V75 analysen - Åby 17 Jan 2015

Förra veckan

5 rätt förra veckan vilket kunde ha varit 6 om jag bara valt rätt spik i den första avdelningen där jag valde att spika Highspeed Call. Jag grämer mig lite över detta då jag tidigt i veckan hade sagt att jag skulle välja spik beroende på vädret och att jag skulle spika Art on Line om det blev rusk-väder.

Jag missade också Rocky Reach som nästan kom in som reserv då det var två strykningar, varav en som jag hade med på systemet. Det skall väl sägas att det är mycket tänkbart att jag hade rankat upp Rocky Reach en del från spår 6 istället för spår 8. Mest nöjd får jag kanske vara med att min förstarankade häst vann i avslutningen, nämligen Diego M.Boko.

Veckans lopp

Säga vad man vill om Åbys tills vidare permanenta barfotaförbud, men som spelare så är det ganska skönt att veta vad som kommer gälla från början när man börjar analysera omgången och slippa hålla två system levande genom hela veckan. Åby är ju speciellt med sitt dubbla Open Stretch som innebär att de 2 bakom ledaren får möjlighet att gå förbi på insidan inne på upploppet. Statistiken visar här att hästar i rygg ledaren har betydligt större chans för vinst i jämförelse med banor utan OS, men spetshästen har fortsatt överlägset bäst vinnarprocent.

En intressant omgång där det finns risk för dålig utdelning om det blir en favoritbetonad omgång, men där jag tror och hoppas att det ska gå att fälla några av favoriterna. Dock inte den största, det är min givna spik i omgången.

Systemen

Lilla:

315 kr (630 x 1 x 0,50)

1: 1 Västerboonthenews
2: 4,6
3: 6,4,9,7,8,2,5
4: 6,5,10
5: 15 Mind your Face
6: 2,5,4
7: 3,9,2,7,5

Bolaget:

1050 kr (2100 x 1 x 0,50)

1: 1 Västerboonthenews
2: 4,6,12,3
3: 6,4,9,7,8,2,5
4: 6,5,10,11,3
5: 15 Mind your Face
6: 2,5,4
7: 3,9,2,7,5

Analyser

V75-1

A: 1 B: 3,2 C: 8,9,6 D: 7,11,10,5,4

Spetsanalysen

Klar spetsfavorit i första avdelningen är här 1 Västerboonthenews. Jag kikade igenom lopparkivet från senaste V75 på Åby och då kunde spetsfavoriten Priamo Caf hålla upp innerspåret och mycket snabbe 1 Västerboonthenews borde således också kunna ta ledningen här. Senast med framspår så öppnade han rasande fort och tog enkelt ledningen från spår 6 mot Fleetfoot Hanover på Mantorp.

Två riktigt bra motbud om spetsstriden finns det i loppet och det första startar från spåret utanför den trolige ledaren och är 2 Remee la Marc. Senast på V75 på Åby visade hästen att han är startsnabb och öppnade jämnt med startraketen Mr Pellegrino. Han kunde inte ta en längd på denne, men bara att gå lika snabbt är det inte många som klarar. Jag tror dock att det hade varit fördel att ha spår något längre ut och inte jämsides med favoriten för att vara först i startrusningen.

Ytterligare ett hack ut hittar vi nästa häst som kan öppna bra 3 Bear Dancer. I senaste V75-loppet på Örebro den 28:e december tog 3 Bear Dancer ledningen från innerspåret och kunde då hålla ut Art on Line. Jag tror dock inte att 3 Bear Dancer tar en längd på 1 Västerboonthenews och jag tror också det är möjligt att min spetsfavorit får lite hjälp av 2 Remee la Marc pga solfjäderseffekten.

I samma lopp som 3 Bear Dancer tog ledningen öppnade även 8 Allaballakaitoz minst lika snabbt, men kunde inte hinna före in i kurvan från spår 6. Nu från spår 8 så tror jag inte Örjan laddar allt för hårt och han borde ändå inte ha någon chans att komma till ledningen om han gör det.

