V75 Analysen - Romme 10 Jan 2015

Tyvärr inget vidare resultat på tipsen till Jägersro förra veckan. Fyra rätt som hade varit fem om inte Johnny Takter och Staro Hollywood hade blivit diskad. Jag tycker dock att diskningen var helt riktig då Johnny knappast hade hunnit fram om han hade väntat tills det fanns utrymme för att gå ut.

Baroness Boko var inte tidig på mitt system, men kanske hade den rankats upp något på lördagen då Torbjörn Jansson lät oerhört optimistisk om hästen.

Rattigan som var min andra spik såg det konstigt ut med hela loppet och jag vet inte riktigt vad som pågick där han sladdade sist av alla till en stor del. Han kom ganska bra till slut och var ändå inte mycket slagen. Vinnaren i loppet Da Vinci Boko och det var min andrahäst då jag valde att ranka ner de orutinerade hästarna lite. Springover höll mycket bra trots allt.
Jag hade Harry Haythrow som ett möjligt spikförslag där jag trodde på chans att leda från start till mål och hade man bytt spikar med andra avdelningen så hade det sett bra ut efter tre.

Youana hade jag som femte häst och kanske kunde man fått med henne på lördagen då det var klart att både October Kronos och Falcon Håleryd skulle gå med ej optimal balans. Hon var tidig, men tyvärr ej med på systemet.
I övrigt så löste jag de flesta spetsstriderna och det var väl egentligen bara i stoloppet där jag var fel ute.

Andra V75:an för året körs på Romme och höjdpunkten är en för årstiden mycket bra gulddivision. 7 Digital Ink och Nahar får återigen sällskap av SM-vinnaren 9 On Track Piraten, samt ett av de bästa stona i Canaka B.F. Kul också med debut i guld för Narold Vox. Annars så ser det ut att bli några riktigt stora favoriter och om alla dessa vinner blir det inte mycket till utdelning. Jag hoppas kunna hitta några hästar att fälla någon eller några av dessa med. Det är heller inte omöjligt att det blir barfotaförbud eller att det behövs broddar på skorna och då ändras förutsättningarna helt.
Jag hoppas verkligen att ett beslut är fattat tidigt i veckan då det är jobbigt och tidskrävande att behöva ha två olika system i åtanke hela tiden. Jag skulle välkomna en regel där man åtminstone måste ta ett beslut minst en dag innan tävlingarna. Är det på gränsen så kanske det inte skadar att spara lite på hästarnas hovar och köra med skor.

Systemen

Lilla:

300 kr (600 x 1 x 0,50)

1: **4 Highspeed Call**
2: 2,1
3: **7 Digital Ink**
4: 8,3,2,12,5
5: 7,10,13,1,2,12
6: 3,1
7: 7,1,4,6,10

Bolaget:

1125 kr (2250 x 1 x 0,50)

1: **4 Highspeed Call**
2: 2,1,12
3: **7 Digital Ink**
4: 8,3,2,12,5
5: 7,10,13,1,2,12
6: 3,1,5,10,12
7: 7,1,4,6,10

Analyser

V75-1

A: 4 B: 2,1 C: 5,7,11 D: 6,12,3,9,10

Spetsanalysen

2 Art on Line öppnade skapligt senast vid vinsten, men kunde inte ta en längd på Bear Dancer. Från samma läge kunde han heller inte ta en längd på Zinedine Bob på Jägersro i augusti, men öppnade riktigt snabbt. 3 Fredrik Laday spetsade enkelt från innerspåret på Bergsåker senast och är ganska snabb ut, men han tar inte en längd på invändige 2 Art on Line.

Snabbast från start är nog 4 Highspeed Call som i augusti var ytterst nära att ta en längd på Royal Fighter och öppnar han lika bra denna gång tror jag han sitter i ledningen in i första sväng.
5 Air Gunner är inte långsam ut, men striden står mellan 2 Art on Line och 4 Highspeed Call och min favorit är den senare.

