V75 Analysen - Bjerke 22 Nov 2014

Att ta mig an att lösa V75 för första gången i skriftlig form kunde kanske varit enklare än att göra det när det avgörs på Bjerke i Norge. Halva startfältet är för mig ganska okändt och så även kuskarna vilket gör detta till en utmanande uppgift.

Systemen

Jag har valt att lägga 2 system i olika prisklasser.

Lilla

120 kr (240 x 1 x 0,50)

1: 1,2,9
2: 5 Red Team Rex
3: 8 Frida Montana
4: 4,5,6,11
5: 1,2,7,8,10
6: 5 Tumble Dust
7: 2,5,10,11

Bolaget

1 200 kr (2400 x 1 x 0,50)

1: 1,2,9
2: 5 Red Team Rex
3: 1,7,8,11,13
4: 4,5,6,11
5: 1,2,7,8,10
6: 5,6
7: 2,5,10,11

Analyser

V75-cirkusen drar till Norge och Bjerke och höjdpunkten i omgången är fyraåringsloppet med bland annat den norske derby-vinnaren Viking Va Bene, den svenske Breeders crown-vinnaren Västerbo fantast och den danske derbyvinnaren Tumble Dust.

Det viktigaste att veta om själva banan är att upploppet är 200 meter långt vilket är över medel och det kan vara värt att passa hästar som har en bra spurt.

Kurvorna är lite snäva eftersom rakorna är ganska långa, men i regel är detta inget problem då doseringen är bra. Valfri balans borde vara möjlig så länge vädret är ok. Att ha innerspår bakom bilen är heller inte något generellt minus mot andra banor då rakorna är långa.

V75-1

A: 9,2,1 B: 10,5,6 C: 11,7,4 D: 3,8,12

Spetsanalysen

Här tror jag 2 K.L.M.Buymethemoon är snabbast från start och han borde ta en längd på invändige 1 Underpaid Hanover. Stall Goop är dock optimistiska gällande spetschansen trots att hästen aldrig har spetsat tidigare.
Spår 1 har inte så stor nackdel som normalt då distansen är 1609 och starten går längre in på rakan än vid 1640 meter.
5 Remee la Marc och 3 Outstanding Shadow är också snabba ut, men tar knappast en längd på nr 2. Outsidern här är 7 Donttellmeanymore som nu slipper startraketen Howthehaloareyou och kan ställa till analysen för de flesta här.

Loppanalysen

Svårlöst silverdivisionslopp där jag tror det blir stor startrusning och hästen med bäst startrygg kommer bra till direkt. Det är 9 Air Gunner som jag tror får loppet då många hästar kommer lida av den inledande startrusningen.
Två gånger i rad har han fått stryk av Queasy, men gången innan vann han dock loppet och klassen då var som ett sämre guldlopp. Gör han om det är det en bra chans.

2 K.L.M.Buymethemoon pratas det alltid om som en häst som med fördel går i Sverige och med pisk. Kanske ett större minus för Underpaid Hanover att inte ha pisk? Senast vann han från spets i Norge åkandes och jag tror inte det är något jätteminus nu. Stor chans på spets och hästen är andrarankad här.

Intressant är att stall Goop tror att det finns möjlighet för 1 Underpaid Hanover att hålla ledningen. Goopen har egentligen aldrig tryckt iväg hästen så det är svårt att veta exakt hur startsnabb han är. Då han är ganska stor favorit så vill man gärna fälla honom och jag hoppas och tror Underpaid Hanover blir instängd. Vinstchans finns ju ändå, men den borde vara ganska liten över kort distans. Dessutom skor runt om denna gång vilket är ett klart minus, även om insatsen senast var bra med samma balans. Bättre fäste ger det och kanske räcker det för att hålla ut de övriga. Från vilket annat spår som helst hade det nog varit en solklar spik även om han sällan vinner.

Jag känner mig långt ifrån säker och just utanför systemet hamnar 10 Rafolo som galopperade senast i spurten på Halmstad där det annars hade blivit en mycket bra placering

Ska tyngas ner nu och jag är osäker vad det kommer innebära, men jag tror han får svårt att vinna från spår 10 på kort distans.

