V75 analysen - Solvalla 7 Feb 2015

Båda spikarna satt på Axevalla och Mind your Face har blivit lite av en lyckohäst. Detsamma kan man inte säga om 7 Art on Line som jag nu missat två gånger på rad och nu dyker han dessutom upp igen denna vecka. Tredje gången gillt? Mycket förvånande var det att valfri balans tilläts på Axevalla senast och det speciellt med tanke på att de tidigare var en av två banor som utlyst permanent barfotaförbud. Det permanenta förbudet är hävt och man kan ju helt klart säga att det här beslutet påverkade tipsen en del. Bland annat varnade jag på min facebook-sida att man nog gjorde bäst i att ranka upp bland andra Asterix Hornline och Raggamuffin som senare båda vann.

Mycket bra travsport kan man vänta sig denna vecka då finalerna avgörs på Solvalla. Jag tycker det ser ganska svårt ut, men det finns några ganska stora favoriter så risken för jackpot är stor om några av dessa infriar sina förtroenden. Min bane-häst 7 Art on Line kliver ner i silverdivisionen igen efter vinsten i guld senast och stöter där på bland andra 6 Västerboonthenews och 2 October Kronos. Jag undrar om inte båda dessa hade varit favoriter att vinna förra veckans gulddivison och kanske även någon mer i loppet. En ny duell mellan 7 Calvin Borel och 9 Quick Fix väntar i andra avdelningen och dessutom är det två mycket roliga och svårlösta voltstartslopp med.

Då det var valfri balans som gällde på Solvalla i onsdags på V86 och vädret ska hålla sig vid ungefär samma så utgår jag från att det blir valfri balans även på lördag. Det kommer ytterligare en indikation på fredag på lunchtravet på Solvalla som ligger ännu närmare i tiden.

Systemen

Lilla:

320 kr (640 x 1 x 0,50)

1: 6 Västerboonthenews
2: 7,9
3: 2 Digital Ink
4: 4,5,3,9,11,7
5: 8,12,7,14,9,4
6: 3,8,2,10,5,1
7: 6,14,8,12,9

Bolaget:

1080 kr (2160 x 1 x 0,50)

1: 6 Västerboonthenews
2: 7,9
3: 2 Digital Ink
4: 4,5,3,9
5: 8,12,7,14
6: 3,8,2,10
7: 6,14,8,12,9

Analyser

V75-1

A: 6 B: 7,10,4 C: 9,2 D: 8,3,12,1,5,11

Spetsanalysen

Spetsanalyserna är alltid mycket tacksamt att göra de gånger 6 Västerboonthenews deltar och har framspår i loppet. Här är han given spetsfavorit trots att det finns ett par som kommer iväg skapligt från start. Det mest intressanta att analysera är vilka som får ryggen på Peter Ingves häst och vem som kommer sitta i dödens.

Snabbast av de sju övriga med framspår tror jag 8 Remee la Marc är. Frågan är om han laddas framåt i det här sällskapet från spår 8, men kanske finns det en förhoppning om att komma ner i rygg på 6 Västerboonthenews. Hästen höll senast enkelt ut 9 Bear Dancer tills möjlighet fanns att krypa ner i rygg på 6 Västerboonthenews även den gången. Som jämförelse så kunde 7 Art on Line inte ta en längd på 9 Bear Dancer på Örebro i slutet av december. I snöyran på Romme startade dock 7 Art on Line mycket snabbt och kunde hålla ut snabbe Highspeed Call i startrusningen.

Av de övriga så tror jag 2 October Kronos är nästan lika snabb ut som 7 Art on Line som jag rankar som tredje snabbast här. Han borde kunna ta en längd på 1 Rebellion på innerspåret och kan sedan välja att krypa ner i rygg på 6 Västerboonthenews eller att ligga kvar i andraspår. Jag tror inte Peter Untersteiner ger slaget förlorat direkt utan att han placerar sin häst i andraspår trots att det finns risk för position i dödens. Jag tror inte heller att kusken kommer svara ut 8 Remee la Marc eller 7 Art on Line utan kommer vara nöjd med att sitta i andra eller tredje ytter till en början.

5 Air Gunner kan trampa iväg ganska bra också och senast kunde han nästan ta en längd på innerspårets Wannabe Kemp. Han var chanslös mot Flip a Coin dock. Jag tror inte han tar en längd på 2 October Kronos om Peter Untersteiner laddar iväg ordentligt och jag tror att både 7 Art on Line och 8 Remee la Marc är snabbare och tar en längd.

