V75 analysen - Gävle 21 Februari 2015

Tyvärr så slutade min ”streak” på spikar efter 5 raka då October Kronos gjorde ett mediokert lopp som min spik i första loppet. En tung inledning och ingen chans på ledningen vilket jag trodde var fullt möjligt gjorde att han fick ett för tufft lopp den här gången. Med de heta värmningsrapporterna som inkom på Naglo del Nord så hade man försökt göra plats på kupongen för honom, men nu gjordes ju tipset tidigare än så.

Mest imponerad var jag av Erik Adielsson som lyckades få Flex Lane först över mållinjen då hästen helt klart inte var bästa hästen i fältet. Mycket fin känsla i styrningen där av Erik och hästen gjorde det givetvis bra också.

Ny vecka och nya tävlingar och denna gång i Gävle. Jag utgår från att det kommer gå att köra med valfri balans, men jag ska försöka informera om de hästar som man absolut måste överväga att ta bort eller gardera om de tvingas gå med en sämre balans. Om banan i Gävle kan man säga att upploppet är ett av de kortaste och att banan är en av de snabbaste i Sverige. Här vinner också exceptionellt stor del av hästarna som går i dödens i jämförelse med andra banor och det beror nog på den snabba banan. Spets är givetvis fortsatt bra med det korta upploppet, men man kan säga att det är viktigt att vara med i täten in på upploppet.

Man brukar alltid få äta upp det, men omgången ser ganska enkel ut och jag är tveksam till att det blir utdelning på 6 rätt den här gången ens. Det gäller verkligen att hitta rätt spikar och sedan gardera upp rejält i de loppen där det ser ut som att det kan skrälla. Jag rekommenderar att spela ett reducerat system (det bör man ju alltid göra om man kan) där man kan gå kort i några lopp och ha några utgångshästar.
Jag har övervägt fem olika hästar som spikar och alla dessa skulle kunna vara bra utgångshästar i ett reducerat system. De är Miss Sue V i avdelning 1, Il Sånna i avdelning 2, Digital Ink i avdelning 3, Highspeed Call i avdelning 4 och Ready for More i avdelning 6.

Systemen

Lilla:

180 kr (360 x 1 x 0,50)

1: 2,5
2: 1 Il Sånna
3: 7 Digital Ink
4: 6,10,11,2
5: 12,1,11,7,9,2,14,6,13
6: 4 Ready for More
7: 8,4,2,9,5

Bolaget:

1080 kr (2160 x 1 x 0,50)

1: 2,5
2: 1,8,12,5,10,6
3: 7 Digital Ink
4: 6,10,11,2
5: 12,1,11,7,9,2,14,6,13
6: 4 Ready for More
7: 8,4,2,9,5

Analyser

V75-1

A: 2 B: 5 C: 1,7,4 D: 6,8,3

Spetsanalysen

Här är det ingen som hänger med snabbaste hästen från start som är 2 Miss Sue V. Snabbare än Nothing But Class som senare galopperade öppnade 2 Miss Sue V på Mantorp i december. Hon var klart snabbast i starten, där hon hade tagit en längd på invändige Amour Rapide innan Björn Goop tog upp för att glida ner i rygg. På Solvalla i november kunde hon ta ledningen efter en snabb öppning där hon höll ut Fleetfoot Hanover.

Jag spekulerar i om det finns risk att 1 Caramella B.F kan bli fast på innerspåret här. Hästen är ingen snabbstartare och hon kommer här att bli över. Återstår att se om Daniel Olsson kan hitta ut i andraspår direkt då det inte finns några på bakspår och det borde bli en lucka bakom 2 Miss Sue V. Ett alternativ kan ju vara att försöka hålla ryggen på Miss Sue V, men risken finns då att någon utvändig har möjlighet att komma ner på innerspår framför henne. Alla de övriga utanför är i stort sett lika långsamma som Caramella B.F är dock.

Loppanalysen

Jag var helt inne på från början att jag skulle spika 2 Miss Sue V i det här loppet då hon borde kunna leda loppet från start till mål och dessutom har bästa kusken. Efter hand har jag börjat fundera på hur Daniel Redén resonerar inför det här loppet då han har en utmärkt chans att ta en dubbelseger då han har loppets två bästa hästar, där han själv kör enda motbudet 5 Bostonz Credit. Med tanke på att det är mycket stor andel av loppen på Gävle som vinns från antingen ledningen eller från dödens (över 60%) så hade jag i Daniel Redéns sits försökt låsa loppet genom att ockupera dessa två positioner och jag tror också det är det han kommer göra. Med Miss Sue V i ledning och med Bostonz Credit i dödens kan han enkelt kontrollera loppet och svara ut alla tänkbara attacker i tredje spår. Värsta motståndaren riskerar att bli instängd från innerspåret och då ser jag ingen i loppet som ska vara den som offrar sig i tredje spår för att försöka störa mina två favoriter. Jag är heller inte säker på att Caramella B.F kan åstadkomma någonting genom att pressa i dödens då jag tycker hästen är sämre nu som amatörtränad dessutom.

