V75 Analysen - Bergsåker 6 Dec 2014

Tyvärr blev utdelningen som förväntat låg förra veckan och det är en klen tröst att sätta 7:an då alla andra gör det också. Vi tar med oss ranken från loppen där sex stycken förstarankade vann och en andrarankad. Vi tar också med oss en given nästagångare i form av Falcon Håleryd som spurtade grymt bakom Lover Face.

På lördag avgörs V75 på Berg(h)såker och vi spår en bra omgång för hemmatränaren Robert Bergh. På förhand så ser loppen ganska ojämna ut och även denna gång finns det risk att skrällarna uteblir. Tipsen är till största del gjorda med tanken att valfri balans ska kunna användas då vädret hittills ser ut att tillåta det.

Systemen

På det stora systemet spikar jag Riff Kronos och Mister J.P och låser i första och tredje på 2 hästar. På det lilla systemet spikar jag även Solvato och plockar bort några hästar ytterligare.

Lilla:

240 kr (480 x 1 x 0,50)

1: 3 Coldtown
2: 12, 15, 9, 4, 10, 14, 2, 3
3: 1 Nahar
4: 5, 7, 3, 8, 1
5: 8, 15, 4
6: 2 Checco Boko
7: 8, 4, 2, 1

Bolaget:

960 kr (1920 x 1 x 0,50)

1: 3 Coldtown
2: 12, 15, 9, 4, 10, 14, 2, 3
3: 1 Nahar
4: 5, 7, 3, 8, 1
5: 8, 15, 4, 13
6: 2, 1, 10
7: 8, 4, 2, 1

Analyser

V75-1

A: 3 B: 5 C: 2,6,1,4 D: 11,8,9,7,12,10

Spetsanalysen

Loppet står mellan Coldtown och Raz MacKenzie och så även spetsstriden. Jag tror inte R.K.Princess eller Saxo Holmsminde kan blanda sig i spetstriden, men möjligen kan Coldtown få viss hjälp att hålla ut Raz MacKenzie av R.K.Princess om hon laddas. Jag tror dock inte det utan jag tror det kommer stå helt mellan Coldtown och Raz MacKenzie där jag inte tror Raz tar en längd på Coldtown.

Loppanalysen

”Spika alltid i ett tvåhästarslopp” var en regel från Benny Haags travbibel som jag väljer att tillämpa här. Då jag har svårt att se en vinnare utanför duon Raz MacKenzie och Coldtown så vore det väl enklast att helt enkelt låsa på båda, men med tanke på att man då dubblar kostnaden för systemet så väljer jag att ta ställning och spika.

Bästa hästen tror jag 3 Coldtown är som senast vann en mycket bra bronsfinal på en supertid från spår 12. Nu när han dessutom äntligen fått ett bra spår så tror jag att han håller ut Raz MacKenzie från sitt invändiga spår och sitter i ledningen tidigt. Troligt är det att han kommer få press under loppet, men på kort distans så tror jag han klarar av det. Han har tidigare gått bra även med skor, men barfota runt om skulle givetvis vara optimalt. Det som talar emot honom här är att Timo Nurmos hästar ofta har svårt på bortaplan och att hans enda nolla i kolumnen kom just på Bergsåker. De hästar som vunnit i lopp där Coldtown förlorat är Jeppas Maxi (2 ggr), Bear Dancer och Sauveur, jag tror inte Raz Mackenzie är i den klassen.

Motbudet, och faktiskt också en eventuell spik här är store 5 Raz MacKenzie. Vad jag menar med eventuell spik är att jag kommer avvakta att välja vem som spikas här beroende på banunderlaget. Skulle det bli hård bana på lördag och hästarna blir tvungna att gå med skor med broddar så kommer jag istället spika Raz som gynnas av detta då han normalt går med den utrustningen.

Vädret och banan ser bra ut inför lördagen så jag tror det kommer vara möjligt att gå med optimal balans i loppen dock. Det ska också sägas att Raz inte är helt golvad från dödens heller, men jag väljer att spika.

Går man utanför de 2 mest betrodda så kan 8 Laurentius Romeo vara streckvärd häst. Han är en gedigen brons-häst och slog senast Montdore och Ultralum, men då över lång distans. Näst senast var han knappt slagen av Speed Delicious som 3:a i ett lopp där Raz MacKenzie vann. I augusti var han 2:a i ett bra brons-försök efter Poker Kronos, men i finalen därefter blev han oplacerad. Spåret förstör nog chanserna denna gång, men om det blir hård körning mellan de 2 favoriterna så kan loppet vara öppet.