Jag gissar att inte både 7 Art on Line och 8 Remee la Marc laddas framåt, men att minst en av dom gör det. Allra mest tror jag på att 8 Remee la Marc laddas och sedan pressar 6 Västerboonthenews tillräckligt för att kunna glida ner i rygg. Jag är helt säker på att 6 Västerboonthenews tar ledningen direkt och jag gissar att 2 October Kronos körs framåt i andraspår, men att någon utvändig blir den som får sitta i dödens och att det är 7 Art on Line, 5 Air Gunner eller 8 Remee la Marc om han inte han ner bakom ledaren. Jag tror sedan att 2 October Kronos kommer köras framåt för att överta dödens i ett tidigt skede.

Loppanalysen

Min vinnare och spik i loppet är densamma som spetsfavoriten 6 Västerboonthenews. Just nu känns det som att det skulle vara omöjligt för någon av Petri Puros hästar att förlora då hans hästar på totalt 8 starter i år har 7 vinster och 1 andraplats, snacka om stallform! Att Peter Ingves kör sin häst till ledningen finns det inga tvivel om och frågan är om det är någon som kan sätta upp tempot och pressa min favorit utan att helt sänka sig själv. Normalt så faller väl den här lotten på 2 October Kronos men då det var en månad sen han startade och då han dessutom haft halsinfektion och varit behandlad så aviseras ett lugnt lopp och jag är mycket tveksam till att Peter Untersteiner vill göra jobbet i dödens. Senast vann 6 Västerboonthenews enkelt i ledning från start till mål, men det var i ett ganska dåligt gäng där 9 Bear Dancer var värsta motbudet, men som då inte gick med optimal balans. Näst senast fick 6 Västerboonthenews stryk på linjen av en smygkörd 10 Youana, men då fick han gå i tredjespår större delen av sista varvet och det slipper han göra nu.

Då jag har missat två gånger i rad på 7 Art on Line så hade jag bestämt mig för att inte göra det igen den här gången. Nu är han ändå inte med på min lapp och jag hoppas verkligen att jag inte återigen får ångra det. Jag kan helt enkelt inte se någon i loppet som är den som ska sätta press på min spik. 4 Queasy vann från dödens senast mot en formlös Västerbo Highflyer, men här är det en häst av en helt annan kaliber som ska slås och gör 4 Queasy jobbet så vinner han knappast själv. 7 Art on Line har en otroligt bra form och får han ett smyglopp där favoriten inte får vara i fred så är han mitt första garderingsstreck. Senast vann han i gulddebuten direkt och nu går han alltså ner i klass igen, även om jag kanske tycker det här loppet håller högre klass än guldloppet förra veckan. Han har 3 raka vinster med Johnny Takter, men nu tror jag det tar stopp.

Vill man ha fler garderingsstreck så tycker jag 10 Youana är tidig. Hon har mycket bra form och var alltså den som spurtade ner 6 Västerboonthenews vid dennes senaste förlust. Efter det har hon hunnit med att bli diskad efter galopp på upploppet i ett lopp där hon vid galoppen, som kom när kusken ryckte norsken, såg ut att gå till klar vinst i strid med guldhästen Jaguar Broline och långt före No Deal och där 7 Art on Line inte var bättre än 7:a (med tränaren i sulkyn ska sägas). 4 Queasy ska inte glömmas bort även om motståndet inte ska höjas till skyarna (Abborren var trea) vid dödensvinsten senast på V75 då han gjorde det mycket bra och dessutom med skobalans. 9 Bear Dancer är bra, men jag tror inte riktigt han räcker till här och 2 October Kronos är nog inte i bästa form efter behandlingen. Dessa två är mer beroende av övriga att de kan köra med någon form av barfotabalans.

V75-2

A: 7 B: 9,4,2 C: 10,1,11,5 D: 8,12,3,6

Spetsanalysen

Långsamme 1 Certification har dragit spår 1 för tredje gången på fem försök och han blir återigen över från innerspåret. Min spetsfavorit i loppet är 2 Young Farmer som startade riktigt snabbt senast, men då inte hade någon chans att svara ut 9 Quick Fix. Nu slipper han 9 Quick Fix från framspår och kommer mest troligt ha honom i ryggen istället. Jag tror inte det är någon omöjlighet att Adrian Kolgjini trycker gasen i botten och faktiskt är först framme utanför 2 Young Farmer i ledningen för att överta. Frågan är om Thomas Uhrberg släpper eller om han väntar in 7 Calvin Borel istället.

Taktiskt tror jag Thomas gör bäst i att släppa till Adrian då jag tror han kommer ta emot 7 Calvin Borel och 2 Young Farmer får en perfekt resa bakom.

3 Return to Sweden och 4 Liberty Face tycker jag verkar vara ungefär lika startsnabba. Jag tror 3 Return to Sweden har en bra chans att ta ryggen på 2 Young Farmer framför 1 Certification.