Loppanalysen

Här hade jag av någon anledning fått för mig att 4 Highspeed Call’s bästa balans var barfota runt om och att jag skulle låta banveterinären avgöra hur jag skulle spela. Tanken var att singelstrecka den häst i loppet som gynnas mest av barfotaförbud eller ej. ”Indeed” på Sharps upplyste mig om mitt misstag och även om 4 Highspeed Call gynnas av att gå barfota fram vilket han skulle kunna göra vid valfri balans så gynnas 2 Art on Line inte tillräckligt mycket för att jag inte ska välja att spika 4 Highspeed Call. Jag räknar med att 4 Highspeed Call har möjlighet att ta ledningen och att sedan stanna där in i mål. 4 Highspeed Call vann senast trots att han då gick med skor och broddar, men det var ett mycket billigt lopp där endast två andra hästar i det här loppet hade fått starta.

2 Art on Line är självskriven tvåa i ranken och han skulle inte vara chanslös även om valfri balans skulle råda, men han skulle helt klart vara gynnad om alla andra också får gå med skor som är hans normala balans. Senast fick han vinnarhålet på Bear Dancer och när luckan kom in på upploppet avgjorde han snyggt och enkelt. Till 2 Art on Lines fördel ska också sägas att 4 Highspeed Call inte direkt imponerade vid senaste vinsten där han knappt höll undan efter att till synes tidigt ha avgjort på upploppet.

Vill man gardera mer så tror jag att man kan stå över 1 Candor Hall då han blir över från innerspåret och distansen troligtvis är för kort för honom. Goop är en mästare på att hitta ut från trassliga lägen och om det blir körning mellan de två streckfavoriterna så kanske han kan komma in i bilden. Vid barfotaförbud så är 11 Aristocat Boko tidig och han hann nästan fram till seger senast i loppet där 2 Art on Line vann. Jag tror även här att distansen är ett minus dock. 7 Ja El Tomcat gjorde ett mycket bra lopp på V75 på Åby just innan jul där han var 2:a bakom comebackande October Kronos. Gick då med skor och visade att den balansen funkar. 5 Air Gunner var fin trea på V75 på Mantorp innan jul och han kan helt klart skrälla här. Jag trodde mycket på hästen inför loppet på Bjerke där jag rankat honom etta, men då svek han. Miljonhästen i loppet är 3 Fredrik Laday som kan öppna och troligen får en bra position här. Ska nog endast räknas om det blir valfri balans.

V75-2

A: 2,1 B: 12,5,7 C: 10,9,4 D: 3,8,6,11

Spetsanalysen

Här är det många startsnabba hästar där spetsstriden i första hand kommer stå mellan 1 Diable d’Inverne och 5 Jetspirit. Då innerspåret på Romme är högst normalt med varken för- eller nackdel så håller jag här 1 Diable d’Inverne som knapp spetsfavorit före 5 Jetspirit. Hade startspåren varit de omvända hade jag dock trott mest på 5 Jetspirit som nog är lite snabbare än konkurrenten. Jag tycker också att Åke Lindblom är vassare än ”Hockey” i vagnen och vid en del tillfällen har 5 Jetspirit kommit lite konstigt till bilen i starten.

Den 27:e augusti blev 1 Diable d’Inverne räddad av solfjädern från innerspåret mot Victor A.U. Sedan spetsade han mycket enkelt från spår 5 på Gävle på uppesittarkvällen och spetsade också från spår 4 på Örebro sista november. 5 Jetspirit spetsade senast i ett lopp på Eskilstuna 30:e december före bland andra 6 Still Going Strong, som ändå öppnade skapligt. 18:e oktober på Örebro tog 5 Jetspirit lätt ledningen från spår 6 och på Eskilstuna i april kunde han hålla upp ledningen från spår 1.

Även 2 Amor Winner öppnade skapligt näst senast och kunde köra till sig ledningen efter kurvan och 4 Focus Håleryd öppnade bra senast, men kunde inte ta en längd på innerspårets Blue Star Celerity.

Snabbare än dessa två tror jag 3 Across my Heart är som spetsade enkelt 1 oktober på Solvalla från spår 3. 3 Across my Heart tror jag dock får svårt att ta en längd på favoriten, men kan möjligen vara till viss hjälp för 1 Diable d’Inverne på solfjädersvis mot 5 Jetspirit.

Loppanalysen

Här tycker jag 1 Diable d’Inverne är omotiverat stor favorit och jag väljer att sätta 2 Amor Winner som förstahäst, men ändå med viss tvekan. Hästen har två raka vinster och har lyft sig rejält i ny regi hos Stig H. Den senaste segern togs från dödens mot en så pass bra häst som Voulez Vouz på ett imponerande sätt. Övervägde 2 Amor Winner som spikförslag men då aktionen inte är klockren och det finns många galopper i raden så väljer jag att gardera. Dessutom finns frågetecken för distansen men jag tror inte det är något problem.