4 Victory Power är ingen lus, men här har han inget att hämta och söker sig nog neråt i banan så fort som möjligt.

Jag tror att både 2 Remee la Marc och 3 Bear Dancer skulle vara mycket nöjda med rygg ledaren i loppet och om någon av dessa mot förmodan skulle hinna före 1 Västerboonthenews så tror jag ändå han kommer få chansen att överta i ett senare skede.

Loppanalysen

Det är ju tråkigt att börja med att spika omgångens största favorit, men hur jag än vrider och vänder på det här loppet så kan jag inte se en frisk 1 Västerboonthenews förlora här. Det finns en parallell att dra mot värsta motbudet 3 Bear Dancer och det är för 1 Västerboonthenews del det tidigare nämnda loppet den 13:e december på Mantorp där 1 Västerboonthenews tog ledningen med Fleetfoot hanover i ryggen och där den senare fick luckan och knappt kunde spurta ner dagens streckfavorit. För 3 Bear Dancers del är det också det tidigare nämnda loppet på Örebro där hästen tog ledningen och blev nedspurtad av Art on Line från vinnarhålet. Båda hästarna gick i de här loppen ej med sin optimala balans utan med den som kommer gälla den här gången dvs med skor runt om.
Jag tycker dock 1 Västerboonthenews insats var mycket starkare där han förutom att han höll mycket bättre ända in i mål också gick ca 1,5 sekund snabbare. Dessutom var det stor skillnad på det övriga motståndet i loppet. Hade dessutom kusken Peter Ingves varit lite kallare så är det inte helt säkert att Fleetfoot hanover ens hade fått chansen. Nu pratar Stenströmer om att försöka förbättra balansen lite på 3 Bear Dancer och det kan ju göra en del för att förbättra hästen här.

Min klara tredjehäst i loppet är 2 Remee la Marc som garanterat kommer få en bra resa och inte helt omöjligt chansen att spurta över open stretch. Hästen var fin trea senast på V75 efter October Kronos och har efter det även hunnit vinna i Norge. Denna gång är det försämrad balans för honom och jag vet inte hur det påverkar, men det är garanterat inget plus. Jag kan inte se vilken häst i loppet som är den som ska kunna sätta fart och göra det jobbigt för Peter Ingves, så jag tror att ingen kommer kunna ta någonting över upploppet på min vinnare.

V75-2

A: 4,6 B: 12,3,7 C: 5,1,2 D: 10,8,11

Spetsanalysen

Startsnabbheten hos den norske gästen 6 Raymond Palema är svårbedömd då han på sina tre senaste starter i Sverige bara startat från bakspår. I Norge har han haft 3 raka vinster mellan Sverige-starterna och från spår 4 två gånger och från spår 6 en gång har han varit i ledningen i alla tre loppen efter 500 meter. Då ingen av de övriga känns tillhöra den värsta sortens startraketer så chansar jag på att hästen är snabb nog att ta ledningen här. Möjligen kan det kosta lite mindre än normalt då någon invändig häst kan tänkas vara nöjd med rygg på ledaren då det finns open stretch att tillgå. Här tror jag att man kommer köra i ledningen om man tar sig dit. Värt att tänka på är att Christoffer Eriksson som kör 4 Springover är en offensiv kusk och kanske har man stor respekt för favoriten i loppet om han kommer fram och sätter press här.

Om 6 Raymond Palema skulle visa sig vara en bluff i startrusningen så tror jag att 3 Il Sånna är snabbare än de två invändiga och också tillräckligt startsnabb för att hålla ut de övriga. Hästen spetsade från spår 3 på Åby 24:e september och i det senaste loppet den 2:a januari kunde han köra sig till ledningen i första kurvan efter att ha öppnat snabbt.

4 Springover tar nog inte en längd på 3 Il Sånna, men jag tror de är ungefär lika snabba ut och möjligen kan 4 Springover köra till sig spets i andraläget om min spetsfavorit skulle svika. Jorma Kontio är väl inte den som helst släpper ledningen, men om storfavoriten ställer frågan så är han nog redo att chansa på stretchen här.