De två främsta utmanarna till 2 Young Farmer i spetsstriden tror jag 6 Kemas Winnie och 8 Obi Degato är. 6 Kemas Winnie spetsade knappt från spår 1 senast på Solvalla i ett skapligt stolopp. 8 Obi Degato var mycket nära att hålla ut mycket startsnabbe Eklas Superior senast på Bergsåker och innan dess så höll han nästan ledningen före snabbe Baron d’Inverne som tryckte sig förbi i första sväng i en tät situation där 8 Obi Degato hamnade i galopp. Jag tror ingen utvändig tar en längd på den invändige av mina tre främsta spetsbud. Jag tror även det blir svårt för 6 Kemas Winnie att komma ner framför 9 Quick Fix som borde kunna hålla ryggen på 2 Young Farmer.

För att sammanfatta så tror jag 2 Young Farmer tar ledningen och får 3 Return to Sweden i rygg. Jag tror 9 Quick Fix kommer igenom bra i rygg på 2 Young Farmer och jag tror han får överta ledningen efter en bit. 8 Obi Degato hamnar i dödens, men blir senare avlöst av 7 Calvin Borel om han är felfri. Jag är inte helt säker på att Adrian Kolgjini i sin tur släpper till 7 Calvin Borel med tanke på hur bra 9 Quick Fix var senast, men troligen gör han det då det rör sig om medeldistans den här gången och med tanke på att 9 Quick Fix inte kunde ta någonting på 7 Calvin Borel senast de möttes.

Loppanalysen

Nyckeln till loppet är med stor sannolikhet om favoriten 7 Calvin Borel går felfri eller inte. Felfri vinner han den här klass 1-finalen och han är alldeles för bra för klassen och jag skulle inte vara förvånad om han är en silverhäst redan efter ytterligare två starter efter det här loppet. Efter att ha varit en helt opålitlig häst så verkar Conrad Lugauer ha fått ordning på honom med jänkarvagn och andra ändringar på utrustningen till starten tredje senast på Halmstad i december. Där krossade han en så pass bra häst som Augustus F. från dödens och näst senast vann han klass 1-försöket lekande lätt där endast 9 Quick Fix ens kunde följa med någorlunda i rygg. Det som gör att jag garderar är att i senaste starten i Frankrike så galopperade hästen återigen två gånger under loppet. Första galoppen kom av att han blev störd av ett annat ekipage, men den andra galoppen kom mot slutet av loppet och den förklarades av att han hade lättats i balansen till Frankrike-starten. Det verkar dumt att inte fortsätta köra med den balans som fungerat, men jag antar att de går tillbaka till den nu igen. Med endast två felfria lopp i rad så känns 7 Calvin Borel för mig fortsatt osäker som spikförslag och när han dessutom är spelad till över 50% så väljer jag att gardera. Frågan är hur Frankrike-resan påverkat honom också, kanske kan det vara negativt.

Näst bästa hästen i loppet tycker jag 9 Quick Fix och han får mitt första garderingsstreck på favoriten. Jag tycker mig ha sett en mer sansad Adrian Kolgjini på senare tid och kanske är det inte längre alltid full fart framåt. Full fart framåt är precis vad jag önskar här dock, och om min långsökta teori om att 9 Quick Fix ska kunna följa 2 Young Farmer för att sedan försöka överta stämmer så ligger han riktigt bra till här, även med en felfri 7 Calvin Borel som troligen kommer vara minst 50 meter efter.

Jag är inte lika säker på att Thomas Uhrberg är sugen på att släppa till Adrian, så risken finns att det blir rejäl körning dessa två mellan. Även om inte 9 Quick Fix kör för ledningen så kommer han få en riktigt bra position i loppet och han funkar även bra bakifrån. För att slå storfavoriten behöver han nog köra i spets dock. Han var den ende som kunde följa i rygg då de mötes senast och hade ändå ingen chans att ta någonting över upploppet. Vid spetssegern senast var han helt överlägsen från spets och jag tror han blir farlig om Calvin gör bort sig.

V75-3

A: 2 B: 1,9,4 C: 3,6,7 D: 8,10

Spetsanalysen

Klar spetsfavorit i loppet är 1 Harry Haythrow som garanterat sitter i spets i inledningen. Senast på Åby fick han verkligen anstränga sig för att ta en längd på då på innerspår 5 Kash’s Cantab. Med i startrusningen i det loppet var 4 Winmecredit som i det loppet var tredje snabbast från start. Nu när 4 Winmecredit har spår invändigt om 5 Kash’s Cantab så tror jag han är snabbare och kan hålla ut den senare. 6 She Loves you F.I tar troligen inåt i banan från början här då hon knappast tar en längd på mer än en eller två av de invändiga.

