är som enkelt spetsade senast på Solvalla från spår 4. Nu har han spår långt ut och kanske är det svårt att hinna förbi alla, men laddas han finns det en bra chans till det. Näst senast kördes han inte framåt från spår 8 på V75 och risken finns att man tar det lugnt igen. I oktober på Örebro kunde han hålla upp innerspåret och ta ledningen direkt. Han är här min spetsfavorit om han nu bara laddas och jag tycker kretsen runt hästen måste vara medvetna om att det är en bra chans på ledningen här. Då hästen inte är speciellt betrodd så är det nog inte omöjligt att man släpper ledningen till 3 Nirvana Broline eller 2 Crane till exempel.

För tre starter sedan kunde 1 Cab Hornline spetsa från spår 5 utan att vara jättesnabb iväg och med hjälp av en invändig hästs galopp. Hästen är inte långsam ut, men finns det någon utanför som är snabb så får han mycket svårt att hålla upp innerspåret och jag tror han blir fast invändigt om han inte lyckas hitta ut i andraspår direkt. Möjligen finns chansen att hålla upp ledningen från innerspår om inte min spetsfavorit laddas från start. Björn Goop kanske kan trycka ur lite extra för att hålla ledningen.

2 Crane är max medelsnabb ut och jag skulle tro att han är ungefär lika snabb som innerspårets häst och får svårt att ta en hel längd på denne för ledningen.

3 Nirvana Broline är inte heller någon startraket och det är tveksamt om hästen kan ta en längd på de två invändiga. Jag ger hästen en lite större chans på ledningen än 2 Crane i alla fall i förstaläget. Jag tror på ganska bra chans att få överta ledningen om 7 Meslon skulle vara snabbast i starten dock.

5 Comte du Pommeau är svårbedömd då jag inte sett mer än en autostart med hästen då han dessutom galopperade. Jag tror ändå inte han har något med spetsstriden att göra här utan kusken är nog mest angelägen om att komma iväg felfritt.

Loppanalysen

Ett ganska öppet lopp där det känns som att man bör välja en eller många. Bästa hästen tror jag 1 Cab Hornline är och ska man gå kort här så är det nog den man bör spika. Här är det skaplig chans att hålla upp ledningen från innerspåret och väl i spets tror jag de övriga får svårt att plocka ner honom. På Momarken senast höll han mycket bra från dödens till tredje plats bakom Rio Grande och Scellino Luis. Skulle han inte lyckas hålla ledningen så sitter han i alla fall i ett bra spår över lång distans och jag är helt säker på att hästen kommer få en lucka någon gång under loppet. Tränaren tror inte på några problem med distansen där det handlar om debut och hästen har vunnit tre av de senaste fem starterna.

2 Crane vinner varannat lopp och med tanke på det så borde det vara dags igen nu. För tre starter sedan var han tvåa i loppet, men slog två så pass bra hästar som 11 Ägir Briljant och Sebastian Sund. Den här gången kommer hästen dessutom köras barfota fram för första gången. Siktar kanske på att ta rygg på 1 Cab Hornline om den spetsar och innerspår över lång distans vore mycket bra.

Som tredje häst övervägde jag att strecka 12 Mellby Cheeky, men gjorde en helomvändning och tog bort den helt och tar här istället 11 Ägir Briljant. Fyra segrar på de senaste sju starterna och i början av januari besegrades en så bra häst som Il Sånna och dessutom 2 Crane och Panoramic i samma lopp. Nu blir det barfota bak igen som senast vid vinsten och Erik Adielsson har vunnit flera gånger tidigare med hästen.

Fjärderankad på strecken just nu, men gissningsvis tredjerankad innan spelstopp är 10 Man in the Mirror som kommer med två raka segrar. Hästen är nog minst lika bra som 11 Ägir Briljant men i min rank så fällde kusken avgörandet även om Nicklas Westerholm har bra statistik utanför V75. Näst senast blåste hästen bara förbi en så bra häst som Etosha Boko och vann.

Peter Norman vinner inte ofta på V75, men kunde han vinna Trav Oaks förra året så borde han väl kunna vinna ett simpelt V75-lopp. 5 Comte du Pommeau hade halsinfektion senast och är behandlad sen dess så formen är lite oviss, men i gengäld ska han lättas i balansen denna gång. Innan senaste loppet så hade man två raka vinster efter comebacken ett och ett halvt år efter senaste starten. Näst senast togs vinsten trots galopp före betrodde 12 Mellby Cheeky och nu borde nog ändå formen vara bättre med några starter i kroppen efter det långa uppehållet.

