V75 analysen - Kalmar 14 Feb 2015

För andra veckan i rad så satt båda spikarna och denna gång var det Västerboonthenews och Digital Ink som vann. Tre tipsettor och två tipstvåor var en föga tröst då jag i sista stund bytte ut Windy Ways mot Bascaphi In och sedan i sista avdelningen missade Bolt Boko vars vinst gjorde att Peter Ingves blev V75-Champion. Som vanligt ingen utdelning på 5 rätt och man önskar ju att ATG kunde ta tag i problemen med att en mycket stor del av vinstpotten går till robotspel hos utländska sammarbetspartners som tyvärr urvattnar vinstpotterna.

Mest nöjd är jag att jag lyckades hitta Quick Fix på två hästar och jag är fortfarande förvånad hur han inte kunde vara andrahandsfavorit. Med facit i hand borde man givetvis ha spikat hästen, då jag spekulerade i galopp för favoriten i loppet. Hade Calvin Borel trots allt vunnit tillsammans med mina två hårt streckade spikar så hade värdet ändå varit så dåligt att man nästan lika gärna kunnat avstå spel. Men det är lätt att vara efterklok och veta hur man borde ha gjort med facit i hand.

Denna vecka styr vi mot Kalmar och vad gäller barfotadebatten så hoppas och tror jag att det kommer gå att köra med valfri balans då Kalmar verkar ha en av de bästa banorna, samt att det ligger så pass långt söderut att det är lite mildare väder där. Framförallt hoppas jag på ett tidigt beslut så man vet vad som gäller när man gör sitt tips.

Några lopp ser riktigt kniviga ut att bena ut och det ska bli mycket kul att se debuten i guld för Riff Kronos. Ska han räcka direkt i ett guldlopp som inte är det värsta vi har sett? Art on Line startar för tredje veckan i följd och är nu tillbaka i guld igen. Veijo Heiskanens Dernier Viking gör debut i brons och det ska bli intressant att se hur stoet håller över lång distans mot hingstarna.

Systemen

Lilla:

270 kr (540 x 1 x 0,50)

1: 7 October Kronos
2: 11 Staro Hollywood
3: 5 Dreams Take Time
4: 10,3,1
5: 14,8,13,12,11,3
6: 4,2,8,9,5,10
7: 3,2,5,11,7

Bolaget:

1080 kr (2160 x 1 x 0,50)

1: 7 October Kronos
2: 11,3,2,5
3: 5 Dreams Take Time
4: 10,3,1
5: 14,8,13,12,11,3
6: 4,2,8,9,5,10
7: 3,2,5,11,7

Analyser

V75-1

A: 7 B: 8,3,2 C: 5,9 D: 1,6,10,4

Spetsanalysen

Första loppet och det finns tre mycket startsnabba som gör upp om ledningen i första hand. Normalt sett är 6 Denim Boko den snabbaste i starten. I senaste starten på Axevalla öppnade han bra, men fick se sig slagen om spetsstriden av Henke Diablo och Shaman Star M. Här tror jag ändå att målet vara att få ryggen på den av dessa två som kom först och varför ödsla mer energi än nödvändigt. Möjlighet hade nog funnits att svara ut Shaman Star M som räknas som kanske den snabbaste hästen i Norge. I början av januari vann man spetsstriden mot snabbe Strong Reasons på Åby och lyckades ta en längd där.

2 Zinedine Bob öppnade mycket snabbt på Åby i oktober i loppet som var årets Svenska mästerskap. Han höll ut Arazi Boko och Mosaique Face som senare fick överta en bit in i första kurvan. Han öppnade även snabbt på Åby i september, men kunde då inte ta en längd på Västerboonthenews från spår 4 vilket inte är någon skam. Hästen kommer inte ha något problem att ta sig förbi invändige 1 Lord Rocket som därmed blir över. Målet skulle jag tro är att vara före Denim Boko och alla andra och försöka få ryggen på 7 October Kronos. Jag har känslan av att Zinedine Bob har öppnat snabbare längre in bakom bilen eller så beror det bara på att man laddat mer. Jag tror det är ungefär 50-50 vem som är först av Denim Boko och Zinedine Bob, även om jag tror Denim Boko är snabbast.

Mycket trolig ledare av loppet tror jag 7 October Kronos kommer vara. Att han kunde öppna bra visste jag, men att han skulle klara att svara ut Västerboonthenews som han gjorde senast på Solvalla trodde jag verkligen inte. Då jag tror båda de två övriga spetskandidaterna är nöjda med favoritens rygg så är jag säker på att October Kronos sitter i ledningen efter en bit om inte redan från början.