Jag låser således loppet på Daniel Redéns två hästar 2 Miss Sue V och 5 Bostonz Credit och känner mig helt säker på att överleva första loppet. Troligen så vinner Miss Sue V bara det här loppet, men skulle duon kunna låsa loppet och finköra hela vägen så finns det ju en möjlighet att det blir en ren spurtuppgörelse mellan de två in på upploppet och då är jag inte säker på att Miss Sue V vinner då Bostonz Credit är en riktigt bra häst i grunden.
Tror man inte på dessa konspirationsteorier kan man nog med stor säkerhet bara spika Miss Sue V.

V75-2

A: 1 B: 8,12,5,10,6 C: 9,4 D: 3,2,7,11

Spetsanalysen

Ledningen från innerspåret tog senast 1 Il Sånna och nu har hästen dragit bricka 1 återigen. Senast på Kalmar lyckades ekipaget hålla ut Flex Lane och Versailles som startade snabbt. Näst senast på Åby blev det också ledning efter att Il Sånna tagit en längd på Sharif America. Tre gånger i rad har han spetsat då han även för tre starter sedan tog ledningen i början av januari. Här är han min klare spetsfavorit även om det finns några som öppnar skapligt utanför.

Hyfsat startsnabb är 2 Legoholm Zon som kunde hålla upp ledningen från innerspåret utan större besvär i ett lopp på Solvalla i början av december. Jag bedömmer ändå att hästen är chanslös att ta en längd på invändige 1 Il Sånna.

3 Diamond of’Em kunde efter en ganska utdragen spetskörning ta ledningen ut ur första kurvan senast på Mantorp från spår 8. Är inte snabb nog att snuva Il Sånna på ledningen här.

Intressant blir det att se 5 Manhattan Club som denna gång körs av Björn Goop. Senast spetsade hästen från spår 6 på Solvalla och även i början av december lyckades man köra sig till ledning i ett lopp på Solvalla från spår 4. Även om hästen är snabb ut så tror jag inte ens Björn får honom förbi innerspårets Il Sånna här, men en mycket bra möjlighet att ta sig förbi de övriga invändiga är det.

Svårbedömd är 8 Blue Star Champion som galopperat de senaste 5 starterna med framspår bakom bilen. I voltstartslopp har han öppnat snabbt från springspår och han skulle nog kunna vara bland de snabbaste här om han var felfri. Jag tror dock att man försöker sig på en ganska lugn öppning då man trots allt har spår 8 och med tanke på hästens tidigare galopper.

Loppanalysen

Lägsta klassen kan ibland vara ganska svårt att ranka då flera hästar kommer med staket i raden och man inte vet riktigt mot vilka motstånd segrarna är tagna. Det här är precis ett sådant lopp då tex 3 Diamond of’Em, 10 Comte du Pommeau, 6 Razor Kronos och 12 Te Freddo Knick har flera raka vinster, men där man mött betydligt sämre motstånd än här. Troligen har man inte behövt gått i botten vid segrarna och frågan är ju då hur mycket mer man har att ta av.

I början av veckan tyckte jag mig ha hittat en ganska kul chansspik i loppet, men under veckan har 1 Il Sånna seglat upp som ganska klar favorit och då känns den inte lika kul längre att spika, samtidigt som det finns ytterligare några klara vinnare i omgången. Vill man gardera någon av storfavoriterna så tror jag ändå Il Sånna kan vara ett bra spikförslag eller i varje fall en utgångshäst på ett reducerat system. Här tar han ledningen och nu verkar det som om man inte tänker släppa den den här gången. Il Sånna kan man tycka är moralisk vinnare av båda de två senaste V75-loppen han deltagit i. För två starter sedan galopperade han när man svängde av på Open Stretch på Åby och då såg det ut som om han var på väg till en mycket bra placering och möjligen vinst. Senast släppte man till favoriten programenligt, men då favoriten i sin tur sedan släppte hamnade man för långt bak och fick fritt alldeles för sent. Spurten såg mycket vass ut då man väl fick chansen dock. Hårdheten som Il Sånna fått i och med de tre starterna på V75 tror jag betyder mycket här då man är van att möta riktigt bra hästar. De övriga i loppet har sammanlagt sprungit totalt fem lopp på rikstoton och det säger en del.