5 Ludde Palema öppnade ganska snabbt från innerspåret på Axevalla i senaste starten, men kunde till slut inte hålla upp ledningen. Det kunde han däremot från spår 5 på Åmål i somras. Här tror jag inte han räcker till mot de två närmast invändiga dock.

7 Photo Hudson spetsade från spår 4 3:e december på Åby men det såg inte ut att gå rykande snabbt och från spår 7 ska det mycket till att ta ledningen då flera av de invändiga kliver iväg rätt så bra.

1 Sassafras öppnade snabbt från springspår på V75 på Jägersro senast och kunde ta ledningen. Då handlade det om voltstart och mycket av anledningen till att hästen kom till ledningen var nog kusken Peter Untersteiners fina voltning där han var långt före den invändige springspårshästen direkt.

Mitt tips är att 4 Springover sitter i ledningen efter 500 meter efter att 6 Raymond Palema tagit täten initialt, men det är nog 50-50 om 4 Springover får ta över eller ej.

Loppanalysen

Efter två raka andraplatser så tror jag det kan vara dags för vinst nu för 4 Springover. De två senaste loppen har varit över kort och lång distans och nu när det är medeldistans så tror jag hästen gynnas av det då jag tror det är hans bästa distans. Med lite mer hårdhet kommer han nog vara riktigt bra över lång distans också och han höll ju riktigt bra som tvåa på V75 senast bakom en starkt spurtande Da Vinci Boko. Här är det risk för dödens om ett av de scenarion av spetsstriden utvecklar sig som jag tror, men näst senast på Halmstad 15:e december så fick han gå i dödens hela vägen på ledande Candy Store och höll mycket bra till andra plats. Blir det spets för 4 Springover så är det en jättebra chans, men chans oavsett position. Värt att notera är att kusken inte vann något lopp på V75 förra året.

Främsta motbud och andra delen i ett möjligt tvåhästarslås här om man väljer att gå kort i avdelningen är 6 Raymond Palema. Hästen kom med tre raka segrar från Norge till sin första V75-start näst senast den 20:e december på Åby. Från spår 12 blev det en helt ok fjärdeplats, vilket även var resultatet senast på Romme då startspåret också var 12. Den här gången tror jag på ett mycket bättre lopp antingen i spets eller rygg ledaren och det är en toppchans till vinst här oavsett löpningsförlopp. Båda de förstarankade hästarna i loppet kör normalt med skor runt om vilket är en fördel.

Vill man gardera upp mer i lägsta klassen så tycker jag 3 Il Sånna kan vara ett vettigt streck. Näst senast på V75 på Åby var han trea från ett dåligt startspår och slog flera bra hästar i loppet som tex Westline och Photoboy. Stor chans här för en bra position där han troligen kan spetsa och sen släppa till favoriten eller andrahandsfavoriten. Hästen fungerar bra med skor dessutom.

Jag tar även med storskrällen 12 Plead Guilty med underskattade Magnus Jakobsson som normalt går med skor och som har en rekordtid som endast 4 Springover kan matcha, åtminstone med skor på hovarna. Svårare motstånd nu, men han har två vinster på de senaste tre starterna och om 4 Springover får dödens så kommer det nog bli tempo på loppet. Är gynnad av en invändig strykning med.

V75-3

A: 6 B: 4,9 C: 7,8,2,5 D: 3,12,1,11,10

Spetsanalysen

Mycket trolig ledare av loppet är 6 Quick Fix trots att det finns flera snabba hästar emot här. Senast på V75 på Jägersro öppnade faktiskt en av motståndarna i det här loppet lite snabbare än 6 Quick Fix som hade spår 4 och det var 2 Man Winner som i det loppet hade spår 8. 2 Man Winner var ändå aldrig nära att ta en längd på 6 Quick Fix och jag tror att Adrian blev lite överraskad att 2 Man Winner startade så snabbt från spår 8. Thomas Uhrberg hade väl inte heller direkt aviserat körning från början om man säger så. 2 Man Winner skapar en tillräcklig lucka för att glida ner i ryggen på ledaren vilket nog var målet till slut.