Åke Lindblom är optimistisk över chanserna för 1 Diable d’Inverne men det är han oftast och även om hästen är mycket snabb ut så finns det en liten risk att han inte kan svara upp innerspåret. Nu tror jag han gör det och från spets är det givetvis bra chans. Jag är inte helt övertygad i det här fallet och en tredjeplats och en sjätteplats som är de loppen hästen bedöms på är inte så upplyftande. Senast hängde han mest bara med på innerspåret, men motståndet var mycket bra och en mycket bra tid gick hästen. Möjligheten finns att han hinner undan, men jag tror det finns risk för ett jobbigt lopp efter tuff öppning och tryck på vägen. Litet minus om banan inte tillåter valfri balans på 1 Diable d’Inverne.

Jag chansar och tar med 12 Raymond Palema som visade en grym spurt senast på Åby där han var fyra. Motståndet känns enklare nu och tränaren sa senast att hästen skulle gynnas av att gå med pisk. Jag tror det blir tempo på vägen och är säker på att Örjan kommer med en patenterad rökare på slutet.

V75-3

A: 7 B: 2,3 C: 9,11,8 D: 6,5,1,10,4

Spetsanalysen

1 Goldomaster höll i två olika lopp på Örebro i oktober jämna steg i starten med Allaballakaitoz och Johnny B.Kemp, men kunde inte ta ledningen i de här loppen. I mars startade han blixtrande och spetsade enkelt från spår 5 i ett silverdivisionsförsök på Färjestad.

5 Rocky Winner öppnade bra senast på Örebro, men hade ingen chans i spetskörningen mot mycket snabbe Democrat. Han höll också på att bli omkörd av 6 Food Money när denne galopperade. Däremot så var han riktigt snabbt iväg i ett lopp på Umåker i maj där nämnde Democrat inte kunde ta en längd på 5 Rocky Winner innan han galopperade.

Galoppen i starten senast gör att Mercedes Balogh möjligen tar det lite lugnare från start denna gång. Jag tror trots allt hon är mycket sugen på att ta ledningen här för att sedan kunna släppa till någon av kanonerna nu när det är full distans och tufft motstånd.

Lite överraskande så lyckades 7 Digital Ink köra sig till ledningen senast i guld-finalen på Solvalla på annandagen från spår 2 även om det inte såg ut som han öppnade sådär jättesnabbt. Kanske led Nothing But Class av att ha skor på fötterna vilket gjorde honom långsammare i starten då. Här tror jag dock att Food Money om han laddas, vilket jag tror han gör, tar ledningen före 5 Rocky Winner och 1 Goldomaster. Sedan tror jag oavsett vem av dessa som tar ledningen så släpper denna till 7 Digital Ink som borde vara först framme för att överta.

Loppanalysen

Nu är det samma tre hästar som har huvudrollen som det var den 15:e november på Solvalla när jag senast satte sjuan. Då hade jag streckat alla tre och det är givetvis streckfavoriterna 2 Nahar, 7 Digital Ink och 9 On Track Piraten jag talar om. Den här gången väljer jag att spika mig ur problemet och min vinnare i loppet är 7 Digital Ink.

Jag tror inte spåret är något problem utan jag räknar med att Örjan styr framåt och utan problem får överta ledningen från spetshästen oavsett vem det är. Efter två raka segrar så tror jag loppscenariot kommer bli liknande det från förra loppet, där Nahar kom upp i dödens på 7 Digital Ink. Inken vann då med lätthet och jag tror inte distansen är något minus nu heller även fast det var ett tag sen han vann på långt. Skulle det bli barfotaförbud så gynnas nog 7 Digital Ink av det då han visade i förra loppet att han går bra även med skor.

Det är alltid vanskligt att lämna 2 Nahar utanför kupongen då han när som helst kan vara hur bra som helst. Spår 2 är optimalt för honom då han inte är startsnabb och ligger rätt från början i loppet, men jag tycker inte att han har imponerat efter rekordloppet på Solvalla trots att han tagit två pliktskyldiga segrar. Senast kunde han inte hota 7 Digital Ink från dödens och jag tror inte det är omöjligt att det blir samma scenario igen.

