V75 analysen - Bergsåker 24 Jan 2015

Förra veckan

Båda spikarna satt men trots det blev det bara 5 rätt på Åby både på det stora och det lilla systemet. Kanske hade jag rankat upp Kash’s Cantab om jag vetat om utrustningsförändringarna när jag skrev analysen, men det är ju ändå svårt att tro på en häst som inte vunnit på över 40 starter. Då jag redan hade fem streck i gulddivisionen så hade det kostat väldigt lite att plocka med honom där dock.

Network Broline borde kanske varit rankad minst fyra (nu vann han ju, så han borde ju rankats etta), men jag valde att gå på två mindre betrodda hästar i förhoppning om en skräll där jag tyckte båda var motiverade. Jag trodde heller inte riktigt att Network Broline skulle räcka till i det här sällskapet. Det jag tar med mig är spiken på Mind your Face som jag bestämde mig för direkt när Trailing Edge blev struken å den stod i 4%. Lite tur med Jormas förkylning där kanske då jag tycker Söderkvist är en vassare voltstartare än Kontio.

Denna veckan

Denna vecka är det V75 på Berg(h)såker och möjligen blir det en stor dag för den flyttande hemmatränaren Robert Bergh. Jag utgår ifrån att det inte kommer gå att köra barfota och skulle så bli fallet skulle man nog behöva revidera tipsen en del. Jag har svårt att bestämma mig för om det är en mycket lätt omgång, eller om det är riktigt svårt. Risken är att det är många riktigt stora favoriter som bara vinner, men jag hoppas kunna fälla i alla fall några av dessa. Jag valde mellan fem olika spikförslag och till slut blev det endast en spik i omgången där jag tycker att det inte finns någon riktigt bergsäker vinnare att luta sig tillbaka mot. Risken är som alltid att man till slut väljer ”fel” spik, men jag har valt en ”rolig” som jag tror gynnas av förutsättningarna mer än konkurrenterna.

Systemen

Lilla:

216 kr (432 x 1 x 0,50)

1: 2 Västerbo Highflyer
2: 8,14,11,2,5,9
3: 9,2
4: 6,1,4
5: 11,14,1
6: 9 Diego M.Boko
7: 5,3,10,2

Bolaget:

1008 kr (2016 x 1 x 0,50)

1: 2 Västerbo Highflyer
2: 8,14,11,2,5,9,4
3: 9,2
4: 6,1,4,2,9,3
5: 11,14,1
6: 9,7
7: 5,3,10,2

Analyser

V75-1

A: 2 B: 6,1,9 C: 4,5,3 D: 8,10,11,12,7

Spetsanalysen

Given spetsfavorit från innerspåret är 1 Wannabe Kemp som kommer ta ledningen och sen kan välja om han vill släppa eller köra i ledning. Jag tror att man är nöjd med rygg på ledaren om det kommer någon betrodd för att överta.

2 Västerbo Highflyer spetsade knappt den 14:e maj på Solvalla, men det var ett lopp utan några startraketer. På Romme i september lyckades han köra förbi den invändige konkurrenten och hyfsat snabbe Blue Rocket efter utdragen spetskörning halvvägs in i första kurvan. Här tar han inte en längd på invändige 1 Wannabe Kemp, men jag tror inte någon utanför tar en längd på honom heller. Jag tror det är stor chans att 2 Västerbo Highflyer är först framme och ställer frågan och då får överta ledningen.

Hyfsat startsnabb sägs även 5 Air Gunner vara, men jag har inte sett något lopp där han visat att han skulle vara något utöver det vanliga. Jag tror inte han tar en längd på 3 Abborren här och än mindre på någon av de två längst in.

3 Abborren är den typen av häst som ofta är 2-3 snabbast från start, men på Romme den 5:e december kunde han köra till sig ledningen in i första kurvan. Här är det tveksamt om han tar en längd på invändige 2 Västerbo Highflyer och helt uteslutet att han är före 1 Wannabe Kemp.