Denna gång har 2 Man Winner fördel genom att ha ett inre spår jämfört med 6 Quick Fix, men jag tror ändock att Thomas Uhrberg är nöjd med rygg ledaren här trots kort distans då hästen inte kommer kunna gå med optimal balans och det dessutom finns open stretch att tillgå. Dessutom med tanke på att 2 Man Winner inte ens kunde följa i ryggen på 6 Quick Fix senast gör nog att man är nöjd med ryggen på den knappe favoriten.

Då jag tror 2 Man Winner är mest intresserad av att få rygg ledaren så är kanske det största motbudet i spetsstriden 7 Global Perfection. Senast på Solvalla på annandagen spetsade han genom att köra till sig ledningen en bit in i första kurvan från spår 8 mot en så snabb häst som Gantab Håleryd. Gantab Håleryd gick denna gång med skor vilket kanske sätter ned hans startsnabbhet lite. På V75 på Bergsåker i början av december kunde 7 Global Perfection ta täten från spår 3 trots att Beautyson hade invändigt spår. Beautyson såg inte ut att laddas för fullt denna gång, så det kanske gick enklare än vad det borde ha gjort. Robert Skoglund aviserar dock att det inte ska laddas från början denna gång.

Normalt sett är även 8 Odin Töll ett spetsbud i sina lopp från framspår, men denna gång har Bo Falsig deklarerat att det skulle kosta för mycket att vara med i spetskörning här från spår 8. Kanske en luring a’la Thomas Uhrberg?

4 Young Farmer kanske skulle kunna vara ett spetsbud i andra lopp, men inte i det här.

Loppanalysen

Mycket bra chans till vinst här för 6 Quick Fix genom att leda från start till mål. Senast på V75 på Jägersro var han mycket bra tvåa bakom suveräne Calvin Borel på 12,7 över medeldistans där han var den ende som kunde följa i tempot som vinnaren drog upp och nästan kunde utmana honom in i mål trots en ganska tuff öppning. Att jämföra så gick vinnaren i Gulddivisionen 3 Harry Haythrow 13,3aM och vinnaren i Silverdivisionen Youana 13,6aM. Jag överväger att gardera då det händer titt som tätt att en häst från stall Kolgjini galopperar, men det ser ut som om hästen gått felfri de flesta gånger från framspår i alla fall. Jag tror att hästen trots allt går bäst i rygg och att han kan vara lite blöt över upploppet så därför väljer jag att inte spika, även om det skulle kunna vara ett spikförslag.

Uhrbergs har två hästar med i loppet och kanske kan det gynna 4 Young Farmer. Det troliga scenariot är att 2 Man Winner släpper till favoriten, men han skulle ju även kunna göra livet surt för Adrian genom att svara upp ledningen lite längre än nödvändigt. Jag tror inte detta är så troligt dock och är 4 Young Farmer lika bra som på V75 på Jägersro den 3:e januari så har han bra vinstchans från ett bra läge. Han har två raka segrar och även om det är ett minus med skor runt om så tror jag han blir farlig.

Robert Bergh spikar sig själv med 9 Birmingham i ”5 tippar” och i regel när han säger att någon av hans hästar är klara så bör man vara med. Hästen hör till den jobbiga kategorin som alltid är farliga att lämna utanför systemet då de kan slå till när som helst. Två vinster, en galopp och en strykning de fyra senaste och det känns som en normal rad för Birmingham. Båda vinsterna tagna i enklare sällskap men med skor. Borde få en bra position då Han har rygg på startsnabbe 2 Man Winner.