2 Velociraptor är kanske det första garderingsstrecket då han kommer med 2 raka vinster och Goop upp i sulkyn. Han är oprövad på kort distans och jag står över honom dels pga att jag är osäker om han har tillräcklig speed för att vinna här, men mest pga att motståndet är för tufft.

Jag nämner också 6 Saxo Holmsminde som i augusti tillsammans med Susanne Osterling vann Dam-SM och i ett annat lopp slog en så pass bra häst som Quality Questioned.

V75-2

A: 12,15,9 B: 4,10,14,2,3 C: 8,5,1,13 D: 11,6,7

Spetsanalysen

Svårt att avgöra vem som tar ledningen då Ängskalla som har bästa spåret på innern inte är speciellt snabb ut. Raske Rutger kanske kan utmana Nordsjö Douglas, men jag tror att Nordsjö Douglas tar spets inledningsvis. Med senaste loppet i åtanke där Nordsjö Douglas fick stryk av Krusse från dödens och nu när det är lång distans så tror jag att Bergh kommer släppa när Krusse kommer fram och ställer frågan.

Loppanalysen

Min vinnare i loppet är 12 Myllarfaks som jag tror är bästa hästen i fältet. Senast galopperade han 50 meter från mål i ledning under viss press av en mycket bra spurtande Guli Järven. Han var 3:a i SM för kallblod slagen endast av suveräne Månprinsen A.M och Hulte Magnus och då liksom de två efterföljande loppen var han före Guli Järven. Han är snabb iväg och från spår 1 i volten borde han snabbt vara ikapp de som står 20 meter bättre till. Han har varit ifrån ett tag innan den här starten, men jag hoppas att formen är god fortfarande.

Bra form efter att ha fått 2 lopp i kroppen efter vila verkar åldringen 15 Stamping ha. Slagen senast av 13 Rino Dox, men nu står de på samma startvolt och det är fördel Stamping. Han har bra statistik på distansen, men det var ganska många år sedan han vann över lång distans senast, så det är oklart om det är något plus längre. Slipper nog gå först i spåren denna gång och om det inte blir för många att runda så kan det räcka.

31 oktober möttes fyra av de mer betrodda på Bergsåker då Guli Järven segrade knappt före 9 Mel Odin, och med Rino Dox på 4:e plats och Stamping på 6:e. Denna gång står Mel Odin 20 meter bättre till mot de övriga och trots att han vinner sällan ska han ha en bra chans. Micael Melander vinner inte ofta på V75, men formen på Mel Odin är bra då han har en vinst och tre andraplatser på de fyra senaste starterna. Senast var återigen Mel Odin tvåa bakom Guli Järven, men även denna gång stod de på gemensam start. Det finns ett litet frågetecken för hur han klarar den långa distansen då han som bäst varit 2:a tidigare.

Det är mycket som talar emot 4 Krusse här då tränaren och kusken sällan vinner på V75. Distansen är nog lite för långt för honom för att passa egentligen och startspåret är visset. Formen är det i alla fall inget fel på då han plockade ner Nordsjö Douglas från dödens i senaste starten. Med tanke på att jag tror han kommer köras i spets denna gång så ser jag chansen som god.

Omgångens största stjärnsmäll skulle det vara om 10 Vingbo Stjärn skulle vinna. Han har gått 4 lopp efter att ha varit borta i 1,5 år och för 3 starter sedan var han mycket snabb som 3:a när han gick barfota runt om. Han slog då Guli Järven och Rino Dox från lika start. Senast var han 6:a då han gick barfota fram i ett lopp där han var slagen av Rino Dox, Stamping och Feseth Nils, men då han nu står 20 meter bättre till även mot dessa tror jag på bra chans att matcha dom om han kan gå med bra balans. Han slog dessutom Nordsjö Douglas och Eldfaksen i loppet.

Även 14 Guli Järven verkar ha formen på topp. Senast slog han Mel Odin och näst senast låg han 3:a bakom Tekno Odin i ett lopp i Norge när han galopperade. Han står nu 20 meter sämre till i jämförelse med Mel Odin, men i gengäld tror jag att distansen är en fördel för Guli Järven.