Även 9 On Track Piraten hamnar utanför systemet denna gång trots att han hade fyra raka segrar innan förlusten senast då han mötte de två andra kanonerna. Det loppet blev helt tokigt kört för honom och han är ursäktad. Han har dock varit ifrån i två månader nu och ska dessutom köras av tränaren inför Frankrike-äventyret senare i månaden och det måste ses som ett minus. Ett något lugnare lopp än vanligt kan man nog förvänta sig och bakspåret passar nog bra med tanke på det också. Borde dessutom vara mer missgynnad än de Nahar och 7 Digital Ink om det blir barfotaförbud.

V75-4

A: 8 B: 3,2,12,5 C: 4,1,10 D: 9,7,6,11

Spetsanalysen

5 Maestria har svårbedömd startsnabbhet efter att ha varit ifrån i 1,5 år så är jag osäker på vem som tar ledningen här. 5 Maestria öppnade i alla fall riktigt fort från spår 8 senast efter det långa uppehållet och kunde köra till sig ledningen efter en bit, men var nära att spetsa redan innan kurvan. Peo Palema som var den som hon till slut körde förbi är vanligtvis mycket snabb ut och 5 Maestria får tipset att ta ledningen här.

Värsta motbudet här är 3 Rub it Out som öppnar skapligt men som inte hade någon chans i spetsstriden mot Ohana S.M och Man Winner i klass 2-finalen för tre starter sedan och kunde inte hålla upp innerspåret då, men dessa två är erkänt mycket snabba från start. På Bollnäs i oktober höll hästen knappt ledningen från spår 3 och i september körde han till sig ledningen från spår 4 på Solvalla.

Debra Boko spetsade från spår 4 på Eskilstuna i november, men tar inte en längd på 3 Rub it Out. 7 Marie Sisu körde till sig spets efter en bit senast men får svårt mot de invändiga här. Fördel 5 5 Maestria, men efter långt uppehåll tror jag det är möjligt att hon släpper till 3 Rub it Out som sedan kör i ledning.

Loppanalysen

Repris på klass 2-försöket på Mantorp i december tror jag det kan bli för 8 Raffinos som då spurtade mer eller mindre från sista plats till seger på 200 meter. Efter två raka segrar så blev hästen fast på innerspåret senast och den starten kan man glömma. 8 Raffinos skulle kunna vara ett spikförslag, men från spår 8 är det vingelläge och jag är inte helt säker på att det går att spurta lika bra som förra gången och hinna dit. Hästen går normalt med skor, så inget minus där om det blir barfotaförbud.

Ett litet minus tror jag dock barfotaförbudet skulle vara för värste konkurrenten 3 Rub it Out och då jag inte heller tror att han spetsar självmant och kanske inte ens blir släppt till spets så rankas han bara tvåa. Med optimala förutsättningar så hade nog även 3 Rub it Out kunnat vara ett spikförslag då alla hästar som går jämnt med en sån häst som Caramella B.F från lika start i den här klassen ska räknas. Kan han inte gå barfota fram är det ett minus, men hästen är normalt van att gå med skor.

Ytterligare en nybliven V75-vinnare får tredje strecket och det är 2 Kicki the Dancer. Hästen är inte speciellt snabb ut, men sitter perfekt till från början i andraspår. Kicki går normalt med skor och har två raka segrar varav den senaste var under uppesittarkvällen på Gävle. Troels kan säkert komma med en riktig rökare till slut precis som senast och ska räknas.

Moralisk vinnare i senaste loppet var nog 12 Stepping for Money som i klass 2-försöket på Örebro var tvåa, knappt slagen av en kanonhäst i Nadal Broline som kanske rentav hade varit favorit här. Spår 12 är ju inte roligt, men raden är bra med två andraplatser och en vinst på de tre senaste och hästen har inga problem att gå med skor då det är normal balans.

Sista strecket är ett säkerhetsstreck då jag har dålig koll på 5 Maestria som varit ifrån i 1,5 år. Här är det troligt att det blir spets och kanske kör man även i ledningen så länge det går. Oavsett så finns det nog bra chans från ledning och från ryggen på troligtvis 3 Rub it Out. Hästen vann senast direkt i comebacken och det fanns nog ganska mycket sparat i ett billigt lopp. Ett streck ifall 5 Maestria skulle kunna rinna undan från spets och annars får den ett bra lopp med bra position i alla fall.