En häst som jag gillar och som sällan är betrodd är 7 Global Perfection. Dåligt spår nu för den startsnabbe hästen och det aviseras lugn avgång och smygresa, men han var mycket bra för två starter sedan när han vann på V75 i ett klass 2-lopp åp Bergsåker i början av december. Han spetsade enkelt då mot en hel radda startsnabba konkurrenter. Senast hamnade han illa till från spår 8 och den starten kan man glömma.

8 Odin Töll har ett dåligt läge och det blir nog svårt att komma till på kort distans, men antagligen är det hästen som gynnas mest av barfotaförbudet då han normalt går med skor. Han har två raka segrar varav den senaste var på V75 på Åby den 20:e december. Hans favoritposition är ledningen och dit kommer han inte nu, men jag tror att ganska många hästar kan få chansen i loppet med tanke på att det antagligen kommer köras rätt rejält om spets i loppet.

I rygg ledaren sitter 2 Man Winner och med tanke på open stretch och om favoriten har en sämre dag så tar jag med honom på kupongen då han kommer få ett bra lopp med bra position. Senast klarade han inte av att följa i 6 Quick Fix men höll ok till fjärde plats. Det är ett litet minus nu med skotvång och han vinner inte så ofta, men kusken har nog självförtroende efter vinsten på V75 med 4 Young Farmer för två veckor sedan.

En storskräll tar jag med i 5 Return to Sweden och kanske är det lite långsökt att han ska kunna vinna. Han har hunnit vara struken två gånger sen i december, men i loppet innan vann han över lång distans med skor runt om. Distansen är nog ett minus, men han åker med på lappen efter det mycket starka loppet han gjorde på Åby den 20:e december där han var knappt slagen av Odin Töll som trea.

Jag känner mig inte alls säker trots sju streck och kanske hade det varit bättre att chansspika 6 Quick Fix och gardera i andra lopp istället.

V75-4

A: 6,5,10 B: 11,3,4,2 C: 1,7,9,8

Spetsanalysen

Snabbast av alla från start i det här loppet är nog 7 Sherry som 23:e november mycket enkelt tog ledningen från spår 3. 20 september tog hon också mycket enkelt ledningen från spår 4. Skulle hästen laddas mot ledningen så är det min spetsfavorit i loppet, men kanske har man respekt för motståndet nu och tar en lugn start. Men det är inte alls omöjligt att Björn försöker komma först för att sedan släppa i andra läget till 2 Wingait Ida eller 4 Network Broline.

2 Wingait Ida spetsade 24:e november i Halmstad från spår 2, men hade lite tur då innerspårshästen galopperade. Öppnade snabbt i semifinalen till Breeders Crown på Solvalla i oktober och kunde hålla upp innerspåret mot bland andra Air Frame. Jag tror på god chans att ta sig förbi innerspårets 1 Pippi Reerstrup som ändå inte är jättedålig från start och att hästen håller ut de övriga och tar ledningen om inte undantaget 7 Sherry satsar på ledningen. En risk skulle kunna vara att kusken styr ner på innerspåret när tillfälle ges och sedan blir omsprungen av 7 Sherry och blir instängd.

4 Network Broline öppnade snabbt från spår 5 på Åby 7:e januari, men kunde inte ta en längd på invändiga hästar. Hon kunde däremot köras till ledningen i slutet av första sväng efter en segdragen spetskörning. Skulle det senare scenariot ske och 2 Wingait Ida blir fast bakom 7 Sherry så tror jag 4 Network Broline har möjlighet att överta ledningen, men hon tar inte en längd självmant på 2 Wingait Ida.

3 Saari in action öppnade skapligt 29 oktober på Åby utan att ha en chans på spets och tar knappast en längd på spåret innanför den här gången.

5 Artemis har ofta haft spår ganska långt ut på vingen och är lite svårbedömd. Min känsla är att hon är medelsnabb ut och inte kan ta en längd på invändiga 2 Wingait Ida och 4 Network Broline.

Även 6 Jetset är svårbedömd då hon oftast startat i voltstart. I juni spetsade hon i alla fall från spår 1 på Halmstad och får ses som en outsider här. Tar nog inte ledningen direkt från spår 6, men inte omöjligt att hästen är den tillsammans med 5 Artemis som är först framme vid ledaren och stället frågan. Fördel 5 Artemis i det avseendet trots allt.