3 Nirvana Broline har i 7 av sina 8 starter varit sämst tvåa, där det i den senaste starten slutade med galopp. Här finns det viss möjlighet att nå ledningen och det är nog det som krävs för att man ska kunna vinna loppet Det är tuffare emot nu när man möter hingstar och valacker efter att ha tävlat i stolopp de senaste starterna.

Jag väljer denna gång att chansa och stå över 12 Mellby Cheeky. Troligtvis är det en av de bästa hästarna i grunden i loppet, men jag har en känsla av att det är en sådan häst som man streckar varje vecka men som aldrig vinner. Han är strulig med galopper och från spår 12 i det här jämna loppet tror jag inte han tar det.

Andra tänkbara hästar är 7 Meslon som har en rekordtid över lång distans som är bättre än de flestas medeldistansrekord, men då jag inte tror man kör för ledningen så vinner man nog inte här. 9 So Gå Hero är det lite allt eller inget över. På de senaste sex starterna har man vunnit tre gånger, men man har också tre galopper. Henrik Svensson hoppas i alla fall att bryta sin svit på över 50 starter på V75 utan seger.

V75-3

A: 6 B: 10,3 C: 5,7,9 D: 2,8,4,1

Spetsanalysen

Mycket intressant spetsstrid där det främst står mellan 5 Standout och 7 Traveling Man. 5 Standout spetsade enkelt från spår 3 i augusti på Solvalla och höll utan problem ut 2 Increased Workload som då hade spår utanför. Hästen kunde också hålla upp innerspåret på Solvalla i september där Up Date Hoss öppnade snabbt emot. På Jägersro i början av september så var Standout slagen i spetsstriden av Democrat som då galopperade och Standout kunde ta ledningen i alla fall från spår 2 mot många riktigt snabba konkurrenter. Jag tror att Standout kan hålla ut Traveling Man och ta ledningen i loppet.

I början på december kunde 7 Traveling Man spetsa från spår 4 utan större problem och på Färjestad i november öppnade hästen snabbt och tog ledningen från spår 2. Jag tror trots allt att det blir svårt för 7 Traveling Man att ta en längd på Standout från spår 7.

3 Porthos Amok är medelsnabb ut, men spetsar sällan och lär inte kunna hålla ut stallkamraten 5 Standout här heller. Ett scenario skulle kunna vara att Porthos Amok körs mot spets för att överta från stallkamraten då han rimligtvis är hästen med bäst form. Viss chans att vara före favoriten för att överta finns det nog. Sedan är det kanske ändå troligt att man släpper till On Track Piraten även om man skulle få överta ledningen här.

6 On Track Piraten är nog inte delaktig i den värsta startrusningen, men är troligtvis den som är först framme för att överta. Jag skulle bli förvånad om han inte blir släppt till spets med tanke på hur bra han varit, men kanske har Stefan Melander en annan plan. Då han har flera hästar i loppet och då 5 Standout som kommer ut efter vila kanske inte är den med bäst chans i loppet så skulle det kunna vara möjligt att On Track Piraten inte får en helt enkel resa till ledningen. 3 Porthos Amok skulle profitera på att favoriten får lite mothugg i loppet. Jag gissar att 6 On Track Piraten sitter i ledningen under första varvet oavsett om det blir körning eller inte.

2 Increased Workload kunde hålla ledningen från spår 1 på Eskilstuna i juli, men känns inte som något hett spetsbud här.

8 Perfectly Enough öppnade riktigt snabbt på Eskilstuna i april förra året och kunde ta ledningen en bit in i första kurvan. Från spår 8 tror jag det är långsökt att han ska spetsa i det här loppet dock.

Loppanalysen

Här hade jag hoppats på att norske storstjärnan 10 B.B.S.Sugarlight skulle dra lite mer streck och helst bli favorit, men oavsett strecken så tycker jag det här är en mycket bra chans för 6 On Track Piraten som gör första starten i Sverige på ett tag. Jag räknar med att hästen snabbt sitter i ledningen och jag tror det blir svårt för 10 B.B.S.Sugarlight att plocka ner favoriten från dödens. Han har gjort två bra starter i Frankrike där han varit etta och trea, och i senaste starten i Sverige på Romme så var har 2:a bakom Digital Ink från bakspår med tränaren i sulkyn och gick dessutom med skor. En mycket bra chans och omgångens bästa spik.