De övriga är mer eller mindre chanslösa i spetsstriden men främst ska kanske 3 Västerbo Highflyer nämnas, han är dock ingen startraket. På Bergsåker senast kunde han hålla jämna steg med invändige Wannabe Kemp, men däremot fick han släppa två utvändiga konkurrenter förbi sig och tar inte en längd här på 1 Zinedine Bob.

Loppanalysen

Med viss tvekan och även på grund av att jag är lite för feg med andra spikförslag så spikar jag 7 October Kronos i den första avdelningen. Jag tycker han är den klart bästa hästen och även möter en del hästar med frågetecken runt sig. Samtidigt är det även vissa frågetecken runt formen på October Kronos samt att han kommer gå med skor bak. Näst senast gjorde han en dålig insats, men då hade han en halsinfektion. Senaste loppet var väl sådär, då han inte kunde hålla ryggen på Västerboonthenews och blev trea. Då hade han ändå varit ifrån en månad efter halsinfektionen och med det loppet i kroppen är han nog bättre nu. Jag tycker motståndet i det här loppet är sämre än senast och då jag tror på en ganska god chans att hästen kommer till ledningen så är det ändå en bra chans. Sen att Peter Untersteiner tycker att det är en av hans bästa chanser i omgången är ett plus.

Motbud saknas trots allt inte, men vid gardering tycker jag det är ganska många som man skulle behöva strecka. Även 8 Naglo’ del Nord har varit nedsatt av halsinfektion och jag tror att även hans form kan vara ett frågetecken och här har han dessutom sämsta spåret. Han skulle ändå vara den förste jag garderade med i det här loppet. En del tror att det kan vara dax för 5 Aristocat Boko att äntligen vinna, men jag tycker att han borde haft sin chans i samband med barfotaförbuden som varit då han gynnats mot andra hästar med tanke på balansen. Bättre spår nu än vad han haft de senaste gångerna, men jag tror inte han vinner det här över medeldistans.

3 Västerbo Highflyer svek när jag spikade honom senast, men nu har han lopp i kroppen och är säkert bättre. Formen osäker och jag tror inte han rår på min favorit. Tidig vid gardering. Min största farhåga för mitt spikförslag är att 2 Zinedine Bob inte ska släppa spets till honom om Peter Ingves lyckas komma dit. Från ledningen om han skulle välja att köra där så är givetvis inte Zinedine Bob chanslös. 9 Caliber T.T med Johnny Takter är intressant, men det känns som om jag slösat tillräckligt med pengar på den hästen nu.

V75-2

A: 11 B: 3,2,5,1 C: 6,7,4,8,12

Spetsanalysen

Ett lopp där jag tror de två innersta spåren gör upp om ledningen. På Kalmars bana är innerspåret inte heller till någon nackdel, framförallt inte på kort distans. Här är det dock medeldistans och trots det tycker jag att 1 Il Sånna borde ha en god chans att försvara innerspåret då hästen öppnade riktigt snabbt senast på Åby och lyckades ta en längd på Sharif America och hålla ut Ludde Palema och Springover. Näst senast i början av januari kunde han köra till sig ledningen in i första kurvan efter en snabb öppning.

2 Flex Lane öppnade riktigt snabbt från innerspåret i början av december på Halmstad, men kunde inte hålla ut snabbe Calvados In. I början av januari kunde han däremot ta ledningen efter en ganska utdragen spetskörning från spår 3. Han är det främsta motbudet mot Il Sånna, men då han måste ta en hel längd och då de har spår intill varandra så håller jag ekipaget på innerspåret som knapp spetsfavorit. Möjligen kan det tänkas att Il Sånna är nöjd med rygg på en av streckfavoriterna och släpper till Flex Lane efter en bit.

Senast på Solvalla hade 3 Darius Boko avgjort spetskörningen då han galopperade en bit in i första kurvan. Det såg ändå inte ut att gå jättefort och kanske kör man mer på säkerhet här. Jag tror inte han tar en längd på någon av de invändiga, men kommer han iväg skapligt så provar man säkert för att få försöka överta efter en bit. Jorma kan tänkas vara nöjd med att få ryggen på favoriten här, men däremot tror jag inte att Erik Adielsson ger bort loppet genom att överlåta ledningen till Darius Boko.