Den häst som kanske har högst kapacitet i fältet är 8 Blue Star Champion med Erik Adielsson. Hästen har på de sju senaste starterna vunnit fyra lopp, men också galopperat de övriga tre. Här känns det som lite vinna eller försvinna och nu när jag väljer att gardera favoriten så vågar jag inte stå utan Blue Star Champion om han nu skulle gå felfritt denna gång. Att tänka på är att han galopperat de senaste fem gångerna han haft framspår bakom bilen, men nu har han åtminstone ingen häst utanför sig. I senaste loppet slog han Mellby Cheeky trots galopp och i september slog han två bra hästar som startar i klass 1 och det var Mr Jäger och Mockingbird Face.

12 Te Freddo Knick kommer med tre raka segrar i bagaget. Robert Bergh låter uppåt och verkar tro på bra chans trots det dåliga spåret och kanske blir det barfota bak den här gången. De enda gånger hästen har testats med barfotabalans har han galopperat, men kanske kan det funka den här gången. Bakom min favorit är han en av de med klart högst kapacitet och får säkert chansen om favoriten får rejält med tryck under loppet.

Totalt bortglömd är 5 Manhattan Club och stallet ligger lågt med vinstchanserna, men jag tycker ändå att det är en riktigt bra häst som till skillnad mot många av de andra mött ganska vasst motstånd. I november slog han motståndaren i det här loppet 12 Te Freddo Knick, Mr Jäger och You to Luscious i ett lopp och har gjort det bra i ett annat lopp där han var knappt slagen av bland andra Venkatesh.
Då flera av motståndarna gått någon enstaka tid under 1.15 över medel så har Manhattan Club gjort det vid ett flertal tillfällen så det känns som att han i en högre grad har snabbare tider i sig. Björn Goop som kusk här kanske kan göra någon placering i resultatlistan åt rätt håll dessutom.

Två lopp i kroppen har 10 Comte du Pommeau fått efter 1,5 års frånvaro och i båda loppen har vunnit ganska enkelt mot sämre motstånd. Jag tror hästen har hög kapacitet ocg han har innan uppehållet mött hästar som Digital Ink, Porthos Amok och High Stage. Peter Norman vinner inte ofta på V75 och nu är det bakspår, men att han kan skrälla rejält vet vi om.

Sista strecket i loppet till ytterligare en häst som vunnit 2 raka på mycket imponerande sätt, men i sämre sällskap. 6 Razor Kronos har varit mycket bra i ny regi Per Linderoth och även om det är troligt att han kan få ett jobbigt lopp ifrån spår 6 och kanske bli den som får tugga på i dödens så vill jag inte vara utan honom om det visar sig att han här bara är bäst.

V75-3

A: 7 B: 2,6 C: 10,4,9 D: 3,1,5

Spetsanalysen

Snabbaste hästen i fältet är 5 Herr Ratzeputz som öppnade snabbt och var klart först i starten på Bergsåker i mitten av januari från spår 2, när han togs upp och släppte till Monster Drive. I slutet av december kunde hästen hålla upp ledningen i ett lopp på Romme. Då hästen innanför denna gång är startsnabb så är jag inte helt säker på att Herr Ratzeputz kan komma till ledningen här. Det kan rent av vara så att solfjädereffekten gör att han inte tar sig förbi någon av de tre närmast invändiga.

Den kanske näst snabbaste hästen har spår invändigt av 5 Herr Ratzeputz och är 4 Rocky Winner. 4 Rocky Winner hade inga problem att hålla upp ledningen på Umåker i maj förra året trots skaplig öppning av 3 Indigo Broline utanför. 15 oktober öppnade Rocky Winner mycket snabbt och kunde nästan ta en längd på 5 Herr Ratzeputz från spår 4. Efter utdragen spetskörning blev det då galopp för Rocky Winner.
Jag tror det finns goa möjligheter för Rocky Winner att faktiskt hålla ut den snabbaste hästen, speciellt nu när de har startspår jämnsides.

3 Indigo Broline öppnade ganska snabbt näst senast på Bergsåker från spår 4, men kunde inte ta en längd på Simb Robitaille. I regel kan han inte hävda sig bland de allra snabbaste och här tror jag man är nöjda med att hitta ner till plankan så fort som möjligt.

2 Amaru Boko öppnade snabbt i första loppet efter mer än ett halvårs frånvaro och gick jämnt med Francais du Gull och Trustworthy Ås från spår 8. På Bergsåker i maj förra året kunde hästen köra till sig ledningen en bit in i första kurvan mot snabba motståndare. Möjligen kör man iväg lugnt här då hästen bara gjort en start sen i juni, men å andra sidan vill man nog som alla andra i loppet ha rygg på favoriten 7 Digital Ink. Jag tror att Rocky Winner trots allt tar en längd på Amaru Boko här.

