V75 analysen - Axevalla 31 Jan 2015

Förra veckans tips är det bara att försöka glömma så fort det bara går. Sällan har jag varit så fel ute och när min spik i omgången Västerbo Highflyer inte riktigt räckte till från ledningen i första avdelningen så var det bara början på en omgång med stolpe ut.

Ny vecka och nya tävlingar och den här gången är det dags för Axevalla att köra V75. Axevalla var en av de två travbanor som tidigare körde med ett permanent barfotaförbud, men det är nu tills vidare hävt. Axevallas bana har ett mycket långt och utslagsgivande upplopp så det gäller att sätta sitt förtroende till spetshästar som går ända in i mål, eller strecka för hästar som har en bra spurt över upploppet.
Risk för låg utdelning då jag tycker det finns några hästar som höjer sig över mängden rätt rejält i några avdelningar. Exempelvis så är det endast fyra hästar som tjänat mer än 600k i inledande bronsdivisionen, att jämföra med veckan innan då endast tre stycken hade tjänat under 600k. Till slut hittade jag ganska många spikförslag att komplettera med omgångens klaraste spik och valde till slut att spika samma häst som jag spikade för någon omgång sedan i sjätte avdelningen. Vill man köra reducerat så finns det ypperliga förutsättningar för utgångar i första, tredje och sjunde loppet tycker jag.

Då man som vanligt får ett sent besked om vad som gäller så utgår jag ifrån att det blir barfotaförbud på Axevalla på lördag.

Systemen

Lilla:

270 kr (540 x 1 x 0,50)

1: 4 Rocket Zet
2: 11,7,9,10,3,5
3: 4,9,3
4: 5 Fossens Bonus
5: 13,15,3,4,11,8
6: 4 Mind your face
7: 11,7,2,12,9

Bolaget:

972 kr (1944 x 1 x 0,50)

1: 4,2,10
2: 11,7,9,10,3,5
3: 4,9,3
4: 5 Fossens Bonus
5: 13,15,3,4,11,8
6: 4 Mind your face
7: 11,7,2,12,9,4

Analyser

V75-1

A: 4 B: 2,10,11 C: 5,1,9 D: 7,6,3,8,12

Spetsanalysen

Omgången börjar med en mycket svår spetsstrid att bena ut. Min känsla är att de som startar lite längre ut på vingen är de allra snabbaste, men att de ändå kan få svårt att ta en längd på den invändige konkurrenten. Med all säkerhet kan man utgå ifrån att innerspårets 1 Divas Revansch blir över och inte kommer kunna hålla upp spåret.

7 Saxo Holmsminde har visat vid några tillfällen att han är snabb ut, men mestadels då från spår längre in i banan. Näst senast spetsade han enkelt från spår 2 på Bergsåker och i slutet av november gjorde han om bedriften på samma bana och från samma spår. I bronsdivisionen tror jag dock att man väljer att söka sig inåt i banan, men om kusken är påläst att ingen av de övriga är jättesnabb kanske man laddar för få ledningen och en bra ledarrygg senare.

Långt ut startar också 6 Gosab Blues som från spår 7 på Örebro i somras lyckades köra till sig ledningen efter en utdragen spetsstrid. Även i mars kunde han ta ledningen på samma bana men denna gång från innerspåret. I juni på Axevalla startade hästen med 2 Super Photogenic i spåret utanför och efter att ha startat snabbt verkade han nöjd att släppa till konkurrenten i det här loppet då denne var favorit.

Ständigt osäkre 2 Super Photogenic är det väl frågan om man vågar ladda med då galoppen ligger nära till hands. Startar han lika snabbt som i loppet där han övertog från Gosab Blues så har han chansen att spetsa direkt här. Han verkar vara säkrare nu med jänkarvagnen och kanske gör det även att han blir snabbare om det finns möjlighet att satsa från början också.

Jag har inte sett 4 Rocket Set i tillräckligt många lopp där han laddats för att avgöra om han är tillräckligt snabb för att ta ledningen här, men på Gävle i maj öppnade han riktigt snabbt från innerspåret. Han slog dock av på farten och förlorade ledningen eller släppte den till favoriten i loppet. Ser man på kvalitén på motståndet han normalt har mött så är det starkare än de flesta andra här och jag blir inte överraskad om han är den som är först in i kurvan här.

3 Bolt har mestadels startat i voltstartslopp, men för ett år sen öppnade han snabbt från spår 4. Jag tror dock att han får svårt att ta ledningen i det här loppet.