4 Queasy har varit osäker på slutet och den här gången är det troligt att Örjan öppnar försiktigt för att undvika galopp.

Loppanalysen

Jag inleder omgången med en chansspik som jag tror har bäst chans trots vissa frågetecken, men där jag tycker det är än större frågetecken på motståndarna. Jag tippar 2 Västerbo Highflyer som vinnare i första loppet trots att det är ett stort frågetecken för formen då han varit behandlad och ifrån ett tag. Strecket får han mest på sin grundkapacitet och på att jag tycker att de flesta motståndarna har minst lika stora minus på sig. Senaste silverdivisionsloppet på Mantorp blev han oplacerad, men det var mycket högre klass på det loppet och 3-4 stycken hade nog varit storfavoriter om de deltagit här. Näst senaste loppet på Solvalla avslutade hästen med en mäktig spurt från i stort sett sista plats innan upploppet fram till delad seger med Blue Rocket. Då jag räknar med barfotaförbud på Bergsåker denna helg så gynnas 2 Västerbo Highflyer av det då han tillsammans med Rebellion är de enda i loppet som normalt går med skor runt om.

Kanske ska man motivera några av de mer betrodda i loppet som jag väljer att stå över och den mest överraskande är kanske storfavoriten 6 Caramella B.F som normalt är en häst som jag gillar skarpt och som vunnit tre raka lopp. Förutom att hon missgynnas av att gå med framskor så tycker jag hon har haft svårt att hävda sig sen hon kom upp i silverdivisionen där det som bäst blivit en tredjeplats. Jag tror heller inte hon är lika vass som när hon var proffstränad tidigare under förra året hos Reijo Liljendahl och de tre senaste loppen hon vunnit har varit mot ganska mediokert motstånd. Näst senaste vinsten var i ett spårtrappelopp där hon hade tjänat 400k mer än den med mest pengar och där hon slog Rub it Out på mållinjen från lika start. En lugn start aviseras och frågan är var hon hamnar i loppet.

1 Wannabe Kemp slog min spik för tre starter sedan på Gävle i november, men den gången gick han barfota runt om vilket det inte finns möjlighet till nu. Från ledningen är han inte chanslös och han kan möjligen ställa till det för min spik om han väljer att köra i ledningen. Jag tror det kan räcka långt, men inte ända fram här.

4 Queasy är osäker i starten och jag tror på en säkerhetsstart här och en position ganska långt ner i fältet. För tre starter sen fick han dessutom stryk knappt av min spik trots att han då gick med en bättre balans. De två senaste loppen har han varit oplacerad och formen känns sådär.

5 Air Gunner kan inte heller köra med optimal balans, men gjorde det riktigt bra som fyra i snöyran senast på Romme. Kan vara en riktigt bra outsider här om min spik inte räcker till.

V75-2

A: 8,11,14,2 B: 5,9 C: 4,13,10,1 D: 7,12,6,3

Spetsanalysen

En mycket svår spetsanalys att göra i det här loppet trots att det bara är fyra hästar på framvolten. Alla fyra är hyfsat startsnabba och jag tror att alla fyra har spetsat någon gång tidigare från det startspåret de har den här gången. Måste jag välja en så faller valet på 1 Kling Jens som i alla fall är gynnad av att ha bästa spåret och då hästen går bäst i spets och tränaren aviserat spetskörning så kommer han nog verkligen laddas iväg för att vara först. Den som kanske är minst snabb ut av de fyra är kanske bästa hästen 2 Rigeljerven och frågan är om han får överta ledningen efter ett tag. Det kan bli hård körning om 1 Kling Jens kommer försöka hänga i där framme.