7 Digital Ink kan öppna mycket bra om man vill vilket man bland annat såg i elitloppet och när han spetsade i guldfinalen på Solvalla på annandagen. Oftast har man tagit det ganska lugnt från start och styrt fram när startrusningen lagt sig, och så tror jag blir fallet denna gång med. Jag tror inte någon av hästarna i loppet kommer svara ut Digital Ink när han ställer frågan oavsett vem som sitter i spets. Kanske hade Robert Bergh övervägt det om Amaru Boko hade haft några fler lopp i kroppen. Jag tror trots allt att det är 2 Amaru Boko som kommer släppa ledningen till 7 Digital Ink. Om inte Amaru Boko lyckas ta ledningen direkt så tror jag ändå att man kör på ganska bra och får överta i andraläget från Rocky Winner, eller eventuellt Herr Ratzeputz.

Loppanalysen

Efter fyra raka segrar och då han är spelad till över 75% så vill man ju gärna fälla storfavoriten 7 Digital Ink. Jag tror ändå jag får kapitulera och spika ”Inken” här då det trots allt är ett svagt guldlopp den här gången. Det känns som att det vore bättre att ta striden vid något tillfälle då förutsättningarna ser bättre ut för att fälla. Det låter på Robert Bergh som om han tänker släppa ledningen till Örjan Kihlström och man skulle väl kunnat spekulera i favoritfall om Digital Ink skulle få en jobbig löpning utanför 2 Amaru Boko och någon tredje häst skulle kunna kliva in i bilden (läs 6 Candor Hall). Jag tror inte Amaru Boko som bara fått ett lopp i kroppen efter lång frånvaro kommer i mål om man väljer att svara ut Digital Ink, så det troliga är att man släpper och hoppas att man räcker till för att spurta på slutet. Luckor lär det bli i det här fältet så man behöver nog inte vara orolig för att bli fast. Digital Ink såg kanske inte som bäst ut vid senaste vinsten, men han vann ändå ohotad och är troligen i bättre skick nu än då. Han har gått distansen en gång förut i St Ledger och vann då på en mycket bra tid, så distansen borde passa bra. Stefan Melander varnar för att det skulle kunna bli problem vid eventuell tung bana, så det kan man ju tänka på.

V75-4

A: 6,10 B: 11,2 C: 4,5 D: 8,7,1,9,3,12

Spetsanalysen

Min spetsfavorit i loppet är 6 Highspeed Call som är ruggigt snabb från början, speciellt med spår lite längre ut på vingen. På Romme i oktober blåste han förbi snabbe Checco Boko från spår 6 enkelt till ledning. I bronsfinalen i augusti på Åby var han mycket nära att ta en längd och ledningen på mycket snabbe Royal Fighter från spår 5. Näst senast i snöyran på Romme lyckades han däremot inte ta sig förbi Art on Line från spår 4, men då var det svåra förhållanden så det är han ursäktad för. Jag tror att han här med liten marginal kan lyckas ta sig förbi 4 Wannabe Kemp som borde vara främsta utmanaren om spets i det här loppet. Det kan nog finnas risk för utdragen spetskörning som kan kosta en del då jag inte tror Jorma Kontio släpper ledningen självmant, men till slut har jag Highspeed Call sittandes i ledning.

Även 4 Wannabe Kemp som är mycket snabb från början. Två gånger i rad har han lite oväntat blivit över från innerspåret, men kanske har det varit en nackdel med innerspår i de två starterna. På Solvalla för tre starter sedan blåste han snabbt till spets från spår 4 och tog då en längd på mycket snabbe Micciano Lung, samtidigt som han kunde hålla ut snabbe Bear Dancer. Hästen kunde också enkelt ta ledningen på Eskilstuna i slutet av september från innerspår. Här tror jag det blir vinnarhålet för Wannabe Kemp.

7 Sandro Mustang öppnade mycket snabbt på Gävle i november då han från spår 3 kunde hålla ut min spetsfavorit i det här loppet 4 Wannabe Kemp som sedan blev släppt till ledningen. Även 8 Yankee Brodde kom iväg fort i det loppet, men var chanslös mot de två andra i starten där. På Bergsåker öppnade Sandro Mustang mycket fort och höll jämna steg med snabbe Mellby Toker innan kusken slog av på takten.
Sandro Mustang kan nog vara minst lika snabb som 4 Wannabe Kemp, men jag har svårt att se att han ska kunna ta en längd på Highspeed call här när de startar jämsides.

5 Rebellion startade ganska snabbt från innerspår senast, men kunde inte hålla ut October Kronos och Västerboonthenews innan han senare galopperade. Hästen är inte så tokig från start, men borde här inte kunna hålla ut utvändiga 6 Highspeed Call.