V75-5

A: 7,10,13 B: 1,2,12 C: 3,15,9,5 D: 6,14,11,8,4

Spetsanalysen

Mycket svårt att få någon rätsida på den här spetsstriden då flera av hästarna på startvolten är ganska ojämnt startsnabba och flera är galoppbenägna. Snabbast av alla tror jag dock 3 Modd Brun är som öppnat mycket bra vid flertalet tillfällen, bland annat näst senast på Bollnäs från spår 4 på tillägg. 3 Modd Brun är ganska ojämn då det verkar som om kusken inte sällan kommer fel i volten, men funkar det för ekipaget så är det nog endast någon från springspår emot.

Från springspår så öppnar 6 Moe Blixten hyfsat bra och prickar Tobbe starten kanske det finns möjlighet att ta sig förbi de invändiga. Senast på Eskilstuna såg det dock ganska stappligt ut, men då var det spår 2 och tidigare under hösten öppnade han ganska bra från spår 1 och 2. På springspår finns också norske 7 Mjölner Komet som är svårbedömd för mig då jag inte sett honom i lopp, men av vad jag kunnat läsa mig till så verkar han inte vara någon startblixt.

Trots spår 5 ska nog inte heller 5 Svall Conrad glömmas bort. Han har inte gått felfri i voltstart och med sulky på ett tag, men på Rättvik i somras öppnade han mycket snabbt. Om felfri är han inte helt borta ur leken.

De två sista spetsbuden är 4 Heffalompen och 2 Mino. 4 Heffalompen har framförallt startat snabbt från spår 1 och kanske går det trögare nu när det är spår 4. 2 Mino kunde köra sig till ledning vid senaste starten i Sverige från springspår, men i september kunde han inte rå på 4 Heffalompen med spår 1 från spår 7. Här är det dock troligt att han efter ett tag kan överta ledningen från 3 Modd Brun, 6 Moe Blixten eller 5 Svall Conrad och sedan köra där.

Loppanalysen

Mycket svårt lopp där den inbördes ranken känns skakig. Jag börjar med ett kul streck på den norske gästen 7 Mjölner Komet som har slagit storfavoriten 2 Mino vid tre tillfällen. Han gynnas av pisk och tränaren brukar inte åka så långt om han inte tror på vinstchans. Springspåret kan han inte utnyttja, men en skaplig position från början borde han kunna få. Raden ser bedrövlig ut och inga vinster tagna under fjolåret, men jag tror och hoppas på ett lyft nu med tävling i Sverige och jag tror lång distans kan vara ett plus.

Jörgen Westholm vinner inte så ofta på V75, men i ett jämndåligt lopp så känns ändå 10 Eldvin tidig trots att han normalt är bäst barfota och det finns risk för barfotaförbud. Distansen är nog inte hans bästa och innerspåret på tillägg skulle kunna bli en fälla. Han har mycket bra statistik mot de övriga på inbördes möten och få kan matcha hans rekordtider. Raden är bra där han var 2:a senast på V75 och vann för tre starter sedan.

Jag är förvånad att 13 Raske Rutger är streckad bara på 3% och jag tycker han är tidig här. Ekipaget går många lopp över lång distans och hästen borde vara gynnad av detta, men han har faktiskt bara vunnit en gång av 14. Näst senast var han tvåa på V75 på Bergsåker bakom Mel Odin så formen är nog bra trots att raden i övrigt inte är spektakulär. På raden ser man inte heller att han faktiskt gick mycket bra senast efter en tidig galopp och markförlust.

En häst jag borde kunna stå över är hopplöst osäkre 1 Monster Monsun som galopperar i stort sett varje lopp. Jag vågar dock inte chansa på att han ska göra bort sig tillräckligt mycket då han oftast går väldigt bra trots sin obligatoriska galopp. Skulle han då för en gångs skull hålla sig i skinnet så har han ett bra startspår, utan att kunna öppna, och en bra position och fart som skulle kunna räcka hela vägen.

Storfavoriten 2 Mino har varit ifrån och jag rankar ned honom då formen är oviss och tränaren ligger lite lågt. Är han som bäst är han odiskutabelt bästa hästen här och distansen funkar bra och även balansen om det skulle vara skotvång. Han är även värd ett streck av nostalgi-skäl då han vann på V75 på Gävle i somras då jag gjorde comeback med travtippande efter många års frånvaro och satte sjuan med 2 Mino som en av vinnarna.