5 Versailles spetsade från spår 2 på Färjestad i november, men senast hade han inget med spetsstriden att göra. Han kan nog komma iväg skapligt, men tar inte ledningen här.

Slutsatsen här är att 2 Flex Lane antingen spetsar självmant eller att han får överta ledningen från 1 Il Sånna och sedan körs där.

Loppanalysen

Nedstruken två spår och helt plötsligt en helt acceptabel startposition för 11 Staro Hollywood om jag tror har en bra chans i det här loppet och därför rankas först. På Johnny Takter lät det som att han tyckte Staro Hollywood var den bästa hästen av den och 2 Flex Lane även om han inte sa det rakt ut. Hade det inte varit för diskningen näst senast så hade hästen stått med fyra raka segrar nu. Vinsterna är tagna i ganska enkla gäng, men segermarginalen har också varit stor. Är man tveksam till att inte Riff Kronos är med på systemet eller om man tror att October Kronos är en favorit i fara så kan nog Staro Hollywood vara ett spikförslag.

Osäkre 3 Darius Boko vågar jag inte lämna utanför systemet och han kan vara den häst som har den bästa grdunkapaciteten i det här loppet. Han har tre galopper på de fyra senaste starterna och trots det har han också två vinster. Jag har för mig att Daniel Redén har jämfört hästen med Call me Keeper innan skadorna, och är han så bra borde han kunna vinna det här loppet. Felfri är han förste utmanare till min favorit i loppet.

Jag tar även med 2 Flex Lane som kommer med två raka vinster i bagaget. Jag tror att han är snäppet sämre än de flesta här, men då jag tror det finns bra chans att komma till ledning så plockar jag med honom ändå. Möjligen behöver han samla på sig lite hårdhet och man kan chansa bort honom här, men jag har valt att inte göra det.

Ett roligt drag i loppet och bortglömd tycker jag 5 Versailles är. Han gjorde ett mycket starkt lopp senast som trea bakom suveräne Fossens Bonus och Love Palema och frågan är om det finns någon häst här i samma klass som den förstnämnde. Gången innan gjorde han också ett bra lopp på V75 där han slutade trea bakom Springover och Raymond Palema. Han har haft en del risiga spår på sistone, men nu är det ett bra spår och dessutom blir det återigen barfota runt om.

V75-3

A: 5 B: 10,7,4 C: 1,11,9 D: 2,3,6,8

Spetsanalysen

3 Zapdos Håjt tog ledningen på Mantorp i november från spår 2, men det var ett litet fält med bara sex startande. Han hör ofta till de lite snabbare utan att vara den som är snabbast eller ens näst snabbast.

4 Johnny B.Kemp tog enkelt ledningen i november på Solvalla från spår 2. Senast hade han ingen chans att hålla ut Sandrngham Hanover från spår 6, men startade ändå hyfsat snabbt och då kördes loppet på vinterbana. På Örebro i oktober blåste han ganska enkelt till ledningen och kunde hålla ut Goldomaster.

5 Dreams Take Time öppnar skapligt även om han senast inte var inblandad i spetsstriden på Solvalla. Här tror jag dock att man kommer resonera att det finns en mycket större anledning att vara med i spetsstriden då det den här gången inte finns några direkt vinstbud innanför i starten. Han tar inte en längd självmant på 4 Johnny B.Kemp, men har en mycket bra chans att vara den som är först fram för att ställa frågan. Över medeldistans ger jag Johnny Takter en ganska bra chans att få överta ledningen från Johnny B.Kemp.

8 Hard Livin har haft ett uppehåll på drygt ett halvår och laddas nog inte framåt direkt nu när man dragit spår 8. Startsnabbheten finns det då man i sista loppet innan frånvaron tog ledningen från innerspår på Rättvik mot snabba Traveling Man och She Loves You F.I.

Slutsatsen är att 5 Dreams Take Time får överta ledningen från 4 Johnny B.Kemp och sedan är väl frågan om det är 10 Riff Kronos som efter ett tag kommer fram till dödens. Jag tror inte Johnny Takter är intresserad att släppa till någon i loppet i vilket fall.