En som inte känns som någon snabbstartare är 5 Listas Rafiki, men näst senast på Åby startade han riktigt snabbt och var då klar tvåa i spetsstriden efter Dante Boko som ingen i det här loppet vinner någon spetsstrid emot.

Då favoriter ofta har en gräddfil till ledningen så finns det risk för att det utvecklar sig så även här och att Rocket Zet får överta ledningen ganska smärtfritt om han nu inte skulle spetsa för egen maskin. Kim Eriksson är en offensiv kusk och om Super Photogenic går felfri så är det inte omöjligt att han är intresserad av ledningen heller. Jag tror de flesta har respekt för Rocket Zet och Björn Goop och låter honom hållas i ledningen om han kommer dit, men jag är inte helt säker på att Kim släpper lika lättvindigt om det är hans häst som sitter först. Slutsatsen är i alla fall Rocket Zet i ledning efter 500 meter.

Loppanalysen

Jag har hela veckan varit inställd på att inleda omgången med en spik för Daniel Redéns bidrag till loppet precis som förra veckan, men ju längre veckan har gått så har jag lyckats schas:a bort många hästar i övriga avdelningar och till slut hade jag råd att gardera upp 4 Rocket Zet i loppet. Kanske är jag lite bränd av att Västerbo Highflyer inte var som bäst förra vecka och då det pratas om Daniel Redéns stallform och då han själv är lite tveksam till formen för en del hästar känns det inte fel att gardera. I grunden tror jag 4 Rocket Zet är några klasser över de övriga där framförallt 2 Super Photogenic och 10 Send in the Clowns har mycket hög grundkapacitet. Björn Goop upp är ett stort kuskplus dessutom och det stora frågetecknet förutom formen är såklart vilken position hästen får under loppet. Skulle han inte komma till spets så faller det nog på Rocket Zets lott att köra i dödens och försöka sätta lite press på ledaren. Efter att nu ha två lopp i kroppen hoppas jag att formen är bättre och om man väljer att spela ett reducerat system så skulle jag rekommendera att använda Rocket Zet som utgångshäst. Att gå med skor är en nackdel, men jag tror att han är bästa hästen trots barfotaförbud. Skulle det däremot krävas broddar så är han kraftigt missgynnad och då ska man verkligen överväga att gardera.

När jag bestämde mig för att gardera favoriten så övervägde jag ett tvåhästars-lås med min favorit tillsammans med 2 Super Photogenic som alltid går med skor och som var mycket tapper i dödens senast bakom 11 Livacious Lindy. Men efter sju galopper på tio starter så är han allt annat än travsäker. Med två raka starter med jänkarvagn så har hästen dock varit felfri och att han har kapacitet visade han bland annat när han var trea bakom B.B.S.Sugarlight i en klass 1-final i mars på 12.1 över medeldistans.

Jag resonerade vidare att ett lås med en galopphäst och en med osäker form kändes ganska svagt och därför tog jag också med en häst med bra spurt från bakspår i 10 Send in the Clowns. Barfotaförbud missgynnar hästen rejält och formen är lite osäker, men jag hoppas att han på sin grundkapacitet är bäst av de övriga om båda mina förstahästar kommer bort.

Garderar man i loppet är det egentligen bäst att plocka med ytterligare två hästar då det trots allt finns tveksamheter kring alla mina tre streck. Första motbudet är 11 Livacious Lindy, men då hon trivs bäst i spets och på kortare distans så är hon inte med på min lapp trots att hon slog Super Photogenic från ledningen senast och kör med skor som normal balans. Stor tveksamhet för balansen gör att 5 Listas Rafiki inte heller kommer med på lappen. Formen verkar vara sådär då han inte var som bäst senast heller. Jag har en gnagande känsla av att det kan smälla rejält här, men med dessa fem hästar borde det vara heltäckt.

V75-2

A: 11,7,9,10 B: 3,5,2 C: 1,12 D: 4,6,8

Spetsanalysen

I det här loppet finns det ganska många som öppnar hyggligt, men det är två hästar som sticker ut lite extra. 2 Sander Esterel försöker ta emot utvändige 3 Vincere Scis Win och kan möjligen vara först, men det troliga är att den senare av dessa tar en längd på den invändige och leder loppet. På Åby i november tog Sander Esterel enkelt en längd på 1 Saari in Action och körde till ledningen. Med en sen spurt in i första kurvan kunde han köra till sig ledningen mot Max Bob på Åby i oktober.

3 Vincere Scis Win höll enkelt upp ledningen på Åby i mitten av december från innerspåret och tog lätt en längd på Moonshine Muscles på Jägersro i september och spetsade även månaden innan på Jägersro. Han är min spetsfavorit här och då kusken Fredrik Berg har vunnit tidigare från ledningen med hästen över distansen så tror jag att han körs där. En fördel är också att Fredrik Berg kört hästen 3 gånger till skillnad mot Sander Esterels kusk Mats Sandberg som bara kört sin en gång.