Loppanalysen

Inte bara spetsanalysen är svår att lösa, utan att lista ut vem som vinner det här loppet är en riktig utmaning. I början av veckan var 5 Tangen Didrik stor favorit vilket var lite motiverat med tanke på senaste loppet där han vann mycket enkelt efter en del strul på vägen, men också med en del hjälp under loppet. Det var även lite omotiverat med tanke på att han nu kliver över tilläggsgränsen och står 20 meter sämre till än vad han normalt borde ha gjort. Jag gissar att Robert Bergh svor lite grann när hästen vann loppet senast, då ett andrapris istället hade gjort att han stått kvar på framvolten och därifrån varit ett spikförslag. Jag tycker alltså att han står mycket hårt inne och egentligen är ganska likvärdig med 2 Rigeljerven som nu står 20 meter bättre till. Innerspår på mellanvolten skulle kunna innebära problem, men då det är ganska få hästar på på den volten så tror jag han kan hitta ut i andraspår ganska snabbt. Då jag garderar rejält i loppet tycker jag han är värd ett streck då Bergh säkert siktat på det här loppet och har vinnarskalle då han vunnit tre av de fem senaste loppen om än i enklare sällskap.

Den inbördes ranken är svår, men som första häst har jag ändå plitat ner 8 Raske Rutger som vann senast på V75 då den klare ledaren galopperade kort före mål. Medeldistans är nog lite sämre för hästen än lång distans som det var senast, men det blir å andra sidan kortare tid för de på bakre volten att hinna ikapp också. Gör hästen om insatsen från senast så tror jag han har bra chans och i alla fall slår Tangen Didrik på samma volt.

Bra form kommer också 14 Rino Dox med som har vunnit två raka och som har tre vinster på de fyra senaste starterna mot liknande motstånd. I senaste loppet på Bergsåker den 27:e december slog han bland annat sex av motståndarna i det här loppet vilket kan ge en fingervisning om resultat även i det här loppet. Då handlade det om lång distans dock. Att notera är att 14 Rino Dox slagit 11 Guli Järven knappt i tre raka starter och verkar vara huvudet högre även om de är jämna.

11 Guli Järven är också ett givet streck här då han är minst lika bra som 14 Rino Dox. Innan loppen mot 14 Rino Dox vann han två lopp i slutet av oktober på Bergsåker och i början på november på Umåker där han slog Mel Odin i båda loppen. Nu är det ett stort kuskplus med Ohlsson upp och kanske är det det som gör att han kommer före 14 Rino Dox denna gången, det tror i alla fall jag.

På startvolten tror jag 2 Rigeljerven har störst chans att rinna undan. Han är kanske den som öppnar sämst av de fyra, men det är inte omöjligt att han kan få överta efter en bit och med en snabb start så dröjer det längre innan de från tillägg kommer ikapp. Den 23:e december slog han två av motståndarna på framvolten ganska klart utan att ha något med segern att göra och jag tror det han plockar ner dom även denna gång och i november slog han Tangen Didrik då dessa startade från samma volt. Jag tror det är troligt att han är före även denna gång.

En bra häst som ofta är betrodd, men som sällan levererar på V75 är 9 Krusen och normalt står jag över honom då kusken ofta kör lite för hårt lite för tidigt. Att hästen inte skulle räcka till över lång distans förra gången var inte så oväntat, men nu är det i alla fall medeldistans vilket passar det offensiva körsättet lite bättre. Det är ett långskott att han ska vinna här, men jag tycker han står lite bättre till än vad han brukar och med många streck och till 4% tycker jag han är värd ett chansstreck.

Jag har här även råd att betala för 4 Mitt hjärtas Lilja som normalt sätt inte räcker till mot hingstarna, men efter en mycket bra insats senast där hon var tvåa efter Raske Rutger så får hon ett sista chansstreck här.

V75-3

A: 9,2 B: 5,4 C: 1,3,6 D: 8,7

Spetsanalysen

Här tar 1 Herr Ratzeputz ledningen i början och senast tog han mycket enkelt hand om ledningen den 14 januari på Bergsåker från spår 2 för att sedan släppa till favoriten. På Romme hade han innerspår precis som nu och kunde utan större problem hålla ut de övriga. De tre senaste loppen har han tagit ledningen, men innan dess blev han omsprungen av Shaq is Back vid start från innerspår.