1 Magnifik Gelj brukar normalt inte laddas iväg, men han öppnade riktigt bra på Färjestad i oktober och kunde enkelt ta ledningen från spår 2. Här är han garanterat nöjd med en invändig resa i vilket fall och har inte med spetsstriden att göra.

På Bergsåker den 24:e januari öppnade 2 Västerbo Highflyer lite snabbare än innerspårets 4 Wannabe Kemp, men inte tillräckligt snabbt för att ta en längd. Här sitter han perfekt i andraspår direkt och då jag tror Daniel Redén har koll på att det blir svårt att ta ledningen här så tror jag på en ganska lugn avgång och en position i andra, tredje ytter.

Loppanalysen

Precis som i avdelning två spekulerar jag här i att det kan bli spets och slut och vinst för 6 Highspeed Call. Skam den som ger sig då jag spikade Highspeed Call i loppet på Romme där han knappt förlorade mot Art on Line efter att också förlorat spetsstriden mot densamme. Jag tror på mycket bra chans på spets här då han tidigare har öppnat som bäst från spår längre ut på vingen än vad han hade på Romme. Då de två invändigt om min spetsfavorit troligen är de två största motbuden om ledningen och då streckprocenten sprungit iväg lite för mycket så väljer jag trots allt att gardera honom trots att förutsättningarna är optimala med kort distans. Senast gjorde han ett riktigt bra lopp i silverfinalen där han var femma. Normalt är det en häst som man snabbt plockar bort då han startar från bakspår, men att bli femma i det tuffa loppet får anses som mer än godkänt. Det ska tilläggas att Highspeed Call inte är beroende av ledningen för att vinna loppet, även om det skulle underlätta.

Största anledningen att gardera är dock att det finns några riktigt bra motbud i loppet. Bäst form i loppet och med bra chans om det blir en jobbig resa till ledningen för Highspeed Call har 10 Queasy. Han har gjort det otroligt bra de två senaste starterna och var tvåa efter omöjlige Västerboonthenews från dödens utan att direkt kunna hota om segern. Näst senast plockade han enkelt ner 2 Västerbo Highflyer från dödens och var mycket bra vid den segern även om Västerbo Highflyer inte var på topp och motståndet i övrigt var ljummet. Kan bli tredje raka loppet där Queasy sitter i dödens och kanske kan det räcka.

11 Costatantisoldi har liknande förutsättningar som 10 Queasy och kommer med tre raka segrar från Finland. Jag har inte koll på motståndet i loppen men prissummorna är relativt höga så jag tror nog det varit skaplig motstånd i alla fall. Tidigare har han ju vunnit på V75 och med Björn Goop i vagnen och möjlig draghjälp av Queasy så biter hans spurt bra till slut.

Jag streckar även 2 Västerbo Highflyer som jag tror närmar sig toppformen nu när han fått några lopp i kroppen. Efter att inte ha kunnat försvara sig i ledningen för två starter sedan i det loppet som Queasy vann, så var han kraftigt förbättrad senast där han spurtade till andraplatsen och endast var slagen av suveräne Naglo del Nord. Här sitter han bra till från början och är väl inte helt otänkbar till spets även om jag tror det blir svårt. En bra position får han i vilket fall som helst, kanske andra ytter?

V75-5

A: 12,1,11,7 B: 9,2,14,6 C: 13,5,8,3 D: 10,4

Spetsanalysen

Endast fyra hästar på startvolten och två av dessa är snabba iväg. Med fördel av ett bättre spår så tror jag att 1 Närby Kalabalik kan ta ledningen i det här loppet. Lika snabb men ett snävare spår har 2 Algot Ålj som med tanke på spåret borde få svårt att hinna före den invändige konkurrenten i starten.

Av de på mellanvolten så tror jag 10 Feseth Nils i kraft av springspåret kan vara den som är snabbast iväg. Han har ju troligen inget att göra med utgången av loppet dock. Jag är lite osäker på hur snabb 11 Hulte Magnus är från det andra springspåret, men då han inte gått lopp på länge och faktiskt startat en hel del lopp med autostart så har jag inte direkt någon känsla för att han ska öppna jättefort. Får troligen en bra position i alla fall.
7 Tyri Svarten tror jag kan komma iväg ganska bra trots spår 3 i volten. En liten chansning, men jag tror han kan vara först framme vid startvoltshästarna och få överta ledningen.