Loppanalysen

Ytterligare ett streckkrävande lopp där mitt första streck går till 6 Jetset som jag tror har överlägsen kapacitet här. Hästen har sällan gått autostart och starten är ett litet orosmoment och jag tror det finns stor risk för att det kan bli en resa i dödens här. Senast visade 6 Jetset att hon fungerar med skor då hon var tvåa efter Alvena Take it på Åby. Hon har två vinster i Diamantstoet under hösten och sommaren och de loppen håller nog normalt lite högre klass än det här.

5 Artemis visade även hon att hon fungerar med skor då hon kunde vinna ett lopp senast i slutet av december på Åby. Normalt sett en barfotahäst, men hennes rekord både på kort distans och medel är satta med skor runt om. Nu är det mycket tuffare motstånd än hon mött tidigare, men kommer hon till spets är det hästen att slå.

Mycket bra senast innan galoppen var 10 Kicki the Dancer, var det segern som rök månntro? Två raka segrar innan det varav den senaste var på V75 på Gävle där luckan kom till slut efter ett invändigt lopp. Hästen går normalt med skor och borde nu slippa tävla med brodd som senast vilket är bättre. Det blir intressant att se hur hästen står sig mot 6 Jetset när hon nu fått hårdhet efter flera tuffa V75-lopp.

Jag plockar även med två storskrällar och hoppas på att det smäller lite här då jag har 11 Min Finish och 3 Saari in Action. 11 Min Finish har varit struken och formen är ett frågetecken, men senast på Åby den 20:e december var hon trea mycket knappt slagen av 6 Jetset. Går normalt med skor vilket är ett plus. 3 Saari in Action får Örjan Kihlström i sulkyn den här gången och har gjort några bra lopp på senare tid utan att vinna. Näst senast var hon trea efter 4 West Wing och Even’s first Boy på mycket fina 14,1 över lång distans. För tre starter sedan blev det en andraplats efter Ålandsvikingen.

V75-5

A: 15 B: 12,1,9 C: 8,7,14,3,10 D: 6,5,4,13,2

Spetsanalysen

1 Tack Wee är svårbedömd då jag bara sett en voltstart som han gjort i Sverige och då galopperade han från spår 1. Hsn har ju det bästa spåret på framvolten och jag ger honom en hyfsad chans att komma iväg bäst där till ledning ändå.

3 Lunatic Face är hopplöst osäker och 4 G.Man Tooma inte verkar vara någon blixt ut så tror jag värsta motbudet här är 2 Jobie Fargo. Han har ofta dragit spår 4 i volten, men har ändå trampat iväg ganska bra och det är inte alls omöjligt att han tar ledningen från början här. Skulle det inte bli ledningen för 1 Tack Wee så tror jag Morten Friis kommer försöka överta ledningen från 2 Jobie Fargo i andraläget.

Först fram från andra volten tror jag 6 Light Brodde i kraft av bästa spåret kan vara och om inte 1 Tack Wee kör undan så ger jag det en chans att Lutfi Kolgjini sitter i täten efter ett tag.

Loppanalysen

Att Trailing Edge blev struken passade mig ypperligt då jag kunde krympa systemet med hälften då jag hade tänkt låsa loppet på honom och på 15 Mind your Face. Jag kunde inte tro mina ögon när jag kollade och 15 Mind your Face stod under 5% och det var ett självklart spikförslag. I skrivande stund har procenten dubblats och han slutar säkert en bit över 20%, men jag tycker det är en klockren spik då han kan gå med optimal balans och det finns många frågetecken för motståndarna. Jag är lite osäker för hur han kommer agera i voltstart, men från ett perfekt springspår så tror jag han kommer vara ikapp närmaste volten på mycket kort tid.