Loppanalysen

Dagens bästa spikförslag hittar jag i gulddivisionen där jag spelar på att värsta motbudet 10 Riff Kronos inte kan utmana min spik 5 Dreams Take Time efter att ha haft ett uppehåll och dessutom ha sämre spår än min tipsetta. Jag tror att Dreams Take Time kommer få överta ledningen och jag tror inte en Riff Kronos som inte är i toppform bara går in i sin gulddebut och plockar ner min tipsetta från dödens. Tilläggas ska att Dreams Take Time aldrig har förlorat från ledningen.

Det givna motbudet är 10 Riff Kronos som möjligen bara är bäst här, men jag tror han behöver något mer lopp innan toppformen sitter där. 7 Montgomery Hill har gjort många bra lopp under hösten och ska räknas med chans om favoriten har en dålig dag. 4 Johnny B.Kemp kan möjligen få chansen från rygg ledaren, men jag tror inte han räcker till här.

V75-4

A: 10,3,1 B: 2,5,6 C: 4,9,11,12,7,8

Spetsanalysen

Som spetsfavorit på Axevalla den 31:a januari hade jag 3 Vincere Scis Win och han infriade enkelt förväntningarna då trots snabba motståndare som Sander Esterel och Quantum Sailor. Nu är det samma spår som då och här tror jag det är ännu mindre chans för någon annan att ta ledningen. Då det är ett lopp över kort distans så är jag säker på att Stefan Söderkvist kör i ledningen så länge det går. En häst som är svårt att sätta in i sammanhanget är 1 Folli som aldrig tidigare startat från framspår bakom bilen. Det gör ju att det är svårt att tro att han ska kunna svara upp innerspåret från min snabba spetsfavorit.

Värsta motbudet sitter i spåret utanför och är 4 Digital Photo. Senast på Solvalla öppnade han rykande snabbt från spår 3 och lyckades klämma sig förbi snabbe Beautyson in i första kurvan. Jag tror ändå inte han är snabb nog att ta sig förbi Vincere Scis Win, men är det någon i loppet som ska göra det så är det Digital Photo. I Början av året höll han mycket enkelt ledningen från innerspåret på Örebro dessutom.

Mer än medelsnabb ut är 5 Lizette Sisu som varit bra med i de tre senaste starterna och för tre starter sedan i november på Åby kunde hon ta ledningen utan större problem från spår 2. Hon tar inte en längd på de två närmast invändiga, men det skulle kunna vara tänkbart att Peter Ingves vill släppa ledningen till favoriten om Digital Photo lyckas ta den.

8 Alfas Farao lyckades köra till sig ledningen senast på Jägersro, men det var en utdragen spetsstrid där ledningen togs en bra bit efter första kurvan. Här är det tuffare emot så troligen blir det en lugnare start då det dessutom är tufft emot och spår längst ut. Anders Zackrisson brukar vara offensiv med hästen dock, och kanske är han det igen. Ingen chans på ledningen om man inte vill offra allt, men hästen är ganska skaplig och tog ledningen i slutet på november på Kalmar.

6 Prince Lurifax och 7 Surprise Power öppna skapligt, men har ingenting med ledningen här att göra.

Loppanalysen

Ett öppet lopp där jag försöker gå ganska kort och bara strecka tre hästar. Jag var tidigt inne på att chansspika 3 Vincere Scis Win, men då jag tror det är risk för körning och att min spetsfavorit kan få tryck under loppet av 8 Alfas Farao väljer jag att gardera.

Efter tre vinster på fyra starter så blev 10 Network Broline påkörd senast med galopp som följd. Näst senast vann hon ett stolopp på V75 som även innehåll Vincere Scis Win och Wingait Ida. Då jag tror det är stor risk för att det blir körning i starten så tror jag hästen har en bra möjlighet att spurta hem det här loppet och hon är mitt förstastreck.

3 Vincere Scis Win gjorde det bra i lärlingsloppet senast på Axevalla där han från ledningen höll bra in i mål till ett femtepris bakom bland annat vinnande Asterix Hornline. På pengar stod han ganska hårt inne i det loppet och endast ytterligare tre hästar där skulle ha möjlighet att starta i klass 1, varav en av dessa var då galopperande 10 Network Broline. Nu står han istället extremt bra inne då han har endast 50 kronor! tillgodo för att få köra i klassen. Jag var senast tveksam till att han skulle hålla över medeldistans och framförallt mot det vassa motståndet som bjöds då. Nu är det perfekt med kort distans och den ende motståndaren han stöter på från senast är tidigare nämnde 10 Network Broline.