Vill man ha med B.B.S.Sugarlight så räcker det nog att gardera med den endast, även om 3 Porthos Amok var mycket bra i senaste starten från dåligt spår.

V75-4

A: 6,9 B: 3,7,4 C: 10,12,8,5 D: 2,11,1

Spetsanalysen

2 Sherry öppnade mycket snabbt från spår 3 på Färjestad i november och tog enkelt ledningen. 20:e september tog hon också mycket enkelt ledningen från spår 4 och får gälla som min spetsfavorit i loppet då jag tror hon tar sig förbi Sid the Kid på innerspåret. Här verkar det som om man vill ha en ryggresa och kommer släppa till någon annan häst.

1 Sid the Kid öppnade snabbast av alla från spår 4 näst senast på Solvalla, men kunde inte ta sig förbi hästen på innerspår. Samma visa upprepade sig för tre starter sedan då hästen inte kunde ta sig förbi Pericle Bi på innerspår, men tog positionen bakom spetshästen från spår 6. Den 1:a september kunde man köra till sig ledningen från spår 6 efter en snabb öppning. Känslan är att hästen är ganska snabb ut, men att han inte laddats så ofta. Här kan det bli svårt att hålla upp innerspåret, men det är nog inte helt omöjligt.

3 Gigantic River öppnade riktigt bra från innerspår på Bergsåker i december och kunde hålla ut alla och ta ledningen. Den första augusti kunde Gigantic River med nöd och näppe ta ledningen från spår 2 där han blev räddad av kurvan. Jag tror här att man lyckas hålla sig framför 4 Obi Degato och ha en bra chans att överta ledningen från 2 Sherry.

4 Obi Degato tar knappast en längd på de invändiga tre, men han öppnade hyfsat bra både på Bergsåker och Romme i januari. Inte chanslös på att överta i andra skedet.

5 Digital Motion kunde från innerspåret länge hålla ut motståndarna näst senast på Örebro, men fick till slut ge sig efter en mycket hård körning. Får mycket svårt att ta sig förbi de invändiga här och är inget spetsbud.

Galopplystne 6 Quick on the Draw öppnade mycket bra den 18:e februari och kunde köra till sig ledningen in i första kurvan från spår 6. På Gävle dagen innan julafton kunde hästen köra till sig ledningen efter en bra bit från spår 4. Skulle man lyckas gå felfritt här så öppnar hästen bra och även om han troligtvis inte tar ledningen direkt så har man vid flera tillfällen kunnat köra till sig ledningen lite senare i loppet. Jag tror man försöker sig på det scenariot även här och ställer frågan till Gigantic River som jag tror är den som sitter i ledningen. Är hästen felfri så är det min ledare av loppet efter 500-700 meter.

7 Only in its Class öppnar ganska bra, men får nog svårt att ta sig förbi alla invändiga till ledningen här. Bra chans att få överta i ett senare skede om 6 Quick on the Draw skulle göra bort sig.

8 Super Zantos öppnade mycket snabbt på Hagmyren i oktober och kunde då ta en längd på snabbe B.B.S.Florino och samtidigt hålla ut Eklas Superior, men fick ändå inte ledningen då mycket snabbe Victory va Bene var först. I augusti på Gävle kunde hästen ta en längd på snabbe Solöns Rangel och ta ledningen från spår 2. Tränaren är inne på att öppna snabbt och köra framåt, men jag tror det blir svårt att ta ledningen från spår 8 här. Viss chans finns om man öppnar lika snabbt som på Hagmyren.

Loppanalysen

Ytterligare ett lopp där man vill måla på och som första streck är det lite vinna eller försvinna då jag väljer 6 Quick on the Draw. Distansminus på hästen då den gått bäst över kort distans och trots att det är en skicklig kusk så är nog det största minuset att Erik Adielsson som lyckats bra tidigare inte kör. Stor galopprisk är det, men hästen har ju faktiskt skött sig tre gånger i rad bakom bilen med olika kuskar. Jag chansar på att Ville Karhulahti får ordning på hästen och att han klarar distansen då det är bra chans om hästen kommer till spets.

När min tipsetta har gjort bort sig så är det skönt att sitta med ett mycket bra andrastreck i loppet i 9 Speed Hill. Senast vann hon efter nästan 2 månaders frånvaro på topptiden 13,5aM mot bra motstånd. I oktober var stoet fyra i ett mycket bra lopp knappt slagen av vinnaren Zelda Zonk och Jetset. Här var hon också före Windy Ways som varit en följetong på V75 de senaste månaderna. Vill man gå kort i avdelningen så kanske man kan rekommendera ett lås på den galoppbenägna 6 Quick on the Draw och 9 Speed Hill.