V75-2

A: 5 B: 8,4,1,6,9,7 C: 3,10,12

Spetsanalysen

Klar spetsfavorit är 3 Bungee Jumper som aviserat spets och släpp. 1 Mr Hot Shot är medelsnabb ut, men kommer inte kunna hålla ut nr 3. Först fram att överta är 4 Tack Wee och storfavoriten 5 Red Team Rex. Frågan är om inte Bungee Jumper helst vill ha landsmannen och storfavoriten framför och håller ut nr 4 om den skulle komma först. Troligen sitter favoriten 5 Red Team Rex i ledning efter en bit.

Loppanalysen

Lång distans och lägsta klassen och nästan alla hästarna här har fördel av distansen enligt tränarna. Det känns relativt öppet och det är lite att välja mellan en eller alla. Det är många kluriga lopp och därför väljer jag att spika här. Tränaren Bo Westergaard verkar dessutom mer uppåt om chanserna i det här loppet än i avdelning 4 där han också har en storfavorit.

Goopens polare Gröstad säger att 5 Red Team Rex inte håller över lång distans, men jag tycker resultaten talar emot. Förstaplats på 2600 meter och en andraplats på 3140 där han förlorade mot en smygkörd är inga minus i min bok.

V75-3

A: 8 B: 11,13,7,1 C: 9,12,14,3 D: 2,10,5,6,4

Spetsanalysen

Många riktigt startsnabba i det här loppet och jag anser att det finns fyra eller kanske fem hästar som kan ta ledningen från start. Allra snabbast är nog 5 Daytona som har springspår i volten vilket skiljer från i Sverige.
Värsta motbuden är nr 3 Touch me Chili som spetsade från spår 4 i volten på Jägersro i augusti och 7 Nikka Broline som har springspår. Även 6 Global Peace är snabb ut och hon kan ställa till det för nr 7.
1 Kicki the Dancer ser hygglig ut, men trots bästa spåret tror jag hon blir över här. Hittar ut då det kommer laddas på många håll i alla fall.

Loppanalysen

Tidigare år har hästarna i den bakre volten haft problem att hinna upp de på framvolten, men nu tror jag de bakre är klassen högre än vad de varit tidigare där de flesta redan har över miljonen insprunget.
Trots detta så ger jag tipsettan till 8 Frida Montana som senast blev 3:a i ett lopp av bra klass och där slog Rare Wise As och Kicki the Dancer. Nu står hon dessutom 20 meter bättre till mot den förstnämnda.
Hon är ensam på bakspår och jag tror Erik snabbt hittar ett bra läge.

Då Tomas Malmqvist tycker båda hans hästar i loppet är lika bra så ger jag 11 Donna di Quattro andratipset. Hon har gått i tuffa årgångslopp hela året och det här borde vara lättare emot än det. Goop var lite orolig för hur hon skulle klara startvolten och ett annat frågetecken är att hon ”aldrig” vinner. Kanske är det dags nu?

Ett mycket bra lopp senast gjorde 13 Rare Wise As då hon blev 3:a, knappt slagen av Yamani Hornline i ett lopp över dryga 3 kilometer. Detta blir hennes 20:e start i år, men formen verkar fortfarande vara på topp.

Kolle trodde det fanns en möjlighet att han skulle kunna köra till sig spets, och sitter 7 Nikka Broline där är det en bra chans. Det är många snabba emot och det är inte alls säkert att hon lyckas ta sig dit dock.

Sista strecket till 1 Kicki the Dancer där Troels Andersen tror att han kan spetsa från innerspåret. Lyckas han med det är det en mycket god chans. Jag tror ekipaget får svårt att hålla ut alla de övriga startsnabba här.

Utanför systemet hamnar den tidiga favoriten 9 Red Rose America som riskerar att bli inlåst mellan volterna här. Möjligen blir det nu också skor på och jag chansar på att det blir en alltför slingrig väg fram till att vinna.