Loppanalysen

Ett lopp där de två mest spelade och de två bästa hästarna med tanke på propositionen kommer tillbaka efter uppehåll på två och fyra månader. Jag ger dock inte tipset till den bästa hästen i fältet utan väljer att strecka 12 Mel Odin först i loppet. Han har vilat i två månader, men på de sista sex starterna har han två vinster och fyra andraplatser varav vinsten näst senast var på V75 mot större delen av det här startfältet utom 11 Hulte Magnus. Jag tror han har en bra chans att göra om den bedriften trots att han har ett lite byngligt startspår där han är ensam från bakspår på andravolten. Då det inte finns någon utanför så riskerar han inte att fastna utan kan snabbt gå ut och börja avancera. Hästarna på bakre volten kan ha möjlighet att ta in lite på honom då, men jag tror inte det gör så mycket då de normalt går ungefär samma tider. Finns det sen möjlighet att gå barfota runt om så ökar chanserna då han blir lite vassare med den balansen.

Det är svårt att ranka hästarna från de olika startvolterna, men jag drar till med min spetsfavorit som andrahäst i loppet. 1 Närby Kalabalik och 2 Algot Ålj har inbördes placerat sig intill varandra i de tre senaste loppen de möts och är mycket jämna. Senast var Närby Kalabalik först i mål av de två, men de två gångerna innan var Algot Ålj först i mål. Det är med andra ord svårt att ranka dessa två inbördes och tilläggas bör att Närby Kalabalik bara vunnit ett enda lopp på de 18 senaste starterna. Algot Ålj däremot har vunnit 4 av de senaste 9 starterna. I det här loppet väljer jag ändå att ranka 1 Närby Kalabalik först av de två då han den här gången startar från ett bättre spår och är min spetsfavorit. Skulle man dessutom kunna köra barfota på Närby Kalabalik är han en klass bättre och blir svårfångad från spets. Värt att notera är att kusken är segerlös hittills i år på drygt 50 starter.

Bästa hästen i fältet tycker jag 11 Hulte Magnus är och han är ett givet streck på sin kapacitet. Han har varit borta nästan fyra månader och möjligen behöver han loppet innan han kommer i form, men jag tror det kan räcka här ändå. I slutet av augusti var han tvåa i SM för kallblod bakom suveräne Månprinsen A.M och i full form hade han varit ett spikförslag här. Nu har han springspår och det behöver inte vara bra då han är ganska långsam och det finns risk för att han får harva i tredjespår en längre bit i inledningen.

En skräll som denna gång står 20 meter bättre till än vad han normalt gör är nästa streck på kupongen. 7 Tyri Svarten brukar normalt starta på samma fålla som 13 Stamping och 14 Guli Järven, men den här gången står hästen 20 meter bättre till mot dessa. Skulle de två bästa hästarna inte vara i form i sina comebacker och om Peter Eriksson fortsätter att inte vinna lopp så tror jag Tyri Svarten har en bra chans att hålla undan för de på sista startvolten. Jag tror han kommer iväg bra och kan vara den på mellanvolten som är först framme vid framvolten.

En jätterensare är 9 Vingbo Stjärn som denna gång får Björn Goop i vagnen. Förutsättningen för att hästen ska ha någon chans är att den går barfota runt om. Jag tippade den tidigare den 6:e december efter att den tre starter innan den starten gått barfota runt om och då slagit Guli Järven och Rino Dox! Här bör man kolla balansinfon innan loppet för går hästen med skor kan man nog lika gärna plocka bort den från systemet. Ett mycket roligt streck och när får man Björn Goop för under 1% igen?

Redan nämnd är 2 Algot Ålj som håller ungefär samma kapacitet som 1 Närby Kalabalik och som dessutom vinner ofta i jämförelse. Kanske är det han som tar ledningen och som blir den som blir svår att hinna ikapp i loppet.

14 Guli Järven har en mycket fin rad och ska räknas i loppet om de bästa hästarna kommer bort. Han hör ju själv till de absolut bästa här, men det är många att runda och 20 meter att ta in på bra hästar är inte lätt. Han har aldrig vunnit på V75, men var däremot tvåa för två starter sedan bakom 13 Stamping. Senast den 3:e februari slog han Stamping ganska klart och oftast är han den som inbördes placerar sig bäst av de två hästarna inbördes.

Jag tar även med 6 Lärkan som får strecket på visad toppform då han var tvåa senast knappt slagen av Guli Järven, men klart före Stamping. Ett mycket starkt lopp gjorde han där.

sista strecket går till omgångens äldste häst och det är 13 Stamping. Egentligen tror jag hans form är lite sämre nu, men han vann ju trots allt på V75 för två starter sedan så jag tar med honom här då han kan vinna om han har maxflyt under loppet och några av motståndarna inte är som bäst.