Jag tror att storfavoriten 2 Digital Ink inte laddas iväg något speciellt då han sitter bra i andraspår från start. Örjan Kihlström styr nog fram efter ett tag och då tror jag han får överta från 1 Harry Haythrow som troligen vill slippa en manglande 2 Digital Ink utvändigt. 3 Dreams take Time är hyfsat startsnabb, men jag tror inte han håller ut den norske gästen utanför. Efter att ha varit struken senast tror jag han vore mycket nöjd om han kan få platsen bakom 1 Harry Haythrow i rygg ledaren.

Loppanalysen

Andra spiken i omgången blir ytterligare en megalampa och det är lite tråkigt att återigen spika omgångens största favorit. Förra veckan var det nära att Fossens Bonus fick stryk, men då kändes det ändå mer motiverat att gardera då han inte hade mött V75-motstånd tidigare. 2 Digital Ink har mött det här motståndet och värre tidigare och man kan ju argumentera för om hans infriandechans av favoritskapet verkligen motsvarar 75% som han är streckad för, men även här har jag svårt att se ett scenario där favoriten förlorar. Det kan ju spekuleras i hur Peter Untersteiner kommer agera när Örjan kommer fram för att ställa frågan om spets, men jag kan aldrig drömma om att Peter vill offra sin egen häst och svara ut storfavoriten. Vi har ju sett på senare tid hur favoriter behandlas när de vill överta; Det är fritt fram! Med 2 Digital Ink i ledningen så har jag svårt att även här hitta någon som vill göra jobbet i dödens för att sätta press på favoriten som jag tror bara vinner.

Hade det varit kort distans så hade en barfotalöpande 1 Harry Haythrow i rygg på ledaren med lucka till slut varit ett givet streck till den procenten som står nu. Kanske till och med en chansspik, men över medeldistans så tror jag han kan få det jobbigt att följa 2 Digital Ink i sista kurvan till och med. 6 She Loves You F.I har tre raka vinster i ny regi Robert Bergh, men det har varit mot klart sämre motstånd och nu tar det stopp. 4 Winmecredit har varit hemma i Norge och vunnit ett lopp efter V75-loppet där han spurtade till andrapriset före bland andra 1 Harry Haythrow och är ganska tidig vid gardering. Att 9 Going for Gold Zaz skulle kunna ha chansen här med meriten att han var nära 6 She Loves You F.I senast köper inte jag då jag tror Berghs häst är chanslös här mot en frisk 2 Digital Ink. Nurmos stallform är väl inte direkt lysande i år heller. 3 Dreams Take Time är jag osäker på formen efter strykningen senast. Han räcker knappast till här.

V75-4

A: 4,5,3,9 B: 11,7,6 C: 10,2 D: 1,12

Spetsanalysen

2 Jetspirit kunde ta ledningen på Romme för tre starter sedan gå Diable d’Inverne galopperade bort sig i starten och får gälla som spetsfavorit i det här loppet. I slutet av förra året spetsade han efter att ha startat mycket snabbt från spår 4 på Eskilstuna.

De tre nästföljande spåren har hästar som kanske inte direkt blixtrar iväg från start. 3 Amor Winner öppnar inte speciellt bra, men 4 Nadal Broline hör till kategorin som får upp farten efter ett tag och då kan köra till sig ledningen i loppen. 5 Raymond Palema verkar vara lite av samma sort som den invändige konkurrenten, men jag tror han är lite snabbare än 4 Nadal Broline och kanske kan ta en längd på honom. Ytterligare lite snabbare tror jag 7 Springover är och jag ger honom tipset att vara först framme vid 2 Jetspirit och få överta ledningen om än knappt då jag ger 5 Raymond Palema nästan lika stor chans. Senast startade han snabbare än 5 Raymond Palema, men hade då fördelen av att starta invändigt om denne. Möjligen blir rollerna omvända nu och istället är det 5 Raymond Palema som är först fram för att ställa frågan till 2 Jetspirit.

Något senare tror jag 4 Nadal Broline kommer styras fram utanpå ledaren och möjligen få överta, men jag är inte säker på att varken Örjan eller Christoffer släpper ledningen. Det är mycket möjligt att 7 Springover inte laddas från spår 7 alls då det pratats om ett lugnt lopp.

Loppanalysen

Tråkigt nog var favoriten 4 Nadal Broline den häst som jag först skrev ner på ranken i det här loppet också. Men trots att jag tror det är bästa hästen i loppet och att han varit suverän i tre raka segrar så väljer jag att gardera honom då jag i den här klassen tror det kommer kunna bli lite tävling till skillnad mot avdelning ett och tre. En koll i lopparkivet kan det vara värt för att kolla på senaste loppet där 4 Nadal Broline kunde hålla undan ifrån spets mot 3 Amor Winner från dödens. 4 Nadal Broline kan vinna från alla positioner och han har även viss chans att nå ledningen här, men då måste det nog ske självmant mot de största konkurrenterna. 2 Jetspirit släpper såklart om 4 Nadal Broline är först fram.