1 Herr Ratzeputz kommer garanterat släppa spets och snabbast tror jag 2 She Loves You F.I är och hon borde få överta i ett tidigt skede. Hon öppnade snabbt utan att ta ledningen i EM för ston på Solvalla i augusti. Loppet innan kunde hon spetsa från spår 2 mot bra motstånd även om det inte var några startraketer med i loppet. Hästen har även tidigare visat sig vara startsnabb och jag tror på bra chans att hålla ut de utanför.

3 Trustworthy Ås brukar kunna ta sig till täten då motståndet är lite sämre genom att antingen spetsa direkt eller köra sig till ledningen efter en bit. Hästen kunde enkelt ta ledningen i ett litet fält på 5 deltagare från spår 4 på Bergsåker i senaste starten och även i ett annat lopp på Bergsåker den 26:e november. Jag har svårt att tro att han ska kunna ta en längd på varken 1 Herr Ratzeputz eller 2 She Loves You F.I här dock. Skulle han däremot ta sig till ledningen så lär han släppa här då han behandlats sen senast.

Jag ska villigt erkänna att jag har dålig koll på 4 Going for Gold Zaz och dess startsnabbhet, men med Kontio i vagnen och efter vad jag kunnat läsa mig till så gissar jag att han är riktigt rask ut. Jag tror att min spetsfavorit kan få lite hjälp av 3 Trustworthy Ås att hålla ut Jormas häst och det kan vara det som avgör här, men jag är inte alls säker.

Skapligt snabb ut är 6 Clear Sign, men han hade ingen chans att hålla ut 3 Trustworthy Ås senast de möttes på Bergsåker i slutet av november och från spår 6 tas han nog lugnt iväg. Det samma gäller 7 Kaka A.T som inte startat på länge och som trots skaplig startsnabbhet nog tas lugnt iväg här också. I denna kategori sätter jag även 8 Rakas som i och för sig gjort ett lopp på senare tid, men han laddas nog inte heller från det här läget.

Slutsatsen är att 2 She Loves You F.I sitter i spets efter en bit antingen genom att köra dit direkt och överta från 1 Herr Ratzeputz, eller att överta i andraläget från 3 Trustworthy Ås. En liten brasklapp lägger jag ifall det skulle vara så att 4 Going for Gold Zaz öppnar snabbare lite snabbare än jag gissar och är före min spetsfavorit. I så fall tror jag han körs i ledningen.

Loppanalysen

Här väljer jag faktiskt att inte ranka min spetsfavorit först utan sätter dit Daniel Redéns 9 Luckycharm Hanover som förstahäst. Denna gång är det Örjan som kör och det är ett plus och en garanti för en bra resa. Senast gick han utvändigt ledaren Monster Drive som återkom efter vila och kunde slå denne in på upploppet, men blev själv omkörd av min spetsfavorit i loppet 2 She Loves You F.I. Han har gått med skor i de tidigare starterna hos nye tränaren och klarar balansen bra. Troligen har han gått framåt rejält nu efter att ha varit lugnt jobbad och fått ett lopp i kroppen senast och kanske räcker det för att städa av favoriten över upploppet. Om favoriten inte skulle klara av att ta spets så är det stor fördel för min ide här.

Jag vågar inte spika 9 Luckycharm Hanover här då favoriten trots allt vann loppet senast de möttes och här har ett bättre spår. 2 She Loves You F.I har visat vid två raka segrar att hon klarar att gå med skor och några tveksamheter däri finns nog inte. Jag tror dock att min favorit i loppet är mer gynnad av skobalans och jag tror även att distansen kan vara ett litet minus för favoriten. Näst senast slog hon några bra hästar som Ariel Boko över medeldistans, men det var ett ganska litet fält. När det dessutom finns ett frågetecken för om hon kommer till spets eller ej så väljer jag att inte gå på spelarkårens linje, men vågar heller inte plocka bort hästen.