Startsnabb är också 4 Quantum Sailor som mycket enkelt drog till ledningen senast på Färjestad från spår 5. Här tar han inte en längd på någon av de två innanför dock.

6 Chapeau Bas och 7 Fuzz kan också dra iväg rejält från början, men inte heller de har någon chans mot de två snabbaste som dessutom har fördel av att ha spår längre in. Det är inte helt omöjligt att Fuzz är framme tidigt och får överta från ledaren.

Loppanalysen

Lärlingsloppet är som så många gånger förr antagligen det svåraste loppet att lösa i omgången. Jag streckar på halva startfältet, men känner mig inte helt säker ändå. Upp i klass rejält är det nu för min tipsetta 11 Red Team Rex som näst senast vann klass 2-finalen på Solvalla på annandagen, men jag väljer ändå att strecka honom först. Han vann finalen med skor på fötterna och får en av de bättre och mer rutinerade kuskarna i loppet i vagnen. Då jag tror på rejäl körning i det här loppet och då jag tror Ville Karhulahti håller sig kall så är min favorit en av de som kommer spurta snabbast över det långa upploppet och jag hoppas på seger. Det som talar emot är att senast vid V75-vinsten så mötte han hästar som tjänat som mest 200k. Nu är det endast fyra hästar som skulle få starta i klass 1 där man får ha upp till 400k och övriga har tjänat mer.

Första skrällen i loppet rankar jag som tvåa och det är 7 Fuzz som har gått bra i tre raka lopp med skor och som jag tycker får en rejäl kuskförstärkning. Senast blev det seger då en annan duktig lärling körde och Oskar J Andersson som kör nu räknas väl som den kanske skickligaste lärlingen, även om han inte vinner jättemånga lopp på V75. Jag ger även hästen en liten möjlighet att få överta spets vid något skede, men kanske får hästen ett lugnt lopp för en gångs skull och får gå till slut då jag tror han kan bli riktigt farlig.

Ytterligare en bra spurtare och ytterligare en skicklig lärlingskusk handlar det om när man pratar om 9 K.H.K.Boko som får mitt tredje streck. Mycket kommer antagligen handla om vilka som har bäst positioner in på upploppet då man får förmoda att hästarna som var med i startrusningen är ganska möra. Jag tror Oscar Ginman helt klart kan positionera hästen i slagläge och att han kan spurta visade han vid vinsten senast på Gävle. Barfotaförbud är ett minus för hästen, men näst senast gick han ett bra lopp som femma med skor och med lite flyt kan han nog ha chansen här.

Mitt tredje bakspårsstreck går till 10 Network Broline som trots allt helst är en häst som går i ledningen. Men då hon har en grym rad med tre vinster och en andraplats på de senaste fyra starterna måste hon ses med bra chans här trots att hästen nu möter hingstar och valacker. Senast på Åby trodde jag inte att hon skulle räcka till riktigt, men jag blev lite överraskad då hon bara blåste till spets och lekte hem loppet ganska enkelt. Hon får nu Oskar Kylin-Blom som var den kusken som senast vann med mitt andra förslag 7 Fuzz och det är inget minus.

Spetsfavoriten här är 3 Vincere Scis Win och då kusken Fredrik Berg är en av de tre kuskarna som faktiskt vunnit lopp med sin häst så tror jag inte att det är omöjligt att det kan bli vinst här igen. Hästen är missgynnad av att gå med skor och kanske är även distansen lite för lång, men om det inte kostar för mycket i starten och man kan släppa till en bra rygg så finns det nog fartresurser för vinst.

Jag fegar ur och tar även med favoriten 5 Asterix Hornline som mitt sista streck i omgången. Jag tror han missgynnas mest av barfotaförbud av de betrodda, men kapacitetsmässigt är han nog den bästa hästen i loppet. Han har en av de mest rutinerade kuskarna, men Frank Nilsson har förtvivlat svårt att vinna på V75. Kanske får jag sluta tjata om det efter det här loppet och även om inte Asterix Hornline kan öppna snabbt så tror jag han ändå har möjlighet att vara en av de som kan få överta ledningen efter ett tag.