Då han blir över från start och med risk för att bli fast hela loppet så tänkte jag först stå över att strecka 1 Folli. Men innan sin långa frånvaro visade hästen prov på god kapaciter där han bland annat vann ett klass 2-försök. Med ett lopp i kroppen där han var fyra efter ganska bra hästar och med Johnny Takter upp så tror jag hästen har en riktigt bra chans om han lyckas ta sig ut från innerspåret. Möjligen finns det en chans att ta komm ut framför 2 Flash Oak direkt i starten då han inte är speciellt snabb ut.

Jag hoppas på att tre streck räcker, men jag hade gärnat streckat även 2 Flash Oak, 5 Lizette Sisu och Prince Lurifax.

V75-5

A: 14,8,13 B: 12,11,3 C: 1,6,9,5 D: 10,15,7,2,4

Spetsanalysen

Mycket snabb från spår 1 i volten var 1 Googla på Bergsåker i december. Då var det Björn Goop som körde och det kan nog göra sitt till att det blev en så pass snabb start. Nu är det Jörgen Sjunnesson i sulkyn och det återstår att se om han får iväg hästen lika snabbt. Hästen startade även mycket snabbt från spår 4 på Gävle i november och lyckades nästan svara ut en snabb häst från springspår då. Svara ut springspåret lyckades man med i tävlingen innan i Bollnäs där man kunde ta ledningen från spår 4. Tanken är att man ska köra i ledningen om man kommer dit, men vi får väl se vad som händer om betydligt mer betrodde Thomas Uhrberg ställer frågan.

Stallkamraten 2 Optimal Photo till min spetsfavorit är också ganska snabb iväg om än osäker. Han har en mycket bra acceleration i starten, men runt i volten ser det lite stappligt ut. I Maj på Eskilstuna kunde han ta ledningen från spår 4 efter en snabb öppning. Här blir det nog svårt att komma förbi 1 Googla då man har ett sämre spår.

Från spår 3 blir det svårt för favoriten 3 Labrusca Sand att ta ledningen, men på Kalmar i maj spetsade hon från spår 1. Hon har ofta haft just spår 1 i voltstart och jag vet inte riktigt hur hon öppnar från snävare startspår. Jag tror ändå inte att hästen har någon chans att ta ledningen direkt här, men borde få en bra position tidigt i loppet.

Även 5 Come and Wish öppnar skapligt och det är inte otänkbart att han kan vara ganska nära Googla i starten. Jag tror han får svårt att ta en längd från spår 5, men på Visby i juli spetsade han mycket enkelt från spår 1 så han har bra fart i inledningen.

Med fördel av springspår så finns det möjlighet för 6 Elle Joli att ta ledningen direkt i loppet. Hästen öppnar bra i voltstart, men då hon senast hade springspår kunde hon inte komma före 5 Come and Wish trots att denna hade spår 3 då. Springspår har även 7 Siri Lock och jag har lite svårt att avgöra hur snabb ut han är här. Troligen en av de som gör upp om ledningen, men jag håller ändå 1 Googla som favorit.

Loppanalysen

Ett mycket svårlöst stolopp av lägre klass där jag återigen helst skulle vilja strecka alla ekipagen. Jag nöjer mig med 6 stycken och första strecket går till 14 Det är K.H.K.Boko som var trea senast i ett lärlingslopp efter två rutinerade brons-hästar. Nu slipper han dessa och är den som har mest pengar på sig i loppet. Näst senast blev det vinst efter en mycket imponerande spurt och här hoppas jag på något liknande igen.

Första skrällen i loppet är 8 Take Tanic som inte vinner så ofta men som har testat en del lopp i Diamantstoet och där gått ganska jämnt med hästar som Alvena Take it. I slutet av december var hon tvåa i ett lopp mycket knappt slagen av 13 Felicia V.E. Är de så jämna tycker jag inte att Take Tanic är förtjänt att vara streckad på så mycket mindre.

Jag tar även med redan nämnde 13 Felicia V.E som har tre vinster och två andraplatser på de sju senaste starterna. Springspår på tillägget gör att hon borde snabbt vara ikapp de på framvolten. Peter Untersteiner tror dessutom på chans och hästen verkar bättre än i höstas när hon var med på V75.

Ett stallskrik senast var 12 Tärnan och efter galoppen som Björn Goop forcerade då är hon bortglömd nu. Den här gången blir det barfota runt om och troligen är hon lite bättre nu i den nya regin i sin andra start. Johan Untersteiner upp för första gången är intressant också.