Min tidiga spetsfavorit 3 Gigantic River får nästa streck. Senast passade inte banan, men den här gången kommer man köra barfota runt om vilket är ett plus. Näst senast var man trea på V75 bakom Liberty Face och 4 Obi Degato och slog många bra hästar. Kusken är bland de bättre och kör man i ledningen här kan det räcka långt.

Knappe streckfavoriten 7 Only in its Class är värd ett streck med en av de bästa lärlingskuskarna i vagnen. Här verkar det inte bli satsning mot ledningen och frågan är var man hamnar då från spår 7. På ren kapacitet räcker det nog långt, men senast såg det inte så bra ut trots tredjeplats och man fick då stryk av 5 Digital Motion. Näst senast var det full form och då slog man bland andra Tenzing och Twigs Atkin.

4 Obi Degato är ytterligare en sån häst som man börjar tappa tron på som man streckat gång efter annan. Här finns det viss chans att komma till ledningen efter en bit och därifrån är det givetvis bra chans då hästen är bra. Hästen var fyra senast på V75 i ett lärlingslopp efter bra hästar från dåligt spår. Möjligt att hästen lättas ytterligare till barfota runt om.

Med ett lopp i kroppen, bra kusk och möjligt skoryck till barfota runt om så tar jag med 10 Mystery Love. Hästen är nog bäst på kort distans, men den har genomgående mycket bra tider över medeldistans i jämförelse med motståndarna. Då det handlar om lärlingslopp så brukar alla hästar få chansen på det ena sätter eller det andra och jag tror att Mystery Love är en av de som spurtar bäst med rätt resa.

Bästa spåret i lärlingslopp brukar sägas vara spår 12 och även om jag inte är säker på att statistiken riktigt stämmer där så brukar det alltid komma någon bakifrån till slut i lärlingsloppen då det ofta körs rejält från många håll. Jag tar jag med 12 Tequila Palema som har bra form och som senast vann före bland andra 10 Mystery Love.

V75-5

A: 12 B: 8,4 C: 9,13,2,1,11 D: 3,10,7,5,6

Spetsanalysen

Min spetsfavorit och ledare av loppet tills någon bättre kommer för att överta är 1 Mitt Hjärtas Lilja. Hästen öppnade bra senast från spår 1 och hade inget problem att hålla upp det då. Även för tre starter sedan hade man innerspåret och kunde även den gången med knapp marginal hålla ledningen. Här tror jag på tredje raka från spår 1. Möjligen körs 3 Trygfaks till för att överta, men annars eller i ett senare skede så borde 8 Art Kjarvald vara tidigt framme för att prova för ledningen. Om jag känner Michael von Krustenstierna rätt så kommer även 7 Krusen vara tidigt framme i täten och är ett alternativ som ledare av loppet om han kommer före Art Kjarvald.

Startsnabb ska också 3 Trygfaks vara men i de fem lopp jag har sett har han inte visat något extra. Han öppnade mycket snabbt vid ett tillfälle i autostart från spår 4 och kunde då enkelt spetsa, men jag har svårt att tro att han tar ledningen här direkt. Om kusken kör offensivt så finns alltid chansen att han kan få överta ledningen efter en bit och det tror jag man siktar på här och försöker lyckas med.

Loppanalysen

Här kan man nog lika gärna spika och gå vidare då 12 Månprinsen A.M är den klart bästa hästen i loppet, men ska man försöka fälla någon av storfavoriterna i omgången så tycker jag att man ska göra det här. I senaste loppet trodde jag 8 Art Kjarvald skulle lyckas slå 12 Månprinsen A.M då denne gjorde årsdebut, men det blev till slut en enkel seger för Månprinsen A.M. Jag väljer att strecka båda hästarna och ingen mer då jag tycker 13 Hulte Magnus är tredjehäst i loppet och jag tror han får svårt att vara bättre än sist i jämförelse med de båda andra.
Det som talar emot Månprinsen A.M är möjligen att kusken kan såsa lite för mycket i kön ibland. Nu är det dessutom kortare distans än senast och det finns mindre utrymme att komma ikapp Art Kjarvald än senast. 11 hästar till start senast mot 15 stycken denna gång är ett klart minus för storfavoriten som har många fler att runda på kortare tid och det kan krävas vidare spår för att ta sig fram och samtidigt är det viktigt att kusken tar bättre beslut. Ytterligare ett plus för Art Kjarvald var att han var ganska lugnt tränad inför förra starten och har nog gått framåt med loppet senast. Under förra loppet så var Michael von Krusenstierna uppe och tryckte sig förbi Art Kjarvald till täten och ett sådan scenario är möjligt även denna gång vilket kan vara ett orosmoment för den norske hästen. Jag tror ändå han är den som är värst emot storfavoriten här och blir min dubbling av systemet.