Trav-Sveriges lurigaste person baissar sin egen häst 2 Nordsjö Douglas och med tanke på det är det väl bara att spika! Jag tror egentligen inte så mycket på ekipaget här, men skulle han slippa bakskorna och samtidigt få en bra rygg i Krusse eller möjligen Närby Kalabalik så är det inte helt omöjligt att han kan stå som segrare till slut.

Jag tar även med nämnde 3 Närby Kalabalik som senast slog både Krusse och Nordsjö Douglas och håller lika bra klass som dessa. Jag tycker dock han fick ett ganska mycket enklare lopp då än de två andra och jag är inte säker på att det kommer gå lika lätt den här gången.

Jag känner mig långt ifrån säker och skulle helst ha velat helgardera det här loppet.

V75-3

A: 1 B: 7,4,6 C: 3,5,8,2

Spetsanalysen

Spänningsmomentet här är ju egentligen var Nahar tar vägen mer än vem som vinner själva spetsstriden. Det finns några snabba här och jag tror att snabbast ut är 7 Miss Sue V som i första hand tampas om ledningen med 2 Clear sign och 4 Traveling Man. Jag tror inte att Traveling Man tar en längd på Clear sign och jag tror att Miss Sue V är den som spetsar inledningsvis. Daniel Redéns 6 Little Brown Fox har jag inte sett och jag har svårt att sätta in honom här.

Att Clear Sign är så pass snabb ut och att Ariel Boko är så pass långsam ut kan gynna Nahar i början då han kanske kan smita förbi den utvändiga och styra ut i andra spår bakom de startrusande. Jag har svårt att tro att oavsett vem som sitter i spets så kommer de svara ut Nahar när han väl kommer fram för att överta.

Loppanalysen

1 Nahar tävlar här mest mot sig själv och jag kan inte se att han förlorar om han inte galopperar av någon anledning. Jag tror det är betydelselöst vilken balans han går i och motståndarna också för den delen. Som jag läser loppet så tror jag inte han blir instängd även om det knappast skulle spela någon roll med bara 8 hästar i fältet, och jag tror han sitter i andra spår i första kurvan. Han övertar ledningen när Robert Bergh vill och sen är det klart!

Intressant Sverige-debut för Daniel Redén gör 6 Little Brown Fox som bland annat slagit Solvato i USA tidigare. Jag tror dock på ett ganska lugnt lopp nu, och hästen kanske får en chock när han ska springa full distans och dessutom inte i optimalt väder. Ska bli kul att följa senare dock.

V75-4

A: 5,7,3 B: 8,1,6 C: 4,9,12 D: 11,10,2

Spetsanalysen

Robert Bergh tror att 1 Beautyson har möjlighet att göra som han gjorde för 4 starter sen då han spetsade från spår 1 på Bergsåker. Han är startsnabb och visst finns chansen, men jag tror att den snabbaste hästen i fältet är 4 Love ain’t Easy och jag tror faktiskt att han tar en längd på favoriten.

Av de övriga är det många startsnabba varav jag har lite svårt att sätta in 3 Global Perfection här då jag inte sett loppen han gått i Norge, men av vad jag har hört så är han snabb ut. 6 Dialog In har tagit ledningen i loppen han vunnit, men här tror jag inte han är snabb nog och jag tror inte han blir släppt till ledningen heller. 5 Part Nan Angelen kan också starta snabbt, men är ganska osäker och risk för galopp finns.

Av alla dessa så tror jag endast Love aint Easy är den som kan tänkas släppa täten och jag räknar med en ganska tuff inledning på många håll vilket kan komma att straffa sig senare. Om inte Love aint Easy provas i ledningen så tror jag på Part Nan Angelen i spets i andraskedet.

Loppanalysen

Förstatipset går till 5 Part Nan Angelen som sett mycket bra ut vid segrarna och kanske är det dags för Mattias Djuses första V75-seger för året. Han har bara gjort 8 starter och står ganska hårt inne på pengar. Han har 4 vinster och en andraplats, men också 3 galopper på dessa starter och det känns lite som allt eller inget. Jag hoppas att Mattias hitter ner i ett bra läge och klarar sig bra mot de mer rutinerade kuskarna här. På grund av hästens osäkerhet så vågar jag inte spika, men det gör inget då jag tycker mig ha råd att gardera det här loppet.

Veckans stallskrik ser 7 Bison Spiro ut att bli. Spåret, den ringa åldern på hästen och även distansen är saker som talar emot honom här, men första gången med Björn upp samtidigt som hästen är mycket stark gör att jag tror han har en bra chans här. Björns erfarenhet gör att jag är säkrare på en bra position för Bison Spiro än för Part Nan Angelen och med tanke på att jag tror det blir rejäl körning här och att jag tror favoriten kommer bort gör att jag streckar honom tidigt.