V75-4

A: 11,5,4 B: 6 C: 8,1,7,2 D: 12,3,10

Spetsanalysen

4 Diego M.Boko var väldigt nära att ta en längd på mycket startsnabbe Roto senast och gör han om den starten så leder han loppet. Den snabbaste hästen i loppet är nog annars 1 Spider Bee, men där aviseras släpp och jag tror att 4 Diego M.Boko med viss möda håller ut 5 Mellby Brunello och 6 Teddybear Song. Jag varken tror eller hoppas Diego M.Boko eller Mellby Brunello släpper till favoriten i andraläget och han kan få en tung inledning i tredje spår om han kör för ledningen.

Loppanalysen

I klass 1-loppet tror jag det kommer bli rejäl körning i början. Diego M.Boko, Mellby Brunello och Teddybear Song är alla snabba ut och vill överta från Spider Bee.

Jag tror rusningen i början kommer gynna min roliga tipsetta som är 11 Twilight Magic. Han har 2 raka segrar mot skapligt motstånd och för 3 starter sedan var han 3:a efter Speed Delicious och Calvin Borel. Hade någon av dessa hästar startat här istället för Twilight Magic så hade man spikat. Jag funderade på om distansen skulle kunna vara ett minus, men senast vann han från spår 12 på kort distans.

5 Mellby Brunello ska gå barfota runt om och jag tror han kan vinna det här loppet från spets eller från andra ytter, vilken av de 2 han nu hamnar. Han är mycket startsnabb, men efter vad Diego M.Boko visat på slutet kan det bli svårt att komma till spets.

Ungefär samma förutsättningar gäller för 4 Diego M.Boko som får överta spets om han visar samma snabbhet som senast minus galoppen. Han ska gå med skor denna gång och det gör att jag rankar ned honom efter Mellby Brunello. Möjligen hade han varit ett roligt spikförslag om han hade gått barfota runt om nu.

Även om jag övervägde det så vågade jag inte lämna storfavoriten 6 Teddybear Song utanför systemet. Han har tagit 6 raka segrar och har givetvis chansen även här. Han har varit lite sämre de senaste starterna trots segrar så kanske är formen dalande. Med startsnabba hästar innanför så tror jag risken är stor att han hamnar på vingel och positionen som jag ser är ledig är dödens. Jag tror han får svårt att slå Diego M.Boko eller Mellby Brunello från dödens och även om han skulle lyckas med det så tror jag det är stor risk att han åker dit mot en starkt spurtande Twilight Magic.

V75-5

A: 2,1,10,7,8 B: 5,4,3,6 C: 12,9

Spetsanalysen

Här förlorar inte 4 Hamilton As spetsstriden utan sitter säkert i ledningen direkt. Även 1 Radieux öppnar fort, men han kan nog inte svara ut nr 4.

Loppanalysen

Norrmännen måste veta någonting som inte vi vet.

Brons-loppet brukar vara veckans höjdpunkt många gånger, men denna gång känns det svagare än på länge. Mycket spelvärt lopp dock, där jag tror mest på 2 Aqua Challenger som vann mycket bra senast och som i Norge i skrivande stund är streckad på 55%. Norrmännen måste veta någonting som inte vi vet. Han ska dessutom gå barfota fram i den här starten.

Jag har en bra känsla för 1 Radieux, men det finns en risk att han blir fast på innerspåret. Jag tror att han och Hamilton As kommer dra iväg en bit ifrån övriga fältet, så förlorar han spetsstriden borde han ha en bra
möjlighet att hitta ut i andraspår och kanske rent av överta ledningen som jag tror Hamilton As släpper. I september var han ute i ett lopp där han bland annat slog Dominator och Jonesy och var knappt slagen av Tumble Dust.
Nästan ett kuskplus idag också då Ludde kört otroligt många galopper på sistone.

Bästa norska hästen i fältet tror jag är 10 Photo va Bene. Rankad efter Aqua Challenger, som han förlorade mot senast, på läget, men är inte chanslös här. Hade då vilat och går nog framåt nu med ett lopp i kroppen.