V75-6

A: 8 B: 10,1,4 C: 3,7,2,5 D: 9,6,11,12

Spetsanalysen

I stort sett alla hästar med framspår bakom bilen är startsnabba här och det är mycket svårt att avgöra vem som kommer ta ledningen. Med fördel av spår längre in så tror jag någon på de tre innersta spåren kommer vara den som tar ledningen i loppet. Vem som leder är nog av mindre betydelse då jag inte tror någon har för avsikt att svara storfavoriten när han kommer fram. Måste jag välja så säger jag att 1 Fashion Diva i alla fall är den som tar ledningen primärt och det är tänkbart att hästen räddas av solfjädern då 3 Super Thirst och 5 Golden Sid känns mycket snabba.

1 Fashion Diva kunde med viss möda hålla upp innerspåret senast på Bollnäs. För fyra starter sedan på Gävle kunde hon däremot inte ta emot snabbe Staro Family från innerspåret trots att stoet öppnade bra då. I starten innan dess även den på Gävle så kunde hon enkelt ta ledningen från spår 2 dock. I oktober kunde Fashion Diva spetsa utan problem efter en mycket snabb öppning från spår 5 på Solvalla.

Den 30:e december kunde 2 Solöns Rangel ta ledningen efter snabb öppning på Gävle från spår 4. Ledningen tog man också ganska enkelt efter mycket snabb öppning på Romme i november från spår 5.

3 Super Thirst öppnade riktigt snabbt på Bergsåker för tre starter sedan och kunde spetsa från spår 7. Han kunde även ta ledningen från spår 6 på Östersund i februari. Samma historia upprepade sig starten innan på Bergsåker då han också kunde ta ledningen från spår 6. Den 27:e december tog hästen enkelt en längd på 4 Cherie Sund och ledningen på Bergsåker från spår 2.

5 Golden Sid öppnade mycket vasst från innerspår näst senast på Bollnäs och kunde hålla ut snabbe OP’s Flirt. Hästen kunde även spetsa för tre starter sedan på Romme från spår 4 där han tog en längd på snabbe Handsome Face. Golden Sid öppnar snabbt varje gång, men han har svårt i spetsstriderna mot de riktigt vassa hästarna. Här är han inte sämre än någon annan, men jag tror ändå han får svårt att ta sig förbi alla invändiga till ledningen här.

För tre starter sedan kunde 6 Fuzz ta ledningen från spår 3 på Mantorp efter att han pressat Ballero från innerspåret till galopp. Han öppnade snabbt på Solvalla i början av januari och lyckades nästan hålla ut Jameson Broline. Har svårt att se att han ska kunna pressa sig förbi de invändiga här även om han kan öppna bra själv.

7 Västerbo Paymyday och 8 Jeppas Maxi kan betecknas som medelsnabba ut, men i Jeppas Maxis fall så spelar det inte så stor roll. Jag tror Tobbe Jansson styr framåt så fort spetsrusningen har lagt sig och ställer frågan för att överta till den som leder och det vore väl ren galenskap att inte släppa till favoriten då. Jag tror med andra ord att Jeppas Maxi får ledningen efter en bit i loppet.

Loppanalysen

Även om distansen inte är den bästa så tycker jag det är svårt att gå emot 8 Jeppas Maxi som i årsdebuten senast såg grym ut när han plockade ner kanonen Dream with Me N.L från dödens. Någon sådan häst finns inte med här och jag är övertygad om att Tobbe Jansson styr fram och ställer frågan så fort startrusningen lagt sig. Ingen kusk vid sina sinnens fulla bruk svarar då hästen och sedan är loppet över.

V75-7

A: 1 B: 6,9,7,3 C: 2,5,4,12 D: 8,10,11

Spetsanalysen

I enda starten från framspår i nya regin så öppnade 1 Jane’s Hugo klart snabbast i ett jämnt fält och kunde ta ledningen från spår 5 på Halmstad senast. I förra regin har hästen öppnat skapligt, men har haft svårt att ta ledningen och jag undrar om det inte kan vara risk för att man blir över från innerspåret här. Mycket möjligt är det att Johan Untersteiner har fått lite extra fart på hästen från början och jag chansar att det räcker för att hålla ledningen här.