Vill man gardera ytterligare så ser jag möjligen två hästar med chans i loppet och det är 5 Canaka B.F som också missgynnas av skotvånget och som troligen får göra jobbet i dödens i det här loppet och 4 Going for Gold Zaz som jag tror är ändå mer missgynnad av skotvånget. Skulle Jorma Kontio komma till spets och inte någon sätter press kan han rinna undan då hästen är riktigt bra i grunden, men nu har han varit ifrån ett tag och här är det fel väglag.

V75-4

A: 6 B: 1,4,2,9 C: 3,10,11 D: 8,12,5,7

Spetsanalysen

Min spetsfavorit efter tre raka lopp där han tagit ledningen är 1 Rocket Speed. Han är snabb ut och tog mycket enkelt ledningen den 21:a december på Romme från spår 3 i ett enklare gäng. Lika lätt tog han sig till ledning i slutet på oktober på Gävle från spår 4 och i mitten av oktober även det på Gävle från spår 4.

Värst emot min trolige ledare är 5 Missil Brodde som kunde trycka sig till spets in i första sväng senast på Boden den 16:e januari från spår 6. Var också mycket nära att ta ledningen från spår 7 på Umåker den 10:e oktober, men där kurvan räddade ledarhästen. Ledning blev det även 26:e september på Boden från spår 4, men då det är helt annan klass på motståndet nu så tror jag inte 5 Missil Brodde tar en längd på innerspårets 1 Rocket Speed.

Favoriten i loppet är inte långsam ut, men är heller ingen kanon. På Solvalla den 10:e december lyckades han ta ledningen och även om han inte tar en längd på de snabbaste här, så tror jag hanx har mycket bra chans att få överta ledningen från 1 Rocket Speed då det handlar om lång distans.

Loppanalysen

Omgångens största favorit och jag väljer att gardera. Kanske är det så att 6 Digital Collection bara är bäst och bara vinner det här loppet och tror man det kan det ju vara en bra spik eller utgång om man spelar reducerat. Men han är just fyllda 4 år och med bara 11 lopp innanför västen och bara två segrar på dessa då han mestadels mött ganska dåligt motstånd så känns det inte som någon klockren spik. Nu ska han dessutom gå med skor runt om och över medeldistans är han den i loppet som har sämst rekordtid med skor. Över lång distans har han inte sprungit med skor, men rekordtiden där är helt klart bra i sitt enda lopp över distansen med barfotabalans bak. Det som talar för honom är att övriga antagligen har överdriven respekt för honom sett till streckprocenten och möjligen släpps han enkelt till spets där han får bestämma. Det kan ju tänkas att stallkamraten 4 Mockingbird Face körs fram för att låsa loppet med. Det ska ändå sägas att han har två raka bra resultat på Solvalla där han varit etta och tvåa och slagit en hel del bra hästar och det är på dessa resultat han får tipset.

Första garderingsstrecket går till 1 Rocket Speed som jag tror har god chans att ta ledningen här. Det återstår att se hur Kontio gör om han släpper eller kör i ledningen, men jag tror inte det är omöjligt att han släpper. Blir det krypcasino av loppet så får han svårt att komma till från rygg ledaren, men skulle han få fritt i tid så såg vi senast på Romme vilken vass spurt han har när han spurtade till tredjepriset på V75. I övrigt har han mest mött samma typ av motstånd som favoriten och det imponerar ju inte, men till hans fördel så går han med skor runt som normal balans. Distansen är nog ingen fördel för 1 Rocket Speed även om han är stark.

En som har fördel av distansen är däremot 4 Mockingbird Face. Senast var han fyra över lång distans på V75 på Jägersro i ett lopp som jag tycker är bra mycket bättre än detta. Han var då slagen av Da Vinci Boko, Springover och Rattigan som alla antagligen varit favoritspelade i det här loppet. Näst senast vann han ett enklare lopp över lång distans på Örebro och då gick han även med skor runt om. Han har vunnit åtta lopp tidigare och alla dessa har varit på längre distans än 2140 meter.

Jag streckar även Henrik Svenssons 2 Bretagne Hornline som var mycket stark senast där han dock knappt förlorade över lång distans mot Te Freddo Knick. Innan den förlusten hade han vunnit fyra raka lopp mot enklare motstånd och fördelen för honom är att han alltid går med skor. Han sitter bra till från början från spår 2 och är inte chanslös här.