Mycket nöjda med 11 Twins Divigaflinga är stallet och nu blir det Erik Adielsson som kör. Just i ett sånt här öppet lopp känns det tryggt att luta sig emot de bästa kuskarna och tidigare kusken Josefin Ivehag tog på sig de två senaste loppens sämre resultat. Jag håller Erik Adielsson som den bäste voltstartskusken och jag tror på en bra position tidigt här.

Sista strecket går till 3 Labrusca Sund som var bra tvåa bakom Staro Hollywood i december och som jag tror är den bästa hästen på framspår. Jag tror också det kan finnas ganska god chans att överta ledningen efter ett tag här.

V75-6

A: 4,2,8 B: 9,5,10 C: 12,11,6,7,3,1

Spetsanalysen

Två av de mest startsnabba hästarna i loppet möttes den 21:a januari på Jägersro och snabbast var då 3 Alchemilla Rich från spår 5 som tog en längd på invändige 1 Jeans N.Overhalls då med spår 4. Efter en segdragen spetskörning mot O’Malleys Tös lyckades Alchemilla Rich ta ledningen i slutet av första kurvan. O’Malleys Tös var också värsta motståndaren i spetsstriden i början av januari på Jägersro då återigen Alchemilla Rich tog ledningen efter en snabb start.

1 Jeans N.Overhalls öppnade snabbt från spår 1 på Jägersro i maj och hade nog kunnat hålla upp ledningen, men valde att släppa efter en utdragen spetskörning. På Mantorp i början av december kunde man också ta ledningen med liten marginal från spår 3. Jag tror Jeans N.Overhalls kan få problem att hålla ut Alchemilla Rich, men jag ger henne ändå en liten fördel till ledningen här då den yttre startande hästen måste ta en hel längd.

4 Lovely Buv kunde efter utdragen spetskörning ta en längd på Send in the Clowns på Åby i början av december och ta ledningen. I september på Jägersro kunde Lovely Buv överta från snabbe Strong Reasons en bit in i första kurvan och kanske blir det ett liknande scenario här då hästen ska kunna vara först framme för att ställa frågan om spets om han inte lyckas ta den för egen maskin. Jag tror Erik Adielsson tar kommandot direkt och får överta från ledaren då båda mina spetskandidater är ganska lågt streckade och dessutom kanske bäst över kort distans.

5 Geisha Sund kunde hålla upp ledningen från spår 1 på Bergsåker i november, men då var det inga startkanoner emot. Här får nog Torbjörn Jansson välja att köra framåt efter en stund. Däremot är jag osäker på om hon kommer bli släppt till ledningen om det är Erik Adielsson som sitter där.

8 Britt Palema öppnade mycket snabbt från spår 2 på Åby i september och kunde hålla ledningen då. I september öppnade hon 1.06,6 i en otroligt utdragen spetskörning mot Trust Launcher. Då Fredrik Persson för två starter sedan också hade spår 8 körde han inte alltför offensivt och lyckades komma ner i andra ytter. Något liknande denna gång är nog troligt, men det är inte omöjligt att Persson kör på för att försöka överta.

För att sammanfatta så är det här ett ganska svårt lopp att bena ut spetsstriden i, men min slutsats är till slut att Erik Adielsson kör framåt med 4 Lovely Buv och får överta efter en bit och sedan kör i ledningen. Jag ser det sen som inte alls osannolikt att han kommer får press under loppets gång, kanske från 8 Britt Palema.

Loppanalysen

Ett mycket svårt lopp att reda ut som man helst skulle vilja helgardera. Min vinnare i loppet 4 Lovely Buv som återigen får Erik Adielsson i vagnen. Senast ekipaget körde ihop blev det en andraplats bakom Dernier Viking på en för årstiden mycket vass tid. Trots ett tyngre lopp och sämre startspår så kunde hon enkelt besegra tredjehandsfavoriten i det här loppet Roxy Hill. Senaste loppet var väl inget att skryta om, men efter att ha varit struken behövde hon nog det loppet. Jag är ganska säker på att Lovely Buv här får överta spets och därifrån ska hon slås.