Sex streck blir det totalt med det sista på 12 Närby Kalabalik, men jag känner mig långt ifrån säker och skulle gärna streckat en 4-5 hästar till. Normalt är 12 Närby Kalabalik lite sämre än de bästa här, men nu ryktas det om utrustningsförändringar som fungerat bra i träning och detta är ju alltid intressant.

V75-6

A: 3,1 B: 5,10,12 C: 11,8,9 D: 2,6,4,7

Spetsanalysen

Vem ska man välja bland en samling sniglar? Det är nästan så att man kan börja fundera på om 1 Certification skulle ha möjlighet att hålla ledningen från innerspåret, men en som öppnar skapligt i gänget är * 7 Baron d’Inverne* och han får vara spetsbudet här trots spår 7. Senast kunde han inte hålla upp innerspåret, men öppnade ändå hyggligt och näst senast öppnade han ruskigt fort och kunde ta ledningen från spår 4 på Romme. Han kunde även hålla upp ledningen från innerspåret på Solvalla i november.

Ska man leta motbud så är det väl närmast 6 Liberty Face som tidigare visat viss startsnabbhet, men det var längesedan nu. För ett år sedan höll han upp ledningen från spår 1 på Bollnäs, men på senaste tiden har han inte visat något från start och lär inte flyga till spets från spår 6 heller. En oväntad ledare var det i Östersund den 11:e december då 2 Athos Amok tog ledningen från spår 6. Han öppnade riktigt bra då, men det är väl enda gången han visat någon typ av startsnabbhet.

Spets för * 7 Baron d’Inverne* och över lång distans tror jag han släpper och frågan är till vem? Jag gissar på den som är först fram av 6 Liberty Face och 3 Obi Degato, med viss fördel för 6 Liberty Face.
6 Liberty Face i sin tur kommer inte köra i ledning över lång distans utan släpper nog vidare om spetsen nås och då gissar jag att stafettpinnen övertas av 3 Obi Degato.

Loppanalysen

Den trolige ledaren skulle faktiskt kunna vara en bra spikförslag i det här loppet då jag tror 3 Obi Degato kommer att sitta i spets efter 500 meter. 3 Obi Degato har en mycket tilltalande rad där han varit på plats i 12 av de 13 senaste loppen. Enda plumpen kom senast då han var fyra i klass 2-finalen på Solvalla på annandagen. Trots att han går upp i klass nu så tror jag final-loppet var bättre än vad detta försök är. Han imponerade också som tvåa bakom Zelda Zonk i ett lärlingslopp på V75 på Bergsåker i december.

Bästa hästen är 1 Certification, men på innerspår utan möjlighet att hålla upp ledningen är han sårbar och rankas ned. Vill man gå kort i det här loppet, men inte spika emot favoriten kan man låsa på dessa två vilket jag tror kommer räcka långt. Han har vunnit tre av de senaste fem starterna och näst senast var förutsättningarna liknande med spår 1 över lång distans och då hittade han ut och vann på Solvalla. Distansen är en fördel och 1 Certification går alltid med skor.

Jag streckar även osäkre 5 Västerbo Carrera som när han gick felfri senast okörd plockade ner ett mediokert gäng från dödens. Distansen funkar bra och går han felfritt vill man inte stå utan honom. Gick bra med skor senast så balansen spelar inte så stor roll.

Av tre hästar med liknande förutsättningar har jag råd med två och valet faller på 10 10 Duffman och 12 Croque. Den som får stå utanför den här gången är 11 Rufus S.F. 10 Duffman får en rejäl kuskförstärkning i Björn Goop och kommer med två bra insatser i raden. Senast vann han ett lopp på Solvalla på anndagen och näst senast var han tvåa, men slog flera av konkurrenterna i det här loppet på en mycket bra tid.

Jag väljer Örjan Kihlström framför Leif Witasp och 12 Croque har faktiskt en av de absolut snabbaste rekordtiderna i loppet. I juli vann han också ett V75-lopp på Årjäng som innehöll hästar som Montdore, Archangel Am och 7 Diego M.Boko. Troligen kan han få lite draghjälp då det är flera som vill fram i loppet och kommer han till läget så har han en mycket bra spurt till slut.