Ytterligare en van vinnare har vi i 9 Dotcard Seabrook som har vunnit tre av de fem senaste starterna i ny regi. Senast besegrade han 4 Mockingbird Face ganska klart och vid segern över lång distans på Romme i november besegrade han 1 Rocket Speed. 9 Dotcard Seabrook är också den som gått lång distans snabbast med skor av deltagarna i loppet.

Sista strecket till 3 Mr Jäger som det låter mycket uppåt på från Per Lennartssons stall. Distansen är ett plus här, men jag tror samtidigt hästen kanske är den som mest missgynnas mest i loppet av barfotaförbudet. I senaste klass 2-försöket på Örebro var han fyra efter så bra hästar som Nadal Broline, Stepping for Money och Figaro’s Dream då han också gick med skor. Näst senast vann han över lång distans mot riktigt bra motstånd men då gick han barfota runt om. Från spår 3 sitter han bra till här direkt och jag tror han har en bra chans här om han klarar att springa med skor.

V75-5

A: 11 B: 14,1,10,6 C: 2,4,12,13,4,15 D: 9,8,7,5

Spetsanalysen

Lite oväntat så tror jag 3 Gin T.Deluxe har en bra chans att sno åt sig ledningen i inledningen i det här loppet. I ett voltstartslopp på Hagmyren förra året kunde hon inte hålla ut en springspårshäst från spår 3, men var klart snabbare än de övriga från de tvärare voltspåren. Hästen har en mycket bra acceleration ut ur volten och den 26:e december på Umåker kunde hon hålla ut de övriga till ledning från spår 1 trots att hon var bland de sista ur volten.

Något lite snabbare än 3 Gin T.Deluxe tror jag faktiskt 4 Lönshults Signe är från start. Men från spår 4 och utvändigt om min spetsfavorit så tror jag inte hon tar en längd på Henrik Svenssons häst.

Efter startrusningen tror jag det finns möjlighet för 2 Sessan Kimbee att ställa frågan och då Henrik Svensson aviserat smyglopp kommer ledningen garanterat släppas. Från springspår på tillägg startar dock snabba 11 Nikita Broline som troligen snabbt kommer vara ikapp de på start. Kanske blir det istället 11 Nikita Broline som kommer vara den som är först framme för att överta? Eventuellt hinner 2 Sessan Kimbee till ledningen innan 11 Nikita Broline är framme och i så fall är jag inte helt säker på att Tobbe Jansson släpper till en av de största konkurrenterna i loppet. Robert Bergh har ju ytterligare en häst i loppet som skulle dra fördel av att 11 Nikita Broline får lite mothugg om spetspositionen.

Loppanalysen

Här övervägde jag faktiskt att chansspika 11 Nikita Broline då jag tror hon kommer sitta riktigt bra till direkt från springspåret på tillägg. Vore jag säker på att hon skulle sitta i ledningen ganska tidigt så skulle jag ha spikat. Hästen vann direkt efter uppehåll senast och borde gått framåt med loppet. I början av november var hon femma i Breeder’s Crown-finalen efter att ha vunnit sin semifinal. Då gick hon barfota runt om vilket verkade vara ett lyft. Senaste vinsten togs dock med skor och den balansen verkar fungera bra med. Jag tror Ulf Ohlsson har riktigt bra chans att ta ledningen tidigt och sen stanna där ändå in i mål.

Jag fortsätter att strecka Robert Bergh och efter spurten som 14 Geisha Sund gjorde senast till enkel vinst så är det lätt att förstå att han får ett streck här. Det är många att runda från spår 14 och 14 Geisha Sund kommer vara långt efter min idé i loppet, men med lite flyt tror jag hon blir farlig över det långa upploppet. 28:e december på Örebro näst senast var hon trea efter Zelda Zonk, men slog i loppet hästar som Alvena Take it, Roxie Lavec och Dernier Viking.