Den häst jag tror tar ledningen i andra skedet i loppet är 5 Raymond Palema och därifrån blir han svårslagen. Troligen kommer han inte få sitta i fred och fuska bort någon längre bit av loppet och då kan det bli svårt, men från spets tror jag han har lika bra chans som någon annan. Senast när han äntligen slapp spår 12 som han haft två gånger tidigare så var han mycket bra tvåa bakom 7 Springover, men med ett sämre utgångsläge än denne. Nu är positionerna de omvända och då tror jag på större chans för 5 Raymond Palema.

3 Amor Winner hade tre raka segrar innan andraplatsen senast bakom 4 Nadal Broline och det verkar inte vara mycket som skiljer dessa två hästar åt om man kollar på resultaten och den senaste bataljen. För tre starter sedan plockade 3 Amor Winner enkelt ner Voulez Vous från dödens och näst senast vann han sitt klass 2-försök där bland annat min spetsfavorit 5 Raymond Palema var fyra. Den mest imponerande insatsen var nog ändå den senast då han var tvåa bakom 4 Nadal Broline från dödens och om positionerna varit de omvända så hade nog lika gärna 3 Amor Winner kunnat vinna loppet. Här kan han kanske hålla ut favoriten och få en bättre position i loppet, till exempel andra ytter bakom favoriten i dödens.

Streck också för stoet 9 Stepping for Money som bakom en startsnabb häst borde få en bra position i loppet. Hon har fyra raka starter som sämst tvåa och resultatet som sticker ut mest är andraplatsen på Örebro i slutet av förra året då hon knappt fick stryk av favoriten 4 Nadal Broline efter en mycket bra spurt. Senast blev det en imponerande vinst från spår 12 mot starka duon 4 Rub it out och Raffinos på Romme och då det verkar kunna bli körning i täten så kan hästen få loppet.

Senast var jag lite tveksam till 11 Digital Collection som storfavorit, men då vann han ganska enkelt. Det ska ändå sägas att motståndet inte var det värsta man sett och han fick vinsten ganska lättvindigt. Min tveksamhet bestod i att han även tidigare vunnit ganska billiga lopp och frågan är om han kan besegra de här hästarna som är klasser bättre och dessutom från bakspår. Blir det rejäl körning så tror jag det här är en riktigt bra häst för klassen och därför streckas han, men upp till bevis!

Sista strecket till 7 Springover som verkligen har övertygat och med ett bättre spår och en mindre defensiv hållning från stallet så hade jag möjligtvis rankat honom först här. Han vann senast över 5 Raymond Palema i en tuff strid och näst senast blev han nedspurtad kort före mål av 6 Da Vinci Boko och gjorde ett mycket bra lopp och var då värd segern. Det låter som om det ska köras ett lugnt lopp, men på misstanke att så inte blir fallet kommer han med här också.

V75-5

A: 8,12,7,14 B: 9,4,2 C: 5,10,15 D: 11,1,13,3,6

Spetsanalysen

Spetsfavorit från springspår är 7 I Love Champagne, men jag sätter ett visst frågetecken för att hästen inte har voltat på länge. Senaste voltstarten var från spår 1 för nästan ett år sedan och då startade hon inte jättesnabbt. Jag tror ändå det räcker för ledningen här då ingen annan verkar vara någon kanon ut.

2 Windy Ways inte speciellt snabb ut, men van vid voltstart efter att ha startat så flera gånger på sistone och detsamma gäller 3 Define’Em och 4 Bascaphi In, där den sistnämnde kanske är den snabbaste av de tre, men som också har sämst spår.

Något svårbedömd här tycker jag 5 Geena Ale är. Näst senast vann hon överlägset ett lopp i Finland där hon startade från springspår på tillägg och var mycket snabb ut och ikapp de på startvolten in i första sväng. Hon ska räknas med viss chans här även om jag tror hon får svårt att hålla ut min spetsfavorit i loppet.

Kanske främsta motbudet är 1 Loke Chibabba som kan öppna vilket han visade vid vinsten på Kalmar i oktober då han blåste till spets ganska enkelt, men den gången handlade det om autostart. En liten fördel här trots allt att ha spår 1.

Loppanalysen

Stolopp med lärlingar och man skulle helst vilja strecka i stort sett allihopa. Jag har svårt att ranka mina streck inbördes och jag tycker det finns för och nackdelar med de flesta för att ändra ranken fram och tillbaka.