V75-3

A: 4,9 B: 3,2,7 C: 10,8 D: 1,5,6

Spetsanalysen

I gulddivisionen den här omgången så finns det tre riktigt startsnabba hästar. Allra snabbast ut är 3 Food Money som löjligt enkelt har tagit ledningen i två av de tre senaste starterna. 3 Food Money öppnade otroligt snabbt i sin gulddebut på Romme och tog enkelt ledningen från spår 6 med Rocky Winner i spåret innanför. Han tog också mycket enkelt ledningen från spår 5 i silverfinalen på Solvalla för tre starter sedan. I det här ganska lågklassiga loppet tror jag faktiskt att Food Money körs i ledningen då jag inte riktigt vet vem som skulle kunna överta. Möjligtvis 7 Monster Drive, men han är nog inte i full form än.

Även om 2 Art on Line är startsnabb så har han ingen chans att ta ledningen här och jag tror han siktar på att ta ryggen på Food Money i det här loppet. Senast i snöyran på Romme kunde han ganska enkelt ta ledningen från samma spår som nu före snabbe Highspeed Call. Jag tror dock inte förutsättningarna var helt perfekta för den senare och kanske såg det bättre ut än det var. Vid två andra tillfällen då hästen haft spår 2 har han startat skapligt snabbt, men inte haft någon chans att ta en längd på Bear Dancer på Örebro för tre starter sedan och på Zinedine Bob i augusti.

Den näst snabbaste hästen i fältet tror jag 7 Monster Drive är. Han startade riktigt snabbt senast på Bergsåker i comebacken efter vila, men kunde inte självmant ta en längd på snabbe Herr Ratzeputz utan blev släppt till spets. På Kalmar i juni kunde Monster Drive hålla ut snabbe Oasis Bi från innerspåret med viss möda till ledning. Möjligen hade han kunnat ta ledningen här om spåren varit det omvända med Food Money, men jag tror inte det.

Även 1 Simb Ruby är skaplig ut då han till exempel öppnade snabbt på Axevalla i slutet på oktober från spår 3, men lyckades inte pressa sig förbi Mr Vida på innerspåret. Han har ingen möjlighet att hålla upp innerspåret här mot de snabba utanför.

Loppanalysen

I en av de sämre gulddivisioner man sett så hittar man mitt andra förslag till utgång eller eventuellt spikförslag om man vill gardera i andra avdelningar. Endast en vinst under 2014 hade 4 Montgomery Hill och kanske är det så att han har lite svårt att sätta mulen först i mål. Han kan inte gå med optimal balans och trots det så tycker jag det är större och fler frågetecken på motståndarna och han missgynnas mindre än de flesta. Nu får han dessutom Erik Adielsson i vagnen och formen är det nog inget fel på då han senast var fastlåst, men då han i näst senaste starten var han tvåa bakom suveräne Digital Ink. Det som gör att jag inte bara spikar rakt av är att jag tror det är risk för att han får position i dödens i det här loppet och om det skulle vara så att han väljer att inte köra där så finns det risk att favoriten 3 Food Money kan rinna undan i spets efter att ha fått dämpa tempot under loppet. Jag tror dock att han kan ta ner Food Money även från dödens och vinna.

Ytterligare en häst missgynnad av barfotaförbud och ytterligare en häst i regi Flemming Jensen streckas och det är 9 Obi Wan. Kapacitetsmässigt tror jag bara möjligen 7 Monster Drive kan mäta sig med hästen i det här loppet. Med spår 9 och startrygg på en snabb häst får han en bra resa och har en spurt som biter bra till slut. Kanske blir det Obi Wans uppgift att köra i dödens och försöka sätta upp lite tempo och då är han nog helt chanslös, men det skulle öppna upp ett bra läge för Montgomery Hill. Om det istället blir Montgomery Hill som sätter press i dödens och Obi Wan kan lifta med i ryggen på denne eller i tredje ytter så har han nog en mycket bra chans och det är på detta till största delen han får ett streck.

3 Food Money missgynnas av skor och hans rad med skor är inte tilltalande och han har inte tagit några större skalper i de lopp han vunnit. Det är inget extremt minus och fjärdeplatsen senast var mot bra motstånd, men efter ett lopp invändigt. Jag är övertygad av att han får ledningen och jag tror heller inte att "Mercan" släpper den och strecket får han på möjligheten att ingen i loppet sätter press på honom under vägen och han kan rinna undan till slut.

Jag väljer att stå över den hästen med bäst kapacitet i loppet och det är 7 Monster Drive. Jag tror han har en bit kvar till formen även om han gått framåt med loppet senast, men nu är det medeldistans och där brukar han inte räcka till. På kort distans hade han varit med på mitt system, men nu står jag över. Jag tror dessutom inte att han kommer till ledningen här utan kommer svaras ut av Food Money och sedan bli först i andraspår. Troligtvis kommer han sladda lite och tvinga någon annan att gå fram till dödens och sedan få en resa i andra utvändigt om inte loppet ska ges bort till Food Money.
I mitt badkar kör Food Money i ledning, Art on Line vinnarhålet, Montgomery Hill dödens, Monster Drive andra ytter, Obi Wan tredje ytter.