I toppform hade jag rankat 7 Junior Troy som etta och eventuellt spikat honom i det här loppet. För 2 starter sedan slog han Riff Kronos som antagligen inte skulle göra bort sig i guld här. Senast gjorde han ett dåligt lopp då han var sjuk och då han har vilat ett tag så är formen svårbedömd. Han streckas i varje fall på sin grundkapacitet. Spåret är ett minus då han antagligen kommer få svårt att hitta en riktigt bra position i början.

Sista strecket till 8 Angelina B.R som ska gå barfota runt om och som kan räcka långt här. Hon vann ett skapligt lopp i Sverige för 2 starter sedan och senast var hon 2:a bakom en riktig kanon.

V75-6

A: 5 B: 6 C: 1,10,3,4,7 D: 8,9

Spetsanalysen

Spetsstriden initialt står nog mellan 1 Radysin America och 3 Viking va Bene. Det mest intressanta är dock vem som kommer först fram för att försöka överta.
Jag tror att 5 Tumble Dust håller ut 6 Västerbo Fantast och är först framme vid ledaren.

Loppanalysen

Här bryter jag mot en av Benny Haags travregler...

Jag ger Tumble Dust förstaranken i loppet på grund av det bättre startspåret mot Västerbo Fantast. Hade spåren varit de omvända hade jag nog spikat Västerbo Fantast. Nu luktar det spets för Tumble Dust efter ett tag och därifrån ska han slås på kort distans.

Här bryter jag mot en av Benny Haags travregler om att alltid spika i ett tvåhästarslopp då jag även streckar 6 Västerbo Fantast. Jag var länge inne på att spika Tumble Dust, men då det kändes heltäckt på två trots flera bra motståndare, så tyckte jag det var lika bra att dubbla systemet. Jag tror inte Björn och Erik kommer köra som galningar mot varandra utan den som kommer till spets får nog sitta hyfsat i fred.

V75-7

A: 11 B: 10,5,2 C: 1,3,9 D: 8,4,12,6

Spetsanalysen

1 Viking Frecel, 2 Broadway Legs, 3 Fascination och 5 Going for Gold Zaz kommer ladda för ledningen. Jag tror Fascination är snabbast och sedan är frågan om Takter släpper till 5 Going for Gold Zaz eller kör i ledningen.

Loppanalysen

Jag såg fram emot att se Magiccarpetride i dennes debut i guld, men nu är han tyvärr struken. Tipset får här 11 Winmecredit som jag tror på trots det dåliga spåret då han har kanonform för dagen. Han hade en riktig rökare till slut senast och jag tror bakspår kommer få chansen här då det kan tänkas att det körs rejält från början.

10 Tha Broadway har fått stryk av Winmecredit 2 gånger i rad, men för 3 starter sedan vann han. Jag tror hästarna är jämbördiga, men rankar Thai Broadway som 2:a eftersom han verkar ha lite sämre form.

En Timo Nurmos-häst på rymmen utanför Solvalla borde man väl egentligen stå över, men då motståndet känns ganska svalt finns möjligheten att 5 Going for Gold Zaz vinner här. Troligen gillade han inte banan senast och inte heller jänkarvagnen som användes då. Nu blir det vanlig vagn och ev lite vikter på framhovarna.
Om Nurmos skickar en enda häst ända till Norge så tror han nog på chans och hästen är nog i bra form.
En sak att ta i beaktning är att hästen efter att ha galopperat i en start ALLTID galopperat i nästkommande start. Vågar inte plocka bort honom från systemet, men rankar ned honom, Tack Lutzy TP för info :).

Som sista häst valde jag mellan 2 Broadway Legs och 1 Viking Frecel och valet föll till slut på nr 2. Vikingen är en mycket bra häst i grunden, men det låter från stallet som om det är något diffus form och att det kommer köras lugnt.

Även Broadway Legs har varit behandlad efter senaste starten och även här är nog formen lite oviss. Jag tror på en bra chans ändå, i alla fall om han kan komma till ledning vilket inte är helt uteslutet.