3 Global Perfection har jag bara sett ett lopp med, det på Färjestad då han senast gick i Sverige. Han öppnade då snabbt, men galopperade efter ett tag i starten. Det loppet är det svårt att dra några växlar av då det blev mycket ryckigt kört. Ulf Ohlsson upp som kusk är i vilket fall intressant och jag tror på en bra position i loppet här med kanske andra, tredje ytter om han inte lyckas ta sig till spets. Han har gått bra i Norge och vann senast på rekordtid. Jag vet inte om det möjligen skulle kunna vara ett plus att han nu får gå med pisk till skillnad mot starterna i Norge.

Streckvärd till låg procent tycker jag även Robert Berghs styrning är. Bergh själv trodde mest på Beautyson här, men tyckte att 8 Digital Archive var den bättre hästen av dom. Då Bergh själv äger hästen är han tvungen att köra honom framför Beautyson. Han har många galopper i raden och spåret är bedrövligt, men hästen är stark och loppet känns öppet så han kommer med här.

Jag fegar lite här ifall det skulle vara så att min analys av spetsstriden är felaktig och jag streckar även 1 Beautyson. Tar han spets så finns givetvis en bra chans med tanke på hur han såg ut senast han spetsade från spår 1. Jag är inte alls säker på att han bara vinner om han nu skulle komma till ledningen och jag är inte alls säker på att han håller efter en riktigt tuff öppning och sedan tryck på vägen av 5 eller 7.

Ett snyggt staket i raden har 6 Dialog In som varit mycket bra vid segrarna från spets. Här är det knappast aktuellt med ledning och från spår 6 med mycket tuffare motstånd än vid segrarna så rankar jag ned honom och han hamnar utanför systemet idag. Roger Nilssons stallform ser mycket bra ut för dagen och kanske är det ett misstag att stå över hans båda hästar.

V75-5

A: 8 B: 15,4,13, C: 2,11,14,9,6 D: 12,7,1,5,10

Spetsanalysen

Två hästar som jag inte tror har med slutstriden att göra gör upp om att ta ledningen. Ingen av dessa är direkt sylvass iväg, men jag tror att med hjälp av spår längre in så tar Deweykidumnhowe ledningen i strid med Happygangster G.L. Sedan tror jag att den som är först fram av Obi Degato och Zelda Zonk kommer få överta. Tipset till Obi Degato, som sedan ska köras i spets.

Loppanalysen

Halva fältet skulle stå hårt inne på pengar i klass 1 och andra halvan skulle stå hårt inne på pengar i bronsdivisionen och jag tycker fältet är riktigt ojämnt även om de ”sämre” hästarna fått de bästa startspåren.
Tur i spårlottningen hade favoriten 8 Zelda Zonk som efter att ha fått spår längst ut på vingen nu är nedstruken ett snäpp till en mycket bättre startposition. Det är sagt att Obi Degato ska köras i spets om han kommer dit och frågan är om Zelda Zonk kan ta ner honom från dödens. Jag tror på Zelda Zonk från alla positioner och han har 3 raka vinster där han slagit bland andra en så bra häst som Jetset.
Kusken Ville Karhulahti är nog den mest rutinerade här vilket också är ett plus.

Bästa hästen i loppet kan 15 Vacqueyras vara och efter att ha varit rejält uppanmäld till gulddivisionen senast så tog han en riktigt bra tredjeplats. Nu var det väl en ovanligt svag gulddivision, men mycket bra resultat ändå.
Kusken har kört hästen tidigare och var 2:a i uttagningslopp till Dam-SM. Här kan det bli en lång och krokig väg fram och det är många att runda vilket kan göra att det blir svårt att komma till.

Jag tror kanske egentligen inte att 4 Obi Degato kan stå emot de mer rutinerade hästarna från ledningen och kanske är det självmord att inte släppa ledningen och köra på chans om det blir tryck. Jag har lite svårt att sätta in honom i motståndet här, men han känns mest trolig av hästarna som normalt hade startat i klass 1. Han har varit på plats i 10 raka starter och det är helt klart en häst med bra kapacitet. Får han fuska undan lite så kan han absolut räcka här.