2 Raymond Palema är medelsnabb ut, men jag tror inte han tar en längd på invändige 1 Jane’s Hugo här.

5 Hermes Laday är svårbedömd då jag inte sett hästen starta bakom bil någon gång.

6 Queer Fish är kanske värsta motbudet mot favoriten, men hästen hade nog behövt ha spår lite längre in för att kunna ta ledningen här.

7 Caddie Hit lyckades ta ledningen näst senast på Solvalla från spår 6 utan att se ut att ligga så bra till i spetskörningen. Kommer nog inte förbi 6 Queer Fish här.

Loppanalysen

Tre vinster på fyra starter i regi Johan Untersteiner har 1 Jane’s Hugo och skulle hon kunna försvara innerspåret här så är kanske loppet över. I de två senaste starterna har hästen toppats med jänkarvagn och genom att gå barfota runt om och senast slog man en rutinerad bronshäst i Sander Esterel. Näst senast spöade ekipaget vasse sprintern Photoboy från bakspår och det var i övrigt mycket bra motstånd. Solklar förstahäst i ett i övrigt ganska öppet lopp trots att distansen är ett frågetecken.

En häst jag gillar är 6 Queer Fish. Nu vankas det skoryck och det ska bli mycket intressant att se hur bra hästen är barfota runt om för första gången. Hästen vann ett klass 2-försök i oktober från spår 8 och senast var det årsdebut som 2:a mot hyfsat motstånd. Skulle man lyckas komma till ledning så är det mycket intressant, inte heller helt omöjligt att man kan smyga ner i rygg på 1 Jane’s Hugo om de övriga inte kommer iväg snabbt nog.

Streckas görs givetvis 9 Razor Kronos som vunnit fyra av de fem senaste starterna. Näst senast slog han bland andra Lohman som var nära att ta hem stayerloppet i fredags. På V75 var han senast trea efter bland annat suveräne spetshästen Il Sånna och det är ingen skam. Razor Kronos ska köras med urryckare för första gången och skulle favoriten bli instängd har hästen en bra chans. Möjligen väljer man att köra i rygg på 1 Jane’s Hugo och får på så vis en bra position direkt från start.

7 Caddie Hit har gått 15,4 över 3140 meter och borde gynnas av den långa distansen. Spår 7 är givetvis ingen fördel och här är det risk för vingel eller ett tungt lopp utvändigt om favoriten. Hästen har vunnit tre av de senaste sex starterna och har mött tuffa motståndare hela tiden. Tidig med lite flyt och en inte alltför tung resa.

Att Leif Witasp ska vinna två lopp på V75 är inte så troligt, men ändå streckar jag ytterligare en av hans hästar tidigt här och det är 3 Rufus S.F. Dagen innan julafton vann hästen ett lopp över lång distans där han bland andra slog 7 Caddie Hit, Venkatesh och Twigs Atkin. Här sitter han bra till från spår 3 direkt och om det skulle krångla lite för favoriten så tror jag på bra chans här för Rufus.

En häst som man kanske borde ge upp på är 2 Raymond Palema, men han får en chans till då jag ändå garderar ganska friskt här. De två första starterna på V75 slutade med fjärdeplatser och då hade hästen spår 12 så det var nog inte mer än man kunde begära. Sedan har man lyckats komma tvåa och trea från perfekta spår 5 innan senaste loppet på Momarken där man inte lyckades alls. Nu är det tufft emot, men från spår 2 har man ju en bra position direkt och jag tror hästen kan öppna bra nog för att inte hamna alltför långt bak i fältet.

Mycket bra i regi Åke Svanstedt var 5 Hermes Laday och frågan är om hästen kommer tillbaka till den kapaciteten i ny regi. Direkt i comebacken körde även då Jorma Kontio och då blev det vinst, men efter det har det varit två ganska misslyckade starter. Jag tror kanske att hästen får svårt här, men då det är svårt att veta precis hur bra hästen kan vara nu med några lopp i kroppen så vågar jag inte stå utan den.

Sista strecket i omgången på skrällen 4 Starcane Harvester som inte vunnit på 13 starter. Det har däremot blivit 9 pallplatser och nu är det Björn Goop upp för första gången. Björn själv streckar hästen i ”Björntjänsten”?, jag menar ”Björnkollen” och det har jag respekt för och jag tar med den som skrällbud här.