Kristian Lindberg är väl inte någon som normalt vinner på V75, men då hans 1 Alva Garbo står 20 meter bättre till än de värsta konkurrenterna och då hon har vunnit hälften av sina 12 starter så måste jag strecka henne här. Senast var det comeback efter vila och då vann hon direkt i ett billigt gäng. Med lopp i kroppen nu och möjlighet att kanske komma till ledning efter ett tag och då hon dessutom är van att gå med skor så ger jag henne sista strecket i loppet.

Hade jag råd med en häst till så skulle jag även ta med 10 Lina Liv. Den 26:e november slog hon 14 Geisha Sund på Bergsåker och senast den 7:e januari på Bergsåker var hon mycket knappt slagen av 11 Nikita Broline på samma tid. Endast streckad på 4% så är hon ett fynd.

V75-6

A: 9 B: 7,3 C: 11,6,2,1 D: 4,5,12,10

Spetsanalysen

Den jag tror har bäst chans på ledningen i den sjätte avdelningen är 3 Pave the Way som enkelt tog ledningen från spår 3 på Solvalla den 3:e december mot liknande motstånd. Den 24 oktober kunde han ta en längd på invändige och snabbe Future Love och ta ledningen på Örebro. 3 Pave the Way mötte den 24:e september 7 Finish Future som tyvärr galopperade i starten vilket gjorde att 3 Pave the Way enkelt kunde sno åt sig ledningen.

6 Solöns Rangel är nog den som främst utmanar 3 Pave the Way om ledningen. Näst senast på Gävle spetsade han enkelt från spår 4, vilket han även gjorde på Romme 25 november från spår 5. Jag tror dock att Solöns Rangel inte riktigt håller måttet när det kommer till att möta riktigt bra hästar. De gånger han har tagit ledningen har det varit mot ganska svalt motstånd.

Från spår 7 ska det mycket till om 7 Finish Future ska lyckas ta sig till ledningen, men öppnar han som han gjorde på V75 på Mantorp den 13:e december då han spetsade från spår 3 i bronsdivisionen där han kunde hålla ut snabbe Strong Reasons så är han nog inte helt chanslös. Frågan är om Jorma ens laddar framåt eller om han söker sig in i banan. Över kort distans vet jag inte om Fredrik B. Larsson är så sugen på att släppa ledningen heller om frågan ställs, men jag ser det som ett möjligt scenario att 7 Finish Future skulle kunna få överta i andra skedet.

1 Elles W.Fill hade ingen chans att svara ut de övriga från innerspåret senast den 14:e januari på Bergsåker. Tränaren pratar om att eventuellt köra med jänkarvagn som ska kunna göra att hästen öppnar lite rappare, men jag tror inte att det räcker för att hålla ut de övriga här.

4 Greenstar öppnar skapligt, men kan inte ta en längd på invändige 3 Pave the Way och inte hålla ut 6 Solöns Rangel och detsamma gäller 5 Hot Deposit.

Loppanalysen

Här övervägde jag att spika 9 Diego M.Boko, men då jag är lite rädd för att värste konkurrenten kan hitta till spets beslöt jag att låsa på dessa två. Diego har varit otroligt bra hela hösten och vann ett brons-försök på Romme den 10 januari. Motståndet då kändes lite vassare än detta, men nu har hästen bakspår också. Han vann även för fyra starter sedan på Bjerke när V75 avgjordes där. Han har visat i de tre senaste starterna att han funkar riktigt bra med skor, så i det här loppet är nog barfotaförbudet bara en fördel.

Trots balansminus och trots att det inte alls är säkert att hästen släpps till spets så streckar jag även 7 Finish Future. Kanske är jag bränd sen senaste V75-vinsten på Mantorp i december då hästen hamnade precis utanför systemet och inte vill råka ut för samma sak igen. Hästen kanske har bäst grundkapacitet av alla i loppet och med valfri balans hade det kunnat vara ett spikförslag. Men nu streckas han på en sylvass spurt och viss chans att få överta ledningen tidigt.