V75-4

A: 5 B: 11,6 C: 3,4,7,2,1 D: 8,9,10,12

Spetsanalysen

Ett lopp där det kommer gå undan från början och där i stort sett alla åtta på framspår kan öppna över medel. Jag har mycket svårt att skilja på de två hästar jag tror är allra snabbast här och det är 1 Källna Orlando och 2 L'Amour. 1 Källna Orlando öppnade rysligt snabbt senast på Jägersro då han bara blåste till ledningen från spår 3 och näst senast på Halmstad kunde han spetsa utan större problem från spår 6. Jag ger Källna Orlando tipset då han har innerspåret och kanske kan försvara ledningen även om L'Amour skulle vara en smula snabbare.

2 L'Amour startade från spår 2 på Jägersro i slutet av oktober och kunde då vara först in i kurvan där han släppte till mycket snabbe Man Winner och innan det hade han tagit en längd på invändige M.T.In Cash. Tidigare den månaden kunde han ta ledningen från spår 4 på Solvalla. Inte många hästar håller jämna steg i starten med Man Winner och möjligheten för ledning för L'Amour är nog något mindre än 50%. Oavsett vem som tar ledningen av de två innersta spårens hästar så kommer det nog kosta en del och båda är nog intresserade av att släppa till framförallt favoriten.

Om man ska spekulera i vilka hästar som är snabbast i andravågen så tror jag det är liten fördel 6 Love Palema mot 4 You to Luscious. 6 Love Palema kunde ta ledningen knappt men klart på Örebro i oktober från spår 3 mot bland andra Quantum Striking. På Axevalla i början av september spetsade han från spår 2 där han i ledningen tog emot snabbe Gantab Håleryd. För ungefär ett år sedan var han först i spetsrusningen från spår 7 före bland annat Harpos Blue Swede.

Den 13:e december på Solvalla tog 3 You to Luscious ledningen från spår 2 i ett lopp utan startkanoner, men i det här loppet tror jag Thomas Uhrberg laddar framåt rejält och kanske kan han vara först fram till ledarduon för att få överta, men min röst i det här läget går nog ändå till Love Palema.

Några som är svårbedömda i loppet är 4 Versailles och 7 Mr Crazed. Versailles har gjort ytterst få autostarter från framspår det senaste året, men i november på Färjestad spetsade 4 Versailles lätt utan något motstånd från spår 2. Björn Goop får nog ordentlig fart på hästen om han nu vill det också. I sin enda autostart hittills i livet tog 7 Mr Crazed ledningen från spår 5. Han är ganska svårbedömd här med så få starter, men från spår 7 i det här sällskapet är det långsökt att han kommer räcka till för ledning.

Favoriten 5 Fossens Bonus tror jag inte är hypersnabb ut, men då jag tror de flesta i loppet har respekt för honom så är chansen stor att han får överta ledningen i ett senare skede, speciellt om det har gått fort i början.

8 Loke Revenue kunde i november på Kalmar köra till sig ledningen i en ganska seg spetsstrid från spår 5. Trots en offensiv kusk kommer han nog sökas inåt i banan mot det här motståndet och från det här spåret.

Slutsatsen är att 1 Källna Orlando knappt spetsar före 2 L'Amour och då 6 Love Palema är först framme för att få överta så sitter han i ledningen efter 500 meter. Jag tror sedan under loppet att Erik Adielsson kommer vara nöjd med att få ryggen på storfavoriten, så min känsla är att 5 Fossens Bonus sitter i ledning senast efter ett varv.

Loppanalysen

I ett lopp där man har en orutinerad häst med endast 11 starter i livet och som står i 74% så vill man ju gärna försöka fälla, men i det här fallet så tror jag det är både onödigt och dumt att ens försöka. Mitt mest givna spikförslag i omgången är 5 Fossens Bonus och det kanske är tråkigt, men så bra som han sett ut vid vinsterna i år kan jag inte se hur han ska förlora det här. Motbud saknas inte då den norske gästen 11 Jaccaroo har vunnit 9 av sina 10 starter och nu kanske är gynnad av att tävla med piska, men jag tror ändå Fossens Bonus är övermäktig.
Näst senast startade han på tillägg från spår 3 i volten och kunde ändå överta ledningen redan in i första sväng, och även om han inte är någon startkanon normalt så tror jag Magnus Jakobsson kör framåt direkt och får överta ledningen ganska tidigt. Senast vann han över kort distans från bakspår där han också kördes framåt och avgjorde långt innan sista kurvan.