På ren grundkapacitet tror jag 13 Tricky Track är den som i första hand kan utmana Vacqueyras. Kusken har faktiskt ett hundraprocentigt vinst-facit på V75 och har möjlighet till sin tredje raka seger här. Lång väg fram även för Tricky track och det måste till en hel del tur för att han ska få chansen över upploppet.

Det finns många fler hästar man kan strecka då det är mycket ovisst hur loppet blir kört och 11 Navaronne har varit lysande på senaste tiden och har nu en av de bättre kuskarna. 2 Tellmeabout Larry har slagit nye rekordhållaren Amazon Am, men har haft svårt att räcka till på V75 tidigare. 14 Geisha sund, 9 Fred Cobra och kanske även 6 Beverly Boulevard är streckvärda om man tar många.

V75-6

A: 2 B: 1,10,9 C: 4,3,6,7,12,11 D: 8,5

Spetsanalysen

Omgångens näst största favorit och det bygger mycket på att hästen tar ledningen direkt. 2 Checco Boko är snabb ut och har ett perfekt läge här, men möjligen är 3 Up up and away snabbare första biten. Oavsett så tror jag att Checco Boko får överta spets om han inte tar den initialt. Snabb ut kan också 4 Calvados Crane vara, men bäst-före-datumet har nog gått ut där, så han tar nog inte en längd på de 2 invändiga.

Loppanalysen

Ett spikförslag kan finnas här då det är högst troligt att 2 Checco Boko sitter i ledningen efter ett tag och därifrån ska han slås. Jag har valt den andre Nurmos-favoriten i första avdelningen som spik och jag väljer att gardera här. Han har sett mycket fin ut och slog enkelt av Maharajah från spets för några starter sedan.

Goop tror på en viss möjlighet att hålla upp ledningen här med 1 Namale Kronos, men jag är lite tveksam till det. Björn har ju visat att han kan göra underverk tidigare och lyckades ju till exempel spetsa med Underpaid Hanover som inte visat någon direkt startsnabbhet tidigare. Jag är egentligen lite tveksam till att Namale Kronos är en högklassig silverhäst, men han har en riktigt bra spurt och skulle han få ledningen är han givetvis farlig. Från rygg ledaren skulle han kanske vara ännu farligare med lucka till slut.

Jag plockar också med 10 Tresor d’Inverne som normalt bara behöver räknas från framspår med spetschans, men nu i ny regi och då motståndet trots allt känns ganska ljummet så tycker jag det är ett kul streck till under 5%. Ett roligare streck än 9 Poker Kronos som jag denna gång väljer att stå över då han ytterligare en gång gått upp i klass och kanske inte varit som bäst på slutet.

V75-7

A: 8 B: 4,2,1 C: 11,5,6,9 D: 3,10,7,12

Spetsanalysen

Inga raketer här, men given spetsfavorit är 3 Sonata Ås. Ett sto som knappast körs i ledningen i det här sällskapet och först fram för att överta tror jag 4 Bacardi Hornline är.

Loppanalysen

Distansen är nog ett plus och med ett bättre spår än 8 skulle jag övervägt att spika 8 Financial Dust här. Nu är det lång distans och spåret spelar mindre roll. Han har gått ett lopp efter vila och var bra vid seger redan då och är säkert ännu bättre nu. I somras slog han en så bra häst som Premier Kronos och att kapaciteten finns såg man redan förra året då han bland annat var före Call me Keeper i uttagningsloppet till Kriteriet. Hos Bergh har han 3 vinster, men också 2 galopper på 6 starter och en viss risk att han gör bort sig finns.

Mycket intressant blir det att se 4 Bacardi Hornline som nu körs av Björn Goop. Det vankas också jänkarvagn, och även om det inte är första gången så kan det bli ett lyft här. Om möjligheten finns ska hästen köras utan skor bak med. Jag tror på en mycket bra chans från ledningen dit jag tror att han tar sig i andra skedet.

Jag är också mycket imponerad av 2 Adams Pace som visat att han duger på V75 och som inte har några problem med distansen. Jag tycker han är ett mycket roligt streck här på under 5%. Han är helt beroende av att kunna gå barfota runt om och om så inte är fallet ska han nog plockas bort från kupongen. Det gör mycket stor skillnad för hästen.

Sista strecket i omgången går till 1 Orlando Gel som är skaplig ut från start, men som jag inte tror kan hålla upp innerspåret tyvärr. Däremot var han otroligt bra senast då han spurtade mycket starkt efter 2 galopper till seger.
Distansen är nog ett plus och senast slog han bland annat Mellby Amiral.