V75-7

A: 5,3 B: 10,2,6 C: 1,7,12 D: 4,11,9,8

Spetsanalysen

Min spetsfavorit i det här loppet är 6 Eklas superior som öppnade mycket snabbt senast på V75 på Örebro där han till slut lyckades köra sig förbi invändige Tenzing som galopperade. Efter att ha öppnat snabbt även på Gävle den 11:e december kunde han överta spets in i första kurvan. Den 4:e oktober på Hagmyren kunde han däremot inte ta ledningen, men han öppnade bra även denna gång och mötte då flera mycket startsnabba hästar med startspår innanför. Då det inte finns några startraketer i fältet så ger jag en liten fördel för ledningen till 6 Eklas Superior trots startspår långt ut på vingen.

Främst utmanas min spetsfavorit av utvändige 7 Beverly Boulevard som jag tror är den allra snabbaste hästen i fältet. Han missgynnas dock av att ha spår utanför och direkt intill min spetsfavorit och jag tror inte han kan ta en längd på honom här. Den 6:e december startade 7 Beverly Boulevard två spår utvändigt om 5 Obi Degato och hade då inte några som helst problem att ta en längd på denne och vara först från spår 5. Även den 30:e oktober på Umåker kunde han köra sig till ledningen och denna gång från spår 8. Då båda de två snabbaste från start inte är speciellt betrodda här så är nog den som tar ledningen nöjd att släppa till någon bättre. En ganska utdragen spetsstrid kan man nog vänta sig ändå.

Av de mer betrodda i loppet så är nog 1 Jethro Tull den snabbaste ut från framspår. Här tror jag dock att innerspåret kan bli en fälla då jag inte tror han kan hålla ut de två snabbaste utifrån. 3 Cash’Em och 4 Exciter är inte snabba ut och kanske kan det uppstå en lucka att styra ut i, men möjligheten att 2 Bacardi Hornline sitter i vägen ser jag som trolig. Näst senast öppnade i alla fall 1 Jethro Tull hyggligt och kunde då köra till sig ledningen in i första sväng.

Något mindre snabb ut av de betrodda, men ändå den som i slutändan kanske sitter bäst till är 5 Obi Degato. Senast på V75 på Romme lyckades han nästan ta emot hyfsat startsnabbe Baron d’Inverne och var på väg att hålla ut honom med hjälp av kurvan när han galopperade. Öppnar hästen som senast så ger jag honom favoritskapet i att vara den som är först framme för att överta från 6 Eklas Superior.

Loppanalysen

Precis som senast så tycker jag att 5 Obi Degato skulle kunna vara ett kul spikförslag. Här finns chansen att få överta ledningen efter en bit och därifrån ska det mycket till om någon ska plocka ner honom. Han har 12 lopp på plats av de senaste 14 och det här loppet känns lite lättare emot än senast. Går normalt med skor vilket är ett plus här.

Jag tar även med betrodde 3 Cash’Em som har två vinster och ett andrapris sen han kom till Robert Bergh. Vinsterna är tagna i mycket enkla gäng och vid förlusten var han slagen av Oops Trot och det är väl ingen merit man skriver ned i CV:n. Jag tycker han är överstreckad, men vågar ändå inte stå över honom när jag ändå inte väljer att spika.

10 Global Perfection kommer med två raka nollor i raden och nu tränaren i vagnen, men det är en häst jag gillar. Han hade lite otur senast under avancemang då hästen framför tvärbromsade och han galopperade en kort stund innan han kunde börja om avancemanget. Utan galoppen hade han nog kunnat köra till sig en plats. För tre starter sedan vann han ett klass 2-försök på Bergsåker och här tror jag hans spurt biter bra över upploppet.

Sista strecket i omgången går till 2 Bacardi Hornline då han har ett bra läge direkt och då Ulf Ohlsson lät spralligt nöjd med hästen i ”Vass eller kass”. Tydligen ryktas det om jänkarvagn för hästen också och det kan ju bli ett stort lyft.