Jänkarvagn för första gången, barfota runt om och Johan Untersteiner upp är mycket intressant på 2 Unique Gowan. Hästens rad ser inte imponerande ut, men hon gick ändå en vass tid som 6:a näst senast mot bra motstånd över kort distans som inte är hennes bästa. Senaste loppet var lärlingsloppet för en vecka sedan och där gjorde hon en ganska ljummen insats. Då gick hon med skor och fick gå ett lopp i andraspår och gick jämnt med storfavoriten denna gång 5 Geisha Sund som fick ett mycket enkelt lopp på innerspår hela vägen. Jämför man de två insatserna och insatsprocenten på Geisha Sund denna gång så borde Unique Gowan vara ett mycket hett vinstbud denna gång med tanke på utrustningsförbättringarna.

Bästa hästen i loppet tror jag 8 Britt Palema är. Från ett vettigare spår kunde det mycket väl varit ett spikförslag. Kusken har ingen lysande statistik då han inte vunnit något lopp i år och dessutom inte lyckades vinna något lopp på V75 förra året på över 30 starter. Britt Palema är trots sin startsnabbhet även riktigt bra över lång distans, och borde tåla ett ganska tufft upplägg här. Jag gissar att Fredrik Persson möjligen kan köra framåt för att försöka utmana Lovely Buv om att få överta ledningen. Senaste starten var inget att skriva hem om, men den kom efter ganska lång vila och nu har hon ett lopp i kroppen som borde gynna henne. Nu blir det dessutom barfota runt om vilket är ytterligare ett plus mot senaste loppet. I september slog hon ganska klart Unique Gowan och nu kanske det kan bli repris på det resultatet.

Trots förlusten mot Lovely Buv senast så ska inte 9 Roxy Hill glömmas bort. Denna gång gissar jag att det blir barfota runt om till skillnad mot loppet den 20:e december när hon mötte min favorit då hon gick med skor. Hästen har trots allt många vinster även med skor på fötterna och är inte chanslös om balansen skulle bli som senast. Tre vinster på de sex senaste starterna har hon.

Jag sätter även ett fegstreck för 5 Geisha Sund då hon trots allt är största favoriten i omgången och det vore skamligt att åka på den när man ändå redan streckat 5 hästar. Robert Bergh skickar dessutom iväg hästen på långresa och låter mycket nöjd med chansen. Hon vann ju dessutom på V75 nyligen även om det var ett enklare lopp än det här.

En intressant rad får man säga att 10 Kimono Pearl har. På de senaste 12 starterna har hon bara ettor, tvåor, nollor och diskningar i raden. Det är nästan hopplöst att tippa med en sådan häst, men det enda man kan vara säker på att om man står över henne så vinner hon. Jag tror dessutom att hon är en av de bästa hästarna i grunden i loppet och är också den som tjänat mest pengar. Senaste förlorade hon från spets mot 7 Jackie Bowler, men då gick hästen med skor runt om och nu blir det nog en bättre balans. För tre starter sedan vann hon över Jackie Bowler på en topptid med bättre balans och denna gång tror jag på något liknande.

V75-7

A: 3,2,5,11,7 B: 6,1,9,8 C: 12,10,4

Spetsanalysen

1 Djali Boko öppnade mycket snabbt och kunde enkelt ta ledningen från spår 1 på Halmstad i juni mot hästar som Dante Boko. I maj på Åby kunde han med viss möda hålla ut mycket snabbe Jarl af Solnäs från spår 4. Hästen har dock flera galopper på de senaste autostarterna och kan inte litas på. Den här gången kör man i ledningen om man kommer dit och det tror jag man gör om det inte blir galopp på nytt.

2 Send in the Clowns öppnade klart snabbast från spår 2 i ett bronsförsök på Eskilstuna i november, men släppte enkelt ledningen till L’Heritier. Näst senast på Åby höll hästen jämna steg med mycket snabbe Careful Victory, men kunde inte ta någonting på honom, för att sedan glida ner i rygg på ledaren. Mönstret när Anders Svanstedt kör verkar vara att försöka söka rygg ledaren, men frågan är om inte Torbjörn Jansson som kör den här gången är lite offensivare. Man kan ju hoppas på det då hästen borde vara klasser bättre än till exempel Careful Victory. Gör min spetsfavorit bort sig så ligger vägen öppen för Send in the Clowns och frågan är vad man gör om man kommer till ledningen. Det troliga är att man vill släppa till favoriten Asterix Hornline och denna borde också vara framme efter ett tag.