Vill man absolut gardera storfavoriten så ligger Jaccaroo närmast till hands, men spår 11 på kort distans är givetvis ett minus. Kanske är till och med 6 Love Palema som nu får Erik Adielsson i vagnen ett ännu bättre alternativ. Han är snabb ut och kommer sitta bättre till än norrmannen och är dessutom bara streckad på hälften så många system.

V75-5

A: 13,15,3 B: 4,11,8 C: 6,14,9,1 D: 2,7,12,10

Spetsanalysen

Att lösa spetsstriden i det här loppet är inte lätt då de flesta hästar har gjort ganska få voltstarter som finns i lopparkivet. De danska gästerna har jag till exempel inte sett någon voltstart med, men då inte voltstartat speciellt mycket på senare tid så är det säkert inte deras bästa gren. 6 Seducedbyaface måste ändå ses som en outsider då han har bästa springspåret. Med de svenska hästarna är det inte mycket bättre då de på de få starter som finns att tillgå ofta startat ganska långsamt.

Två undantag har jag hittat och därför får de vara de två hästar som jag anser gör upp om ledningen i det här loppet. Med hjälp av springspåret så tror jag 7 Celebrity Marke har chans att vara först till plankan här. På Mantorp i juni startade Celebrity Marke mycket snabbt från springspår och var många längder före alla andra i starten. Kusken är ganska orutinerad dock och jag har ingen koll på hur vass han är på voltstarter, men jag gissar att det är ett litet minus.

Mitt andra bud för spets är 4 Daytona som efter mycket utdragen spetskörning i mars förra året på Jägersro kunde ta ledningen efter kurvan från spår 3 i volten. Jag ger Adrian Kolgjini nästan lika stor chans som Celebrity Marke här att ta ledningen.

Formhästen på startvolten och troligen bästa hästen där är 3 Sugary la Marc och min gissning är att han efter en lugnare avgång körs framåt och får överta ledningen. Frågan är om Adrian Kolgjini släpper om det är han som sitter i ledningen, men jag tror Sugary la Marc sitter i ledningen efter 500 meter.

Loppanalysen

Det näst svåraste loppet att lösa är stoloppet och med viss bävan för om tilläggshästarna ska hinna fram till de på framvolten så sätter jag ändå 13 Bethel Hanover som första häst. Näst senast på V75 på Örebro var hon mycket knappt slagen av Zelda Zonk efter en mycket bra spurt och jag drömmer om något liknande här. Dessutom gynnas hon av barfotaförbud då de flesta av konkurrenterna får gå med en sämre balans än vanligt. Jag tycker också att Magnus Jakobsson är ett kuskplus mot normalt och jag tycker han är underskattad.

Jag tycker det är svårt att rangordna hästarna jag streckar i stoloppet och som andra häst har jag plitat ner 15 Angelina B.R. Senast hon tävlade på V75 blev det seger på Mantorp i december. Då gick hon barfota runt om, men tävlingen innan i Sverige blev det också vinst och då gick hon med skor så hon verkar behärska skobalans skapligt i alla fall. Erik Adielsson har två raka vinster med hästen och kanske kommer nummer tre här.

Den knappe favoriten 3 Sugary la Marc är mitt nästa streck även om det här finns frågetecken för balansen och för om hon ska gå felfritt från volten. Hon har en mycket fin rad med tre raka vinster där den senaste togs på Jägersro för en dryg vecka sen. Jag tror det finns en chans att hon får överta ledningen efter ett tag och därifrån blir det inte lätt att plocka in henne från tillägg.

Om det skulle vara så att Adrian Kolgjini lyckas lotsa 4 Daytona till ledningen så är det ett mycket bra skrällbud. I senaste starten blev det galopp, men de två tidigare starterna som gjorts med skor runt om har hon vunnit loppen. Det som verkar gälla för hästen är galopp eller seger. Bara spelad till 2% så är det ett roligt streck.

En bakspårshäst till på lappen är 11 Roxy Hill och även om spetshästen vinner flest lopp även på Axevalla så tror jag det är mycket möjligt att några segrar tas från bakspår. Roxy Hill riskerar att hamna lite pyrt till då hon har innerspår på volten, men jag är övertygad om att Johnny Takter grejjar det. Hästen har tre vinster på de fem senaste starterna och de två senaste starterna har varit med skor och det har sett mycket bra ut, med bland annat en seger.