Jag streckar sex hästar, men känner mig långt ifrån säker på att det räcker och kanske kan det vara lämpligt att ta 1 eller 2 streck från förra loppet och gardera sina drag utanför de jag tagit med i det här loppet. Jag tycker det är svårt att lista ut om det är de på start eller om det är tilläggshästarna som har fördel här. Det är bara medeldistans och kanske blir det svårt för bakvolten att hinna fram till de där framme.

Med viss tvekan får ändå 8 Radysin America mitt vinnartips i loppet. Hon har en helt okej kusk, men jag är lite orolig för spåret då hon har innerspår på bakre volten med risk att bli fast. Jag tror hon öppnar ganska bra här och inte har några problem att ta sig ut i andra spår direkt i alla fall. I senaste starten blev det galopp och det berodde på att banan var hård. Hon är extremt beroende av att kunna gå barfota och skulle detta inte vara möjligt så skulle jag faktiskt välja att plocka bort henne från tipset helt och hållet. Hennes rad är inte jättesmickrande, men i november deltog hon i stoeliten på Halmstad och var då trea efter Your Highness och Jumble Ås, men före 10 Youana och Fascination. Hon har tidigare även slagit Your Highness och den hästen hade nog lätt varit spelad till över 50% här.

Mitt andraval i loppet är även det en mycket rutinerad häst som inte vinner så ofta men som också mött stoeliten hela året och det är 12 Stylish Hanover. Spår 5 är skapligt i volten och de har siktat på det här loppet och det borde vara väl förberett även om det varit ett tag utan starter. Även hon gjorde senast ett lopp i stoeliten där hon var trea bakom Your Highness och Fleetfoot Hanover, men före hästar som Canaka B.F och Miss Sue V. 12 Stylish Hanover har inte vunnit sen i juli, men även det hade några bra hästar i loppet som till exempel Sto-SM-vinnaren Jumble Ås. Kusken är också helt okej i de här sammanhangen.

Mitt tredje streck i loppet går till spetsfavoriten 7 I Love Champagne som kanske även har den bäste kusken i loppet. Två starter har gjorts i den nya regin hos Per Lennartsson och hon har varit vass med en första och en tredjeplats från bakspår på kort distans.

Den mest rutinerade kusken i loppet streckas härefter och frågan är om det blir en mer defensiv körning denna gång efter konstigheterna senast. Jag tror i alla fall att 14 Alvena Take It har möjlighet att utvecklas till den bästa hästen i loppet, men frågan är om hon är där redan nu? Hon har runt 300k mindre i pengar på sig och hennes rekordtider är inte i klass med de mer rutinerade hästarna. Senaste loppet då hon dessutom gick med skor är svårt att ignorera och även om inte motståndet glänste förutom en galopperande 8 Radysin America så var det ett topplopp. Hon har annars regelbundet slagit stona i de lite sämre klasserna som Jetset och Lotuscherie och ska räknas här.

Underskattade Jan Hansen bakom 9 Twigs Voici tar jag med här också då jag tror ekipaget blir farligt med ett smyglopp här. Efter att ha varit helt iskall ett tag så har hästen kommit tillbaka och gjort två bra resultat på sistone där hon senast vann ett skapligt lopp. Känns lite sämre än mina fyra första hästar här, men har en vass spurt och är inte omöjlig med rätt lopp.

Sista strecket har ändrats många gånger men till slut föll det på 4 Bascaphi In som jag hoppas kan få ett lyft hos Johan Untersteiner som många hästar har fått när de kommit dit och sedan tävlat barfota. Preben Sövik är van att köra galopphästar hos Kolgjinis så han borde nog kunna klara av att köra den här hästen. Jag tror hästen gör ett bättre lopp nu i andra loppet i nya regin.

Jag hade även gärna plockat med 2 Windy Ways som har bäst rekordtid av de på startfollan, 5 Geena Ale som gått bra i Finland, Aroma Grim och Geisha Sund som vann på V75 senast, men det hade jag inte råd med.

V75-6

A: 3,8 B: 2,10 C: 5,1,4,11,7 D: 6,9,12

Spetsanalysen

En mycket fartfylld och oviss spetsstrid väntar i den sjätte omgången då framförallt tre riktigt startsnabba hästar drabbar samman. Dessa tre är favoriten 2 Shadow Woodland, 4 Maffioso Face och 6 Pave the Way. Allra snabbast av dessa tre tror jag 6 Pave the Way är men han har också nackdelen av att starta längst ut av de värsta konkurrenterna. Han har spetsat i de två senaste loppen där han haft framspår, men här tror jag han får svårt att ta en längd på 4 Maffioso Face.