Mycket förvånande streckfavorit är för närvarande 8 Linus Wibb. Hästen har 5 raka galopper och förutom senast har han inte gått med skor runt om sen i början av karriären. Felfri är han givetvis farlig, men jag tror inte på honom här trots Björn Goop i vagnen. Andrahandsfavorit här är 12 Naglo’ del Nord och även den rankas ned. Veijo låter väldigt pessimistisk över att hästen ska gå med skor runt om och många av hans barfotaförvandlingar har inte varit som bäst när tävlingarna börjats köra med barfotaförbud.

Värst emot min spik tror jag 1 Tack Wee som gick bra över lång distans i det danska derbyt och troligtvis leder länge här, samt 9 Electrifying som varit ganska bra med skor på fötterna i de två senaste mot enkelt motstånd, men som trots allt springer en sekund långsammare med skor. 10 Nusa Dua går normalt med skor och är ett tidigt motbud om min spik inte är som bäst.

V75-6

A: 2,5,4 B: 1,6,9 C: 8,3,12 D: 7,11,10

Spetsanalysen

Inget lätt lopp att lösa spetsstriden i då den ene är mer långsam än den andre. Jag får känslan att 6 Venkatesh borde kunna öppna bra, men han är lite osäker och har dessutom spår långt ut på vingen. Kanske får man här se tidernas största solfjäder då hästen utanför känns lite snabbare nästan hela vägen ut på vingen. Jag tror inte det räcker för att 1 Kazire de Bob ska hålla upp innerspåret, utan spetsstriden tror jag till slut kommer stå mellan 4 West Wing och 5 Oliver Kronos. 4 West Wing har jag inte sett ta ledningen i något lopp, men senast vid vinsten 20:e december på Åby öppnade han riktigt bra från spår 3. Han var aldrig nära att ta ledningen, men han höll jämna steg med en så pass startsnabb häst som Sander Esterel. Han var också före M.T.Follow me och att han inte kunde ta emot Dante Boko är ingen skam.

Jag ger 5 Oliver Kronos en liten chans att hinna före 4 West Wing, men jag tror inte han hinner. Däremot ger jag honom lite större chans att få överta i andra skedet, men lite beroende på hur frågan ställs så tror jag faktiskt att Johan Untersteiner vill prova i ledningen här. Med tanke på att det är Åby så är nog chansen att få överta lite större än vad det varit på någon annan bana dock.

Loppanalysen

Totalt bortglömd i loppet är 2 Zonguldak som i stort sett alltid gör gedigna lopp i den här klassen även om han har haft svårt att vinna. Spåret är perfekt då han inte är speciellt snabb ut och han sitter bra till direkt. Distansen är också ett plus trots att de tre senaste vinsterna varit över medeldistans. Frågetecknet är att han varit ifrån sen i slutet av november, men jag tror han kan spurta bra till slut om kusken får ordning på positionerna. Näst senast var han sexa i en mycket tuff bronsfinal på rekordtid där han var chanslös på grund av invändigt startspår. De två loppen innan dess var han tvåa i bronsförsök över lång distans efter Frozen och Sauveur, men slog hästar som Speed Delicious och Coldtown.

Given är också 5 Oliver Kronos som är en kanon, men som jag undrar lite över när jag ser hans resultat. Han har vunnit i enklare sammanhang och i juli vann han två mycket bra lopp där det andra var Malmö stads pris där han slog bland andra Alfas da Vinci och Riff Kronos. Sedan har han en stark tredjeplats i september, men vad har han egentligen uträttat förutom de här tre loppen? Felfri och då jag tror det finns god chans att komma till ledningen så tror jag förstås att det är god chans. Hästen kan vinna från alla positioner om han är på topp med.

Sista strecket får 4 West Wing som kanske kan utmana favoriten om ledningen och det verkar inte bara vara en barfotaförvandling hos Untersteiners. Han är van vid balans med skor runt om sen tiden hos förre tränaren men frågan är ändå om han går ner i kapacitet nu med skor, då han har rekordsänkt en hel del sen han började gå barfota. Senast vann han ett brons-försök på Åby 20:e december och han har visat att han duger i klassen.