4 Sparkled Face borde egentligen inte ha något med spetsstriden att göra, men han är något snabbare än flera av de övriga och offensive Jan Henriksson kör säkert framåt. Det kan bli en konstig situation här då jag gissar att man söker rygg ledaren för Send in the Clowns och då det finns möjlighet att Sparkled Face är först framme så är frågan vad Torbjörn Jansson gör då om man kommit till spets. Den ryggen är nog inte den man letar efter i alla fall. Är det Djali Boko i ledningen är det inget alternativ att släppa till den här hästen.

7 Super Photogenic kan öppna ganska bra, men senast blev det galopp igen direkt när bilen skulle släppa fältet efter några felfria lopp i rad. Han är svårbedömd här då jag inte vet om de vågar ladda för ledningen med honom efter galoppen senast. Hur som helst tror jag inte han har någon chans att komma före de två hästarna längst in.

De olika scenarios som jag ser som troliga här är att antingen spetsar 1 Djali Boko och kör där. Eller så spetsar 2 Send in the Clowns om Djali Boko gör bort sig och då släpper man antingen till en felfri 7 Super Photogenic, eller mer troligt till favoriten 5 Asterix Hornline om antingen Super Photogenic gör bort sig eller inte laddas iväg. Möjligen kan det även bli att 4 Sparkled Face körs till täten i det här läget

Loppanalysen

Spetsstriden här borde leda fram till ett av dessa 3 scenarios:

Scenario 1: Ledning: Djali Boko, vinnarhålet: Send in the Clowns, dödens: Super Photogenic (om felfri) annars Asterix Hornline (2:a ytter om Super Photogenic felfri)
Scenario 2: Ledning: Super Photogenic (om felfri), vinnarhålet: Send in the Clowns, dödens: Asterix Hornline
Scenario 3: Ledning: Asterix Hornline, vinnarhålet: Send in the Clowns, dödens: Zonguldak, Sparkled Face eller Arn Hammering.

Frågan är då om Djali Boko har någon chans att vinna från ledning för Peter Untersteiner lär ju i alla fall pröva för ledningen, och det kommer kosta med en andra speed efter startrusningen.
Sedan kommer garanterat Dernier Viking upp för att överta under slutvarvet.
Jag tror inte Djali Boko kommer vinna loppet om Per Nordström tänker sig köra i ledning. Kusken har 0 vinster i år så sannolikheten att han tar rätt beslut är nog litet dessutom.

Ständigt bortglömde 3 Zonguldak tycker jag borde ha en bra chans att ta hem det här loppet. Att han är bortglömd beror nog på att han sällan vinner och det är ju en god anledning att inte strecka honom. Nu tycker jag förutsättningarna ser bra ut då han har ett bra spår med tanke på att han inte är startsnabb så kommer han sitta bra till direkt från spår 3. Distansen är också till hästens fördel då han är mer stark än snabb. Han har två andraplaceringar bakom Sauveur och Frozen och några hästar av den kalibern finns inte med här. Då jag tror de två mest betrodda kommer få lägga en hel del energi under loppet så tror jag på en mycket bra chans för Zonguldak att kunna spurta hem det här över upploppet efter en bra resa.

En bra resa i rygg ledaren är jag övertygad om att 2 Send in the Clowns får, oavsett vem det är som leder. Senast tog han ryggen på Rocket Zet och höll bra till en tredjeplats. Jag tycker Torbjörn Jansson är en bättre kusk än tränaren själv och med en bra position i loppet och förmodat högt tempo så kan säkert Send in the Clowns vara etta i mål.

Vinst senast på V75 i ett lärlingslopp blev det för 5 Asterix Hornline, men kanske såg det ut som om hästen borde ha kunnat vinna loppet enklare med tanke på löpnings-forloppet. I det här loppet blir det optimal Balans och kanske kan även den långa distansen vara en fördel. Ett givet streck, men jag är inte säker på att hästen har samma hårdhet som till exempel Zonguldak här.

Bästa hästen i loppet är stridsvagnen 11 Dernier Viking och man kan ju fråga sig om hästen är på topp direkt efter uppehäll. Jag spekulerar i att det kan bli en resa i dödens sista varvet och kanske blir loppet för tufft. Hästen har fem vinster på de seanste nio loppen, men har samtidigt också fyra galopper.

Sista strecket i omgången till en häst med hög potential, men som är ständigt osäker. Det verkade som om man kommit underfund med problemen efter två raka felfria starter, men senast blev hästen het bakom bilen och galopperade precis innan fältet skulle släppas. Här tror jag det finns en liten spetschans om man kommer iväg felfri och då blir hästen svårslagen.