4 Maffioso Face tror jag är snabbare än 2 Shadow Woodland och jag tror faktiskt att Adrian Kolgjini tar ledningen i det här loppet. Senast tog han en längd på Pearls Fortune från spår 6 och tog ledningen. Näst senast förlorade han spetsstriden mot Coldtown, men i det fallet tror jag målet var att få ryggen på storfavoriten i det loppet vilket han också enkelt tog. Väl i ledning så tror jag att Adrian väljer att köra så länge det går, men det är inte omöjligt att han väljer att släppa till 2 Shadow Woodland som borde vara den som är först framme för att överta.

Favoriten i loppet 2 Shadow Woodland tror jag inte laddas maximalt här då han från spår 2 har en bra position från början och då han också går bra bakifrån så finns det ingen anledning att ge sig in i en utdragen spetskörning vilket jag tror det kommer att bli här. Han har en skaplig chans att spetsa annars om Ulf Ohlsson väljer den vägen och han körde enkelt till ledningen den 12 december på Solvalla från spår 4. Han Spetsade knappt från spår 6 på Solvalla i oktober före Global Oasis och körde enkelt till spets från spår 4 på Solvalla 24 september.

8 Oliver Kronos är inte jättedålig ut, men kommer inte laddas här från spår 8. Senast på Åby den 17:e januari tog 3 West Wing enkelt ledningen från spår 4 före 8 Oliver Kronos och visade fin startsnabbhet. I det loppet var det inga riktiga startkanoner och kanske såg det bättre ut än vad det var. 1 Finish Future är ojämnt startsnabb och även osäker i startögonblicket, men ibland blixtrar han till som till exempel på Mantorp i december då han lyckades svara ut mycket snabbe Strong Reasons från spår 3. Trots allt så tror jag han blir över från innerspåret här då några utanför borde vara snabbare.

Loppanalysen

I ytterligare ett svårt lopp där man helst skulle vilja ha alla hästar väljer jag återigen att strecka sex stycken och hoppas på det bästa. Vinnaren här är nog beroende av att få loppet och den som jag tror kommer få det bästa loppet här är 3 West Wing. Senast var han tvåa slagen bara av 8 Oliver Kronos som då fick det bättre loppet av de två i ett lopp där de var ganska överlägsna. Han har innan det loppet vunnit två raka i barfotabalans. På lördag hoppas jag på det igen och då jag tror han öppnar snabbt här och får en bra position, om än inte ledningen, så tippar jag på vinst.

Bästa hästen i loppet har också sämsta läget, men jag ger 8 Oliver Kronos min andrarank här trots allt. I senaste loppet slog han tre av de värsta konkurrenterna i 3 West Wing, 10 Montdore och 5 Alamo Boko och chansen finns att han kan göra det igen. Med så många snabba invändigt tror jag han tas ganska lugnt iväg och risken finns nog att han får göra mycket själv i loppet, men det klarar han av.

Den tidige favoriten har under veckan halkat ner lite på strecken och är nu ganska jämnt spelad med mina två förstarankade. 2 Shadow Woodland har gjort det mycket bra med fyra vinster på de sex senaste och här har han ett perfekt utgångsläge och har en bra chans på spets då han är snabb ut. Jag har ändå känslan av att han inte är riktigt lika vass som mina förstastreck och senast var han tvåa bakom 4 Maffioso Face som kanske är en häst han borde ha kunnat plocka ner för att få favoritskapet här. Från spår 11 kanske man inte ska begära att han vinner ett sånt lopp dock. Motståndet har vid vinsterna ändå inte varit av högsta klass och även för 2 Shadow Woodland blir det nu lite upp till bevis.

10 Montdore vet man inte riktigt var man har för stunden och han känns lite bortglömd här. Jag tror inte han har någon chans om han tvingas gå med skor, men med någon typ av barfotabalans så kan han utmana de bästa här. Näst senast var han mycket knappt slagen av 11 Diego M.Boko och med valfri balans så tror jag han är en bättre häst helt enkelt. Formen måste anses vara ett frågetecken, men 10 Montdore är inte en häst jag vill stå utan här.

En häst som varit lite av en besvikelse, men som ändå har tre raka pallplaceringar är 5 Alamo Boko. Han har ändå gjort det bra med skor och om det nu skulle bli barfotabalans så vill jag att han ska räknas här. Senast var han trea bakom mina två förstastreck och slog då även 10 Montdore. Loppet innan var han återigen trea bakom Trailing Edge och 7 Super Otto trots en galopp under loppet.

Även här är det många som slåss om det sista strecket, men till slut föll det på 1 Finish Future som kommer med på sitt fina läge och även en möjlig chans att nå ledningen här även om jag inte tror det är troligast. Även 1 Finish Future skulle vara starkt gynnad av att kunna gå barfota och då han kommer få ett bra lopp så streckas han. Han har två raka andraplatser, men med valfri balans senast hade han nog plockat ner 6 Pave the Way från dödens.