V75-6

A: 4 B: 5,3,2 C: 9,11,10,12 D: 7,6,1,8

Spetsanalysen

Min spetsfavorit i den här avdelningen är 3 Figaro’s Dream som enkelt tog ledningen på Solvalla i början av januari från spår 3. Hästen blåste snabbt till spets även på Örebro den 28 december från spår 4. Han kunde även ta ledningen på Färjestad i november från spår 2. Jag tror han har möjlighet att ta en längd på jämsides startande 2 Leif, men det är inte helt säkert. 4 Ready for More måste vara tvungen att öppna riktigt fort om han ska ta sig förbi min spetsfavorit och det tror jag inte att han gör.

2 Leif spetsade enkelt från spår 4 på Bergsåker i december. Även i april kunde hästen lätt ta ledningen från spår 2 och här borde han ta en längd på invändige 1 Goldwin som ändå inte är någon lus. Möjligheten till spets finns, men jag tror han får svårt att svara upp båda de närmast utvändiga.

Svårbedömd i spetsstriden är 4 Ready for More då jag bara sett honom starta bakom bilen två gånger. Från spår 4 på Eskilstuna i april kunde han hålla ut Maverick Man och ta ledningen så helt chanslös här är han inte. Jag tror dock det blir svårt att ta en längd på invändige 3 Figaro’s Dream som startar jämsides med honom.

6 Johan Roc lyckades senast köra till sig ledningen från spår 6 halvvägs in i första kurvan efter en mycket snabb start. På Färjestad i oktober kunde hästen mycket knappt hålla ut Smirre Creek och ta ledningen från spår 2. Jag vet inte hur Björn Goop resonerar här, men det är nog inte omöjligt att han laddar från start. Johan Roc kan säkert hitta ner i andra ytter eller så, men jag tror det blir svårt att ta spets trots Björn i vagnen.

Loppanalysen

Här gör jag det enkelt för mig och spikar 4 Ready for More som såg otroligt bra ut vid segern senast. Jag tror helt enkelt att hästen är för bra för den andra även om det finns några roliga motbud här. Distansen klarar han och jag tror han blir släppt till spets här och bara vinner. Största frågetecknet skulle vara om Åke Lindblom väljer att köra mot favoriten vilket inte är omöjligt då han ofta har bra tro på sina hästar, men jag tror och hoppas att så inte blir fallet.

Vill man gardera så ska man hålla utkik på skobalansen då jag tycker det skulle vara mycket intressant med 5 Usain Henna barfota runt om. 2 Leif är väl annars det givna motbudet och han ska räknas om det blir problem för favoriten. Roligaste garderingsstrecket är nog Åke Lindbloms 3 Figaro’s dream som har varit riktigt bra och knappt fick stryk av Ready for More för tre starter sedan. Innan dess var han knappt slagen av två så bra hästar som Nadal Broline som lekte hem segern nyligen på V75 och Stepping for Money. 11 Mockingbird Face är distansgynnad och stark, 10 Västerbo Carrera har lyft sig väldigt mycket de tre senaste starterna och 9 Mr Jäger är andra skrällbud i loppet.

V75-7

A: 8,4,2 B: 9,1, C: 5,11,3 D: 10,6,7

Spetsanalysen

Sista loppet och det är svårt att bena ut vem som kommer få ledningen här. Känslan är att det dessutom är det viktigaste loppet att komma rätt på då det i övrigt ser ut att vara det mest svårlösta i omgången. Det är egentligen inte någon som sticker ut och kan kalla sig startsnabb möjligen undantaget 8 Finish Future som tyvärr fått det sämsta läget. Finish Future är ganska ojämnt startsnabb, men om han laddas iväg kan han öppna ganska bra. Risken finns att det blir en lugn öppning nu när man har startspår 8, men jag önskar tvärtemot att man kör vad som går för att komma till ledningen då de flesta innanför inte hänger med. 8 Finish Future är mitt spetsbud om han laddas, så det kan ju vara bra att kolla intervjuer innan tävlingarna för att se hur de kommer att göra. Från spets blir han svårslagen här och han är helt bortglömd.
Han kunde inte försvara innerspåret i bronsfinalen på Solvalla senast, men förutom de två mycket startsnabba Maffioso Face och Shadow Woodland var det ingen som tog en längd på honom.

Ständigt osäkre 1 Venkatesh går ganska fort efter ett tag när han fått upp farten, men oftast måste kusken ta det lugnt för att undvika galoppen och här tror jag att han redan tappat ledningen när och om han får upp farten och blir alltså över från innerspåret.

Normalt sett är 2 Super Otto inget spetsbud, men jag tycker inte han är speciellt mycket sämre än någon annan och hästen på innerspåret kommer han i alla fall förbi. Inte helt omöjligt att han kan hålla ut övriga, men jag skulle vara ganska förvånad om han gjorde det.