Jag vågar heller inte stå utan Johan Untersteiners nyförvärv 8 Bascaphi In då det är en bra häst i grunden och då han ofta fått rejält fart på sina nya hästar. Motståndet han mött förut skrämmer ingen och spåret kan bli en liten fälla. Jag tror han är en av de bättre på startvolten och kanske blir det svårt att hinna ikapp henne från tillägg.

V75-6

A: 4 B: 6,2,8 C: 10,9,3,12 D: 7,5,1,11

Spetsanalysen

Många svåra spetsstrider att lösa med lopp där antingen alla öppnar ganska bra eller där ingen gör det. Detta lopp hör till kategorin med många startsnabba och efter vad jag kunnat läsa mig till så är troligen den snabbaste av dem alla den norske 6 Shaman Star M. Jag har inte sett några lopp själv med hästen, men då de två närmast innanför inte kan hålla ut honom så riskerar han inte att drabbas av någon solfjädereffekt. Det tuffa i det här loppet blir att ta sig förbi de tre innersta spåren där det finns mycket startsnabba hästar.

1 Denim Boko öppnade snabbt för ledningen och trots hård körning från The Divine Miss F så kunde hon hålla ut denna på Jägersro i april från spår 4. Senare i april tog hon från spår 3 en längd på Neona Princess på Solvalla och satt i ledningen in i första sväng. Mycket snabba ben till ledning från spår 3 på Åby i maj hade hon också och efter en ganska utdragen spetsstrid kunde hon ta en längd på snabbe Strong Reasons för ledningen på Åby senast. På Jägersro i december öppnade hon starkt för att ta en längd på Red Rose America och tog ledningen. Den norske gästen ska vara mycket bra för att lyckas ta sig förbi Denim Boko och ta ledningen och jag tror inte någon annan har möjlighet att göra det. Trots att det är kort distans så tror jag Denim Boko kommer överväga att släppa om det är så att hon snuvar Shaman Star M eller 2 Henke Diablo som är den andre värste utmanaren på ledningen. Troligtvis till den av dessa två som är först i inledningen.

2 Henke Diablo lyckades köra till sig ledningen näst senast från spår 8 på Halmstad då han antagligen överrumplade de övriga från så långt ut. För tre starter sedan tog Henke Diablo ledningen från spår 4 mot bland andra Strong Reasons som inte laddades då. På Jägersro i oktober lyckades han hålla ut snabbe Mr Pellegrino från spår 7 och fick efter ett tag lättvindigt spets från invändige Havbergs Mimi som är riktigt snabb. Mycket enkelt till ledning i oktober på Mantorp från spår 5 blev det också. Trots att han kört till spets i de flesta av de senaste starterna från framspår så tror jag det krävs lite mer här då klassen på motståndet ökar. Jag tror han får svårt att ta en längd på invändige Denim Boko självmant, men jag tror det är bra chans att få överta om han lyckas hålla ut Shaman Star M.

Några ytterligare snabba finns det i loppet och den förste är 3 Caliber T.T som öppnade bra i juli på Tingsryd och tog då ledningen från spår 2 då. I april spetsade han från spår 6 på Axevalla. Jag tror att hästen kanske har tappat lite i startsnabbhet då det var ett tag sen han kunde blanda sig i en spetsstrid på allvar. Jag ger honom en liten chans att ta ledningen här, men jag tror inte han är den rygg som Denim Boko söker, så det är verkligen en liten chans.

De två kanske bästa hästarna i loppet 4 Mind your Face och 8 Bear Dancer kan öppna bra med. Mind Your Face är ingen raket ut som tar en längd på de invändiga, men han kan nog överraska några i början och få en bra position. På Åby i oktober kunde 8 Bear Dancer hålla ut Snabbe Remember my Name och ta ledningen, men här tror jag inte man kommer köra för ledningen då spåret är bedrövligt och det är många snabba innanför.

Min slutsats är att om ingen av 2 Henke Diablo eller 6 Shaman Star M tar ledningen självmant så får den som är först fram till min trolige ledare Denim Boko överta och min favorit till detta är Shaman Star M. Båda dessa hästar kommer mest troligt att köra i ledningen om de kommer dit.

Loppanalysen

Hästen som gynnas klart mest av barfotaförbudet här är 4 Mind your Face. Jag spikade honom senast med framgång och jag fortsätter på den inslagna vägen och spikar honom återigen denna vecka. Han går nu upp i klass och motståndet hårdnar. Det surras om att det blir jänkarvagnen igen och jag tror Mind Your Face vinner oavsett löpningsförlopp. Där det troligaste är att han får gå i andra, tredje ytter och får chansen att spurta över det långa upploppet, men kanske styrs han framåt för att överta ledningen tidigare.