De som just hamnar utanför och som jag också gärna hade haft med ä 4 Maffioso Face som kanske får ledningen här och som gjorde ett mycket bra lopp senast när han slog 2 Shadow Woodland från täten. 11 Diego M.Boko som jag spikat flera gånger med framgång och som det är tråkigt att lämna utanför, men då han är bäst från framspår chansar jag bort honom här. Även 7 Super Otto hade jag velat ha med då han har sitt livs form och mycket starkt spurtade till vinst senast på V86. 6 Pave the Way vann senast och har chans på spets här, men över medeldistans så tror jag inte han räcker till i det här sällskapet.

V75-7

A: 6,14 B: 8,12,9 C: 1,13,15,4 D: 3,7,5,2,11,10

Spetsanalysen

Jag tror att 7 Bolt Boko är den som kan utnyttja springspåret bäst och är snabbast från start i det här loppet. Näst senast kunde han lätt ta ledningen från spår 1 i volten på Bollnäs. 6 Dixie Exclusive tror jag har lite längre startsträcka än min spetsfavorit även om han trampade iväg bra från springspår på Halmstad i december så tror jag inte han hänger med riktigt här. 4 Rub it Out var det tal om osäkerhet vid voltstart innan förra starten men med Sveriges bäste voltstartskusk i vagnen då som nu så blev frågetecknet snarare ett utropstecken då han var riktigt snabb iväg från spår 5. Nu är det lite sämre spår och jag tror det kan bli svårt att hålla ut de på springspår även om Erik Adielsson prickar starten igen. 1 I am Dynamite har gått iväg skapligt från spår 1 i volten någon gång, men har också öppnat sämre vid andra tillfällen.

Loppanalysen

Jag som trodde på en enkel omgång och får återigen bita i ett riktigt svårt lopp. Jag tror att Johan Untersteiner kan få snurr på 6 Dixie Exclusive här och att det finns chans att ekipaget hittar till ledningen efter ett tag och det bygger jag mitt tips på då jag ger honom tipsettan här. Då det bara är medeldistans så är min tanke att det blir svårt att ta in 20 meter på en så pass bra häst som 6 Dixie Exclusive från tillägg. Hästen har värmt upp med att vinna två ganska enkla lopp på de senaste fyra, men har då mestadels gått med skor vilket inte är optimalt. Blir det skor även på lördag kanske han bör rankas ned lite i tipsen, men här tror jag han blir svårfångad.

Även om Flemming Jensen inte ofta vinner på Solvalla så tar jag ändå med hans Jaguar Broline som andrahäst i loppet. Det är en stark rackare som normalt går i gulddivisionen och senast blev det vinst, även om det var med visst flyt då ledaren 10 Youana galopperade på upploppet. Han slog då enkelt No Deal och gick ändå inte med sin bästa balans. I augusti vann han finalen i silverdivisionen och efter det har han tävlat hyggligt sparsamt. Jag tror han har möjlighet att runda alla till seger här och tyvärr har han gått upp i procenten till favorit nu.

Första skrällen i loppet tippar jag att 8 Pantarei Ans blir trots att han har ett svårt utgångsläge med spår längst in på bakspår. Då utvändige 9 Linus Wibb är ganska långsam iväg så finns det nog stora möjligheter att hitta ut snabbt om Kenneth Haugstad är vaken. Det pratas om barfota runt om och eventuellt jänkarvagn och jag tror hästen blir farlig här.

Finske gästen 12 Tomorrowland kommer också med på kupongen och han gjorde det riktigt bra som tvåa senast bakom Candor Hall. Han var även loppet innan tvåa och den gången bakom Your Highness. Är han lika bra som senast ska han räknas med chans och frågetecknet är väl hur Jorma Kontio lyckas i volten.

Sista strecket i omgången blir ett chansstreck på 9 Linus Wibb som kommer med precis före 1 I am Dynamite som han slog i senaste starten. Han var då trea bakom Candor Hall och nyss nämnde 12 Tomorrowland vilka han drog fram under större delen av slutvarvet i tredje spår. Då hade han 40 meters tillägg till 12 Tomorrowland och nu bara 20 meter, men det är å andra sidan ett varv mindre att köra in dom på.

Kanske är det lite långsökt att han ska kunna vinna här då spåret inte är bra och då han brukar ha lite svårt att komma iväg fort som senast då de på tillägg bakom var ikapp mycket snabbt i starten. Han har dessutom har varit mycket ostabil med galopper som följd och frågan är om det blir återfall till det. Det mest minnesvärde med hästen är nog när han slog bland andra Mellby Viking över fyra kilometer i oktober. Gör han om det loppet har han chansen här.