Det sägs att 3 Elles W.Fill ska kunna öppna snabbt, men jag har ännu inte sett något lopp där han ens varit medelsnabb ut. Inför starten på Bergsåker talades det om att han skulle köras i jänkarvagn så att han skulle kunna öppna snabbare, men inte då heller hade han något med spetsstriden att göra. Möjligen är han gynnad av att ha spår mer mitt i banan nu än tidigare då han antingen startat längst in eller långt ut. Tills han visat något av värde anser jag honom inte ha med spetsstriden att göra i alla fall.

4 Certification är inte känd som nån snabbstartare men senast krävdes det viss möda för Young Farmer att ta sig förbi Certification på innerspåret till spets. Normalt borde han ändå få svårt att ta ledningen här, men nu är det Erik Adielsson upp dessutom och det blir inte lätt för de utvändiga att ta en längd på honom om han öppnar bättre än senast. Är tillsammans med 5 Bolt Boko mitt spetsbud om 8 Finish Future inte laddas för ledningen.

5 Bolt Boko har sällan laddats iväg, men på Eskilstuna i slutet av augusti öppnade han hyfsat från spår 5 utan att ha chans att ta spets från Gilmour. Även på Gävle i april öppnade han bra utan att ha en chans på ledningen. Ganska bra chans att ta ledningen här då han inte är sämre iväg än någon annan. Tar han en längd på Certification ligger han bra till.

6 Quiteanotherstory är väl varken snabb eller långsam, men jag ser det som osannolikt att han kör förbi alla andra här från spår 6.

7 Mercury Broline körs av Kenneth Haugstad och jag har inte sett honom starta hästen på annat sätt än att på snabbast möjliga sätt söka sig inåt i banan. Inget spetsbud här.

Loppanalysen

Då jag nästan bara tippat favoritsegrar hittills tråkigt nog så drar jag till med en riktig skräll i sista omgången. Som vinnare tippar jag 8 Finish Future som för närvarande står i 5%. Det finns dock några krav för att han ska ha chans att vinna och det är dels att Magnus Jakobsson kör framåt för ledningen direkt och dels att han går barfota runt om. Om Magnus Jakobsson eller någon annan runt kretsen läst på loppet så borde de se att det inte finns några snabbstartande hästar i loppet och om man laddar för ledningen så ligger nog vägen öppen dit. Jag tror det finns möjlighet att vinna loppet även utan dessa detaljer, men då minskar chanserna avsevärt och hästen blir bara en i mängden. Kan vara väl värt att se intervjuer om vad de tänker göra med hästen och balansinfo. Senaste loppet blev han fast på innern och det kan man nog glömma, men näst senast var hästen tvåa efter Pave the Way i ett bronsdivisionsförsök. Då gick man dessutom med skor runt om.

Upp i klass går 4 Certification, men med Erik Adielsson i vagnen och då det inte ser ut som det tuffaste bronsdivisionsloppet som körts så tror jag det finns goda möjligheter till vinst direkt. Då jag tror det finns en liten möjlighet att tidigare långsamme Certification faktiskt kan spetsa så är det mycket bra chans till vinst. Han är inte begränsad till det utan det är en stark häst som kan vinna på flera olika sätt. Kuskplus också som sagt och det blir mycket intressant att följa honom i loppet.

Jag rankar 2 Super Otto efter Certification eftersom jag anser att Super Ottos arsenal är något begränsad och att han troligen behöver få det lite serverat för att kunna utnyttja sin fina spurt. Här duger den mycket bra och visst klarar han att göra en del själv under slutvarvet. Det måste ändå klaffa lite så att han kommer rätt i positionerna och han har trots allt bara vunnit fyra lopp. För två starter sedan visade han sin rykande spurt då han vann ett skapligt lopp med samme kusk som kör nu.

Svårbedömd här är 9 Extreme Luca som kommer med fyra imponerande segrar hemma i Finland. Alla fyra segrarna är tagna från bakspår och precis som i Costatantisoldis segerlopp har prissummorna varit riktigt bra. Här kommer det inte bli lika lätt, men jag vågar inte plocka bort honom om det visar sig att det är en riktig kanon. Kanske visar det sig att det är för tufft på V75 som det ofta gör.

Sista strecket i omgången går till hästen med högst kapacitet i loppet 1 Venkatesh. Han blir över från innerspåret och galopprisken är stor, men skulle han fungera och komma ut från innern så går ingen säker här. Jag valde Venkatesh före 5 Bolt Boko då jag inte riktigt tror han kan upprepa segern från senast på V75. Nu är det tuffare motstånd och jag tror han kanske får svårt att ta en längd på Certification och spets.