Letar man motbud så är en av de farligaste hästarna 6 Shaman Star M, som har gått i gulddivisionslopp i Norge och som är ohyggligt startsnabb. Kanske kan räcka från ledningen här. 2 Henke Diablo har 6 raka vinster och även om det är tuffare motstånd nu så är han inte chanslös.

V75-7

A: 11,7 B: 2,12,9 C: 4,1,3 D: 10,5,8

Spetsanalysen

I dagens sista lopp är det mest troligt att spetsstriden står mellan 4 Love Lini och 5 Boogie Man. Min spetsfavorit i loppet är 4 Love Lini som kunde köra till sig spets en bit in i kurvan på Solvalla i slutet av november från spår 3. Hästen gjorde om bedriften genom att köra till sig ledningen även på Bollnäs i slutet av september från spår 6. På Bergsåker i september bar det av riktigt snabbt till ledning även denna gång från spår 3. Möjligen kan 1 J.S.Annabell streta emot lite, men jag tror Love Lini sitter i täten in i första kurvan.

Motbudet heter 5 Boogie Man och kanske underskattar jag honom då han haft en hel del voltstartslopp och bakspår på senare tid. Han lyckades köra till sig ledningen en bra bit in i första kurvan på juldagen på Åby där han öppnade bra från spår 8. Här tror jag inte Love Lini är nöjd att få ryggen på Boogie Man, så om han testar för att överta så tror jag han får nej.

En som skulle kunna få överta är däremot 7 Wilda Tigern Jack som den sista oktober på Åby kunde ta ledningen från spår 4. Startspår långt ut på vingen nu och jag tror inte han kan ha något med den initiala spetsstriden att göra, men det är trots allt inte otänkbart då de övriga inte är jättesnabba. Jag tror faktiskt även att 6 Furyk kan ha en liten chans att få överta ledningen om han håller jämna steg med Wilda Tigern Jack. Han är inte jättelångsam ut och kanske blir han ännu vassare nu när han ska gå med jänkarvagn.

Loppanalysen

Ett möjligt spikförslag i sista avdelningen är 11 Odin Töll. Han gynnas stort mot de övriga om det blir barfotaförbud och frågetecknet är väl framförallt att han har bakspår då han tar sina flesta segrar från spets. Jag tror att han är huvudet högre än de övriga här och skulle överväga att spika om jag inte redan hade två spikar som jag tror på. Jag är inte helt hundra på vad kusken hittar på här dock, så det blir gardering.

Med möjlig spetschans för 7 Wilda Tigern Jack så får han det andra strecket. Han har visat i två raka där han placerat sig tvåa att han fungerar bra även med skor trots att det är ett minus. Näst senast var han slagen mycket knappt av Red Team Rex i klass 2-finalen. Hästen verkar funka bra över lång distans då han har tre raka lopp på plats där.

Efter fyra raka segrar så tror jag det är stopp nu för favoriten 2 Raggamuffin. Förutsättningarna är skapliga då han har ett spår som gör att han sitter bra till från början vilket annars skulle vara svårt då han är långsam iväg från start. Barfotaförbudet är ett minus på hästen och skulle det behövas broddar är det ytterligare negativt. På bevisad kapacitet så är han given på lappen vid gardering.

Sällan har jag spelat så här många bakspårshästar vilket sällan är en vinnande melodi, men nu streckar jag även 12 Journey. Lång distans är nog inget plus, men det är däremot barfotaförbudet då Journey alltid går med skor. Han har varit betrodd utan att riktigt leverera, men i den senaste starten fick han segerdefilera efter att ha vunnit ett lopp över kort distans på SOlvalla.

En av mina bästa skrällar i omgången är 9 Light Brodde som bara är spelad på runt 2%. Light Brodde har stor erfarenhet från V75 och kommer från en fin tredjeplats där han fick stryk av Mind your Face.
Han visade då att han fungerar även med skor och jag tror att hästen kan gynnas av bakspåret då Adrian inte lockas att vara med i nån sjuk spetsstrid.

Sista strecket i omgången är ytterligare en skräll och det går till en av spetsfavoriterna 4 Love Lini. Nu blir det rejält mycket tuffare, men skulle hon testas i spets samtidigt som Ulf Ohlsson kör och så kanske hon kan dyka upp där framme. Om hon får dämpa tempot lite och om hon får en bra rygg så kan det bli seger. Hon går normalt med skor och missgynnas inte av förbudet.