V75-7

A: 7,1,4 B: 10,6,5 C: 2,8,12 D: 11,3

Spetsanalysen

1 Star Advisor Joli startade från spår 1 två gånger i oktober och kunde enkelt hålla upp ledningen båda gångerna. Senast på årets sista dag kunde hästen inte göra någonting från spår 6 mot snabba 4 Pedro Bi och O.F.V.Continue, men då en bra position fanns inom räckhåll så var det kanske inte nödvändigt heller. De cirka tio senaste starterna har hästen spetsat i stort sett varje gång i lopp med prissumma från 30k och nedåt. Däremot har hästen inte tagit ledningen någon gång i lopp med prissumma på 70k och uppåt. Förutom de två gångerna han tog ledningen från spår 1 som var på just Romme, så har han vid ytterligare två tillfällen tagit ledningen på Romme på de sex senaste starterna.

2 Twitter och 3 Greenstar är inte långsamma, men de hör mer till de hästarna som är 2:a, 3:a ut från start. Ingen av dessa tar en längd på spetsfavoriten på innerspåret, eller kan hålla ut 4 Pedro Bi utanför. 4 Pedro Bi är första motbudet mot 1 Star Advisor Joli och förutom senast de möttes så öppnade 4 Pedro Bi även mycket bra i bronsfinalen på Solvalla 27:e september då han mycket enkelt tog spets. Jag tycker ändå det är liten fördel för 1 Star Advisor Joli som med hjälp av ett inre spår håller ut de övriga i det här loppet och sedan så körs han i spets.

7 Diego M.Boko kan ibland öppna mycket snabbt, som till exempel på Bjerke när svenska V75 kördes i Norge senast då hästen tog ledningen trots utmaning från Mellby Brunello. I oktober på Örebro var det även mycket nära att Diego tog en längd på mycket snabbe Roto. Med vetskapen att det finns minst 2 mycket snabba innanför så tror jag Örjan inte laddar för fullt denna gång. 8 Rocket Zet har en skaplig speed från start, men tar inte ledningen här från spår 8.

Loppanalysen

Nyss nämnde 7 Diego M.Boko får förstastrecket i den sista svårlösta avdelningen. Diego är snabb ut, men jag tror inte han kommer vara med i spetskörningen här, men jag tror han har en bra chans att hitta en position i andra ytter eller så. Efter tre raka andraplatser och en galopp fick han äntligen vinna på V75 när tävlingarna avgjordes på Bjerke i Norge i november. Den 1:a november var han tvåa efter Montdore, men nu tror jag det är fördel för Diego då han missgynnas mindre av ett eventuellt skotvång. Senast var hästen 5:a i klass 1-finalen och trots att han nu går upp i klass så tror jag att han har möjlighet att vinna här.

Mycket bra på Romme och mycket bra från spår 1 är spetsfavoriten 1 Star Advisor Joli som har en mycket hög vinstprocent från spets. Väl i spets biter hästen ifrån sig rejält och det är inte alls omöjligt att han kan rinna undan till seger här. Mest troligt är att det kan bli riktigt hård körning i starten framförallt mellan 1 Star Advisor Joli och 4 Pedro Bi och om det inte kostar alltför mycket så är det bra chans för ledaren.

4 Pedro Bi gynnas inte av att gå med skor, men trots det så gjorde han ett riktigt bra lopp senast. Min känsla är att han har lite mer hårdhet än spetsfavoriten och han får ett streck på möjligheten att han tar spets och sedan kör där. Han var för några månader streckad på närmare 50% på V75 och 7% känns som bra spelvärde den här gången.

Efter fyra raka segrar och en fjärdeplats i klass 1-finalen före 7 Diego M.Boko så går även 10 On Track Piraya upp i klass. Hästen gynnas om det skulle bli barfotaförbud då han normalt går med skor och trots att det är ”fel” Goop som kör så streckar jag.

Allra sista strecket är också ett säkerhetsstreck om det nu inte skulle bli valfri balans, då det istället skulle kunna röra sig om en av de bästa spikarna i omgången istället till 6 Montdore. Senast tog jag med Montdore som sista häst och svor sedan när han galopperade bort sig på att jag slösat ett streck på en häst som jag ändå inte trodde på och nu är det risk för samma sak igen. Jag vågar dock inte stå utan den stora streckfavoriten då det skulle vara jobbigt att missa sjuan på den hästen med hela fem streck i sista avdelningen. Det stora frågetecknet här är förståss balansen och det är ett stort minus om Montdore är tvungen att gå med skor och möjligen även för distansen då han är lite bättre på lång distans.