V75-7

A: 3,9,7 B: 2,5 C: 1,10,4 D: 12,6,11

Spetsanalysen

Spetsstriden i loppet kommer stå mellan 2 Nothing But Class och 3 Harry Haythrow. Så mycket till strid tror jag dock inte att det blir då far och son Untersteiner knappast kommer köra mot varandra i inledningen här och då farsan kommer vara nöjd med ryggen ledaren för 2 Nothing But Class i det här loppet så kommer det bara köras tillräckligt länge för att de utvändiga ska ha givit upp.

Hästen att se upp med här är dock 7 Noras Bean som är skapligt startsnabb och som överraskande körde till sig ledningen för två starter sedan på Mantorp. Då var de övriga i spetsstriden klart svagare hästar och Stefan Söderkvist hade nog ganska klart för sig att han skulle få ledningen efter ett tag, något som han inte kan räkna med nu.

Ska man tippa på 3 Harry Haythrow i ledning, 2 Nothing But Class i vinnarhålet och 7 Noras Bean i dödens så ligger man nog inte alltför långt ifrån sanningen.

Loppanalysen

I normala fall hade det ju bara varit att spika 3 Harry Haythrow här från spets över kort distans, speciellt som han såg mycket bra ut vid segern senast på Jägersro. Men med barfotaförbudet och med tanke på att han inte gått med skor runt om på nästan tre år så är det självfallet ett frågetecken. Trots tveksamheten så får han vinnartipset då flera av de värsta motbuden också är missgynnade av ej optimal balans och dåliga startspår.

Jag streckar på lite i det här loppet och ger andra strecket till danske 9 Montgomery Hill som visade att han klarar att gå med skor galant senast då han var tvåa efter omöjlige Digital Ink på Solvalla på annandagen. Ska man se ett enda lopp i arkivet denna vecka så rekommenderar jag det loppet, då jag tror händelseförloppet för tre av mina streckade hästar i det här loppet mycket väl kan motsvara vad som hände i annandagsloppet. 9 Montgomery Hill spurtade från tredje ytter klart ner 7 Noras Bean som hade positionen framför över upploppet då. Kanske kan det bli en repris denna gång och om inte 3 Harry Haythrow bara vinner så kan det bli dansk seger här.

Denna gång tänkte jag stå över startsnabbe 2 Nothing but Class, men då han efter en invändig löpning på annandagen kom ut i spåren och kunde avsluta riktigt bra där han tog lite mark på 7 Noras Bean som var trea i loppet så ändrade jag mig och tog med honom trots allt. Skor runt om är ett stort minus i min bok, men han var ändå fyra den gången med skor och nu tror jag han kan få en drömresa i rygg ledaren och chans att spurta på open stretch. Jag hade hoppats att flera skulle resonera så som jag gjorde från början, men han är ganska betrodd här och spelvärdet är lite lägre än väntat.

7 Noras Bean streckas också då jag tycker han visade senast att han fungerar bra med skor trots att han blev nedspurtad av 9 Montgomery Hill. Jag tror på en bra position vid spurten och att vinstchansen finns, men hästen är med på systemet mer som säkerhet om det visar sig att favoriten inte håller eller att de andra betrodda är sämre än vad jag trott.

Sista garderingen i omgången går till norske gästen 5 Winmecredit. Han är för tillfället en av de bästa norska hästarna och har ett helt staket i raden med 5 raka vinster. En av dessa togs i Bjerke då det kördes den svenska V75-omgången där i november. Motståndet i loppet då var av det sämre slaget och här kommer han få bekänna färg. Jag har lite svårt att positionera honom i loppet, men jag tror att även den norske hästen kan vara med när det gäller om han haft lite flyt under loppet. Jag tror egentligen att han får svårt att vinna här, men skulle det bli lite fart på loppet så är det nog ganska många som kan få chansen och jag hoppas att jag lyckats fånga någon av dessa här.